Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dobri Bosnjani
MUHIÆ, Dr. Ferid

je jedna od najmarkantnijih liènosti u Bošnjaka, i jedan od najveæih živih filozofa Balkana, univerzitetski profesor, pjesnik, kritièki analitièar, redovni profesor novovjekovne filozofije i savremene filozofije i filozofske antropologije na Univerzitetu “Kirilo i Metodije” u Skopju, profesor po pozivu Univerziteta iz Malezije i više zapadno-europskih univerziteta.

Roðen je 8. juna 1943., na visokim Rudinama, selo Mahoje, zaseok Zuber, srce Bosne i vršica njenog stasitog bora.
Muhiæ piše o filozofiji i ljudskim naravima, o svojim putovanjima diljem svijeta i planinarenjima, o konjima, psima i èovjekovu susretu sa prirodom. Na bivšem eksjugoslavenskom prostoru objavio je više stotina priloga, eseja, pjesama, nauènih rasprava, polemièkih ogleda. Najviše na bosanskom i makedonskom jeziku.Od knjiga posebno istièemo:Kritièki metodi, Filozofija ikonoklastike, Motivacija i meditacija, Štit od zlata, Šum Bosne, Ne zaboravi Bosno, Revolucija i dominacija, Dim ugarka snova, Falco peregrinus, Ruža duše, Sto koraka iznad, Makedonija, catena mundi…U vrijeme agresije na BiH najveæih broj njegovih tekstova, uglavnom su vezani za Bosnu i zloèin nad njenim ljudima i dobrima. Javnosti je poznat kao jedan od najistaknutijih bošnjaèkih intelektualaca \"velikog kalibra\" èije se mišljenje slijedi sa velikom pažnjom, ne samo u Makedoniji veæ i mnogo šire.


Mislilac hladne glave i vruæa srca.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ] [ F ] [ G ] [ H ] [ I ] [ J ] [ K ] [ L ] [ M ] [ N ] [ O ] [ P ] [ R ] [ S ] [ T ] [ U ] [ V ] [ Z
ABDAGIĆ, Muhamed
AGIĆ, Dr. Senad ef.
AGOVIĆ, Šemso
AHMETAGIĆ, Prof. dr. Esad
AJANOVIC, Midhat
AKMADZIC, Hazim
ALAGIĆ, General Mehmed
ALAGIC, Sukrija
ALIC, Meho
ALIHODŽIĆ, Dr.-Ing. Bernes
ALIKADIĆ, Bisera
ALISPAHIĆ, Mr. Fatmir
ALISPAHIC, Nijaz
ALISPAHIC, Selma
ARMIJA BiH
ARNAUT, Selim
AVDIĆ, Ćamil
ŠANTIĆ, Ferid Ferko
ŠKALJIĆ, Nezir-ef.
ŽDRALOVIĆ, MUHAMED
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAMPARA, ESREF
ČAUŠEVIĆ, Mehmed Džemaludin ef.
ČEJVAN, Adem
ĆATIĆ, Ćazim - Musa
ĆATOVIĆ, Dr. Saffet