Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dossier: "Hava majka Prijedorčanka" autor Admir Muhić
Ovo je treća promocija u Hrvatskoj, a 34. do sada uopće.
"Nakon kraće pauze opet pronosimo istinu o majci Havi i na tom putu se nikada umoriti neću. Istina majke Have je i naša istina, pa i Bošnjaka koji žive u Hrvatskoj. Zato mi je izuzetna čast predstaviti knjigu istarskoj publici u Puli i drago mi je što je Pula još jedna karika u lancu pronošenja istine o majci Havi. Svi smo mi majka Hava." - izjavio je autor poeme Admir Muhić pred polazak u Pulu

B.net | 2015-11-06 14:57:51
Admir MUHIĆ, autor poeme "Hava majka Prijedorčanka"
Fatiha je "umul-Kur'an" majka Kur'ana, a znamo da bez Fatihe nema namaza. Ono što je Fatiha u Kur'anu to je nama majka Hava u Bosni, posebno Bošnjacima. Pa Poslanik a.s. nas podučava u hadisu kada govori da je džennet pod majčinim nogama. Zamislimo tu sliku dženneta, tu ljepotu i blagodat, tu obećanu nagradu i raskoš, tu neuporedivu sliku ni s čim, ni s kim, i iznad toga stope majke jer, "Džennet je pod majčinim nogama." i u figurativnom i u svakom drugom obliku i shvaćanju.

Preporod | 2015-05-06 21:08:19
Sarajevo - Gornji Vakuf
– Do prije nekoliko godina znali smo samo za Srebrenicu, za genocid koji se dogodio u tom gradu. Onda je počelo otkopavanje masovnih grobnica kod Prijedora i tek tada smo svi shvatili šta se zapravo dogodilo i prije Srebrenice. Zanijemio sam kada sam čuo šta se dogodilo s Havinom porodicom, ali mi ne možemo vratiti vrijeme unazad i izbrisati ono što se dogodilo, ali možemo govoriti o tome da se ne zaboravi, što večeras ovdje činimo – kazao je Yaman.

2015-04-07 21:33:21
U Turskom kulturnom centru
Njen vapaj, naša je obaveza.
Budite karika u lancu pronošenja istine, našom zemljom, Bosnom i Hercegovinom, ali i svijetom jer istini nema zaborava. Budite glasnici istine, glasnici pravde. Pridružite se hiljadama onih koji svjedoče svojim glasom i životom istinu o genocidu u Bosni i Hercegovini.

B.net | 2015-03-26 17:09:46
Promocija poeme "Hava majka Prijedorčanka"-
Autor poeme Admir Muhić je prenio iskustva pisanja poeme i dosadašnje reakcije na ovu vrstu književnosti. Naglasio je cilj ovog projekta i njegovu budućnost te zapravo šta ova poema znači u našim životima. Nakon obraćanja dio poeme je pročitao s posebnim emocijama da prisutnima prenese potresnu tragediju majke Have Tatarević iz Prijedora kojoj su u jednom danu ubili šest sinova i muža.

B.net | 2015-01-04 12:16:42
Poslije uspješnih promocija u BiH i Hrvatskoj konvoj istine čije ime je “Hava majka Prijedorčanka” krenuo je i put Evrope odnosno Švedske i Danske, gdje će predstaviti Poemu Bošnjacima koji žive u ovim zemljama. Uz autora u Skandinaviji je i Ferid Krak, zamjenik načelnika općine Cetingrad, inače menadžer ovog projekta.

Elmedina Muftić | 2015-01-02 16:47:56
Promocija poeme “Hava majka Prijedorčanka”
Izlaganje i recitiranje isječaka iz poeme izveo je sam autor djela Admir ef. Muhić, imam džemata Maljevac i glavni imam Medžlisa Karlovac u Hrvatskoj.
Sa najvećom pažnjom u apsolutnoj tišini odzvanjale su emocionalne riječi autora, koje su prisutne dovele do uzdisanja i puštanje suza.

Dr. Ferid Kugić | 2014-12-31 11:56:38
Učimo, tragajmo, čitajmo, živimo čestito i odgovorno ... i pričajući svjedočimo...
Autor je izlažući razloga svoga pisanja neštedeći truda i želje nijjet učinio ne stati samo na poemi. Valja kako kaže i drugim načinima iskazivati se i buditi nerijetko uspavanu svijest Bošnjaka. Sve to samo zbog jednog cilja a zove se istina. Tako ćemo uskoro imati prigodu pored poeme, slušati ju cijelu na CD-u, gledati ju na igranom filmu za koji se sprema tekst i režija ali i biti dionici velikih događaja koji predstoje u sedam (7) bosanskohercegovačkih gradova. Sedam, kao sedam nebesa, sedam ajeta časne Fatihe, sedam TATAREVIĆA - NISHADA, ZIJADA, ZILHADA, NIHADA, SEADA, SENADA I MUHAREMA.

B.net | 2014-11-06 17:58:06
Ibrahim Kajan govorio je o tome koliko smo mi današnji dužni svjedočiti o genocidu nad Bošnjacima, a knjiga koja spada u prostor umjetnosti, svjedoči duže od historijskih spisa. Ovom knjigom dominiraju oprost i nada, rekao je gospodin Kajan.

2014-10-28 13:36:53
Ovog petka u Jajcu će se održati promocija poeme "Hava majka Prijedorčanka" u salonu Doma kulture s početkom u 19 sati, a organizator je Udruženje žena "Esma sultanija" koje djeluje pri Medžlisu Islamske zajednice Jajce.

B.net | 2014-10-17 13:34:44
U subotu, 27.9.2014. u prostorijama BZK "Preporod" Vlasenica održana je promocija poeme "HAVA MAJKA PRIJEDORČANKA" autora Admira Muhića. Promotiri su bili Ferid Krak, zamjenik načelnika općine Cetingrad, Dževad Ponjević, prof. i Sakib Zubović prof., javlja nam Mirza Saračević.

B.net | 2014-10-02 13:12:19
Pod pokroviteljtsvom načelnica Općine Visoko gosp. Amre Babić održana promocija poeme "Hava majka Prijedorčanka" autora Admira Muhića
Autor je u punom naboju emocije ne skrivajući suze izvodio stihove iz poeme. Prisutni su istom emocijom uzvratili autoru. Osjećala se povezanost među prisutnima, koji su razumjeli poruku i na trenutak osjetili bol, koju majka Hava osjeća već 22 godine. Sve što se moglo osjetiti u petak veče u Visokom upućivalo je na dostojanstvo, tugu i pamćenje.... U takvoj atmosferi je promocija privedena kraju.

B.net | 2014-09-29 23:24:09
Hrvatska: U Karlovcu održana promocija poeme “Hava majka Prijedorčanka”, autor Admir Muhić
Upravo tako doživjela sam ove stihove, na rubu plača i unutarnje rastrganosti, prikaza sirove ljudske izopačenosti i ljepote majčinske jednostavnosti, između sna i jave, još uvijek omamljena stihovima uporno tražim smisao, opravdanje, formulu za praštanje i objašnjenje za ljudsko postojanje, istakla je Matilda Marković, dipl. učitelj.

B.net | 2014-09-12 23:56:50
U Vrnograču, 22.augusta t.g., održana je još jedna promocija poeme "Hava majka Prijedorčanka" autora Admira Muhića. Ovo je ujedno prva promocija na području Unsko-sanskog kantona.
Kako smo ranije najavili, karavana promotora neće stati dok istina o genocidu, o majci Havi i njenim sinovima, ne bude stigla do svakog mjesta.

B.net | 2014-08-25 02:13:54
U Travniku i Busovači održana promocija poeme „Hava majka Prijedorčanka“, autora Admira ef. Muhića
Pouka je velika, za sve ljubitelje knjige, za sve one koji žele znati i učiti, da je Bosna bila jedno predivno drvo velike krošnje čije su zrele jabuke popadale na zmlju. Te jabuke su šehidi. Te jabuke su Havini sinovi Nishad, Zijad, Zilhad, Nihad, Sead, Senad, i njen muž Muharem. One jabuke što su na granama ostale, to smo mi, Bošnjaci. Bošnjaci koji svjedoče da je bilo Bošnjaka, i da će ih i biti, te da i ne zaboravimo, a i ne dozvolimo da nam se opet isto dogodi.

2014-08-17 17:58:15
Promotori u Busovači:
- Dževad Ponjević, profesor bosanskog jezika i knjizevnik
- Ferid Krak, zamjenik načelnika Općine Cetingrad
- Emira Mutić-Halilović

B.net | 2014-08-14 17:26:19
Srpsko-crnogorski genocid nad Bošnjacima u Prijedoru
Nishad Tatarević, najmlađi ubijeni u porodici Tatarević iz Zecova kod Prijedora, da je danas živ imao bi 39 godina. Vjerovatno, oženjen i s djecom sada bi se igrao pored zasijanih kukuruza i pšenice pored kuće u ovom ramazanskom danu. Ili bi, kao i drugi radio jer, danas je radni dan, utorak, vreli juli. Njegova majka je Hava koja je živa i prkosi vremenu. Hava je bošnjačka i bosanska heroina koja je pored svega ostala živjeti. Ona se i danas sjeća svoga Nishada koji je 23.07.1992. u Zecovima kraj Prijedora ubijen, kao i njegovih još pet braće i otac.

B.net | 2014-08-11 13:23:50
„Nanijeta nepravda ne znači ništa ako je ne pamtiš". (Konfučije)
I baš kad je krvnik pomislio da je majki Havi Tatarević kao simbolu bošnjačke boli i stradanja zadao posljednji udarac, da je slomio njen duh i snagu njezina otpora, u petak večer, 08. augusta, u amfiteatru čaršijske džamije u Prijedoru, iz pepela bošnjačkog stradanja, uzdigao se feniks bošnjačkog pamćenja, održana je promocija Poeme "Hava majka Prijedorčanka" autora Admira ef. Muhića, inače glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Karlovac.

Elmedina Muftić | 2014-08-10 03:27:17
Promotori:
- Sudbin Musić, preživjela žrtva genocida - prijedorskih logora smrti
- Muhidin Šarić, književnik i publicista
- Dževad Ponjević, profesor bosanskog jezika
- Admir Muhić, autor poeme

B.net | 2014-08-06 19:57:49
Admir MUHIĆ, povodom izlaska poeme "Hava, majka Prijedorčanka", u izdanju web magazina Bošnjaci.Net
Majka Hava je simbol bosanske majke, simbol boli i patnje. Ona je simbol istine. Nju Bog čuva. Havu Bog voli. I ja je volim. Na današnji dan prošlog ramazana moja majka je preselila na ahiret. Jedino još Havu zovem Majkom jer ona je naša majka, i heroina, i nana, i sve nam je ovog časa ona. Imam pravo na to da je zovem majkom. Ona je naša majka.

Esad Krcić | 2014-07-19 17:56:15