Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dossier: BOSNA I BOŠNJACI - Autor: Mustafa Kahramanyol, prof. dr. emeritus
Šesti nastavak serijala: Bosna i Bošnjaci
Za vrijeme agresije na Bosnu, počinjen je genocid nad Bošnjacima koji su samo branili svoju domovinu. Genocid u Srebrenici najužasniji je primjer toga divljaštva. "Genocidni mentalitet" prevladao je ne samo u Bosni, već i u cijelom svijetu i to sve pred očima velikih svjetskih sila.

Mustafa Kahramanyol, prof. dr. emeritus | 2019-06-13 14:58:16
Serijal Bosna i Bošnjaci: Peti nastavak
U ovom razdoblju, stanovnici Bosne su bili Bošnjani sa tri religije (islam, katoličanstvo i pravoslavlje), koji su se naseljavali na zapadu, istoku, sjeveru i jugu izvan Bosne, na način sličan morskoj bujici-plimi. U početku, Bošnjaci nisu smjeli da se tamo bezoprezno kreću; bilo je tu neprijatelja koji su bili otporni i vrlo okrutni.

Mustafa Kahramanyol, prof. dr. emeritus | 2019-05-01 17:44:17
Serijal IV: Bosna i Bošnjaci
Nakon Bana Kulina, 1232. godine postao je vladar Ban Matej Ninoslav. Ninoslav je morao proglasiti da je ušao u katoličku vjeru i pokazati da živi načinom i odgovarajućim pravilima Katoličke vjere. Zbog ovog su plemići i Bosanska crkva podigli ustanak protiv tog Bosanskog kralja. Stoga je organiziran još jedan križarski rat, a vojska pod vođstvom Hersegom Kolumanom tijekom 1235-1238. godine pljačkala je Bosnu i uništila mnoga naselja.

Mustafa Kahramanyol, prof. dr. emeritus | 2019-04-04 17:49:27
Serijal 3: Bosna i Bošnjaci
Nasilna praksa naslijeđena od Rima, kao što je lišavanje slobode, oduzimanje imovine, ponižavanje, mučenje i sakaćenje ljudskog tijela, spaljivanje ljudskog bića i imovine itd. prema osobama koje crkva smatra opasnim ili izopačenim, prislila je takve na borbu protiv crkve. Kao rezultat toga, pojavile su se mnoge denominacije, sekte i vjerski pokreti. Bogumili su jedna od njih. Zato su Katolička i Pravoslavna crkva primjenjivale sve vrste pritisaka i uradile sve što je bilo u njihovoj moći kako bi iskorijenile sve sekte.

Mustafa Kahramanyol, prof. dr. emeritus | 2019-02-26 16:39:44
Bosna i Bošnjaci II
Ovi gradovi su bili prvenstvene kapije koje su tokom ulaska u Bosnu, bile upotrebvljavane za materijalno i moralno razvijanje. Naravno, osim turske vojske, tu treba da su postojali i turski zanatlije, trgovci, vjerski službenici, radnici i seljaci. Tokom vremena, oni su se spojili sa Bošnjacima i omogućili da se stvori jedna nova civilizacija. Čak i unuci Yavuz Sultan Selima su postali viđeni Bošnjaci.

Mustafa Kahramanyol, prof. dr. emeritus | 2019-02-06 21:42:04
Serijal 1
Postoje izvjesni centri u Evropi koji Bošnjacima uperuju neosnovane argumente: vi niste autohtoni narod, vi ste slavenačke rase. Oba argumenta su beztemeljna. Jer, u Evropi ne postoji nikakav „taman autohtoni“ narod. Historija kaže da je svaki evropski narod došao od nekuda. Inače, Slaveni su došli u pratnji Avara i po tome nisu ni na kakav način „više autohtoni“ od Bošnjaka. Sa druge strane, zna se da su se svi narodi Balkana izmiješali genetički.

Mustafa Kahramanyol, prof. dr. emeritus | 2019-01-21 01:34:58