Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dobri Bosnjani
MAHMUTCEHAJIC, DR. RUSMIR

Elektrotehnickom fakultetu Sveucilista u Sarajevu, a 1975. magistrirao i 1980. doktorirao na Sveucilistu u Zagrebu. Specijalizaciju je obavio 1982. u Medjunarodnom centru za teoretsku fiziku u Trstu (Italija), a postdoktorske studije 1988. na Katolickom sveucilistu u Leuvenu (Belgija).
Radio je kao istrazivac i direktor u Institutu zastite na radu Sveucilista u Sarajevu, te kao direktor Instituta za ergonomiju istog sveucilista; od 1985. do 1991. godine radio je kao profesor i dekan Elektrotehnickog fakulteta Sveucilista u Osijeku (Hrvatska).
Od 1991. do 1992. godine bio je podpredsjednik Vlade Bosne i Hercegovine, a od 1992. do 1994. ministar za energetiku, rudarstvo i industriju Bosne i Hercegovine, kada je, ne slazuci se s preovladjujucom politikom, podnio ostavku. Bio je i clan savjeta sveucilista u Sarajevu i Osijeku te predsjednik Komisije za drustvene djelatnosti Vlade Bosne i Hercegovine.
Od 1992. godine predsjednik je Bosanskohercegovackog komiteta CIGRE, od 1996. predsjednik izdavackog savjeta casopisa "Dijalog", urednik casopisa "Bosanskohercegovacka elektrotehnika", i "Blagaja". 1997. izabran je za prvog predsjednika Medjunarodnog foruma Bosna. U uzem znanstvenom podrucju objavio je preko stotinu strucnih i znanstvenih radova, od kojih osam knjiga. Objavio je i sedamnaest knjiga autorske proze, politièkih i filozofskih eseja te prijevoda na bosanski jezik.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ] [ F ] [ G ] [ H ] [ I ] [ J ] [ K ] [ L ] [ M ] [ N ] [ O ] [ P ] [ R ] [ S ] [ T ] [ U ] [ V ] [ Z
ABDAGIĆ, Muhamed
AGIĆ, Dr. Senad ef.
AGOVIĆ, Šemso
AHMETAGIĆ, Prof. dr. Esad
AJANOVIC, Midhat
AKMADZIC, Hazim
ALAGIĆ, General Mehmed
ALAGIC, Sukrija
ALIC, Meho
ALIHODŽIĆ, Dr.-Ing. Bernes
ALIKADIĆ, Bisera
ALISPAHIĆ, Mr. Fatmir
ALISPAHIC, Nijaz
ALISPAHIC, Selma
ARMIJA BiH
ARNAUT, Selim
AVDIĆ, Ćamil
ŠANTIĆ, Ferid Ferko
ŠKALJIĆ, Nezir-ef.
ŽDRALOVIĆ, MUHAMED
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAMPARA, ESREF
ČAUŠEVIĆ, Mehmed Džemaludin ef.
ČEJVAN, Adem
ĆATIĆ, Ćazim - Musa
ĆATOVIĆ, Dr. Saffet