Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dobri Bosnjani
CIKOTIĆ, Dr. SelmoRođen je u bihorskom selo Trpezi kod Berana, 25. januara 1964., bosanskohercegovački političar porijetlom iz Sandžaka (CG). Savjetnik je bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Aktivan je član Stranke demokratske akcije.

Završio je Vojnu gimnaziju "Bratstvo i jednistvo" u Beogradu, a zatim i Vojnu akademiju 1986. u Zadru. Također je specijalizirao engleski jezik u Centru za strane jeziku u Beogradu. 2004. godine je magistrirao odbranu i sigurnost na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Svoju profesionalnu karijeru je započeo 1986. godine kao aktivno vojno lice u Školskom centru PVO u Zadru, gdje ostaje sve do početka srpsko-crnogorske agresije na Bosnu i Hercegovinu kada dolazi u BiH.
Do 1994. godine ostaje u BiH kao pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine. Te godine postaje vojni ataše RBiH u Washingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama.
Od 1997. do 1999. godine vrši funkciju načelnika Odjela za obuku u Zajedničkoj komandi Vojske Federacije Bosne i Hercegovine. Do 2000. godine je bio šef kabineta Zamjenika ministra odbrane Federacije Bosne i Hercegovine, a zatim i zamjenik komadanta Prvog korpusa Vojske FBiH. Od 2001. do 2004. godine je i komadant Prvog korpusa. Od 2004. godine vrši funkciju izvršnog direktora kompanije "OKI".

Poslije općih izbora 2006. godine, Parlamentarna skupština je Cikotića izabrala za Ministra odbrane Bosne i Hercegovine.

Cikotić je oženjen i otac dvoje djece


[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ] [ F ] [ G ] [ H ] [ I ] [ J ] [ K ] [ L ] [ M ] [ N ] [ O ] [ P ] [ R ] [ S ] [ T ] [ U ] [ V ] [ Z
ABDAGIĆ, Muhamed
AGIĆ, Dr. Senad ef.
AGOVIĆ, Šemso
AHMETAGIĆ, Prof. dr. Esad
AJANOVIC, Midhat
AKMADZIC, Hazim
ALAGIĆ, General Mehmed
ALAGIC, Sukrija
ALIC, Meho
ALIHODŽIĆ, Dr.-Ing. Bernes
ALIKADIĆ, Bisera
ALISPAHIĆ, Mr. Fatmir
ALISPAHIC, Nijaz
ALISPAHIC, Selma
ARMIJA BiH
ARNAUT, Selim
AVDIĆ, Ćamil
ŠANTIĆ, Ferid Ferko
ŠKALJIĆ, Nezir-ef.
ŽDRALOVIĆ, MUHAMED
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAMPARA, ESREF
ČAUŠEVIĆ, Mehmed Džemaludin ef.
ČEJVAN, Adem
ĆATIĆ, Ćazim - Musa
ĆATOVIĆ, Dr. Saffet