Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dobri Bosnjani
BEGOVIĆ - LIČINA, ŠEFKA



Šefka Begović-Ličina je rođena 1949. godine u Rasovu, prigradskom naselju Bijelog Polja. Od svoje sedme godine živi u Novom Pazaru, gdje je, po završetku srednje i Više ekonomske škole zasnovala svoju porodicu.

Ljubav prema peru gaji još iz školskih dana, kada je kao učenica osnovne i srednje škole na književnim takmičenjima, za svoje literarne radove osvajala prve nagrade.

Kao službenica „Dunav“ osiguranja, poslije svog radnog vijeka i po završenoj misiji odgoja i školovanja svoje troje djece, počinje intenzivno pisati.

U Sarajevu, gdje joj skoro pedeset godina živi uža porodica, 2009. godine objavljuje svoju prvu knjigu „Duša u leptiru” – zbirku priča, zapisa i putopisa (2009). Recenzenti ove knjige su: prof. dr. Džemaludin Latić, mr. Mustafa Prljača, te poznati bošnjački književnici Fehim Kajecić i Safet Sijarić.

Sa bratom Džavidom Begovićem, mr. tehničkih nauka iz Sarajeva, 2012. godine objavljuje „Sandžački Rječnik”, prvi u historiji Sandžaka, sa 10.000 riječi, 3.000 fraza i 11.000 objašnjenja, čiji je gl. urednik akademik dr. Muhamed Filipović, te saradnici akademici: prof. dr. Dževad Jahić, prof. dr. Ibrahim Pašić, prof. dr. Džemaludin Latić, prof. dr. Hasnija Muratagić-Tuna, prof. dr. Sait Kačapor, te ostali saradnici: prof. dr. Bisera Suljić-Boškailo, dr. Husein Zvrko, akademski slikar Džeko Hodžić i poznati bošnjački književnici: Fehim Kajević, Safet Sijarić i Asmir Kujević, a čija je prva promocija održana 2012. g. u Sarajevu u Domu Oružanih snaga BiH.

„Niska od merdžana“ (2015) je Šefkino treće djelo sa dvadesetčetiri sandžačke priče, inspirisane istinitim događajima – a koje sadrži i prilog od stotrideset crnobijelih fotografija sandžačkih hanuma u narodnoj nošnji.
Knjiga "Niska od merdžana" je prevedena na turski jezik - Mergan gerdanlik.

Četvrta knjiga joj je zbirka priča „Vrisak krvi” (2016), sa dvadesetčetiri potresne ratne priče iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka, napisane po istinitim događajima, a recenzenti ove knjige su: prof. dr. Džemaludin Latić i poznati bosanski književnik Isnam Taljić. Knjiga "Vrisak krvi" je prevedena na turski jezik - „Kanli ciglik“ (2020).

Peta Šefkina knjiga je roman „Brezđetka“ (2016), koji govori o sudbini pešterske i bihorske žene, čiji je recenzent dr. prof. Sait Kačapor.

Šesto djelo joj je knjiga „Đulizara“ (2018) – zbirka od dvadeset šest sandžačkih priča, ispisanim po istinitim ljudskim sudbinama i sa prilogom od pedeset fotografija sandžačkih intelektualki u vjenčanici i alaturko nošnji, kao primjer kako sandžačke žene, prateći svjetske modne trendove, ujedno čuvaju i svoju tradicionalnu nošnju.

Recenzenti ove knjige su istaknuti bošnjački književnik Safet Hadrović-Vrbički, prof. dr. Nusret Sandžakli iz Istanbula i prof. dr. Mustafa Kahramanyol iz Ankare.

Sedma Šefkina knjiga je zbirka humoreski i anegdota „Edepsuz“ (2020)

U pripremi su joj romani: „Inadžija“ i „Crveno plaču makovi“, te zbirka anegdota i humoreski „Hamalska idara“ , zatim zbirka sandžačkih i bosanskih sevdalinki pod nazivom “Sudbinom ponovo rođena” i zbirka sandžačkih priča “Nejmin krš”.

Pored toga što piše knjige Šefka piše i tekstove za zabavnu muziku, pa joj je pjesma „Staro ćemane“, u izvedbi Novopazarca Enesa Ukića, u Maglaju 2008. god. na Studentskom Festivalu zabavne muzike, zauzela prvo mjesto.

Po Šefkinim tekstovima: „Zeleni svatovi“, „Ne halalim ti ‘junače’”, „Tebi ‘ gospođo’ Evropo“, „Ne plači kćeri”, „Ne boj se sine “, posvećenim nevinim žrtvama genocida u Bosni i Hercegovini, a objavljenim u knjizi „Vrisak krvi“, 11. jula na Dan genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, širom Evrope prikazuju su pozorišne predstave, monodrame i recitali.

Šefka još piše humoreske, anegdote i tekstove za pozorišta, tako da je po njenim tekstovima Regionalno pozorište Novi Pazar, 2008. godine, prikazalo predstavu „Dunje žute a ljute“, a 2016. godine predstavu „Džinsko kolo“ , (pet puta repriziranu) po istoimenoj priči, izuzetoj iz knjige „Niska od merdžana“ , a za Dan grada Novog Pazara 2013. i 2014. godine, izvedena je monodrama „Hamalska idara“, izuzeta iz istoimene Zbirke humoreski i anegdota.

Promocije Šefkinih djela su održane u: Švajcarskoj, Luksemburgu, Belgiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj, Holandiji, Turskoj, Americi, kao u mnogim sandžačkim i bosanskim gradovima, pa je po mišljenju mnogobrojnih čitaoca, ona najveći barjaktar i reprezent bošnjačke kulture i tradicije.
Mnoge Šefkine priče su antologijske. Za svoj rad i objavljena djela, dobitnica je mnogih nagrada. Jedna od njih je i nagrada „Amir Dautović“ od strane Kulturnog Centra Novi Pazar.
Piše kolumne, eseje i priče za nekoliko magazina i portala iz regiona i svijeta.

Šefka živi u Novom Pazaru, povremeno i u Sarajevu.


[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ] [ F ] [ G ] [ H ] [ I ] [ J ] [ K ] [ L ] [ M ] [ N ] [ O ] [ P ] [ R ] [ S ] [ T ] [ U ] [ V ] [ Z
ABDAGIĆ, Muhamed
AGIĆ, Dr. Senad ef.
AGOVIĆ, Šemso
AHMETAGIĆ, Prof. dr. Esad
AJANOVIC, Midhat
AKMADZIC, Hazim
ALAGIĆ, General Mehmed
ALAGIC, Sukrija
ALIC, Meho
ALIHODŽIĆ, Dr.-Ing. Bernes
ALIKADIĆ, Bisera
ALISPAHIĆ, Mr. Fatmir
ALISPAHIC, Nijaz
ALISPAHIC, Selma
ARMIJA BiH
ARNAUT, Selim
AVDIĆ, Ćamil
ŠANTIĆ, Ferid Ferko
ŠKALJIĆ, Nezir-ef.
ŠTULANOVIĆ, Prof. dr. Muharem
ŽDRALOVIĆ, MUHAMED
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAMPARA, ESREF
ČAUŠEVIĆ, Mehmed Džemaludin ef.
ČEJVAN, Adem
ĆATIĆ, Ćazim - Musa
ĆATOVIĆ, Dr. Saffet
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif