Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dobri Bosnjani
MEHTIĆ, Dr. hfz. Halil

rođen je u Donjem Vakufu, 1953. god. Gdje je završio osnovnu školu. Kasnije se upisuje u Gazi Husrev-begovu medresu koju završava 1975. a poslije jednogodišnjeg radnog iskusta odlazi na odsluženje vojnog roka u JNA. 1977. upisuje se u prvu generaciju Islamskog teološkog fakulteta u Sarajevu kojeg završava 1981. god. Još kao student, 1979. god. osnovao je prvi Islamski kulturni centar za muslimane Jugoslavije u Frankfurtu na Majni. Kao student, iste godine, bio je predstavnik bivše Jugoslavije na Prvom svjetskom takmičenju učača Kur'ana, održanom u Mekki.

Nakon završetka Fakulteta biva postavljen za imama i hatiba Sultan Ahmedove (Čaršijeske) džamije u Zenici gdje ostaje sve do agresije na BiH. Uz imamsku dužnost, 1990. biva izabran za presjednika Ilmijje BiH i na toj dužnosti ostaje do 1997. U vrijeme njegovog rukovođenja Ilmijjom pokrenute su brojne aktivnosti, a najvažnijim smatraju se pokretanje islamske revije Muallim i prvog ilustrovanog kolor časopisa za djecu Kevser. Zbog aktivnosti u radu s omladinom biva na udaru tadašnjeg komunističkog režima što je poslužilo kao razlog za njegovo hapšenje i osuđivanje na tri godine zatvora. On je prvi politički zatvorenik u bivšoj Jugoslaviji koji je uspio dokazati svoju nevinost i nakon odležanih petnaest mjeseci pušten je na slobodu. On je jedini bosanskohercegovački hafiz koji je naučio Kur'an napamet u zatvoru.

S početka rata bio je pripadnik Prve zeničke brigade, a kasnije jedan od osnivača Sedme muslimanske brigade. Zbog imenovanje na mjesto rukovodioca Ureda Mešihata IZ BiH 1992. napušta redove Armije i posvećuje se uređenju i rukovođenju vjerskog života na slobodnoj teritoriji BiH. Sa dr. Nusretom Isanovićem, 1993. osnovao je Islamsku pedagošku akademiju u Zenici (sada Islamski pedagoški fakultet), a iste godine izabaran je za prvog zeničkog muftiju.

Nakon smjenjivanja s mjesta muftije radi kao nastavnik na Islamskom pedagoškom fakultetu gdje predaje predmete Kiraet i Metodiku duhovnog odgoja. Magistrirao je iz oblasti tefsira na Univerzitetu za islamske studije u Karačiju, a doktorirao je, takođe, iz oblasti tefsira, na najstarijem islamskom univerzitetu Zejtuna u Tunisu.

Autor je šest knjiga, recenzija, prikaza knjiga i brojnih članaka u časopisima koji izlaze u BiH. U posljednje tri godine obavlja dužnost glavnog i odgovornog urednika časopisa Novi horizonti. Oženjen je i ima četvoro djece i dvoje unučadi.


[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ] [ F ] [ G ] [ H ] [ I ] [ J ] [ K ] [ L ] [ M ] [ N ] [ O ] [ P ] [ R ] [ S ] [ T ] [ U ] [ V ] [ Z
ABDAGIĆ, Muhamed
AGIĆ, Dr. Senad ef.
AGOVIĆ, Šemso
AHMETAGIĆ, Prof. dr. Esad
AJANOVIC, Midhat
AKMADZIC, Hazim
ALAGIĆ, General Mehmed
ALAGIC, Sukrija
ALIC, Meho
ALIHODŽIĆ, Dr.-Ing. Bernes
ALIKADIĆ, Bisera
ALISPAHIĆ, Mr. Fatmir
ALISPAHIC, Nijaz
ALISPAHIC, Selma
ARMIJA BiH
ARNAUT, Selim
AVDIĆ, Ćamil
ŠANTIĆ, Ferid Ferko
ŠKALJIĆ, Nezir-ef.
ŠTULANOVIĆ, Prof. dr. Muharem
ŽDRALOVIĆ, MUHAMED
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAMPARA, ESREF
ČAUŠEVIĆ, Mehmed Džemaludin ef.
ČEJVAN, Adem
ĆATIĆ, Ćazim - Musa
ĆATOVIĆ, Dr. Saffet
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif