Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dobri Bosnjani
NIKOČEVIĆ, Ismail, Smaka-ef.

Ismail Smaka ef. Nikočević (Gusinje (Sandžak), 1876 - Barbalus (Albanija), 1919)


Bio je jedan od najuglednijih građana Gusinja i Plava, a uvažavali su ga u cijelom Sandžku, Bosni, Kosovu, Albaniji... O kakvoj ličnosti se radi najbolje govore podaci, da bi ga tako uglednog i neustrašivog uklonili srpska Vlada je platila 560.000 franaka za njegovu likvidaciju.

Nakon brojnih pokušaja, ubijen je u selu Barbalus 25. oktobra 1919.

Ismail Smaka efendija Nikočević, potiče iz ugledne bošnjačke gradske porodice iz Gusinja, od loze Zećirovica. Njegov otac Ferat je bio član Prizrenske lige i najbliži saradnik Ali-paše Šabanagića. Ismailova majka se zvala Šeća, rodom Đukanović. Njegov amidžić je bio Hasan (Hasan-Bajro), koji je od “prijekog suda” crnogorske kraljeve vojske osuđen i strijeljan zajedno sa ocem Bajrom, i sa još četrnaest clanova bratstva Nikočević. Hasan-Bajro je u historiji kao i u narodnim pjesmama opisan kao veliki junak.
Ismail-Smaka Nikočević sa navršenih deset godina upisuje Osnovnu školu koju i završava u Gusinju. Srednju školu Medresu završio je u Peći. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Solunu (Grčka) sa svoje 24 godine, i u to vrijeme je bio jedini pravnik na prostorima Sandžaka i šire. Zbog bliskosti njegovog oca sa Alji-pašom gusinjskim, kao i zbog njegove urođene inteligencije mladi Ismail je bio Ali-pašin miljenik, koji se lično zalagao za njegovo školovanje.
Ismail-ef. je govorio sedam svjetskih jezika i bio veliki poznavalac diplomatije. Poslije završetka studija vraća se u zavičaj gdje počinje da radi kod čuvenog plavskog kadije mulla Jahje Jaha-ef. Musića. Smaka efendija kasnije dobija i titulu Muderrisa i ulaze velike napore u opismenjavanju i školovanju naroda.
Zbog zalaganja za autonomuji kao i za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava islamskog stanovništva Gusinja i Plava, nekoliko puta je interniran od novih osvajača sandžačkog prostora, Kraljevine SHS a zatim i Austro-Ugarske. Pošto su se vlasti Kraljevine SHS veoma okrutno ponašala prema autohtonom stanovništvu islamske vjere, Bošnjacima i Albancima, Ismail efendija u cilju odbrane naroda, u to vrijeme jedine saveznike pronalazi u albanskim prvacima na Kosovu sa koima je čitavo vrijeme surađivao.
Posthumno je odlikovan i titulom heroja od strane albanske Vlade. Nakon povratka sa internacije (zarobljeništva) 1916., obavlja funkciju predsjednika Općine Gusinje, a kasni je bio zapovjednik historijski čuvenog Plavsko-gusinjskog bataljona koji je formiran u svrhu odbrane mjesta od neprijateljski nastrojenog okupatora.
Povlačenjem srpske vojske sa Solunskog fronta preko Plava i Gusinja 1918. dešavaju se strašni zločini nad stanovništvom Gusinja i Plava, i veliki proj ljudi da bi spasili goli život bježi u Skadar koji je tada kao i čitava Albanija bio pod okupacijom Austrougarske. Austrougarska uprava u Albaniji da bi zaštitila prognanike iz Plava i Gusin organizuje logor u selu Barbalus pokraj Skadra. Tokom čitavog boravka u Skadru Ismail efendija Nikočević je u stalnom kontaktu sa ljudima u Gusinju i Plavu, Bejtom Pljavom (Medunjaninom), Osmanom Ferovićem i dr. Ismail efendija konstantno vodi pregovore sa zvaničnicima i stranim ambasadorima u Skadru i traži zaštitu za logoraše u Barbalusu, njihov bezbjedan povratak u zavičaj i izričito zahtijeva priznavanje odnosno stepen političke autonomije za Gusinje i Plav.
Nepokolebljiva diplomatska borba Ismail efendije Nikočevića je zasmetala srpskoj i crnogorskoj Vladi koje su nekoliko puta zahtijevale da odustane od svojih ciljeva. Pokušali su i da ga potkupe, ali bezuspješno. Jednostavno je bio nesalomljiv u borbi za prava bošnjačkog albanskog i cjelokupnog islamskog življa u Plavu i Gusinju. Da bi ga uklonila srpska Vlada je platila 560.000 franaka za njegovu likvidaciju.
Ubijen je u selu Barbalus 25. oktobra 1919.

(Autor: Rizah Gruda)


[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ] [ F ] [ G ] [ H ] [ I ] [ J ] [ K ] [ L ] [ M ] [ N ] [ O ] [ P ] [ R ] [ S ] [ T ] [ U ] [ V ] [ Z
ABDAGIĆ, Muhamed
AGIĆ, Dr. Senad ef.
AGOVIĆ, Šemso
AHMETAGIĆ, Prof. dr. Esad
AJANOVIC, Midhat
AKMADZIC, Hazim
ALAGIĆ, General Mehmed
ALAGIC, Sukrija
ALIC, Meho
ALIHODŽIĆ, Dr.-Ing. Bernes
ALIKADIĆ, Bisera
ALISPAHIĆ, Mr. Fatmir
ALISPAHIC, Nijaz
ALISPAHIC, Selma
ARMIJA BiH
ARNAUT, Selim
AVDIĆ, Ćamil
ŠANTIĆ, Ferid Ferko
ŠKALJIĆ, Nezir-ef.
ŠTULANOVIĆ, Prof. dr. Muharem
ŽDRALOVIĆ, MUHAMED
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAMPARA, ESREF
ČAUŠEVIĆ, Mehmed Džemaludin ef.
ČEJVAN, Adem
ĆATIĆ, Ćazim - Musa
ĆATOVIĆ, Dr. Saffet
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif