Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dossier: Popis stanovništva u CG 01-15. april 2011.
Monstat u CG ništa ne radi slučajno
„Razlika u izjašnjavanju stanovništva sa dvije različite fraze koje ukazuju na jednu te istu vjeru ne daje za pravo da se ta jezička razlika bukvalno prenese na smisao popisa i od jedne naprave dvije religije. Ovo smatramo kršenjem našeg legitimnog prava, da nam nikakav popis niti statistika ne trebaju podvojiti vjersku pripadnost u dva ogranka“, saopštio je Fejzić.

2011-07-13 09:58:32
Prema rezultatima popisa koje je danas objavio Zavod za statistiku (Monstat) u Crnoj Gori živi 8,65 odsto Bošnjaka, Albanaca je 4.91 procenata dok Muslimani 3.31 procenat stanovništva.

Hrvata je 0.97 odsto, Roma 1.01 dok je 4.87 odsto stanovnika nije željelo da se izjasni u pogledu nacionalne odnosno etničke pripadnosti.

Vijesti.me | 2011-07-12 10:24:09
Najviše stanovnika živi u Podgorici - ukupno 187.085, što predstavlja 30 odsto ukupnog stanovništva Crne Gore. Posle Podgorice najnaseljeniji su Nikšić i Bijelo Polje i u ove tri opštine skoncentrisano je 50 odsto ukupne populacije Crne Gore. Najmanje ljudi živi u Šavniku, Plužinama i Žabljaku, gde ima oko 9000 stanovnika, što je manje od 10 stanovnika po kvadratnom kilometru.

2011-05-19 13:45:21
U Plavu popisivači izmišljaju nacionalni identitet
Iako smo prijethodnih dana u nekoliko navrata kontkatirali naše suradnike na terenu koji su nam prenijeli da su prvih dva dana protekla dobro i da je nacionalna svijest Bošnjaka u Plavu i Gusinju na visokom nivou, ipak izražavamo zabrinutost zbog falsificiranja koje smo već otkrili. Zato opet upozoravamo Bošnjake da dobro obrate pažnju šta će popisivač unijeti u svaki popisni formular. Bilo koji od popisivača da ne upiše onako kako govorite slobodno ga možete izjuriti iz kuće / stana...

Esad Krcić | 2011-04-07 20:34:47
Saopštenje Islamske zajednice u Crnoj Gori povodom popisa stanovništva u 2011. godini
Obzirom da je počeo popis stanovništva u Crnoj Gori (01-15. april 2011. godine), a time što on – između ostalog – tretira i pitanje vjerske pripadnosti, osjećamo dužnost da sa tog osnova preporučimo svim pripadnicima Islamske zajednice u Crnoj Gori:
Da slobodno iskoriste svoje pravo na izražavanje vjerskog, nacionalnog i jezičkog identiteta;
Pripadnici Bošnjačkog naroda, pripadnici Islamske zajednice, na popisu će potvrditi svoju identitetsku pripadnost odgovorom:

Monteislam.com | 2011-04-04 09:13:36
Popis Bošnjaka u Crnoj Gori i Kosovu iz sarajevske perspektive
Iako je Bošnjačka stranka CG nova stranka, nastala nakon potpunog rasula SDA na desetak stranaka, predsjednik Rafet Husović je imao susrete sa SDA-ovim liderima, Sulejmanom Tihićem i Bakirom Izetebegovićem. On je skupa sa Sulejmanom Ugljaninom, Šemsom Tankovićem i Numanom Balićem, prisustvovao činu proglašenja kandidature Bakira Izetbegovića za člana Predsjedništva BiH, u Travniku prošle godine na Dan Ajvatovice. Obećali su se sastajati svaka tri mjeseca "radi koordinacije nacionalne politike Bošnjaka na Balakanu". Do novog susreta SDA-ovih lidera iz susjednih država, sa liderima matične SDA u Sarajevu nikad nije došlo. Kad su trebali (bošnjački) glasovi Tihiću i Izetbegoviću, na prošlim izborima, onda se vodila i "koordinirala" nacionalna politika. Kad trebaju Bošnjaci pomoć za kampanju oko popisa u Crnoj Gori i Kosovu, Tihić i Izetbegović imaju preča posla.

Nedžad Latić | 2011-04-03 07:21:32
Reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić i muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić uputili su pismo Bošnjacima Crne Gore i Kosova da se na predstojećem popisu stanovništva izjasne o onome što jesu. U ovom pismu stoji:
Nedostatak nacionalne države, koja bi ravnopravno sa drugim državama u Evropi štitila svoj bošnjački narod u ambijentu jednakih mogućnosti za očuvanje sopstvenog identiteta i afirmaciju svojih duhovnih, moralnih i drugih tradicionalnih i civilizacijskih vrijednosti, sve Bošnjake čini obaveznim da se okupe oko svoje nacije, vjere i jezika.

MINA | 2011-03-28 08:21:44
Povodom Festivala „Migracije, kulture i građanstva“ u Luxemburgu i posjete Ivana Milića, MVPEI - v.d. Generalni direktor, Direktorat za konzularne poslove
Ako nije važno kako zovemo jezik kojim govorimo, zašto ste onda vaš jezik nazvali Crnogorskim, zašto niste ostali kod srpsko-hrvatskog. Pa i u Bosni su jezik nazvali Bosanskim, pa ni Srbi niti Hrvati u Bosni se ne izjašnjavaju da govore bosanski (...) Gospodine Miliću, ne možete vi nikada natjerati Bošnjake da govore crnogorskim jezikom!

Enver Korać | 2011-03-23 13:40:31
Pravo i nepravda
S druge strane, pravna nauka je dala metode i sredstva tumačenja prava od jezičkog, logičkog, ciljnog, sistematskog, pa sve do istorijskog, uključujući i analogiju i argumentum a contrario (razlog suprotnosti). Uvažavajući sve ove metode i sredstva, za ovu priliku ću posebno izdvojiti sistematsko tumačenje prema kome se utvrđuje značenje neke pravne norme pomoću sistema prava upotrebom tog sistema, odnosno pomoću njene veze sa svim ostalim normama iz određenog pravnog akta ili iz više pravnih akata, a sve na osnovu smisaone povezanosti normi u tim pravnim aktima (u ovom slučaju u citiranim članovima Zakona o popisu i Ustava Crne Gore).

2011-03-22 20:06:45
Popis i osnivanje tzv. “crnogorski kuća” za Bošnjake
Za špekulante, narodne parazite koji bi da upropaste sve što vrijedi u Bošnjaka na našim topracima, tu smo i dižemo svoj glas, i kad zatreba obavijestit ćemo i međunarodne institucije koje su stvorene da brane prava čovjeka i naroda, jer i asimilaciju tretiraju kao jedan vid genocida.
I ako smo daleko od svog vatana, oči su nam uprte k njemu, i drugim prostorima nekadašnje Jugoslavije, posebno vodeći brigu o Bošnjacima i šta se sa njima događa.

Avdo Metjahić | 2011-03-21 11:18:01
Dva lica Crnogorskog zavoda za statistiku
Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011, postao je predmet različitog tumačenja i još jedan primjer kako se zakoni krše od strane institucija koje su zadužene da ih sprovode. Monstat – crnogorski zavod za statistiku, tumačeći i primjenjujući ovaj zakon, sačinio je popisnicu pomoću koje će u prvoj polovini aprila biti izvršen popis stanovništva u Crnoj Gori.

2011-03-18 07:20:01
Knjiga šarovita
Vi ste, moji muslimani, toliko puta čuli kako se neki prostor naziva kao „grčko groblje“. Ehhh, ta „grčka groblja“ su upravo mezarja naših bošnjačkih predaka, onih srednjevjekovnih Dobrih Bošnjana. Nikad nikakvi Grci nisu naseljavali ni Sandžak ni Bosnu, ni Crnu Goru, ni Srbiju, ni... Sinonim „grčko, grčki“ znači samo „star, staro“. Starost antičke grčke države, koja se nalazila tamo gdje je i današnja Grčka, bila je uzrokom toga što se po cijelom Balkanu proširilo ovo „grčko, gčki“ u značenju „star, staro“.

Ferid Ferko Šantić | 2011-03-12 10:56:15
Popis stanovništva u Crnoj Gori od 01. do 15. aprila 2011.

Bošnjaci.Net | 2011-03-03 21:07:52
U povodu najavljenog popisa stanovništva u Crnoj Gori (01. - 15. aprila 2011.)
Pocrnogorčavanjem se ustvari ponavlja pokrštavanje Bošnjaka slično onom u Plavu i Gusinju s početka prošloga vijeka (1912-1913.). Sami razmislite da li je slučajno ili ne, da se na stogodišnjici “krste” u Crnogorce potomci onih čiji su preci ubijani od Racine do Previje, čije kositi su i dan danas duboko zakopani i skriveni u historiji crnogorskih kvazi historičara. Za ovaj brutalni masovni zločin genocida niko i nikada nije odgovarao!

Tim Bošnjaci.Net | 2011-02-06 20:30:13
Popis ide, popisu se nadam
Već se nazire da će kampanja biti prljava a tako i popis, gdje će sigurno doći do “kupovine” ili pak pritisaka na sve one koji u istinu nisu Crnogorci, a to su muslimani odnosno zalutali Bošnjaci gdje neki od njih imaju tedenciju za jeftine pare prodavati svoje glasove političkim strankama, pa će se naći neki od njih, koji će prodat i svoju nacionalnu pripadnost.

Avdo Metjahić | 2011-01-19 20:58:12