Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dossier: HARUN HODŽIĆ: ZOV DOMOVINE BOSNE /radni naslov serijala/
Kad sam pogledao kroz optiku nisam mogao vjerovati da gledam toliko tenkova i toliko vojske oko njih. Nanišanio sam na prvi tenk i opalio. Tenk je doslovno eksplodirao. To je bio šok i za njih ali i za našu vojsku koja nije znala da mi dolazimo. Već su naši vojnici bili ispucali protuoklopa što su imali i četnici su krenuli frontalno.

Harun Hodžić | 2024-02-01 14:46:55
Zatim dolaze akcije na koti iznad Hrasnog Brda, pa Trebević i još neke manje akcije. Poslije toga pada Stup i komandant zove da hitno dođem do njega. Dolazim i tada sam tu upoznao rahmetli predsjednika Aliju Izetbegovića. Predsjednik je čuo da je pao Stup i došao kod Fikreta da traži ima li iko da to vrati. Kad sam ušao u tu sobu sjećam se, predsjednik pita:
- „Jeste li imali ikog starijeg?!“
Pita me koliko imam godina, na kojoj sam dužnosti. Već sam tad imao Zlatni ljiljan, čin kapetana. Pita me, koliko imam ljudi, ja kažem 112. I kažem mu, ja ću to vratiti, Predsjedniče!

Harun Hodžić | 2024-01-15 15:24:28
Poslije Jula ’95, više ništa nije bilo isto... Potpisan je Dejton. Povukli smo se u kasarne. Formirale su se neke nove jedinice. Oko mene se tih dana vrtio jedan naočit, kapetan Zinet (Zinko) Butković. Bio je u Živiničkim osama. Borčina. Poklanjao mi je puno pažnje, ali ja sam bježala. Bojala sam se veze. Jedan dan brigadni hodža u šali mi dobaci: - ”Ne bježi. Proučio sam vam ja dovu i to je gotovo.”

Harun Hodžić | 2023-09-03 14:59:42
Žena je istu noć sa djecom otišla za Kladanj, a ja sam pokušavao nekoliko narednih dana probiti se do slobodne teritorije. Vlasenicom je vladala panika, teror ubijanje, silovanje, i priče koje su dolazile do nas ledile su krv u žilama. Jedan dan, usred dana nas nekoliko uspjeli smo se izvući i ni sam ne znam kako i kuda, doći do Kladnja.

Harun Hodžić | 2023-08-28 19:22:40
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif