Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dossier: Islamski kulturni centar u Ljubljani
Susret premijera Slovenije Šareca i muftije dr. Grabusa
Muftija Grabus obavijestio je premijera da Islamska zajednica uskoro završava projekt izgradnje džamije, te ga je ovom prilikom pozvao da prisustvuje njenom svečanom otvorenju.
Tokom sastanka premijer Šarec i muftija Grabus razgovarali su i o aktuelnim pitanjima u vezi s funkcionisanjem crkava i vjerskih zajednica u Sloveniji.

B.net | 2020-01-15 14:03:37
Islamska zajednica u Sloveniji
Muftija Grabus je na Forumu sudjelovao na poziv prof. dr. Din Syamsuddina, specijalog izaslanika predsjednika Republike Indonezije za međuvjerski i međucivilizacijski dijalog i kooperaciju i predsjedavajućeg Centra za dijalog i sudjelovanje među civilizacijama. Program je otvorila ministrica vanjskih poslova Indonezije njena eksc. Retno L.P. Mersudi.

B.net | 2018-08-19 15:45:34
Dr. Nedžad GRABUS, muftija
“Ni danas ne mogu razumjeti zašto je taj vjerski objekat tako zanimljiv za cijelu državu i zašto moramo svaki put iznova odgovarati na jedna te ista pitanja: zašto džamija, zar je uopće potrebna, ko financira njenu izgradnju, ko će upravljati s njom, ko će je upotrebljavati. Unatoč vjerskoj slobodi koja je Ustavom Republike Slovenije garantirana, moramo stalno iznova odgovarati na takva pitanja.”

2018-07-18 14:39:09
Slovenija
Listopadno drvo stebrasti ambroz, koji može porasti i do 20 metara visine, ima zelene, a u jesen žuto-narančaste listove, koji predstavljaju simbol mira i međuvjerskog suživota u Ljubljani kao i u cijeloj Sloveniji. Drvo su pored ljubljanske džamije zasadili muftija prof. dr. Nedžad Grabus, ljubljanski nadbiskup mitropolit gospodin Stanislav Zore, biskup Evangelističke crkve u Sloveniji gospodin Geza Filo i ljubljanski paroh Srpske pravoslavne crkve u Sloveniji gospodin Rade Despotović.

B.net | 2017-05-23 15:28:08
Slovenija
Dr. Valentin Inzko je u periodu svoga mandata ambasadora Republike Austrije u Sloveniji izražavao potporu Islamskoj zajednici u Sloveniji za izgradnju džamije. Današnja posjeta bila je prilika da se g. Inzko upozna s radovima na izgradnji Islamskog kulturnog centra u Ljubljani. Dr. Inzko je izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima i ljepotom arhitekture ljubljanske džamije, njenim konceptom i otvorenošću prema susjednim zgradama.

B.net | 2017-04-26 18:51:50
Obišao sam gradilište nove džamije
Drugi gradonačelnik Ljubljane, Zoran Jankovićshvatio je značaj izgradnje džamije kao veoma važnog projekta jer “Ljubljana time pokazuje da smo otvoren grad, da prihvaćamo razlike i da živimo zajedno, a ne jedan pored drugoga“. Vraća dostojanstvo Ljubljani i otvara novo poglavlje prihvatanja islama kao ravnopravne vjere u Sloveniji.

Muhamed Gafić | 2016-12-21 20:32:48
Vašom vidovidošću i hrabošću Vi ste posao oko izgradnje džamije u Ljubljani vodili na njabolji mogući način tako da se sa sigurnošću može reći da ste Vi jedan od najzaslužnijih da san o džamiji u Ljubljani postane stvarnost. Dakako, u tome su Vam pomagali Vaši bliži suradnici, vrijedni imami i džematlije Ljubljane i Slovenije, ali bez Vašeg odlučnog vodstva i predanog rada, izgradnja džamije u Ljubljane ne bi bila moguća.

2013-09-21 18:32:22
SA LICA MJESTA: Kamen temeljac za Islamski kulturni centar u Ljubljani
Doista je bilo neopisiv osjećaj vidjeti čitavu jednu četvrt Ljubljane preplavljenu vjernicima, a tekbiri koji su odjekivali i ilahije sa pozornice su osjećaju davali nekakvu nestvarnu dimenziju, tako da su se mnogi pitali, da li se to stvarno dešava u državi koja je službeno prema nama prijateljski nastrojena, ali je uvjek nalazila izgovore da se to, što se taj dan dešavalo, nikad ne desi.

Muhamed Mahmutović | 2013-09-17 02:23:22
Nakon četiri desetljeća položen kamen temeljac za izgradnju Islamskog centra i džamije u Ljubljani
Praćeni učenjem tekbira, kamen temeljac su u prisustvu okupljenih više hiljada vjernika položili član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjednica Vlade Slovenije Alenka Bratušek, bivši predsjednik Slovenije Danilo Türk, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH (IZBiH) Husein ef. Kavazović, te ljubljanski muftija Nedžad ef. Grabus.

Anadolu Agency (AA) | 2013-09-14 16:33:05
Subota, 14. septembar 2013. godine, poseban je dan za Islamsku zajednicu i muslimane u Sloveniji
Nakon preuzimanja vlasti, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković ponudio je novu lokaciju za izgradnju džamije u centru grada. Usvojen je općinski detaljni plan za lokaciju od 11.364 m2, a polovinom 2008. godine, IZ-i je ponuđeno da kupi zemlju. Zemljište za džamiju nalazi se u centru grada. Područje na kojem će se graditi džamija nije urbanizirano.

B.net | 2013-09-06 15:14:38
Ljubljana: Mihel Jarc kao gradski vijećnik koji je pokrenuo tužbu, nema pravo žalbe
U utorak, 23. juna 2009. godine, gradonačelnik Zoran Janković na svojoj redovnoj novinarskoj konferenciji, upoznao je javnost sa odlukom suda i kazao da je prije početka koferencije potpisao dokument s kojim će Gradska uprava objaviti odluku o izgradnji džamije u Službenom listu Republike Slovenije.

MINAS | 2009-06-23 09:21:40
Već četvrtu godinu zaredom vjernici se okupljaju na tom mjestu i sjećaju se žrtava Prvog svjetskog rata koji su se borili na strani Austro-Ugarske monarhije. Po podacima Islamske zajednice u Sloveniji u vojnom groblju u Logu pod Mangartom ukopana su 102 bošnjačka vojnika. Na osnovi dozvole Zavoda za očuvanje kulturne zaostavštine Republike Slovenije, Islamska zajednica u Republici Sloveniji, 18. augusta 2007. godine, zamijenila je križeve koji su bili postavljeni na grobovima boraca – muslimana i postavila odgovarajuće nadgrobne spomenike, nišane.

MINAS | 2009-06-15 09:25:04
Ljubljana
Nakon obraćanja muftije Grabusa riječ je zatražio g. Safet Hodžić. Donirao je 10.000,00 eura za kupovinu zemljišta za džamiju u Ljubljani. G. Safet Hodžić je na donatorskom iftaru, 06. septembra 2008. godine, u Hotelu Medno donirao također 10.000,00 eura. S ovom donacijom popeo se je na 20.000,00 eura i tako se svrstao u zlatne donatore čija imena će biti uklesana na posebnu ploču u budućoj džamiji.

MINAS | 2008-11-09 10:00:55
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini donio je odluku da se na cijelom području Rijaseta IZ-e, kako u BiH tako i u dijaspori provede akcija ukupljanja dobrovoljnih priloga, tj., sergija za izgradnju džamije u Ljubljani. Akcija za ljubljansku džamiju biti će organizirana u domovini i dijaspori, 14. novembra 2008.

Dr. Nedžad Grabus, muftija | 2008-11-08 08:35:36
Nakon skoro četiri desetljeća čekanja, Bošnjaci u Sloveniji će dobiti priliku da izgrade džamiju u Ljubljani. Neki razglog za promjenu zvanične politike vide u novim gradskim vlastima, ali ima i drugačijih mišljenja.
Konačna odluka o izgledu i početku gradnje Islamskog kulturnog centra u Ljubljani trebala bi biti donešena već sredinom ove godine. Dugogodišnji spor oko gradnje džamije prekinuo je gradonačelnik Zoran Janković. On objašnjava kako odluka o gradnji nema veze sa predsjedavanjem Slovenije Evropskom unijom.

Emir Numanović, Dw-world.de | 2008-09-19 06:56:32
Mr. Nedžad Grabus, muftija ljubljanski i predsjednik Mešihata IZ u Sloveniji
Teško je dati procjenu cijeloga projekta jer se mi u ovom trenutku uglavnom fokusiramo na kupovinu zemljišta. Moja ideja je od početka bila jasna. Nema džamije bez zemljišta.(...)
Centar bi trebao biti mjesto susreta muslimana Ljubljane i Slovenije, ali i susreta muslimana i naših susjeda Slovenaca i drugih. Arhitektonsko rješenje prepuštamo ekspertima, naravno uz jedan uvjet da to bude najljepša džamija u Evropskoj uniji.

Esad Krcić | 2008-09-15 18:14:22
Donatorski iftar u Ljubljani
Prvu donaciju dao je gradonačelnik Zoran Janković u visini 5.000,00 eura. Rijaset IZ-e u BiH na čijem čelu je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić tom prilikom donirao je 50.000,00 eura.
Reisu-l-ulema dr. Cerić je pozvao sve muslimane u Sloveniji da se maksimalno uključe u projekat izgradnje džamije u Ljubljani.

MINA | 2008-09-08 07:36:08
Poziv čitateljima da financijski podrže ramazanske akcije Bošnjaci.Net
U toku je Ramazan - mjesec odabran. U toku su više različitih projekata koji privlače pažnju onih koji bi uz ramazanske blagdane izdvojili dio sredstava i na taj način pomogli ili pak postali vakifi. Projekte koje vam predlažemo sigurno će skrenuti pažnju onih koji već razmišljaju gdje uputiti ili uplatiti sredstva. Predlažemo vam da sredstva usmjerite bolesnim, povratnicima i vjerskim projektima.
Mi vam predlažemo da donirate sredstva povratnicima u Čajniču i za kupovinu zemlje u Ljubljani za izgrdanju džamije i Islamskog centra….

Bošnjaci.Net | 2008-09-03 10:40:58
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif