Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dobri Bosnjani
BEGIC, DR. KASIM

Kasim Begiæ je roðen 25.3.1954 godine. Osnovnu školu i Gimnaziju je završio u Doboju. Na Pravnom fakultetu u Sarajevu diplomirao je 1976. godine. Magistrirao je 1979 godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a na istom fakultetu je doktorirao 1981. godine.

Za asistenta na Katedri ekonomskih nauka Pravnog fakultetu u Sarajevu je biran 1976, godine, u zvanje docenta 1981., vanrednog profesora 1987,. a u zvanje redovnog profesora 1995. godine.

U brojnim nauènim i struènim radovima K.Begiæ je, uglavnom, obraðivao problematiku makroekonomske politike, u prvom redu fiskalni sistem i politiku, zatim sistem oporezivanja, regionalni privredni razvoj, te opæe elemente privrednog sistema. Treba istaæi da se radi ne samo o dosta širokom nauènom opusu, veæ i o brojnim dodirnim nauènim oblastima: od ustavno-pravnog ustrojstva državnih zajednica, preko fiskalnog federalizma, finansijskog izravnavanja, regionalnog razvoja pa do problematike nezaposlenosti.

Dr Kasim Begiæ je autor slijedeæih knjiga i monografija: Finansijska nadležnost u razvitku federalizma (1984), Poreski sistem – oporezivanje graðana (1985), Ekonomski dnevnik (1988), Jugoslovenski “sjever” i “jug” (1989), Ekonomska politika (1990), Privredni sistem (1991), Poreski sistem i poreska politika (1992), te oko stotinu èlanaka i osvrta objavljenih u domaæim i stranim nauènim èasopisima.

K. Begiæ je bio poslanik i predsjednik Zakonodavno-pravne komisije Skupštine RBiH i èlan Ustavne komisije Skupštine RBiH i Ustavotvorne skupštine.

U ekspertnom dijelu delegacije BiH uèestvovao je u brojnim mirovnim pregovorima pod patronatom meðunarodne zajednice, ukljuèujuæi i pregovore koji su rezultirali Dejtonskim mirovnim sporazumom.




[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ] [ F ] [ G ] [ H ] [ I ] [ J ] [ K ] [ L ] [ M ] [ N ] [ O ] [ P ] [ R ] [ S ] [ T ] [ U ] [ V ] [ Z
ABDAGIĆ, Muhamed
AGIĆ, Dr. Senad ef.
AGOVIĆ, Šemso
AHMETAGIĆ, Prof. dr. Esad
AJANOVIC, Midhat
AKMADZIC, Hazim
ALAGIĆ, General Mehmed
ALAGIC, Sukrija
ALIC, Meho
ALIHODŽIĆ, Dr.-Ing. Bernes
ALIKADIĆ, Bisera
ALISPAHIĆ, Mr. Fatmir
ALISPAHIC, Nijaz
ALISPAHIC, Selma
ARMIJA BiH
ARNAUT, Selim
AVDIĆ, Ćamil
ŠANTIĆ, Ferid Ferko
ŠKALJIĆ, Nezir-ef.
ŠTULANOVIĆ, Prof. dr. Muharem
ŽDRALOVIĆ, MUHAMED
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAMPARA, ESREF
ČAUŠEVIĆ, Mehmed Džemaludin ef.
ČEJVAN, Adem
ĆATIĆ, Ćazim - Musa
ĆATOVIĆ, Dr. Saffet
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif