Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dossier: Dr. Mustafa Cerić, kandidat za člana Predsjedništva BiH - Izbori 2014.
U povodu 11.godišnjice od smrti Alije Izetbegovića
"Danas je godišnjica smrti predsjednika Alije Izetbegovića... sjećanje sa ponosom na dane istinske borbe za čast i ponos naroda i države... i tuga što je sve manje te časti i ponosa nakon jedanaest godina... učim dovu Allahu da ujedini naša srca i pokaže nam put do istinske slobode... velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo... Al-Fatiha...."

B.net | 2014-10-19 13:54:17
Dr. Mustafa Cerić biračima poručio: Ušao sam u politiku, pokrenuo neke procese, koji bi nam svima trebali biti od koristi, a ponajviše našoj zemlji, državi Bosni i Hercegovini, i ne povlačim se. Spreman sam da zajedno gradimo bolje sutra
„Čestitam svim pobjednicima izbora. Čestitam i novoizabranom bošnjačkom članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakiru Izetbegoviću i nadam se da će svoju časnu funkciju ozbiljno shvatiti. Nadam se da će se istinski potruditi da Bošnjacima, ali i svim drugim narodima u našoj zemlji, osigura mir, sigurnost, stabilnost i prosperitet, baš kako je i govorio tokom predizborne kampanje“, rekao je dr. Cerić.

B.net | 2014-10-16 15:04:14
Dr. Mustafa Cerić, kandidat za člana Predsjedništva BiH
Cijenjeni dr. Ceriću, iskreno vam želimo uspjeh, jer vaš uspjeh je i naš uspjeh, vaša pobjeda na izborima će biti pobjeda ne samo naših sunarodnika u našoj jedinoj domovini BiH, već će biti pobjeda svih nas Bošnjaka od Sandžaka, Kosova, Makedonije, Turske i širom cijele dijaspore, jer ste uravo vi sa pozicije Reisu-l-uleme i predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa, interesirali se za sve nas, za sudbinu i status u državama u kojim živimo, posjećivali nas i pokazali brigu za nas i naših budućih generacija koje su stoljećima na udaru srpsko-crnogorske genocidne i istrebljivačke politike.

B.net | 2014-10-11 12:46:09
Poruka glasačima nezavisnog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine
Kada se nađete na glasačkom mjestu, ponovo zapitajte svoje srce i svoju dušu – koga izabrati? Zapitajte se da li ćete svoje povjerenje dati onima koji su svojim dosadašnjim neradom pokazali i dokazali vlastitu nesposobnost, drskost, oholost, obijest i pohlepu; za one koji su opsjednuti vlastitim statusom i vlastitim interesom ili pak interesom političke stranke ili opcije iz koje dolaze.

B.net | 2014-10-10 11:41:25
Nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH dr. Mustafa Cerić iz sarajevske Skenderije poslao poruku Bošnjacima
Inače, svoju podršku kandidaturi dr. Ceriću dao je i bivši član Predsjedništva Stjepan Kljuić.
- Pobijedili smo vanjskog neprijatelja, ali postoji unutrašnji neprijatelj. Pred svake izbore stvara tešku atmosferu. Ima poštenih ljudi koji vole ovu zemlju, koji znaju, dr. Cerić jedan je od njih – kazao je Kljuić.
On je kazao i da je u ovim danima opasnija situacija nego 1992. godine, jer su se vratili oni koji su pobjegli i da „moli boga da vlasnike kuća na Poljinama „probudi krik ubijenih Sarajlija“.

NAP | 2014-10-09 23:18:36
Zato vas podsjećamo da je neovisni kandidat Prof Dr Mustafa Cerić dio vizionarskog nacionalnog projekta kao što su stvaranje Svjetskog Bošnjačkog Kongresa, pa Bošnjačke Akademije Znanosti i Umjetnosti, i jedini koji je svo ovo vrijeme u kontaktu i brizi za sve Bošnjake bilo gdje da žive van Bosne posjećivao zvanične institucije zalažući svoj autoritet sa konkretnim zahtjevima za Bošnjake na Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i svim drugim mjestima čuvajući svoj narod od diskriminacije, asimilacije i drugih nepravdi.

B.net | 2014-10-09 17:33:44
Dana 09.10.2014. godine u prostorijama Stranke Novog Puta upriličen je zvanični susret predsjednika Stranke Novog Puta doc. dr. Zemira Sinanovića i predsjednika Glavnog odbora Stranke Novog Puta g-dina Mirsada Ćosića sa dr. Mustafom Cerićem, nezavisnim kandidatom za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

B.net | 2014-10-09 16:24:18
Dr. Mustafa Cerić na kraju intervjua na FTV, poručio svima koji gledaju pomenutu televiziju i koji će glasati da dovom mole dragog Boga, ako je za dobrobit građana Bosne i Hercegovine da mu podari mjesto u Predsjedništvu BiH: Bože, ako je ovo dobro za državu i sve narode, olakšaj mi da dođem u Predsjedništvo, ako nije dobro.... za dalje poslušajte, pogledajte, podijelite...

B.net | 2014-10-07 17:09:14
„Nadam se da će ova Rezolucija uskoro biti usvojena u Kongresu, čime će našoj zemlji biti otvorene nove mogućnosti. Razumijemo da prošlost ima samo jednu mogućnost koja se već dogodila, ali moramo shvatiti da budućnost ima mnogo mogućnosti i zato na budućnost moramo misliti. Predložena Rezolucija nudi budućnost našoj zemlji i svim njenim građanima“, naglasio je dr. Cerić.

B.net | 2014-10-07 14:31:31
„Hvala vam na ovoj velikoj pomoći nastradalim porodicama, ali i našoj Mjesnoj zajednici, gdje su zidovi škole napukli i vodene cijevi popucale. Ovo će nam pomoći da školu vratimo učenicima i da opet pijemo čistu vodu“, izjavio je Derviš Kovačević, zamjenik predsjednika Mjesne zajednice Šerići, zahvaljujući se donatorima.

B.net | 2014-10-06 15:28:11
Šta o dr. Mustafi Ceriću piše poznata američka novinarka i vanjsko-politička kolumnistica Georgie Anne GEYER
Ideja o imamu kao predsjedniku jedne prelijepe male zemlje, tako lijepe da ljudima oduzima dah. O tome se nikada ranije nije ozbiljno raspravljalo. Štaviše, gotovo od kraja rata 1995. godine, dr. Cerić je postao jedan od najelokventnijih glasnogovornika muslimanskog svijeta, zalažući se za jedan moderni, tolerantni „europski islam“ i upravo bi on mogao biti jedna od velikih nada za okončanje islamskog ekstremizma.

Georgie Anne Geyer | 2014-10-06 13:35:21
Golijatu je došao kraj, sada, baš kao i u dalekoj prošlosti
„Ko je u Bosni Golijat? Ko je golem, krupan, bezobrazan? Ko misli da ga narod ne može pobijediti? Ima ih nekoliko... Ovaj jedan što ima zove se Milorad Dodik. On nas izaziva, ponižava, vrijeđa, provocira nas, veliča zločince i prijeti da će ulice, škole i druge institucije nazvati imenima ratnih zločinaca, onih koji su ubijali, silovali, ugnjetavali naš narod... Ako on misli da je Golijat, ja mu poručujem da sam David i pozivam ga na megdan, sa silom argumenta, a ne argumentima sile! Pozivam ga na megdan gdje god i kad god hoće“, naglasio je dr. Cerić.

B.net | 2014-10-06 00:57:10
„Stoga, izražavam protest protiv stavova Ministarstva pravde i Ministarstva civilnih poslova i tražim od njih da odmah i bezuvjetno preispitaju svoju odluku o Sporazumu sa Islamskom zajednicom i odgovore pozitivno na njene zahtjeve, kao što je to urađeno sa Katoličkom i Pravoslavnom crkvom. Također, zahtijevam od Ministarstva pravde i Ministarstva civilnih poslova jasno i nedvosmisleno izvinjenje muslimanima zbog uvrede koja im je nanešena omalovažavanjem njihovih vjerskih i moralnih vrijednosti“.

B.net | 2014-10-05 10:55:35
„Bošnjaci moraju postati svjesni sami sebe i svoje snage i rješenja ne trebaju tražiti od Porte. Trebaju se ugledati na Huseina Kapetana Gradaščevića i pokazati odlučnost da sačuvaju svoju nezavisnost, da sačuvaju ponos i obraz svoga naroda“, rekao je dr. Cerić, osvrčući se na trenutne odnose aktuelnih bošnjačkih lidera sa Turskom.

B.net | 2014-10-02 19:58:39
Listu najutjecajnijih muslimana u svijetu na kojoj se svake godine nađe 500 osoba sačinjava Kraljevski islamski centar za strateške studije, nezavisni istraživački centar povezan sa Kraljevskim institutom za islamsku misao Aal al-Bayt, međunarodnim nevladinim islamskim institutom sa sjedištem u Ammanu.

Klix.ba | 2014-10-02 12:54:16
Vanjska politika Bosne i Hercegovine, koja je u nadležnosti Predsjedništva, dodao je, „još uvijek je humanitarno projektirana i našu zemlju u svijetu predstavlja kao žrtvu i treba izazvati sažaljenje i naklonost prijateljskih zemalja“.
„To hitno moramo mijenjati. Naš primarni državni interes je članstvo u Europskoj uniji i NATO-u. Teorijama zavjera robuju slabi i dezorijentirani, provincijalno opterećeni političari i kažem vam da nismo žrtva međunarodnih zavjera, već nesposobnih i nemoralnih političara“, naglasio je dr. Cerić.

B.net | 2014-10-01 19:45:19
Našim dragim sugrađanima, Srbima i Hrvatima, ali i Jevrejima, Romima, Albancima i svima drugima poručujem da im pružam ruku saradnje i da dijelim njihovu zabrinutost za stanje u našem društvu. Pozivam ih da u duhu zajedništva uredimo državu na radost i sreću svakog čovjeka u ovoj našoj lijepoj zemlji. Želim uvjeriti sve ljude u Bosni i Hercegovini da mi je u duši svaki njen stanovnik, bez obzira na vjeru i naciju i da ću se zalagati da u našoj zemlji ne bude nijednog siromaha ni u Banjoj Luci, ni u Sarajevu, Tuzli, Foči, Mostaru, Grudama, Višegradu, Trebinju, Cazinu, Gacku, Brčkom, Orašju... jer naša zemlja je vrijedna naše ljubavi i međusobnog poštivanja i uvažavanja - zaključio je dr. Cerić.

NAP | 2014-10-01 01:36:33
Predizborni skup u Bugojnu
„Erdogan tvrdi da mu je rahmetli predsjednik Alija Izetbegović u emanet ostavio Bosnu i Hercegovinu. Ako tako i jeste, onda ga podsjećam da treba da čuva i brani i da se brine o Bosni“, rekao je dr. Cerić.
Ako je stvarno tako, pita se on, zašto onda Turska ne ulaže više u Bosnu i Hercegovinu i njenu privredu, već umjesto toga „otkupljuje naše firme i zatvara ih da bi sebi smanjila konkurenciju na našem tržištu, ukida našu avio-kompaniju i uvodi svoju, šalje nam svoje firme i radnike da u Tusrku vrate sredstva koja smo od njih dobili kroz kredite“.

B.net | 2014-09-30 00:29:25
Pruži ruku Bosni: Sačuvajmo zemlju - uredimo državu
Bosna i Hercegovina je uvijek bila i bit će naša zemlja i naša država. Želim da budemo demokratska, transparenta i stabilna… želim da budemo jaka i razvijena država.

To je ono za šta se ja zalažem. To je ono za šta se borim.

B.net | 2014-09-29 12:52:22
„Nisam je počeo ni iz džamije, ni sa mevluda, zato što poštujem autonomnost i čast Islamske zajednice. Islamska zajednica, posebno u vrijeme izbora, ne smije biti korištena kao krava muzara koja daje mlijeko, od kojeg se pravi kajmak, kojim se hrane političari koji ne rade preuzete zadaće i ne ispunjavaju svoje norme, kao što to moraju rudari da bi dobili svoju plaću. Ja Islamskoj zajednici mogu davati i pomagati, a nikako joj odmagati i od nje uzimati“, naglasio je dr. Cerić.

B.net | 2014-09-28 14:18:36
Zato pozivam sve osnivače i sve članove i sve glasače SDA da podrže naš projekat. Ja sam vaš, a vi ste moji. Pozivam sve članove i sve glasače Stranke za BiH da glasaju za naš projekat. Pozivam također i sve članove i sve glasače ASDA, kao i Socijaldemokratske partije i Saveza za bolju budućnost da glasaju za naš projekat, jer ovo što mi nudimo je rješenje.

B.net | 2014-09-28 02:12:57
„Daytonski sporazum je trenutno kočnica napretka u našoj zemlji i s tim pitanjem se moramo suočiti kao sa pešterskim vukom. Moramo sagledati sve opcije, suočiti se sa izazovima, pogledati jedni druge u oči i ponuditi rješenja na zadovoljstvo svih“, rekao je dr. Cerić, te naglasio da reforma Daytonskog sporazuma nije nikakva prijetnja nikome, već korak neophodan na putu ka euro-atlantskim integracijama.

B.net | 2014-09-27 10:48:54
„Duboko me je ožalostila vijest o smrti Sulejmana Tihića.Bosna i Hercegovina i Bošnjaci izgubili su velikog prijatelja, borca izagovaratelja jedne bolje i snažnije države. Nadam se da će Tihićeva politika i ideje, usmjereni na očuvanjesuvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje, kao i zalaganje zaprava Bošnjaka, ali i za jednakopravnost svih naroda u Bosni iHercegovini, ostati uzor i smjernice u daljem radu stranke koju je vodio iu čijem radu je učestvovao od njenih začetaka.

B.net | 2014-09-26 11:59:47
Mostar: Nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na predizbornom skupu izjavio da je neophodna rekonstrukcija diplomatske mreže
„Naša diplomatska mreža je čisti odraz političkog vrha zemlje – neaktivni, nesposobni, neodgovorni. Nije ni čudo, imajući u vidu kako su do diplomatskih pozicija došli; ili iz familije, ili preko prijatelja ili iz stranke. Kompetencije nisu važne, nije važno što je država, ali i sve njeni narodi, na gubitku“, rekao je dr. Cerić.

B.net | 2014-09-24 23:16:22
Konferenciji će prisustvovati brojni ugledni zvaničnici Europske unije i Ruske federacije kao i predstavnici vodećih europskih i ruskih medija, a raspravljat će se o važnosti saradnje i unapređenju odnosa medija iz Rusije i Europe.

B.net | 2014-09-24 22:53:23
Predizborni skup u Goraždu
„Umjesto da se pobrinu i mladima osiguraju uvjete za kvalitetno školovanje, za rad, za sretnu i sigurnu budućnost, oni im nude političke intrige, zastrašuju ih drugima i drugačijima i druge i drugačije krive za sve što ne valja. Mlade treba podržati, sa mladima raditi, izgrađivati. Ti mladi su i naša djeca. Stoga, pomozimo našoj djeci!“, naglasio je dr. Cerić.

B.net | 2014-09-23 19:28:21
Ambasador Al-Mutairi je uručio dr. Ceriću zahvalnicu Muhammeda Halida Al-Hmadija Al-Sabbaha, zamjenika premijera, ministra unutrašnjih poslova i ministra vakufa države Kuvajta na bajramsku čestitku koju mu je dr. Cerić uputio.

B.net | 2014-09-23 13:16:48
„Stanovnici čije su domove uništile bujice ili odroni, strahuju od svake nove kiše, a kamoli od zime. Njihovi problemi nisu riješeni, niti ima dovoljno vremena da budu riješeni do zime, a sredstava za to je bilo. Oni koji dobronamjerne kritike naših prijatelja shvataju kao uvredu ili prijetnju, konačno se trebaju suočiti sa vlastitom nesposobnošću da vode ovu državu. Umjesto što pretvaranjem prijatelja u dušmane ponovo pokušavaju obmanuti narod i prodati im svoju praznu priču baš ored izbore, bolje bi im bilo da odriješe kesu i pomognu narodu u nevolji“, naglasio je dr. Cerić.

B.net | 2014-09-23 11:20:37
Inicijativa dr. Mustafe Cerića i američkog kongresmena Smitha
Ovih dana kongresmen New Yerseya Chris Smith, na inicijativu dr. Mustafe Cerića, uputio je Rezoluciju o Bosni i Hercegovini na razmatranje Komitetu za vanjske poslove SAD-a, a potom na glasanje u Kongres SAD-a. Spomenuta Rezolucija se odnosi na ukidanje strukturalne diskriminacije koju je nametnuo Daytonski sporazum, na strogu zabranu negiranja genocida, na konačnu pobjedu građanskog nad etničkim, ovo bi bio najjači dokument kojim SAD garantiraju suverenitet i teritorijalni integritet BIH, kao i stavljanje tačke na priču o sukcesiji BiH koja je već odavno postala poštapalica u govoru političara koji dolaze iz genocidnog entiteta.

Elmedina Muftić | 2014-09-23 00:22:48
Dr. Mustafa Cerić, nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, pozvao je danas sve kandidate za državno Predsjedništvo, posebno bošnjačke kandidate, da iskažu svoju državničku svijest i patriotske osjećaje i podrže prijedlog Rezolucije o Bosni i Hercegovini, koji je američkom Kongresu podnio kongresmen Chris Smith.

B.net | 2014-09-22 15:37:30
Također se preporučuje da se svim članovima odbora pažljivo pregledaju ruke, budući da postoje vjerodostojna svjedočanstva prema kojima su, na prethodnim izborima, pojedini članovi odbora pod noktom imali grafitni špic kojim bi oštećivali glasačke listiće i činili ih nevažećim.

B.net | 2014-09-22 15:15:05
Unatoč svemu, dr. Cerić apelira na građane glavnog grada Bosne i Hercegovine da ostanu suzdržani, bez teških riječi i komentara, dostojanstveni kakvi su bili i u ratu, ali i da iskažu ono što im je u duši kako bi oni koji su postavili krst na Zlatištu znali da jedan tako neodgovoran i bezosjećajan čin Sarajlijama nanosi duševnu bol, te da pošalju poruku onima koji misle da svoju sreću, slavu i slobodu mogu graditi na boli drugih.

B.net | 2014-09-21 12:23:46
Podsjećamo, na inicijativu dr. Mustafe Cerića kongresmen Smith je američkom Kongresu podnio prijedlog Rezolucije o Bosni i Hercegovini, kojim se iskazuje bezrezervna podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje, poziva se na neodložne reforme, ali i na jasnije stavove Europe i NATO-a po pitanju približavanja Bosne i Hercegovine euro-atlantskim integracijama.

B.net | 2014-09-21 00:57:58
Washington - Sarajevo
- Ovom rezolucijom je najavljena revizija, odnosno ponovno čitanje Dejtonskog sporazuma kako bi se u njemu ispravile greške posebno u vezi s kršenjem ljudskih prava. Također, u Rezoluciji je naročito naglašena osuda negiranja genocida u BiH, posebno onog počinjenog u Srebrenici 1995. godine - istaknuo je Cerić.

Fena | 2014-09-20 11:12:14
Ekskluzivno sa Kosova: Azem Vllasi, jedan od najuglednijih albanskih intelektualaca i političara uputio podršku Dr. Mustafi Ceriću, kandidatu za član Predsjedništva BiH
U bošnjačkom narodu Cerić je poznato i afirmirano ime, ne samo kao istaknuti čelnik Islamske zajednice u BiH, već i kao čovjek koji je dao veliki doprinos afirmaciji nacionalnog identiteta Bošnjaka, u najteže vrijeme, kada se ovaj narod suočio sa genocidom i fizičkim uništenjem. Na najbolji način je u Bošnjaka spojio vjersku i nacionalnu svijest. Vjerska osjećanja Bošnjaka kao muslimana usmjerio je prema očuvanju nacionalnog identiteta u pravcu jačanja nacionalne svijesti, a da pri tome druge ne povrijedi niti od njih stvara otklon i nepovjerenje.

Azem Vllasi | 2014-09-19 22:51:36
IZ DNEVNIKA DR. MUSTAFE CERIĆA
Zaključili smo da zajednički trebamo raditi da se otklone strukturalne zapreke na putu BiH ka Evropskoj uniji i NATO-u, prevashodno pitanje jednakopravnosti građana u političkim procesima u državi kao i otklanjanju prepreka za ulazak BiH u NATO odnosno preostalog knjiženja vojne imovine.
Taj dan posjetili smo i Auschwitz Institut za mir i pomirenje. Tom prilikom sastao sam se sa vodstvom ove oganizacije i njenim upravnim odborom.

NAP | 2014-09-19 17:35:09
Izjava kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH povodom reakcija međunarodnih zvaničnika direktora USAID Davida Bartha i vojnog atašea pukovnika Scotta Millera, u vezi sa raspodjelom pomoći ugroženima od poplava i nesposobnosti političara u BiH
„Stid me je, kao i sve nas, da ovo slušamo i osjećam bol u duši što oni kojima je pomoć neophodna još uvijek žive u neizvjesnosti, dok se političari nadmeću u kampanji, nudeći iznova praznu priču i isprazna obećanja. Zar smo zaista, kao građani, dosegli taj nivo da nam lekcije iz osnova političkog i moralnog ponašanja moraju čitati prijatelji iz svijeta, ukazujući nam koliko je prljava vlast koju imamo i kolika je naša odgovornost da tu vlast mijenjamo“.

B.net | 2014-09-19 11:44:47
Dr. Mustafa Cerić na predizbornom skupu u kraljevskom gradu Bobovcu poručio
„Zato smo mi ovdje, glas svakog Bošnjaka širom Evrope, Sandžaka, Kosova, Makedonije. Naš cilj je da ujedinimo Bošnjake u našoj domovini, da budemo slobodni Bošnjaci, Bosanci, građani Bosne i Hercegovine, u Europi i cijelom svijetu“, naglasio je dr. Cerić.
Također je naglasio da podjele i politička prepucavanja najviše osjeti upravo narod, dok država tone u krizu, a broj nezaposlenih, siromašnih i gladnih raste.

B.net | 2014-09-18 01:22:22
Islamska zajednica je više puta ponovila da nema svoga i neće favorizirati nijednog kandidata ili političku stranku na izborima. Islamska zajednica u svom radu je autonomna, što znači da ima apsolutno pravo da komunicira sa svojim uposlenicima kojima je jasno stavljeno do znanja da Islamska zajednica neće voditi ničiju izbornu kampanju, nakon što je saznala da se šire glasine kako Islamska zajednica samo formalno ne podržava dr. Cerića, a da prešutno to čini.

MINA | 2014-09-15 16:26:03
U nemogućnosti da ga osobno posjetim u bolnici, na ovaj način izražavam suosjećanje i odajem veliko priznanje muftiji Smajkiću, kojem bošnjački narod duguje za veliku hrabrost u odbrani slobode i časti grada Mostara, kao i njegovom zalaganju za dijalog i suživot u gradu na Neretvi.

B.net | 2014-09-15 16:21:20
"Prioritet države Bosne i Hercegovine je očuvanje sigurnosti njenih građana, njihovih života, slobode, imovine i časti, kao i dovršavanje europskog sigurnosnog projekta. Suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodni subjektivitet države Bosne i Hercegovine je neupitan. Pitanje mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini je europsko, odnosno euro-atlantsko pitanje i oko toga nema dvojbe, jer je Bosna i Hercegovina europska država i njena politika je europska politika koja podrazumijeva blisku unutar-europsku solidarnost i izvan-europsku kooperaciju“, smatra dr. Cerić.

B.net | 2014-09-15 16:10:35
"Četiri godine neefikasnog rada obilježilo je Izetbegovićev mandat u Predsjedništvu BiH. Osim dobrih odnosa sa zvaničnom Ankarom, nije obišao niti jednu drugu važnu i veliku zemlju. Poručujem mu da povuče svoju kandidaturu i da drugim Bošnjacima prepusti da se brinu o imidžu BiH u inostrantvu, vojnim pitanjima i ulasku u NATO, kao i da osiguraju novac i strane investicije", upozorio je Cerić gostujući u emisiji "Specijal - Izbori 2014", koju vodi i uređuje Sanjin Bećiragić.

TV1.ba | 2014-09-15 01:10:08
Deseto: I deseti razlog zbog čega neću glasati za Bakira jeste činjenica da je veoma brzo zaboravio dobro koje mu je učinio dr. Cerić kada je bio reis ul-ulema. U jednom periodu Baikr I. je bio kadar na čekanju. Svi su mu bili okrenuli leđa, a dr. Cerić ga imanova za direktora Gazi Husrev begove bibliotgeke u izgradnji. Na otvaranju tog znamenitog objekta nije bilo dr. Cerića, dakle čovjeka koji je bez sumnje najzaslužniji za njegovu izgradnju. Bakir se obratio prisutnima i zaboravio tu istinu, niti da spomene, te da se zahvali onome koji mu je dobro učinio.
Eh, onaj koji takve stvari zaboravi ne zaslužuje da mu se dobro ponovi.

Mirsad Mahmutović | 2014-09-14 11:11:29
Redipuglia, Italija
Na poziv pape Franje, dr. Mustafa Cerić u subotu je prisustvovao molitvi za mir i za žrtve Prvog svjetskog rata i svih ratova u svijetu, održanoj u Redipugliji, Italija.
Po održanoj molitvi, dr. Cerić je održao kratak razgovor sa papom Franjom, te mu uručio „Srebrenički cvijet“, simbol jednog od najvećih stradanja Bošnjaka, genocida u Srebrenici.

B.net | 2014-09-13 12:36:20
Izbori u BiH 2014.
Prije nekoliko dana sam prisustvovao predizbornom skupu jednog sasvim novog političara. Naime, nije za njega politika nova i nepoznata nego je on za politiku jednostavno kao osvježenje, a za građane naše domovine olakšanje i ako hoćete svanuće. Naime radi se o jednom velikom i svestranom učenjaku - alimu, profesoru doktoru nauka, poligloti, uvaženom aktivisti Okcidenta i Orijenta, poznavaocu različitih kultura i Nacija, i jednom između pedeset najutjecajnijih ljudi na Dunjaliku u islamskom svijetu. Čovjeku koji jednostavno ima sluha za sve i svakoga. Njegovim izborom i dolaskom u bosansko Predsjedništvo, bošnjački narod a i svi drugi narodi Bosne, dahnuli bi dušom, kako naš narod umije kazati. To bi bilo nešto poput smjene između M. Ahmedinedžada i H. Rovhania kako je iranski narod to doživio.

Aziz Hurem | 2014-09-12 16:10:54
„Izražavam suosjećanje sa žrtvama od 11. septembra 2001. godine na isti način kao što američki narod svake godine 11. jula izražava suosjećanje sa žrtvama genocida u Srebrenici. Naša poruka američkom narodu je da nam je zajednička sreća i zajednički bol; da su nam zajedničke vrijednosti u našim nastojanjima da svaki čovjek uživa slobodu i da narodi ne žive u strahu od onih koji ne cijene slobodu i koji krše ljudska prava“, izjavio je dr. Cerić.

B.net | 2014-09-11 15:21:01
Washington D.C.
Kandidatat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Mustafa Cerić, treći dan posjete SAD, u srijedu pored brojnih sastanaka u Washington D.C., na Capitol Hillu imao je susret sa američkim kongresmenima Keithom Ellisonom i Robertom Aderholtom. Kako saznaju Bošnjaci.Net, razgovori su protekli u radnoj i prijateljskoj atmosveri i bili su od velikog značaja i koristi za budućnost države Bosne i Hercegovine.

B.net | 2014-09-11 00:46:32
Nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH dr. Musatafa Cerić u New Yorku istakao, sačuvajmo državu, uredimo zemlju
Zbog velikih žrtava, zbog šehidske krvi koja je prolivena u minulom ratu ja ne smijem na odmor, istakao je dr. Cerić. Moramo imati državu koja će štititi interese svog naroda. Francuska država je sada jedna od moćnijih država u Europi a njen utemeljivač je kardinal Richelieu, koji je obnašao funkciju ministra. Ova konstatacija može poslužiti kao odgovor onim Bošnjacima koji se pitaju: šta ima vjera zajedničko s politikom? Politika je život, podvukao je dr. Cerić.

Tim Bošnjaci.Net | 2014-09-09 18:38:23
New York, Sarajevo
U četverodnevnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama boravi dr. Musatafa Cerić, nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Kako saznaju Bošnjaci.Net, u toku posjete planirano je niz susreta sa uticajnim ličnostima iz javnog političkog i društvenog života u SAD. Također će održati nekoliko predavanja u prestižnim američkim institucijama i univerzitetima u Washingtonu i New Yorku, gdje je tokom prvog dana posjete imao niz susreta od kojih će država BiH imati posebnu korist.

B.net | 2014-09-09 11:49:00
Dr. Cerić će, između ostalog, na Georgetown univerzitetu govoriti o temi: „Religija, mir, konflikt i upravljanje u 21. stoljeću“, gdje će ukazati na razlike u društvu, nove ideologije, te religiju koja ponovo preuzima važnu ulogu na svjetskoj geopolitičkoj sceni, ali i o nemirnim počecima 21. stoljeća, posebno kada su u pitanu zemlje Bliskog Istoka i Zapadnog Balkana.

B.net | 2014-09-08 19:28:13
Život je dar Božji! Život je lijep, život je radost i zato ne treba izazivati sudbinu povodeći se sumnjivim obećanjima
Pozivam omladinu da ne idu na strana ratišta i svoje živote daju za tuđe interese. Mladi moraju znati da ih i njihova zemlja treba, da još puno mogu dati svojoj domovini i puno od nje i dobiti. Također pozivam društvo da obrati pažnju na sve potrebe mladih, posebno na one duhovne i moralne, kako odgovore mladi ne bi morali tražiti od onih koji zloupotrebljavaju njihovu iskrenost i lakovjernost...

NAP | 2014-09-07 11:25:26
Bošnjački centar - Richmond Hill

B.net | 2014-09-04 21:49:11
Dr. Cerić se, između ostalog, sastao i sa Teo Chee Heanom, zamjenikom singapurskog premijera, sa kojim je razmijenio mišljenja o pitanjima od zajedničkog interesa, posebno o situaciji na Bliskom istoku i mogućim posljedicama te situacije po mir i sigurnost u svijetu. Svakako se razgovaralo i o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i predstojećim općim izborima, kao i načinima saradnje naše zemlje i Singapura.

Fena | 2014-09-02 13:42:57
Bošnjački kandidat za člana Predsjedništva BiH
Mislim da naša država Bosna i Hercegovina boluje od neorganizovanosti i nedomaćinskog odnosa. Ono što sam u organizacijskom smislu uradio za Islamsku zajednicu to želim uraditi sada i za državu, za svoj bošnjački narod, ali i za sve narode koji žive ovdje. Jer, isuviše volim ovu zemlju da bih gledao kako ona propada – istakao je dr. Cerić.

NAP | 2014-08-29 13:23:41
„Ne znam šta i koliko Milorad Dodik zna iz svoje vjere, ali znam da ništa ne zna o islamu, osim predrasude i mržnje. Umjesto što priča o islamu, Milorad Dodik bi se radije trebao pozabaviti nekim drugim pitanjima, kao na primjer, kako što prije izmjestiti pravoslavnu crkvu sa privatnog vlasništva nane Fate“, Izjavio je dr. Mustafa Cerić, nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Fena | 2014-08-27 16:56:58
Apel nezavisnog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH
Osjećajući moralnu odgovornost i patriotsku dužnost, ovim pozivam Bošnjake da se oslobode straha, da vjeruju u slobodu i prava koja su im zagarantirana, te da svojom rječju i svojim postupkom čine sve, kroz svoje organizacije, stranačke ili nestranačke, kako bi se Bošnjaci okupili oko jednog zajedničkog cilja, a to je da sačuvaju zemlju i urede državu, zajedno sa svima koji je vole i koji u njoj žive, navodi Cerić.

Fena | 2014-08-27 01:32:38
Glas genocidne tvorevine
Naime, jutrošnji „Glas srpske“, list blizak vladajućoj strukturi, traži od Ureda visokog predstavnika sakcije za tu trojicu političara, a zbog kako tvrde „teških kvalifikacija na račun Srpske“.

- Pojedini političar iz Federacije BiH u izbornu utrku ušli vrijeđajući i prišivajući RS fašizam, genocid, nasilje i mnogo druge kvalifikacije – navodi ovaj list.

NAP | 2014-08-26 10:29:50
Koalicija "Snaga Bosne"
Vlast treba da čine odgovorni političari i oni koji znaju. Mnogo je neznalica prisutno u politici. To neznanje je istovremeno kočnica svakog razvoja. Sportske reprezentacije birajući najbolje postižu najbolje rezultate. Mislimo da izabrana ekipa ljudi na funkcijama ne treba da drži projekte u ladicama. Ti projekti su nove investicije, domaće i strane, oni otvaraju nova radna mjesta, daju poslove domaćim firmama.

Vijesti.ba | 2014-08-24 22:55:44
SUSRET S NARODOM
- Tokom posjete, simbolično nazvane „Susret sa narodom“, dr. Cerić se u Ključu, Sanskom, Mostu, Cazinu, Bužimu, Velikoj Kladuši, Bosanskoj Krupi i Bihaću, družio sa narodom Krajine, razgovarao s njima o problemima sa kojima se susreću, ali i problemima koji su gotovo zajednički većini stanovništva naše zemlje - saopćeno je, prenosi Patria.

NAP | 2014-08-24 18:04:11
Kandidatura dr. Cerića izazvala je veliku pažnju u BiH, ali i šire, a sve veća podrška koju dobija na terenu su učvrstile njegovu poziciju najjačeg nezavisnog kandidata i jednog od glavnih favorita za pobjedu u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, javlja NAP.

NAP | 2014-08-24 01:08:30
U vezi s posljednjim izjavama Milorada Dodika
To mora prestati! Dodik mora shvatiti da Bošnjaci neće dozvoliti novi genocid. Ta priča više ne pije vode nigdje, pa ni kod Srba, sa kojima stoljećima dijelimo ovu našu lijepu zemlju i koje smo uvijek poštovali kao komšije - kaže dr. Cerić.

NAP | 2014-08-22 15:30:28
„Prema tome, kad kažemo da znamo put, želimo kazati da nam je na srcu istina, pravda, poštenje, rad, red, te naša borba da sačuvamo zemlju i uredimo državu. Nasuprot tog puta su laž, nepravda, nepoštenje, nemar, neodgovornost“, istakao je dr. Cerić, te dodao: „Ako bi vas neko upitao šta nam od svega toga najviše treba, odgovor bi bio jednostavan - poštena vlast, a to znači da oni koji imaju vlast, ne uzimaju što im ne pripada, što bi naš narod rekao, da ne kradu, već da se ponašaju kao domaćini u svojoj kući, u kojoj svako ima svoje mjesto, svoju čast i dostojanstvo, u kući u kojoj se svi osjećaju sretno i zadovoljno“.

Fena | 2014-08-21 16:21:42
Svi se razletili po nekakvim skupovima, daju intervjue za printane medije, užurbano završavaju škole, gostuju u TV-emisijama... Malo je nas koji to posmatramo sa strane i ne sramimo se njihove sramote, jer to što izjavljuju ima sa svačim veze samo ne sa njihovom kandidaturom.
Zna se da su ozbiljni kandidati za ovu poziciju samo dr. Mustafa Cerić i Bakir Izetbegović, kojima račune može pomrsiti samo faraon Radončić, jer ima novac i medije, što je uvjet da se dobiju izbori, a ostali će imati glasova približno onoliko koliko imaju članova porodice, ali daj da se pozabavimo sa nečim drugim.

Muhamed Mahmutović | 2014-08-20 15:15:59
Čovjek iz naroda
Narod se odavno uvjerio da sin nikad nije bio dorastao da zamijeni svog velikog oca. Zato mu, danas pred ove izbore, mnogi javno poručuju da se povuče sa mjesta na kojem je godinama tavorio. Ima, kako kažu, i druguh dužnosti koje bi Izetbegović mlađi mogao pokušati obavljati. Na primjer, mjesto premijera. Pa nek tu uložu maksimum svog ''znanja'' i ''energije''. Proklinju, već duže vrijeme, njegovo tavorenje Bošnjaci iz zemlje i dijaspore, posebno Bošnjaci sa Kosova koji godinama ne mogu posjetiti svoje krvno srodstvo u Bosni.

Dr. Mersada Nuruddina Agović | 2014-08-20 14:58:39
U misli mi dođe francuski kardinal Armand Jean du Plessis de Richelieu, kojeg su nazivali i "svemoćnim ministrom Luja XIII", osoba koja je spasila francusku državu, udarila temelje francuskom preporodu, osnovao Francusku akademiju nauka i umjetnosti, sredio administraciju, podigao poljoprivredu, obrt, trgovinu, i time načinio Francusku prvom silom u Evropi. Nije mi slučajno ovaj državnik došao u misli, nego me naš državnik podsjetio na ovog Francuza. Jer kad gledam dr. Mustafu Cerića, u njemu vidim sposobnost, mudrost, želju i umijeće koje je posjedovao kardinal Armand Jean du Plessis de Richelieu, pred sobom vidim državnika koji od Bosne i Hercegovine može da napravi zemlju u kojoj će biti ugodno živjeti, u kojoj će biti mjesta za sve i iz koje se neće odlaziti nego će se u nju vraćati. Dr. Cerić može, zna i umije da od BiH napravi državu po mjeri svih građana, da pomiri različitosti, da naša multietničnost, multikulturalnost budu naš brend, a ne naš kamen spoticanja.

Elmedina Muftić | 2014-08-19 13:48:37

Ako pokušamo realno posmatrati predizbornu utrku i dnevnopolitička dešavanja na bošnjačkoj sceni lahko ćemo se razočarati, jer trenutno oni pravi, a i oni «po potrebi» Bošnjaci, plasirali su se na nekakvoj listi ''nadrealista''. Na toj predugačkoj lisit (mislim na kandidate za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH) koja naciji život znači, rijetki su oni koji su se istinski i iz patriotskog ubjeđenja zauzeli da spase što se u Bosni spasiti može. Većini sa te famozne liste je već uvježbana shema, kako se dočepati fotelje, jer žeđ za vlašću im je pomutila razum pa su se dali svakakvim javnim egzibicijama i izjavama. Kad ih pogledamo vidimo da je tačna ona izreka da je vlast porok od kojeg se teško ili nikako ne liječi. U toj pomračini pojedinačne političke nezajažljivosti jedina nada i zvjezda vodilja koja se nazire je dr. Mustafa Cerić, onaj koji je uvijek znao ko je, odkuda je, koji je posjetio svako bošnjačko selo i grad na Balkanu, ali i dijaspori i svugdje na zemaljskoj kugli gdje se čulo da Bošnjak bistvuje.

Nedžad Ćeman | 2014-08-19 13:30:03
Nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine
„Dosta nam je ovakvih provokacija i oni koji to čine moraju shvatiti da i naše strpljenje ima kraj. Svojevremeno je i Hitler nijekao postojanje Jevreja, Apartheid postojanje crne rase. Europa i cijeli svijet moraju shvatiti da je Ustav na koji se pozivaju vlasti iz Banje Luke diskriminirajući i graniči sa fašizmom. Stoga, pozivam sve antifašiste da dignu svoj glas“, naglašava dr. Cerić.

Fena | 2014-08-18 14:26:56
Iza sebe nemam stranku, ali zato imam moral, čist obraz, iskren nijjet, predan i stručan tim ljudi i žarku želju da se svaki pojedinac u našoj zemlji osjeća sretnim i zadovoljnim. Zar ne vidite? Neki koji iza sebe imaju stranku, a nemaju ovo što sam naveo. Dakle, od objave moje kandidature do danas, upoznao sam ljude koji su mi vratili vjeru u ovu zemlju, obnovili mi vlastiti entuzijazam, te me ohrabrili da vjerujem u uspjeh – rekao je između ostalog dr. Cerić.

NAP | 2014-08-17 14:57:40
Bošnjaci će poslušati reis-l-ulemu Kavazovića
Nije teško prepoznati čovjeka koji fizijonomijom ne potsjeća na rh. Aliju Izetbegovića, ali su njegove moralne vrijednosti haman pa identične rh. Alijinim. On nema plave oči kao Alija, ali on svojim očima gleda u istom smijeru u kojem je gledao i Alija. Njegova boja glasa ne potsjeća na Alijinu boju glasa, ali njegove izrečene misli su trajni sljedbenici rh. Alijinog puta. On nije njegov sin, on je njegov prijatelj. On nije morao stati uz Aliju, na to ga nije tjerala ljubav spram oca, on je stao uz Aliju jer ga je tjerala ljubav za vjeru, državu i narod.

Elmedina Muftić | 2014-08-11 17:29:20
Iz našeg mail boxa
Vaš glas i sličnih naprednih ljudi ne stavljati u uskostranački tor i potčiniti ga onima koji godinama nemaju sluha za svoj narod i državu, već vaša borba da bude slobodna za nacionalno pitanje svih Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine. Vi koji ćete nam ukazati kuda dalje, jer svi svjesni vide koliko smo sa postojećim političkim garniturama zalutali… Zato, ne u stranku niti u jednu postojeću, Bože sačuvaj!

Akif Agić | 2014-07-26 16:09:09
Dr. Mustafa CERIĆ, bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH i nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH
Siguran sam da bi Dodik najradije ukinuo mjesec juli, mjesec obojen tugom, mjesec u kojem obilježavamo genocid u Srebrenici ali i u kojem pokopavamo i prve šehide iz Tomašice! Budući da ne može pobjeći od goleme istine Srebrenice i Tomašice, niti može ukinuti juli, preostaje mu baviti se političkim smicalicama i podlostima, a sve u cilju negacije genocida koji je počinila srpska vojska. Nažalost, predstavnici međunarodne zajednice u našoj zemlji već predugo toleriraju Dodikov politički i pravni cirkus.

2014-07-19 01:12:25
Dr. Mustafa CERIĆ, kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH
U politici emocije bošnjačkog člana Predsjedništva nisu mjera državnih interesa Bosne i Hercegovine. Stvarni učinak državnog interesa Bosne i Hercegovine je mjera uspješnosti političara, posebno bošnjačkog člana Predsjedništva. Zato opet kažem: Pozivam Vučića da jasno i nedvosmisleno javno kaže da podržava državu Bosnu i Hercegovinu za ulazak u NATO, kao i da demantira Dodika da stav RS, odnosno stav Dodika u vezi sa NATO-m, ovisi o stavu Srbije, a to jeste o stavu Vučića. To je mjera njegovog iskrenog ili neiskrenog odnosa prema državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima. Mi smo se naslušali praznih priča. Naivna vjerovanja su štetna i opasna za našu državu i naše društvo. Ne kaže se džaba: baška družba... baška služba...

Faruk Vele | 2014-06-05 21:24:49
Sarajevo
''Ovo je jedini naèin koji nam je preostao da skrenemo pažnju javnosti na alarmantno stanje u kojem se nalazi ova znaèajna kulturna institucija. Odnos prema Zemaljskom muzeju, kao krovnoj instituciji države BiH, najbolje ilustriraju sredstva koja su nam dodijeljena u ovoj godini'', istaknula je direktorica Muzeja Aiša Softiæ.

2004-10-14 00:00:00