Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dobri Bosnjani
JERKOVIĆ, Dr. Adamirrođen je 1958.godine u Zenici. Doktor je socioloških nauka. Istaknuti je bosanskohercegovački novinar i publicista. Dobitnik je nekoliko novinarskih nagrada i priznanja. Sarađivao je sa brojnim domaćim i stranim redakcijama. Obavljao je između ostalog i dužnosti: glavnog i odgovornog urednika Radio Zenice, glavnog i odgovornog urednika TVBiH - ITC Zenica, odnosno glavnog i odgovornog urednika TV Okruga Zenica. Prije prelaska u aktivnu politiku radio je kao vanjskopolitički komentator TVBiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Alija Izetbegović imenovao ga je 1997. godine svojim savjetnikom. Bio je lični i specijalni izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića kod nekolicine šefova država i vlada. Kao lični izaslanik predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića predao je nekolicini šefova država i vlada specijalne poruke predsjednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, među kojima i predsjedniku NR Kine Jiang Zeminu (Džijang Ceminu).

Nakon prijevremenog povlačenja predsjednika Izetbegovića, obavljao je dužnost savjetnika v.d. bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Halida Genjca, te predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Beriza Belkića.
U vrijeme jačanja zajedničkih institucija imenovan je na funkciju prvog portparola Predsjedništva BiH. Imao je stručno i političko usavršavanje u State department u Washingtonu, SAD, posjeduje međunarodni cerifikat za PR-a.

Obavljao je i dužnost predsjednika Uprave Poštanske banke BiH (Postbank BiH), a nakon odlaska iz Predsjedništva BiH imenovan je za direktora Marketinga JP BH Pošta i pomoćnika generalnog direktora JP BH Pošta.

Radio je u periodu 2003-2007. kao savjetnik u Vladi Federacije BiH na poziciji savjetnika federalnog ministra rada i socijalne politike.
Sada se nalazi na funkciji direktora Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine i predsjednika uprave Udruženja arhivskih i administrativnih radnika Federacije Bosne i Hercegovine.

Koautor je knjige «Bosnia here and now», koja je uručena šefovima država i vlada, učesnicima summita „Pakta stabilnosti“, jula 1999. u Sarajevu.

Autor je trilogije «Alija izbliza» (knjige: 1, 2, 3) iz autorovog opusa “Istočno od Daytona”, u kojima opisuje tešku borbu prvog predsjednika nezavisne BiH Alije Izetbegovića za očuvanje Države nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog ugovora.

Napisao je knjigu „Sjećanja na Aliju Izetbegovića“.
Objavljivao je stručne radove, kolumne, analize iz mnogih oblasti društvenog života u različitim časopisima i periodici.
Vakif je Džamije Adamir Jerković u Lastvi kod Trebinja.


[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ] [ F ] [ G ] [ H ] [ I ] [ J ] [ K ] [ L ] [ M ] [ N ] [ O ] [ P ] [ R ] [ S ] [ T ] [ U ] [ V ] [ Z
ABDAGIĆ, Muhamed
AGIĆ, Dr. Senad ef.
AGOVIĆ, Šemso
AHMETAGIĆ, Prof. dr. Esad
AJANOVIC, Midhat
AKMADZIC, Hazim
ALAGIĆ, General Mehmed
ALAGIC, Sukrija
ALIC, Meho
ALIHODŽIĆ, Dr.-Ing. Bernes
ALIKADIĆ, Bisera
ALISPAHIĆ, Mr. Fatmir
ALISPAHIC, Nijaz
ALISPAHIC, Selma
ARMIJA BiH
ARNAUT, Selim
AVDIĆ, Ćamil
ŠANTIĆ, Ferid Ferko
ŠKALJIĆ, Nezir-ef.
ŽDRALOVIĆ, MUHAMED
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČEJVAN, Adem
ĆATIĆ, Ćazim - Musa