Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dobri Bosnjani
BAYSAK, Ahmed Kemal


Ahmed Kemal BAYSAK
Njegova ekselencija gospodin Ahmed Kemal Baysak je roðen u Izmiru 31. januara 1933. godine. On je treæa generacija u njegovoj porodici koji je roðen i živi u Turskoj. Inaèe njegovo porijeklo je od porodice Grebo kod Trebinja. Školovao se u Turskoj, da bi 1. jula 1954 godine zajedno sa svojim školskim drugom Džemalom Terdžanom (Cemal Tercan) osnivao firmu TREBAY, koja je ove godine napunila 52. godine postojanja. Firmi su se kasnije pridružili i braæa Baysaka Šukrija i Salih. Supruga Nj.e. je gospoða Pervin, koja takoðer vuèe korijene iz BiH, je jedna od utjecajnih osoba u Egejskoj regiji. Naime, g. Baysak više godina je bio zamjenik Predsjednika Industrijske komore Egejske regije, èlan Upravnog odbora Industrijske komore Egejske regije, predsjednik Industrijske zone Ataturk, Poèasni predsjednik fondacije MEKSA, te èlan Upravnog odbora fondacije.

Inaèe, firma Terbay je jedna od jaèih u regionu. Bave se proizvodnjom željeznih dijelova za kamione BMC (British Motor Company) “Terbay Makine, izgradnja elektriènih centrala, cementara, raznih fabrika na princip kljuè u ruke“ Terbay Insaat, ugostiteljstvo “Hotel Sisus u Èesmama, proizvdonja patantiranih prozivoda“ Bayalton...

U periodu izmeðu 1994. i 1999. godine bio je naèelnik Opæine Karsiyaka, inaèe najbogatije opæine u Izmiru, koja broji oko 650.000 stanovnika. Na razne naèine je pomagao Bosni i Hercegovini i njenim graðanima. Organizirao je primanje izbjeglica koje se došle iz BiH u Izmir, te im je kasnije pomagao doniranjem hrane, lijekova, smještaja i sl. Tokom rata više puta je sa svojom suprugom i prijateljima išao u BiH i opkoljeno Sarajevo, kako bi na licu mjesta mogao da utvrdi kako može najbolje pomoæi. Inaèe veliki je prijatelj svih bošnjaèkih uvaženih liènosti, poèev od prvog Predsjednika BiH rahmetli Alije Izetbegoviæa.

Zbog pružene velike pomoæi našim državljanima Bosne i Hercegovine, našim zavaniènici su odluèili da mu dodijele titulu Poèasnog Konzula BiH u Izmiru 2002. godine. Ova titula je inaèe prva koja je dodjeljena jednoj osobi od strane naše države. Funkciju Poèasnog Konzula BiH obavlja i danas. Inaèe Poèasni konzulat obavlja sve poslove što obavljaju i druga diplomatsko-konzularna predstavništva BiH. U toku jedne godine u organizaciji Poèasnog Konzulata BiH, naše zemlju posjeti oko 7-8 delegacija privrednika iz Republike Turske sa ciljem sa se poboljša privredna saradnja izmeðu ove dvije zemlje. Veæ su vidljivi rezultati suradnje ove dvije zemlje upravo zahvaljujuæi Nj.e. Ahmed Kemal Baysaku. (Bosnjaci.net)



[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ] [ F ] [ G ] [ H ] [ I ] [ J ] [ K ] [ L ] [ M ] [ N ] [ O ] [ P ] [ R ] [ S ] [ T ] [ U ] [ V ] [ Z
ABDAGIĆ, Muhamed
AGIĆ, Dr. Senad ef.
AGOVIĆ, Šemso
AHMETAGIĆ, Prof. dr. Esad
AJANOVIC, Midhat
AKMADZIC, Hazim
ALAGIĆ, General Mehmed
ALAGIC, Sukrija
ALIC, Meho
ALIHODŽIĆ, Dr.-Ing. Bernes
ALIKADIĆ, Bisera
ALISPAHIĆ, Mr. Fatmir
ALISPAHIC, Nijaz
ALISPAHIC, Selma
ARMIJA BiH
ARNAUT, Selim
AVDIĆ, Ćamil
ŠANTIĆ, Ferid Ferko
ŠKALJIĆ, Nezir-ef.
ŠTULANOVIĆ, Prof. dr. Muharem
ŽDRALOVIĆ, MUHAMED
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAMPARA, ESREF
ČAUŠEVIĆ, Mehmed Džemaludin ef.
ČEJVAN, Adem
ĆATIĆ, Ćazim - Musa
ĆATOVIĆ, Dr. Saffet
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif