Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dobri Bosnjani
KURTĆEHAJIĆ, AKADEMIK PROF. DR. SUAD

Rođen je 28.08.1962. godine u Bijelom Polju. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Rogatici. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1987. godine. Završio je sudski pripravnički staž u trajanju od dvije godine u Osnovnom sudu II u Sarajevu.Početkom 1996.godine Suad Kurtćehajić je zasnovao radni odnos na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu gdje je u svojstvu asistenta izabran na dva predmeta „Osnovi prava” i „Pravo odbrane i sigurnosti” a povjeren mu je također u svojstvu asistenta predmet „Politički sistem Bosne i Hercegovine”.
Također je u periodu 1996.-2000. godine ugovorom o djelu bio angažiran u svojstvu asistenta na Fakultetu kriminalističkih nauka na predmetima „Teorija države i prava” i „Državno-pravni razvitak Bosne i Hercegovine”.
Postdiplomski studij na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Suad Kurtćehajić upisao je 1996/97. školske godine. Nakon položenih ispita sa prosječnom ocjenom 9,60 odbranio je u martu 2001. godine magistarski rad pod naslovom „Ostvarivanje državnosti Bosne i Hercegovine u jugoslovenskoj federaciji”, nakon čega je u istoj godini izabran za višeg asistenta na predmete „Osnovi prava” i „Politički sistem BiH”.
Suad Kurtćehajić je 13.jula 2006. godine na Pravnom fakultetu u Bihaću odbranio doktorsku disertaciju, pod naslovom „Državnost i nezavisnost Bosne i Hercegovine kroz pravnu i političku percepciju Dejtonskog sporazuma”.
Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici 7. septembra 2006. godine izabran je u zvanje docenta na Katedri za državno i međunarodno javno pravo.
U julu 2007. godine izabran je za docenta na predmetu „Osnovi prava” na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu a povjereni su mu predmeti „Politički sistem BiH“, te „Osnove upravnog prava“ i „Radno i socijalno pravo“. Od 2012/13 određen je za jednog od nastavnika na predmetu „Savremeni politički sistemi“ na master studiju politologije.
Na Pedagoškom fakultetu u Sarajevu angažovan je na predmetu „Politički sistemi BiH”
Na Fakultetu kriminalističkih nauka u Sarajevu početkom 2012/13 bio je angažovan je na predmetu „Državno i društveno uređenje”.
U 2012. godini izabran je u zvanje vanrednog profesora na predmetima Politički sistem BiH i Osnovi prava na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu a 2013 godine povjeren mu je predmet Teorija države.
Prof. dr. Suad Kurtćehajić je koautor udžbenika sa hrestomatijom „Politički sistem Bosne i Hercegovine 2” sa prof. dr. Omerom Ibrahimagićem u izdanju izdavačke kuće „Magistrat” Srajevo 2002. godine. Udžbenik ima preko 500 strana.
Prof. dr. Suad Kurtćehajić je (prvi) koautor udžbenika sa hrestomatijom „Politički sistem Bosne i Hercegovine 3” sa prof. dr. Omerom Ibrahimagićem u izdanju autora, Sarajevo oktobar 2007. godine. Udžbenik ima 847 stranica.
Prof. dr. Suad Kurtćehajić autor je najnovijeg udžbenika „Prilozi za politički sistem Bosne i Hercegovine” u izdanju Futur Arta, Sarajevo februar 2017. godine. Udžbenik ima preko 700 stranica, te knjige „Pravno – politička promišljanja o Bosni" (2017).
Autor oko trideset naučnih i stručnih radova koji su objavljeni u naučnim i stručnim časopisima, sedmičnim i dnevnim listovima i učesnik više međunarodnih konferencija, naučnih skupova i seminara na kojima se pojavljivao sa pisanim prilozima te kao aktivan učesnik u raspravama. Na promocijama naučnih knjiga desetak puta se pojavljivao u svojstvu jednog od promotora.
Prof. dr. Suad Kurtćehjić bio je recezent više knjiga univerzitetskih profesora iz oblasti pravno-političke problematike.
Predsjednik je Foruma bošnjačkih intelektualaca pri Svjetskom bošnjačkom kongresu na kojem se skoro svake sedmice održavaju javne tribine sa aktuelnim političko pravnim temama i koji je dosad imao 55 Javnih tribina i press konferencija.
U status akademika izabran je 20 maja odlukom skupštine BANU.
Nebrojeno puta se pojavljivao na TV i radio emisijama gdje je iznosio mišljenje o brojnim političko-pravnim pitanjima. Mnoge od tih emisija su postavljene na youtube i imaju veliku posjećenost poput TV debate na ATV Banja Luka na temu „Da li je Jugoslavija bila prirodna ili vještačka tvorevina” (atvbl) koja ima preko šezdeset hiljada pregleda, emisije „Ja biram goste” na TV1 na temu nezkonitog referenduma u manjem entitetu sa oko dvadeset četiri hiljade pregleda ili „Opasna politika Dodika prema BiH” (VKBI) sa preko četrnaest hiljade pregleda. Zanimljivi su i njegovi nastupi kao uvodničara u više nastupa na Krugu 99 „Pravne mogućnosti ukidanja naziva Republika Srpska”, „ Memorandumi srpskih akademija”, „Obnova dražavnosti BiH na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a” i „Kako izaći iz socijalnog bunta građana BiH”, blizak postmodernom narativu, kao i ostali televizijski nastupi. U zadnjih par godina posebno je bio prisutan medijski angažman prof. dr. Suada Kurtćehajića na rasvjetljavanju istine o Sutorini kao drugom bosanskohercegovačkom izlazu na more.
Također se oko trideset godina bavi Jogom i tehnikom Transcedentalne meditacije koja je sa preko sedamstotina naučnih radova dosada napravljenih u svijetu pokazala da praktikanti ove tehnike duboke relaksacije postižu napredak u svim sferama života i razvijaju puni potencijal uma uz velike koristi po zdravlje, osjećaj sreće, zadovoljstva i ispunjenosti u životu. U tom smislu je prošao skoro sve razine obrazovanja u ovoj oblasti uključujuće i Tečaj Znanosti o kreativnoj inteligenciji koja na znanstveni način objašnjava funkcionisanje tehnike Transcedentalne meditacije i koristi koje od nje imaju praktikanti. Univerzitet u Ajovi u USA je ovu tehniku primijenio na svo svoje osoblje uključujući studente i univerzitetske profesore a rezultati učinka ove tehnike na osobni razvoj su fascinantni.
Suad Kurtćehajić je ljubitelj šaha i u šahu je ostvario značajne učinke i posljednjih godina je bio učesnik je najjače državne (Premijer) lige gdje je nastupao za ekipu ŠK Goražde. Također igra zahvaljujući dvojnoj registraciji i za najstariji Šahovski klub Sarajevo (osnovan 1905 godine) čiji je i član Predsjedništva.


[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ] [ F ] [ G ] [ H ] [ I ] [ J ] [ K ] [ L ] [ M ] [ N ] [ O ] [ P ] [ R ] [ S ] [ T ] [ U ] [ V ] [ Z
ABDAGIĆ, Muhamed
AGIĆ, Dr. Senad ef.
AGOVIĆ, Šemso
AHMETAGIĆ, Prof. dr. Esad
AJANOVIC, Midhat
AKMADZIC, Hazim
ALAGIĆ, General Mehmed
ALAGIC, Sukrija
ALIC, Meho
ALIHODŽIĆ, Dr.-Ing. Bernes
ALIKADIĆ, Bisera
ALISPAHIĆ, Mr. Fatmir
ALISPAHIC, Nijaz
ALISPAHIC, Selma
ARMIJA BiH
ARNAUT, Selim
AVDIĆ, Ćamil
ŠANTIĆ, Ferid Ferko
ŠKALJIĆ, Nezir-ef.
ŽDRALOVIĆ, MUHAMED
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAMPARA, ESREF
ČAUŠEVIĆ, Mehmed Džemaludin ef.
ČEJVAN, Adem
ĆATIĆ, Ćazim - Musa
ĆATOVIĆ, Dr. Saffet
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif