Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dobri Bosnjani
KAJABEGOVIĆ, Hilimi beg

Zajednicka drzava Juznih Slavena poznata pod nazivom Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca (SHS) stvorena je 01. decembra 1918. godine a vec sljedece godine paravojne jedinice Koste Pecanca pustose podrucje Sandzaka. Ubijaju se najugledniji Ijudi iz redova Bosnjaka. Jedan od njih je bio i gradonacelnik Bijelog Polja Hilmi-beg Kajabegovic.
U bosnjackoj historiji je ostao zapamcen kao jedan od 25 ucesnika cuvene Sjenicke konferencije (1917) na kojoj su sandzacki gradonacelnici (osim Plava i Gusinja) trazili od Austrougarske da se i srbijanski i crnogorski dio Sandzaka pripoji njihovoj matici Bosni i Hercegovini. Jedan od najvecih zagovornika osamostaljenja Sandzaka bio je upravo Hilmi-Beg Kajabegovic.
Kada se zavrslo Prvi svjetski rat (1918) i kada je srpsko-crnogorska vojska ponovo zauzela Sandzak, pocinju da se hapse i ucesnici Sjenicke konferencije. Svi su optuzeni za veleizdaju. Zbog toga je i Hilmi-beg morao da, sa svojim sinom Izetom i jos nekim Bjelopoljcima, izbjegne u Sarajevo. U crnogorskom dijelu Sandzaka, tacnije u Bijelom Polju, crnogorske bande su skoro svake noci dolazile i vrsile pljacke i paljevine bosnjackih kuca. Tako su na samom pocetku u ovom gradu, od hotela do Limskog mosta, .porazbijani i opljackani svi bosnjacki ducani. Zbog nesnosljive situacije grupa bosnjackih prvaka odlazi u Beograd i trazi zastitu stanovnistva Bijelog Polja.
Vlada je pozitivno odgovorila pa je poslala jedan odred srpske vojske, nakon cega su obustavljene sve pljacke i teror. Hilmi beg nije mogao dugo da ostane u Sarajevu. Vukla ga je velika zelja za rodnim krajem. Za tu njegovu namjeru o povratku u Sandzak culi su i bjelopoljski Crnogorci pa su poceli spremati plan o njegovom ubistvu. \"Jedna grupa dobro poznatih Bjelopoljaca nije sjedila skrstenih ruku, nego je stupila u kontakt sa jednim potpukovnikom iz Sarajeva, podarila mu veliku svotu novca da pronade nacin likvidacije Hilmi-bega. Oko organizacije ubistva Hilmi-bega bio je umijesan i Marko Kocovic, Cifcija Hilmi-begov, kojeg su zvali Disevic po njegovom ocu Diku, iz sela Goseva.
Plan je ubrzo skovan.O pogibiji Hilmi-bega Kajabegovica pisala je i sarajevska \"Pravda\". Navescemo prvo pisanje ovog lista a potom i izjavu Hilmi-begovog sina Izeta koja je objavljena u listu \"Sandzak\", br. 4, od 12. novembra 1990. godine. \"U Sarajevu je Hilmi-beg, hoteci se vratiti na svoju ocevinu, od generala Stepe Stepanovica bio ishodio i pismo za slobodan prolaz i povratak kuci. Kada je Hilmi-beg sa dvojicom drugova (a to je bilo 1919. godine) bio zanocio izmedu Sjenice i Bijelog Polja, zandar ih je, po nalogu jednog potpukovnika, predao Bjelopoljcima (Crnogorcima), koji su ih ubili.
To je taj zandar priznao u zatvoru i nakon tog priznanja je doticni podpukovnik u Sarajevu pocinio je samoubistvo.\" Iz ovog pisanja u sarajevskoj \"Pravdi\" o misterioznoj smrti bjelopoljskih prvaka nije se nikad vise nista napisalo, sve do 1990. godine kada se Sandzaku pojavljuje snazan nacionalni pokret olicen u Stranki demokratske akcije. Tada su sandzacki Bosnjaci osjetili potrebu da sve svoje nepravde, koje su nosili duboko u srcu, iznesu na vidjelo, svidalo se to nekome ili ne. Jedan od njih je bio i sin ubijenog Hilmi bega Izet Kajabegovic. Njegova izjava je objavljena 1990. godine u listu \"Sandzak\" a vec naredne godine je i Hakija Avdic unosi u svoju knjigu \"Polozaj Muslimana Sandzaku\", koja je objavljena u Sarajevu.
Hilmi-beg je, nakon sto je bio izdejstvovao od generala Stepe Stepanovica potvrdu o slobodnom kretanju u Bijelo Polje, posao iz Sarajeva zajedno sa jos 11 Bjelopoljaca. Izet je tada imao 15 godina. Svi su oni pokusali da se, uz pomoc ovlastenja generala Stepanovica, vrate u svoje mjesto, smatrajuci da im niko ne smije nista uciniti. Imali su pismenu potvrdu u rukama i vjerovalj su u nju i na osnovu nje su mislili da se mogu slobodno kretati. Prilikom polaska iz Sarajeva dobili su i jednog zandara u pratnji radi vece sigurnosti. Hilmi-beg se ipak plasio za sina, pa ga je ostavio kod njegovog dajdze Sijercica u selu Kovilju kod Rogatice, i kojih su bili zanocili, a njih 11 su produzili dalje prema Bijelom Polju.
Kada su stigli blizu Prijepolja radi vece sigurnosti okrenuli su prema Sjenici jer su u tom pravcu bila, pretezno, muslimanska sela, pa je i kretanje slobodnije...\" Hilmi-beg je zelio da se zadrzi jedno vrijeme u Sjenici, ali je \"na zahtjev Bjelopoljskog nacelnika sreza prisilno otpremljen za Bijelo Polje u pratnji jednog potporucnika i zandarma. Na putu je, ne samo ubijen, nego i isjecen.\" Plan o ubistvu Hilmi-bega sa svojim drugovima vec je bio skovan odranije i sve je bilo pripremljeno, a da Hilmi-beg nije mogao ni da misli sta se sve kuha u glavi njegovog \"postenog\" cifcije Dika Kocovica i sina mu Marka iz sela Goseva. \"
Tada je pored Hilmi-bega stradao Arif , brat Mahmud-bega Kapetanovica iz Nedakusa i jos petorica Kurtagica iz Rozaja cije je bilo selo Crvsko, a za trojicu ostalih, autor nije mogao saznati ko su bili, jedino sto zna da su bili Bjelopoljci.\" Tako je gradonacelnik Bijelog Polja Hilmi-beg Kajabegovic tragicno zavrsio svoj zivot. Ostali ucesnici Sjenicke konferencije (1917) su prvo osudjeni zbog veleizdaje da bi ih 17. februara1921. godine, na intervenciju tadasnjeg reisa Ibrahima efendije Maglajlica, kralj Aleksandar Karadjordjevic svojim ukazom pustio na slobodu. (Sandžak.ch)


[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ] [ F ] [ G ] [ H ] [ I ] [ J ] [ K ] [ L ] [ M ] [ N ] [ O ] [ P ] [ R ] [ S ] [ T ] [ U ] [ V ] [ Z
ABDAGIĆ, Muhamed
AGIĆ, Dr. Senad ef.
AGOVIĆ, Šemso
AHMETAGIĆ, Prof. dr. Esad
AJANOVIC, Midhat
AKMADZIC, Hazim
ALAGIĆ, General Mehmed
ALAGIC, Sukrija
ALIC, Meho
ALIHODŽIĆ, Dr.-Ing. Bernes
ALIKADIĆ, Bisera
ALISPAHIĆ, Mr. Fatmir
ALISPAHIC, Nijaz
ALISPAHIC, Selma
ARMIJA BiH
ARNAUT, Selim
AVDIĆ, Ćamil
ŠANTIĆ, Ferid Ferko
ŠKALJIĆ, Nezir-ef.
ŠTULANOVIĆ, Prof. dr. Muharem
ŽDRALOVIĆ, MUHAMED
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAMPARA, ESREF
ČAUŠEVIĆ, Mehmed Džemaludin ef.
ČEJVAN, Adem
ĆATIĆ, Ćazim - Musa
ĆATOVIĆ, Dr. Saffet
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif