Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dobri Bosnjani
KAČAPOR, Dr. Sait

roðen je u selu Orlju, Opština Tutin, 06. 06. 1947. godine, od oca Zena Kacapora i majke Hankuše (Škrijelj). Osnovnu školu je završio u rodnom selu i Tutinu, srednju Uciteljsku školu u Novom Pazaru, a Pedagošku akademiju - Odsek za razrednu nastavu, u Svetozarevu (Jagodini). Nakon toga je završio studije pedagogije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Postdiplomske studije pedagogije završio je u Zagrebu, a doktorat na Filozofskom fakultetu u Beogradu.
Radio je kao ucitelj i nastavnik, a zatim i kao prosvetni savetnik u Meduopštinskom zavodu za unapredivanje vaspitanja i obrazovanja u Kraljevu.
Na Odseku za pedagogiju, Filozofskog fakulteta u Prištini, prošao je put od predavaca, preko zvanja docenta i vanrednog profesora do zvanja redovnog profesora univerziteta. Izvodio je nastavu iz opšte pedagogije, metodike prirode i društva, istorije pedagogije i školske pedagogije sa metodikom rada školskog pedagoga. Od pocetka školske 2000/01. izvodi nastavu opšte pedagogije i psihologije na Fakultetu humanistickih nauka Univerziteta “Džemal Bijedic” u Mostaru. Jedan je od inicijatora i osnivaca Islamske pedagoške akademije u Novom Pazaru. Inicijator je i jedan od osnivaca Univerziteta u Novom Pazaru. Prvi je vršilac dužnosti prorektora Univerziteta u Novom Pazaru i dekana Filozofskog fakulteta.
Auor je knjiga: Školstvo u Novom Pazaru i okolini od 1918. do 1941. godine, (1987), Naše mesto i okolina - Tutin, koautorski rad, (1989), Istorijski pregled nastanka i razvoja škole, (1996), Uvod u školsku pedagogiju, (1999), Pedagogija, udžbenik sa prof. dr Radenkom Kruljem i prof. dr Radivojem Kulicem, (2001), Pedagogija, udžbenik sa prof. dr Radenkom Kruljem i prof. dr Radivojem Kulicem, (2002), Pedagogija, udžbenik sa prof. dr Mladenom Vilotijevicem, prof. dr Radivojem Kulicem i prof. dr Radenkom Kruljem, (2003), Kud “Vrelo Ibra iz Rožaja”- ime za poštovanje, (2001), Znajem u buducnost - sto godina OŠ “Mustafa Pecanin” u Rožajama, koautorski rad sa Zaimon Azemovicem i Ibrom Skenderovicem, (2002), Opšta psihologija, udžbenik sa Vojkom Rdomirovicem, (u štampi), kao i preko 150 priloga u casopisima i preko 200 clanaka u novinama i listovima.
Recenzirao je više od dvadeset knjiga iz oblasti pedagogije, istorije, kulture, itd. i napisao i objavio oko dvadeset i pet prikaza raznih knjiga i autora.
Više puta je bio mentor magistarskim i doktorskim kandidatima, kao i clan komisija za izbor u sva univerzitetska zvanja.
Oženjen je, otac troje dece i deda jednog unuka, do sada.


[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ] [ F ] [ G ] [ H ] [ I ] [ J ] [ K ] [ L ] [ M ] [ N ] [ O ] [ P ] [ R ] [ S ] [ T ] [ U ] [ V ] [ Z
ABDAGIĆ, Muhamed
AGIĆ, Dr. Senad ef.
AGOVIĆ, Šemso
AHMETAGIĆ, Prof. dr. Esad
AJANOVIC, Midhat
AKMADZIC, Hazim
ALAGIĆ, General Mehmed
ALAGIC, Sukrija
ALIC, Meho
ALIHODŽIĆ, Dr.-Ing. Bernes
ALIKADIĆ, Bisera
ALISPAHIĆ, Mr. Fatmir
ALISPAHIC, Nijaz
ALISPAHIC, Selma
ARMIJA BiH
ARNAUT, Selim
AVDIĆ, Ćamil
ŠANTIĆ, Ferid Ferko
ŠKALJIĆ, Nezir-ef.
ŠTULANOVIĆ, Prof. dr. Muharem
ŽDRALOVIĆ, MUHAMED
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAMPARA, ESREF
ČAUŠEVIĆ, Mehmed Džemaludin ef.
ČEJVAN, Adem
ĆATIĆ, Ćazim - Musa
ĆATOVIĆ, Dr. Saffet
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif