Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dossier: AFERA IKONA: DODIK LAVROVU POKLONIO OPLJAČKANU IKONU
Tužilaštvo BiH danas je potvrdilo da je Milorad Dodik saslušan zbog afere "Ikona".

- Povodom više medijskih upita, možemo potvrditi da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, saslušan u Tužiteljstvu BiH, u predmetu u javnosti poznatom kao "Ikona", navode iz Tužilaštva i dodaju:

- Više informacija ili detalja, u ovom trenutku ne možemo davati.

Vijesti.ba | 2021-02-04 16:07:38
Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić, sastala se i razgovarala sa veleposlanikom Ukrajine za Bosnu i Hercegovinu, nj.e. Vasilj Kirilič, o temama za koje su zainteresirane pravosudne institucije Ukrajine, kao i aktivnostima koje tužiteljstvo provodi u predmetu u javnosti poznatom kao “Ikona”.

Vijesti.ba | 2021-01-26 16:25:30
Ministrica MVP BiH Bisera Turković primila u posjetu ambasadora Ukrajine za Bosnu i Hercegovinu Vasilja Kiriliča
Ambasador je naglasio da Ukrajina nikada nije dala dozvolu za izvoz ikone iz ove zemlje, te da ovaj predmet predstavlja kulturnu vrijednost od državnog značaja. Ambasador zahtijeva da predmet bude izuzet od strane nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini, te traži da se omogući dolazak ukrajinskih eksperata, koji bi zajedno sa ekspertima iz Bosne i Hercegovine, utvrdili sve okolnosti vezane za ikonu.

Bošnjaci.Net | 2021-01-26 15:33:10
Također, dalje se navodi, potrebno je da ovom Tužilaštvu dostavi: Program posjete ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Predsjedništvu BiH, zaprimljen od strane MVP-a BiH; Odluku o nabavci poklona uručenih prilikom navedene posjete; Pravilnik o troškovima reprezentacije, datim i primljenim poklonima Predsjedništva BiH, te Instrukciju o evidenciji datih i primljenih poklona, kao i sve druge interne akte kojima je regulisana nabavka i evidencija poklona u Predsjedništvu BiH.

Vijesti.ba | 2021-01-22 23:26:17
Saslušan je određen broj svjedoka, među kojima i ambasador BiH u Rusiji, te je upućena Zamolba za pružanje međunarodne pravne pomoći, nadležnim institucijama.

U ovom predmetu poduzimat će se dalje radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i prikupljanja dokaza.

NAP | 2021-01-20 14:25:29
Vasković otkrio ko je Dodiku dao spornu ukrajinsku ikonu: Riječ je o...
"Prema mojim izvorima, iz najužeg Vrha Režima Dodik je poklanjanjem ikone, kako mu je rečeno, trebalo da podvuče supremaciju Rusije nad Istočnim oblastima Ukrajine (Donjeck i Lugansk), koje ne priznaju centralnu vlast u Kijevu, već se smatraju dijelom Rusije (Konfederacija NovoRusija). Plus Svelosvensko bratstvo, što je poklanjanje Ikone trebalo da simbolizuje, uz navedeno.

Oslobođenje | 2021-01-16 17:35:03
"Iz kabineta je eskplicitno zatraženo da Ambasada Ukrajine dostavi sve pravno valjane činjenice i dokaze kojima se potvrđuje da eventualno vlasništvo nad ikonom pripada Ukrajini, kao i sve dokaze koji potvrđuju navode da je predmetna ikona otuđena, uključujući informacije o načinu otuđivanja, vremenu, mjestu i vlasniku", navodi se u saopštenju.

NAP | 2021-01-16 14:38:59
„Ukrajina odbacuje jezik uslovljavanja i ultimatume člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika. Neosporna je činjenica da ikona potiče sa teritorije Ukrajine”.
Naveli su i da očekuju da vlasti BiH pruže pomoć u okviru krivične istrage kako bi se ovaj artefakt “što je prije moguće” vratio u Ukrajinu.

RFE | 2021-01-15 17:17:23
Kako se navodi u odgovoru za N1 iz Tužilaštva BiH u cilju provjera navoda u predmetu formiranom na temelju dopisa ministrice Bisere Turković, u javnosti poznatom kao predmet Ikona formiran je predmet u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, u okviru kojeg se vrše provjere.

B.net | 2021-01-06 15:03:13
Reakcija na jučerašnje Dodikove izjave o ukradenoj "Ikoni"
- Ali, gospodin Dodik nastavlja da laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina i dalje traži da se ikona vrati, - napisao je Kuleba na Twitteru.
Dodik je, između ostalog, jučer ustvrdio da organi Ukrajine nisu tražili ikonu, da je ona na sigurnom i da su aferu izmislili "federalni mediji".

Fena | 2021-01-06 14:12:10
Dodik tvrdi: Mediji iz FBiH su izmislili 'Ikonu' i lažnu priču napravili
Ni dan danas organi vlasti nisu tražili tu ikonu. To što ste vi dobili redakcijski zadatak da izmislite priču, to je vaš problem. Ambasador je rekao “na bazi medijskih izvještaja”, kojih medijskih izvještaja? Ikona je tu, gospodin Lavrov je smatrao da je treba vratiti.

NAP | 2021-01-05 14:33:04
Bježanje Milorada Dodika, glavnog aktera u bolnicu ne bi smjelo biti prepreka istragi koja mora utvrditi kako je ikona dospjela u Bosnu i Hercegovinu, odnosno u ruke Dodika. Sve su i rjeđi izvještaji o zdravstvenom stanju Dodika, a posljednji je da se oporavlja dobro i da je negativan na koronavirus.

NAP | 2021-01-03 17:58:06
Činjenica da predsjedavajući Predsjedništva BiH ne može objasniti otkud mu ukradena ukrajinska ikona iz okupiranog područja, definitivno ide Ukrajincima u prilog. Pečat pokazuje da je dvadesetih i tridesetih godina prošlog vijeka ikona bila u državnom vlasništvu, a s obzirom na to da njihovi zakoni ne predviđaju prenošenje muzejskog fonda u privatne ruke, ikona je trebalo i da ostane državna, prenosi "Klix".

Vijesti.ba | 2021-01-01 16:14:11
Kako on navodi na svom blogu da je ovo ekskluzivno svjedočenje bivšeg predsjednika Skupštine Veterana RS-a Dragana Savića o tome kako je predsjednik Veterana RS-a Duško Vukotić donio iz Luganjska ikonu Svetog Nikole i poklonio je 29. maja 2018. Miloradu Dodiku u njegovom Kabinetu u Banaluci.

Oslobođenje | 2020-12-28 21:54:43
Naslućuje se, da je Milorad Dodik upregao širi krug svoje hunte – kabinet, ali uključujući i ambasadora Samardžiju, da ga pod svaku cijenu spase u ovoj svjetskoj pljački, kriminalu i skandalu, zbog čega je trebao biti već smijenjen sa svih javnih pozicija od državnog Predsjedništva BiH pa dalje, jer on nema baš toliko obraza da sam podnese ostavku.

Esad Krcić | 2020-12-26 15:31:59
Copy paste
- Nije tražio ni saglasnost MVP da napusti zemlju prijema, Rusiju, a to može uraditi na na poziv člana Predsjedništva BiH. Ali, bez obzira na sve, nikoga o tome nije obavijestio, kaže Hadžović i dodaje da je ustaljena praksa, ono što je ambassador preuzeo, mora dostaviti u MVP BiH.

Vijesti.ba | 2020-12-26 01:05:57
- Ikona nije došla u sjedište, što je uobičajena procedura. Tražili smo da se Tužilaštvo uključi u proces kako bi mogli odgovoriti zemljama koje se interesuju za ovo. Radi se o vrlo vrijednoj ikoni. Moramo prije svega kako bi obavijestili Vladu Ukrajine. Sve je ovo čudno jer Samardžija iskusni i karijerni diplomata koji dobro zna procedure.

Oslobođenje | 2020-12-25 14:42:48
- Nema tu nikakve frke. Radi se o tome da je Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije notom, putem Ambasade BiH u Moskvi, tu ikonu vratilo poklonodavcu. Znate ko je poklonodavac? To je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Nije poklonodavac ministar vanjskih poslova BiH. I to je sva priča i tačka.

slobodna-bosna.ba | 2020-12-25 13:09:39
Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija je sinoć iz Moskve stigao u Sarajevu
Naime, ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija je sinoć iz Moskve stigao u Sarajevu. Ono što je posebno interesantno jeste da nije uručio pozlaćenu ikonu, staru 300 godina, u prostorije Ministarstva vanjskih poslova BiH niti Predsjedništva BiH kako nalaže diplomatska forma, ni sinoć ni rano jutros.

