Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dobri Bosnjani
JERKOVIĆ, Akademik prof. dr. Adamir



Akademik Adamir Jerković je istaknuti bh. esejist, publicist, novinar. Rođen je 1958.godine u Zenici. Doktor je socioloških nauka. Dobitnik je nekoliko novinarskih nagrada i priznanja. Sarađivao je sa brojnim domaćim i stranim redakcijama. Obavljao je između ostalog i dužnosti: glavnog i odgovornog urednika Radio Zenice, glavnog i odgovornog urednika TVBiH - ITC Zenica, odnosno glavnog i odgovornog urednika TV Okruga Zenica. Prije prelaska u aktivnu politiku radio je kao vanjskopolitički komentator TV Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Alija Izetbegović imenovao ga je 1997. godine svojim savjetnikom. Bio je njegov lični i specijalni izaslanik kod nekolicine šefova država i vlada. Kao lični izaslanik predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića predao je specijalnu poruku predsjedniku NR Kine Jiang Zeminu (Džijang Ceminu).

Nakon prijevremenog povlačenja predsjednika Alije Izetbegovića, obavljao je dužnost savjetnika v.d. bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Halida Genjca i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Beriza Belkića.

U vrijeme jačanja zajedničkih institucija imenovan je na funkciju prvog portparola Predsjedništva BiH. Imao je stručno i političko usavršavanje u State department u Washingtonu, SAD. Posjeduje međunarodni cerifikat za PR-a.

Obavljao je i dužnost predsjednika Uprave Poštanske banke BiH (Postbank BiH), a nakon odlaska iz Predsjedništva BiH imenovan je za direktora Marketinga JP BH Pošta i pomoćnika generalnog direktora JP BH Pošta.

Adamir Jerković je radio je u periodu 2003-2007. kao savjetnik u Vladi Federacije BiH na poziciji savjetnika federalnog ministra rada i socijalne politike. Skoro deceniju i po bio je direktor Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine. Na njegovu incijativu Vlada Federacije BiH ustanovila je međunarodna priznanja: Plaketa kralj Tvrtko Prvi Kotromanić, Povelja Kulina bana i Povelja Bosanski stećak. Nagrađen je najznačajnijim arhivističkim priznanjem koju dodjeljuje Arhiv Federacije BiH "Plaketom kralj Tvrtko Prvi Kotromanić“ (2016).

Koautor je knjige Bosnia here and now, koja je uručena šefovima država i vlada, učesnicima summita „Pakta stabilnosti“, Sarajevo, jul 1999. godine.

Autor je trilogije Alija izbliza (knjige: 1, 2, 3) iz autorovog opusa Istočno od Daytona, u kojima opisuje tešku borbu prvog predsjednika nezavisne BiH Alije Izetbegovića za očuvanje Države nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog ugovora.
Dr. Adamir Jerković je napisao i knjige Sjećanja na Aliju Izetbegovića iz istog ciklusa, zatim Učitelji u administrativnom socijalizmu, Zlatno doba Arhiva Federacije, Dosije o vremenu slavnom, Magle nad Bosnom i brojne druge.

Objavljivao je stručne radove, kolumne i analize iz mnogih oblasti društvenog života u različitim novinama, časopisima i periodici, na radiju i televiziji. Govorio je na brojnim međunarodnim konferencijama posvećenim Bosni I Hercegovini, predsjedniku Aliji Izetbegoviću ili na stručnim skupovima.
On je vakif Džamije Adamir Jerković u Lastvi kod Trebinja.
Generalni je sekretar Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti- BANU.


[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ] [ F ] [ G ] [ H ] [ I ] [ J ] [ K ] [ L ] [ M ] [ N ] [ O ] [ P ] [ R ] [ S ] [ T ] [ U ] [ V ] [ Z
ABDAGIĆ, Muhamed
AGIĆ, Dr. Senad ef.
AGOVIĆ, Šemso
AHMETAGIĆ, Prof. dr. Esad
AJANOVIC, Midhat
AKMADZIC, Hazim
ALAGIĆ, General Mehmed
ALAGIC, Sukrija
ALIC, Meho
ALIHODŽIĆ, Dr.-Ing. Bernes
ALIKADIĆ, Bisera
ALISPAHIĆ, Mr. Fatmir
ALISPAHIC, Nijaz
ALISPAHIC, Selma
ARMIJA BiH
ARNAUT, Selim
AVDIĆ, Ćamil
ŠANTIĆ, Ferid Ferko
ŠKALJIĆ, Nezir-ef.
ŠTULANOVIĆ, Prof. dr. Muharem
ŽDRALOVIĆ, MUHAMED
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAMPARA, ESREF
ČAUŠEVIĆ, Mehmed Džemaludin ef.
ČEJVAN, Adem
ĆATIĆ, Ćazim - Musa
ĆATOVIĆ, Dr. Saffet
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif