Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dobri Bosnjani
ČAMPARA, ESREF

Roðen je 1922. godine. U Sarajevu je završio osnonu školu, Prvu mušku realnu gimnaziju i Filozofski fakultet (odsjek romanistike – francuski i latinski). Već u gimnaziji, zahvaljujući svom dobrom znanju njemačkog i francuskog, počinje se baviti prevodilačkim radom. Prevodi knjigu Benjamina Konstansta “Adolf”.

Po završetku II Svjetskog Rata, 1945. godine, kao član organizacije “Mladi Muslimani”, dolazi u sukob sa komunističkim režimom, a početkom 1946. godine biva osuðen u montiranom procesu na Vrhovnom vojnom sudu, zajedno sa Alijom Izetbegovićem (Izetbegović je osuðen na tri, a on na dvije godine zatvora). Po odsluženju vojnog roka, januara 1949. godine, zapošljava se u Ministarstvu industrije, ali već septembra 1950. godine biva ponovo uhapšen i osuðen na četiri godine zatvora. Na prisilnom radu ostaje do maja 1953. godine. Poslije se zapošljava kao knjigovoða u jednoj maloj zanatskoj radnji, a uporedo studira i diplomira jula 1958. godine. Kasnije se zapošljava kao bibliotekar Arhitektonskog fakulteta i za potrebe fakulteta prevodi članke i knjige sa francuskog, njemačkog i talijanskog jezika. U tom periodu uradio je i svoje životno djelo “Meðunarodni petojezični rječnik za arhitekturu, graðevinstvo i urbanizam” (dva izdanja: Grafički zavod Hrvatske, Zagreb, 1984. i Izdavačka kuća “Šahinpašić”, Sarajevo, 1998.). Od 1976. radi u IPSA Zavodu gdje je dočekao i penziju.

Njegova najznačajnija djela su: “Molitva za istinu” (Sarajevo, 1992.), “Ne daj se Bosno” (Sarajevo, 1992.), “Muslimani i Jevreji” (Sarajevo, 1994.), “Urota protiv Bosne” (Kemy – Linford, Njemačka, 1996.), “Sjećanje na zatvorske dane” (Sarajevo, 1999.).

Preveo je sa francuskog knjigu “Islam vivant” – “Živi islam” Rože Garodija, francuskog filozofa, bivšeg marksiste, konvertita u islam.

Preveo je i nekoliko stručnih knjiga i više stotina članaka iz područja arhitekture, graðevine, urbanizma, sociologije, islamistike, ... Bavio se historijom Sefarda (Španskih Jevreja) za šta je dobio zahvalnice od Jevrejske Zajednice u BiH. Pored publikovanja članaka u stručnim časopisima, najčešće je objavljivao članke u “Takvimu” i “Ljiljanu”. Ranije pod pseudonimom Ajnas. Njegovi najznačajniji članci su: “Izrael – učitelj trojstva”, “Fenomen zvani religija”, “Muslimanska Španija – bajnoslovni svijet islama”, “Kriminal – naša nevolja”, “Vizija budućnosti”.
Na dan 23. februara 2002. odnosno 11. Zu - l – hidždžeta 1422. h.g. (drugog dana Kurban Bajrama u ranim jutarnjim satima), u 80. godini života preselio je na Ahiret. Džennazu namaz profesoru Ešrefu Čampari imamio je reisu – l – ulema Mustafa ef. Cerić u haremu Begove džamije. Do mezarja Ravne Bakije, merhum je ispraćen, pored rodbine, mnoštvom prijatelja i ideoloških saboraca, članova Udruženja “Mladi Muslimani” (izmeðu ostalih, prisutan je bio i nekadašnji predsjednik Predsjedništva BiH, Ešrefov najbliži prijatelj iz mladih dana, Alija Izetbegović).

Neka Milostivi nagradi našeg brata Ešrefa, džennetom Firdevsom. Amin!


[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ] [ F ] [ G ] [ H ] [ I ] [ J ] [ K ] [ L ] [ M ] [ N ] [ O ] [ P ] [ R ] [ S ] [ T ] [ U ] [ V ] [ Z
ABDAGIĆ, Muhamed
AGIĆ, Dr. Senad ef.
AGOVIĆ, Šemso
AHMETAGIĆ, Prof. dr. Esad
AJANOVIC, Midhat
AKMADZIC, Hazim
ALAGIĆ, General Mehmed
ALAGIC, Sukrija
ALIC, Meho
ALIHODŽIĆ, Dr.-Ing. Bernes
ALIKADIĆ, Bisera
ALISPAHIĆ, Mr. Fatmir
ALISPAHIC, Nijaz
ALISPAHIC, Selma
ARMIJA BiH
ARNAUT, Selim
AVDIĆ, Ćamil
ŠANTIĆ, Ferid Ferko
ŠKALJIĆ, Nezir-ef.
ŽDRALOVIĆ, MUHAMED
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAMPARA, ESREF
ČAUŠEVIĆ, Mehmed Džemaludin ef.
ČEJVAN, Adem
ĆATIĆ, Ćazim - Musa
ĆATOVIĆ, Dr. Saffet