Oslobođenje | 2020-12-25 12:54:29
Osvrt
Pitanje koje se nameće jeste da li se ikona mogla dati Lavrovu bez prethodne provjere njegovog protokola o kakvom se poklonu radi i ko mu je vlasnik? Vrlo teško. Zbog toga su osnovane sumnje koje izražavaju diplomate u Sarajevu, da je sam Lavrovov tim na indirektan način putem svojih domaćih kanala, prilikom pripreme posjete i protokola, predložio takav poklon. On nije sigurno došao iz Dodikove glave. Nakon što se skandal desio, stečeni su i formalni uslovi da se Dodik pusti niz vodu.

Vijesti.ba | 2020-12-24 13:14:04
Skandal za skandalom: Ukradeno, prisvojeno, ima pravoslavnu vrijednost...
Iz kabineta su naglasili da poklonjena ikona ima svoju tržišnu vrijednost, ali njena vrijednost se, prije svega, ogleda u tome što je riječ o osveštanoj pravoslavnoj ikoni velikog sveca, što je svakom hrišćaninu veoma poznato.

Vijesti.ba | 2020-12-22 17:16:54
Nakon otkrivanja opljačkane ukrajinske ikone, hoće li Dodik biti smijenjen i procesuiran? Šta će biti sa Lavrovim?
- Umjetnine, kako je istaknuto, Nacisti su opljačkali daleke 1933. godine od jevrejske porodice u Berlinu (Njemačka), sada nakon 87 godina vraćena je nasljednicima porodice, koju je zastupala “Mosse Foundation”.

Bošnjaci.Net | 2020-12-21 22:35:49
"Ukrajinska pravda" objavila stav Ministarstva kulture
- Tokom perioda između 1926. i 1930. ova komisija je otkrila i kompilirala listu kulturnih spomenika unutar svoje nadležnosti i stavila ih pod državnu zaštitu. Činjenica da se na ikoni nalazi pečat ove komisije, ukazuje na to da je ona vlasništvo države Ukrajine, - kazala je Fomenko.

Vijesti.ba | 2020-12-21 21:00:29
Reisu-l-ulema (1993-2012) Mustafa Cerić, Ph.D., uputio je otvoreno pismo predsjedniku Ruske federacije
Nažalost, Vaš ministar Lavrov nije ispoštovano to bosansko kućno i diplomatsko pravilo, već je u bosansku državu ušao na sporedna vrata jednog bosanskog sela pokraj Sarajeva, gdje ga je nedolično i ne državnički primio Milorad Dodik. To ne služi na čast velikoj Rusiji da se ponaša prema bosanskoj državi, koja jest fizički mala, ali je moralno veća od mnogih zemalja u svijetu! Tim činom ministar Lavrov je osramotio Rusiju. Sila velikog se ne dokazuje na manjem od sebe, već se sila dokazuje na sebi ravnima ili moćnijim.

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 2020-12-20 15:02:13
Dr. Dženan Đonlagić, član Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu
Na vrlo deklarativnom nivou Ruska Federacija se zalaže za poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i za teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Međutim, na terenu ovoga puta putem ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Ruska Federacija je zapravo poslala poruku da sve to zaista omalovažava i ne poštuje.

Anadolu Agency (AA) | 2020-12-19 13:50:40
Opljačkana ikona dolazi u Bosnu, ikonokradice treba procesuirati: Tužilaštvo, Sud BiH i SIPA na potezu
“Ikona će biti vraćena radi daljnjeg pojašnjenja njene povijesti putem Interpola", navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Rusije koje je prenijela medijska kuća ”Russia Today”.
Dodik je poklonio Lavrovu pozlaćenu ikonu staru tri stoljeća, koja je pronađena u Lugansku. Na poleđini ikone je pečat ukrajinskog Komiteta za kulturu iz 1920.

Anadolu Agency (AA) | 2020-12-19 13:13:38
Tužilaštvo BiH zaprimilo je informaciju od ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković u kojoj se navodi da je ovo ministarstvo zaprimilo notu Veleposlanstva Ukrajine.
- Diplomatska nota Tužilaštvu BiH nije dostavljena. Formiran je predmet te će se izvršiti provjere, - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Fena | 2020-12-18 15:14:12
Ruski ministar Lavrov se početkom sedmice sastao sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu, a na sastanku nije bila istaknuta zastava Bosne i Hercegovine niti su prisustvovali drugi članovi Predsjedništva BIH. Potom su se članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili sastati se s ruskim diplomatom, što je privuklo pažnju javnosti, zvaničnika i medija širom svijeta.

