Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dobri Bosnjani
CERIMOVIC, MEHMED ALI Ef.

Mehmed Ali ef. Cerimovic, (1872-1943) je rodjen u Ljubuskom 1872. godine, gdje je zavrsio i pocetne vjerske nauke (mekteb i nekoliko razreda mjesne medrese). Ruzdiju je zavrsio u Mostaru, a potom poceo slusati predavanja mostarskog muderisa, istaknutog ucenjaka, Hadzi Salih ef. Alajbegovica. Poslije nekoliko godina pohadjanja medrese u Mostaru, upisao se u Sarajevu u Seriatsku sudacku skolu, koju je u junu 1896. godine sa uspjehom zavrsio. Poslije malo vise od godine dana provedenog u svojstvu seriatsko-sudskog vjezbenika, polozio je kadijski ispit u Ulema medzlisu u Sarajevu. 1898. godine premjesten je u Bilecu za seriatskog suca, gdje ostaje do novembra 1901. kada je premjesten u Ljubinje.

Na izborima za Vakufsko-mearifski sabor Bosne I Hercegovine, odrzanim u maju 1937. godine izabran je za clana Ulema medzlisa u Sarajevu. U Ulema medzlisu je imao referat fetva-emina, a uz to je od biranja za njegova clana, pa do smrti obnasao cast i njegova predsjadnika. Poslije osnivanja El-Hidaje, organizacije ilmije Kraljevine Jugoslavije, Cerimagic je bio prvi izabrani predsjednik ove ilmijanske organizacije.
Sura|ivao je u listovima: Islamski svijet, Novi Behar, El-Hidaje, Glasnik Islamske vjerske zajednice, i kalendarima Narodna uzdanica, Gajret i Hrvat - muslimanski godisnjak za 1943.

[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ] [ F ] [ G ] [ H ] [ I ] [ J ] [ K ] [ L ] [ M ] [ N ] [ O ] [ P ] [ R ] [ S ] [ T ] [ U ] [ V ] [ Z
ABDAGIĆ, Muhamed
AGIĆ, Dr. Senad ef.
AGOVIĆ, Šemso
AHMETAGIĆ, Prof. dr. Esad
AJANOVIC, Midhat
AKMADZIC, Hazim
ALAGIĆ, General Mehmed
ALAGIC, Sukrija
ALIC, Meho
ALIHODŽIĆ, Dr.-Ing. Bernes
ALIKADIĆ, Bisera
ALISPAHIĆ, Mr. Fatmir
ALISPAHIC, Nijaz
ALISPAHIC, Selma
ARMIJA BiH
ARNAUT, Selim
AVDIĆ, Ćamil
ŠANTIĆ, Ferid Ferko
ŠKALJIĆ, Nezir-ef.
ŽDRALOVIĆ, MUHAMED
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAJNIČANIN, Muhamed
ČAMPARA, ESREF
ČAUŠEVIĆ, Mehmed Džemaludin ef.
ČEJVAN, Adem
ĆATIĆ, Ćazim - Musa
ĆATOVIĆ, Dr. Saffet