Anadolu Agency (AA) | 2020-12-18 12:55:57
SKANDAL: Dodik poklonio Lavrovu ukradenu ikonu u pozlati staru 300 godina
Ambasada Ukrajine u Bоsni i Hercegovini obratila se Ministarstvu vanjskih poslova BiH i zatražila informacije o pozlaćenoj ikoni koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu prije dva dana u Istočnom Sarajevu.

B.net | 2020-12-17 13:43:07
Ako je zaista nedavno na video sesiji sa Savjetom bezbjednosti UN-a na video linku guslar iz Laktaša Milorad Dodik mogao i javno izreći riječi upućene Visokom predstavniku gospodinu Incku: „ uklonite nam ovoga monstruma“, poštovani čitaoci ovoga moga teksta nemojte mi zamjeriti, da i ja uputim slične riječi našoj vlasti i međunarodnoj zajednici; „uklonite nam ove naše 'litonje' i rušitelje našeg zajedništva i bitisanja“.

Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 2020-12-16 22:59:29
Bez sumnje da je ovo Lavrovu veliki šamar, što mu može i treba biti kraj diplomatske karijere. Rusija kao moćna država, ako bude držala do svojih političkih i diplomatskih principa, ujedno kao i vojna sila, Lavrova treba po kratkom postupku smijeniti. U protivnom će prihvatiti šamar, od male ali itekako ponosne Bosne.

Bošnjaci.Net | 2020-12-16 17:21:23
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine
„Biću vrlo jasan: Evropski i NATO put Bosne i Hercegovine neće niko zaustaviti. Ruska politika prema Bosni i Hercegovini, te anemičnost pojedinih stranaka iz BiH koji takvu politiku podržavaju, doživljava jasan diplomatski debakl. Danas je Rusiji rečeno istorijsko NE!

Bošnjaci.Net | 2020-12-15 15:47:31
Jučerašnji nedostatak državne zastave na sastanku sa Miloradom Dodikom, podrška pravno ništavnoj rezoluciji NSRS o tzv. vojnoj neutralnosti i nepoštivanje odluka institucija države BiH po pitanju NATO-a, podrška odlasku OHR-a koju zagovaraju secesionisti, te prijetnja da bi izmjena Dejtona bila rizik i imala posljedice su antidržvne poruka koje je jučer poslao ruski ministar.

Bošnjaci.Net | 2020-12-15 14:47:08
Članovi Predsjedništva BiH Šefik i Željko te lideri političkih partija Nermin, Bakir, Dino, Predrag, Fahro i Mirsad trebaju stati pod jednu BH zastavu i jednim glasom, snažno i jasno, poslati poruku da BiH svoju budućnost treba da gradi na euroatlanskom putu kao jedinstvena, građanska i demokratska država.

Bošnjaci.Net | 2020-12-15 14:40:06
Saopćenje Stranka demokratske akcije
Bosna i Hercegovina ima pravo, a njeni predstavnici imaju obavezu, da čuvaju njen ugled i dostojanstvo koji su ciljano ugroženi nizom jučerašnjih postupaka ministra vanjskih poslova Ruske Federacije, u saradnji sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

Bošnjaci.Net | 2020-12-15 14:30:08
Bosansko državno njet
Nadao sam se da lukavi Lavrov dolazi u namjeri da u ime civilizirane ruske nacije uputi izraze suosjećanja sa žrtvama genocida te da se ispriča bosanskoj javnosti na nenamjernoj omaški ruske diplomacije kad je blokirala usvajanje Rezolucije Savjeta sigurnosti Ujedinjenih nacija o Srebrenici kojom se osuđuje genocid u julu 1995. god., koju je predložila Velika Britanija i podržale Sjedinjene Američke Države i zemlje Evropske unije.

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 2020-12-15 13:49:35
Bosansko Njet
Nakon što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov jučer napravio diplomatski skandal i izrazio nepoštivanje države BiH danas je dobio odgovor države.
Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović reagirali su državnički i odbili sastanak s Lavrovom u Predsjedništvu BiH.

Vijesti.ba | 2020-12-15 13:29:30
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif