Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari citalaca
Molimo Vas da procitate pravilnik o postavljanju komentara
VRIJEME ZA OSNIVANJE NOVOG PATRIOTSKOG BLOKA BiH I DIJASPORE
Autor: Dr. Ahmed Pašić
Objavljeno: 14. December 2008. 13:12:20
Postavljanje komentara na priloge je trenutno suspendovano.Mirsada Begovic (2008-12-23 14:49:31)
— kriticki osvrt (2008-11-30 18:15:34)

MI BOSNJACI DRZAVE BOSNE I HERCEGOVINE LEGALNO TRAZIMO DA SE U UNUTRASNJOSTI NASE DRZAVE BRISE IZ SVIH AKATA NAZIV GENOCIDNE TVOREVINE RS U BiH.

Postovani komentatori, Ovaj sporazum predstavljao bi kraj nase jedine domovine ukoliko se usvoji u parlamentu. Evo zasto on nije u pravu:

1) DRZAVNA IMOVINA - RBiH je pravna nasljednica SRBiH i samo njoj pripada imovina bivse SFRJ. Tek nakon sto 100% imovine bude zapisano kao imovina drzave onda drzava moze ustupiti tu imovinu svojim regijama (da ne govorimo da su entiteti ilegalna kategorija). Gospoda Tihic, Covic i Dodik ali zele ustvari da opljackaju drzavu i time ne ostave nikakav razlog za postojanje iste. Naime, to vam je isto kao kad umre roditelj. Po zakonu njegova imovina ide prvo djeci ili pravnom nasljedniku pa tek onda ta osoba to moze dati kome hoce. Ne moze ici recimo direktno unucadima (osim ako nije odredjeno testamentom, a u "testamentu" SFRJ imovina se dijeli na republike dakle RBiH a nikakvi entiteti.). Ukoliko ovo prodje tzv. RS ce na kraju postati vlasnik i sehidskih mezarluka i privatne imovine.

2) POPIS STANOVNISTVA
Najveci razlog sto se izbjeglice nisu vratile nije samo ekonomska situacija vec postojanje fasistickog aparthejdskog sistema gdje su svi ne-Srbi na prostoru tzv. RS gradjani drugog reda iako to na papiru pise drugacije. Dakle problem je sto ljudi ne zele da zive u drustvu gdje im kapu kroje koljaci i ne zele da im djeca u skolama budu izaprani fasistickom ideologijom.

Ukoliko se pristane na popis stanovnistva, time ce tzv. "stanje na terenu" postati legalno a Srbi vecina na okupiranoj teritoriji tzv. RS. Izbjeglice u inostranstvu niko nece unijeti u popis jer je to tehnicki skoro neizvodljivo. Do 2014 se apsolutno nista nece promijeniti a izgovor kako nam je popis potreban zbog ulaska u Evropsku Uniju je lazan. Zar je bitno koga koliko gdje ima ako je BiH jedna stabilna i pravna drzava. Popis iskljucivo sluzi kao dokument koji ce pomoci tzv. RS u procesu otcjepljenja iz BiH. Ako dobiju imovinu iz tacke 1 i popis iz tacke 2 onda prelaze na tacku 3 a to je:

3) Rjesavanje statusa tzv. Distrikta Brcko. Brcko se zadnji put legalno zvalo Brcko i to je grad na Savi u sastavu Republike Bosne i Hercegovine i tacka. Sta tu ima da se rjesava? Naime, tzv. "distrikt Brcko" je kategorija proizisla iz Dejtonskog mirovnog sporazuma. Svako regulisanje statusa Brckog u okviru dejtonskog sporazuma koje bi se eventualno naslo pred raspravom u parlamentu, automatski biu znacilo i ratifikaciju i legalizaciju dejtonskog mirovnog sporazuma tj. Aneksa 4 koji se narodu pokusava predstaviti kao ustav drzave iako je to najobicniji sporazum. To bi znacilo i formalno-pravno priznanje rezultata genocida- tzv. RS na medjunarodnom nivou i to od strane zrtve koje predstavljaju korumpirani politicari iza kojih ne stoji narod.

Tihicu, ti nemas mandat Bosnjaka niti clanova SDA da Bosnu bacis u propast. Ukoliko se ovaj sporazum usvoji u parlamentu BiH bices iskljucivo odgovoran za nastavak politike Slobodana Milosevica i domacih izdajnika Radovana Karadzica i Mate Bobana.

Dosta je bilo progutati dejtonsku podjelu zemlje, sada zlocinci zele da nam zadaju zadnji udar.

CLANOVI SDA RECITE NE PODJELI ZEMLJE !!!— Mirsada Begovic (2008-12-23 07:34:39)
PRUDSKI SPORAZUM JE MRTAV,A SA NJIM I TIHIĆ, DODIK I ČOVIĆ KOJI MOGU DA SASTANCE DO LUDZCKE BESVIJESTI!— Mirsada Begovic (2008-12-22 06:58:15)

Mirsada Begovic (2008-12-22 06:58:15)
@ TREND,AFERIM NA OSVJETLJENOJ BiH BOSNJACIMA PATRIOTAMA,KAO I SVIMA VAMA KOJI DAJETE SVE OD SEBE ZA NASU DRZAVU BOSNU I HERCEGOVINU.OVO JE UPRAVO TO STO DR.SILAJDZIC I RADI.POD HITNO SE MORA PROGLASITI NEVAZECIM DEYTONSKI SPORAZUM/NESPORAZUM,JER NIJE LEGALAN U NASOJ DRZAVI BOSNI I HERCEGOVINI.DRUGI TAKOZVANI ZVANICNICI U NASOJ DRZAVI NEMAJU KREDIBILITET,DOK DR.SILAJDZIC GA POSJEDUJE JER JE EXPERT.

U NASTAVKU @ TREND

Neshvatljivo je da pojedini zvanicnici Medjunarodne zajednici izjednacavaju DEMOKRATSKI koncept koji zastupa Dr.Silajdjic i FASISTICKI koncept koji zastupa predsjednik vlade rs Milorad Dodik. Dejtonski sporazum treba pod hitno proglasiti NEVAZECIM zato sto je ilegalno donesen od strane mocnika MZ, nije donesn legalno u Parlamentu Skupstine BiH

Dr.Silajdjic opravdano kritikuju visokog predstavnika i da se njegovo ponasanje ne moze tolerisati
i njegov odnos prema nadgledanju dejtonskog Sporazuma.On nista nije konkretno preduzeo protiv onih koji opstruiraju provedbu zakona i koji pljuju u lice Medjunarodne zajednice.

Dogovor iz Pruda ne smije proci!!! Nepobitna je cinjenica da OHR i visoki predstavnik tolerisu kresenje odredaba Dejtonskog Sporazuma od strane vlast rs i provedbu Milosevicevog projekta etnickog ciscenja

Mnogi protjerani iz rs ne mogu da se vrate u svoje domove samo zato sto nisu srbi. To je fasisticka politika vlasti rs koju nema pravo da tolerise MZ , OHR i visoki predstavnik.

BiH je suverena drzava i niko nema pravo da odlucuje u ime njenih gradjana.

PATRIOTSKI BLOG BIH IDIJASPORE!!!!!!!!!!

trend (2008-12-22 02:34:09)
KRAJNE JE VRIJEME da se probude patriotske snage BiH i da se odlucno obracunaju sa srpskim fasizmom radi buducmosti BiH. Treba ostro osuditi fasisticke izjave predstavnika vlasti rs Dodika, Spirica, Vasica i drugih.Neshvatljivo je da pojedini zvanicnici Medjunarodne zajednici izjednacavaju DEMOKRATSKI koncept koji zastupa Dr.Silajdjic i FASISTICKI koncept koji zastupa presednik vlade rs Milorad Dodik. Dejtonski sporazum treba pod hitno proglasiti NEVAZECIM zato sto je ilegalno donesen od strane mocnika MZ, nije donesn legalno u Parlamentu Skupstine BiH.Dogovor iz Pruda ne smije proci!!! Nepobitna je cinjenica da OHR i visoki predstavnik tolerisu kresenje odredaba Dejtonskog Sporazuma od strane vlast rs i provedbu Milosevicevog projekta etnickog ciscenja.Mnogi protjerani iz rs ne mogu da se vrate u svoje domove samo zato sto nisu srbi. To je fasisticka politika vlasti rs koju nema pravo da tolerise MZ , OHR i visoki predstavnik. Dr.Silajdjic opravdano kritikuju visokog predstavnika i da se njegovo ponasanje ne moze tolerisati
i njegov odnos prema nadgledanju dejtonskog Sporazuma.On nista nije konkretno preduzeo protiv onih koji opstruiraju provedbu zakona i koji pljuju u lice Medjunarodne zajednice.Nemaju pravo vise da cute patriotske snage BiH, nemaju pravo ni predstavnici nase vlasti Tihic i drugi da budu poslusnici MZ.BiH je suverena drzava i niko nema pravo da odlucuje u ime njenih gradjana.Treba pod hitno skloniti iz vlasti one koji ocito rade
protiv svojeg naroda BOSNAKA, koji aminuju ono sto odgovara Dodiku i MZ. Treba ici na nove izbore i birati istinske i hrabre patriote svoje drzave iz reda patriotskog bloka i dijaspore.Stranke koje su godinama na vlasti nemaju rezultata u radu, drzavu a posebno bosnacki narod su bacile u provalu,lisili su buducnosti i narodu i drzavu BiH.NETREBA VISE CEKATI, vrijeme je za osnivanje novog PATRIOTSKOG BLOKA BIH IDIJASPORE!!!!!!!!!!

Ramax (2008-12-21 22:46:46)
VODI LI SE U BIH TIHI EVROPSKO-AMERIČKI DIPLOMATSKI RAT?!

Pack je inaugurisala Dodikovštinu kao temeljnu strategiju budućnosti BiH. Dakle, traži se poslušnost od bošnjačkih i hrvatskih lidera kao model za prihvateljive partnere Dodiku ...

Doris Pack: Ko je am­ba­sa­dor SAD-a da ra­di za va­šu ze­mlju? Mi­ro­slav Lajčak vam može po­moći. Znam da je no­vi pod­se­kre­tar SAD-a sa­zvao po­li­tičke li­de­re BiH i pi­tam šta on ima da se mi­je­ša u us­ta­vnu re­for­mu? Šta ima­te od to­ga da slu­ša­te lju­de ko­ji do­la­ze iz Stejt de­par­tmen­ta? Oni su da­le­ko i ne zna­ju šta se de­ša­va u BiH ...

Evropa želi potpuno istisnuti USA iz sfere uticaja u BiH i zato joj služi Prudski sporazum i njegovi potpisnici. "Prisustvo međunarodne zajednice ograničilo bi se samo na predstavnike Evropske unije. Amerikanci i Rusi koji su zastupljeni u OHR-u izgubili bi svoj uticaj", pisala je njemačka štampa nedavno o novoj strategiji EU prema BiH. Posjeta Doris Pack BiH, razotkrila je namjere pojedinih krugova iz EU da u BiH ožive planove podjele iz 1992. godine, koje su evropski predstavnici tada stavljali na pregovarački stol tadašnjih bh čelnika. Za razliku od tog plana, RS je nedodirljiva kategorija, a Federacija ostaje predmet pregovora Bošnjaka i Hrvata. Zanimljivo je primjetiti da je posjeta Doris Pack, poznate po lobiranju za hrvatske interese, došla skoro paralelno sa novom-starom inicijativom (Miroslava) Tuđmana da BiH treba biti uređena kao troentitetska tvorevina. On je u razgovoru za medije u BiH akcentirao Kutiljerov plan iz aprila 1992. koji je BiH trebao urediti kao državu sa tri etnička kantona.


Dok je ambasada USA, čini se više simbolično i kao političku poruku, naglasila da se protiv američkih diplomata vodi „užasna kampanja", niko od potpisnika dogovora iz Pruda nije se oglasio kako bi dao podršku prisustvu i uticaju USA u BiH.
Ni Doris Pack se nije osvrnula na prijetnje smrću koje su upućene zamjeniku Visokog predstavnika Rafi Gregorijanu niti na saopćenje američke ambasade.

Evropa je očigledno podrškom prudskom sporazumu verifikovala kao prihvatljivo ekstremno nacionalističko divljanje Milorada Dodika – od bacanja bh zastave do stalnih podgrijavanja tenzija, prijetnji otcjepljenjem i referendumom.

Šta je učinila Doris Pack tokom svoje posljednje posjete? Odaslala je signal da je Evropa oprostila Dodiku sve ekstremizme i time ga podstakla da nastavi sa podgrijavanjem bosanskog lonca do tačke ključanja te da BiH održava u tom stanju. Zapravo, ona je politčare koji misle drugačije od Dodikovog koncepta države BiH – potpuno potisnula, čime je inaugurisala Dodikovštinu kao temeljnu strategiju budućnosti BiH. Dakle, traži se poslušnost od bošnjačkih i hrvatskih lidera kao model za prihvatljive partnere Dodiku.

U razgovoru Doris Pack sa Nikolom Špirićem u Briselu koji je objavljen prije tri mjeseca, date su naznake ovakve politike: ona je otvoreno pozvala na iskljujčenje Sjedinjenih Američkih Država iz uticaja u BiH te na koncept prema kojoj RS treba ostaviti nedirnutu, a započeti proces rekonstrukcije Federacije. Taj scenario upravo se sada dešava: Tihić i Čović samo su realizatori ovih planova.


(razgovor je objavljen 22. septembra 2008. u dnevniku SAN)

Ni­ko­la Špi­rić, pred­sje­da­va­jući Vi­jeća mi­nis­ta­ra BiH pro­šlog je tjedna u Bruxellessu razgovarao s Do­ris Pack iz Vi­jeća Euro­pe i, ka­ko „San" sa­zna­je, ono što su njih dvo­je je­dno dru­gom ka­za­li iza­zva­lo je za­pre­pa­šte­nje u međuna­ro­dnim kru­go­vi­ma. Naš list sa­znao je i de­ta­lje tog raz­go­vo­ra ko­ji pu­no to­ga ot­kri­va.

Ra­zje­di­ni­li su li­de­re

Na počet­ku raz­go­vo­ra, Špi­rić se požalio da ga li­de­ri po­li­tičkih stra­na­ka u BiH i međuna­ro­dna za­je­dni­ca za­obi­la­ze, da on ne zna šta se do­gađa na tim sas­tan­ci­ma, ocje­nju­jući ih kao trčanje u krug. Po­tom je Do­ris Pak objaš­nja­vao značaj po­pi­sa sta­no­vniš­tva u BiH ko­ji bi „po­li­tičkoj eli­ti u BiH omo­gućio da se suoči sa re­al­nošću".

In­stru­kci­ja po ko­joj je po­tre­bno iz­vrši­ti po­pis sta­no­vniš­tva bez odre­dni­ca o na­ci­iji, re­li­gi­ji i je­zi­ku bri­še naj­veći kva­li­tet BiH - mul­ti­etičnost. Ka­ko će se šti­ti­ti pra­va na­ci­onal­nih ma­nji­na uko­li­ko one ni­vu evi­den­ti­ra­ne. Ovom in­stru­kci­jom u po­pi­su će bi­ti vi­še po­da­ta­ka o ko­nji­ma ne­go o lju­di­ma - ka­zao je Špi­rić.

- Ko je iz­dao ta­kvu in­stru­kci­ju - pi­ta­la je Do­ris Pak.

- To je pri­je­dlog Sje­di­nje­nih Ame­ričkih Država, a ra­di se i o pre­po­ru­ci Euros­ta­ta - od­go­vo­rio je Špi­rić.

BiH je su­ve­re­na država i ne može Am­ba­sa­da SAD-a određiva­ti šta će se ra­di­ti u BiH ne­go sa­mo vlas­ti BiH - ka­za­la je Do­ris pak.

- Oni su već ra­zje­di­ni­li li­de­re u BiH i Boš­nja­ci su pri­hva­ti­li ta­kvu po­la­znu osno­vu, a to ni­je od po­moći - za­ključio je Špi­rić i do­dao da BiH od Dej­to­na živi u blo­ka­di, da boš­njačka eli­ta ne želi da po­kaže da išta fun­kci­oni­še u BiH i da bi mo­gla po­zva­ti međuna­ro­dnu za­je­dni­cu da in­ter­ve­ni­še. On je na­gla­sio da RS želi da po­kaže svo­ju po­zi­ci­ju u BiH, a ne van nje i da se sve vi­še čuje te­za da je RS pri­je­tnja za BiH „što ni­je točno, jer je Re­pu­bli­ka Srpska mo­tor BiH".

Do­ris Pak je to to od­go­vo­ri­la da se mo­ra poći od re­al­nos­ti da BiH ima dva en­ti­te­ta. Po­dvu­kla je da Ha­ris Si­lajdžić ra­za­ra Dej­ton­ski spo­ra­zum „jer on živi u obla­ci­ma".

- Znam da je RS kon­sti­tu­ira­na fun­kci­onal­no, dok Fe­de­ra­ci­ja BiH ni­je - ka­za­la je Pak.

- Ja po­ku­ša­vam po­moći BiH. Pos­to­ji za­gu­še­nje u Fe­de­ra­ci­ji BiH, ali to ni­ko ne rje­ša­va. Svi očeku­ju re­vo­lu­ci­onar­ne pro­mje­ne. To­ga ne­ma, ali ima evo­lu­ci­je. Svi mo­ra­ju izaći iz ilu­zi­ja - Srbi iz ilu­zi­je o sa­mos­tal­nos­ti, a Boš­nja­ci iz ilu­zi­ja o BiH po nje­ho­voj mje­ri - re­kao je Špi­rić, a Pa­ko­va je do­da­la da je već go­di­na­ma to po­ru­ka ko­ju ona upućuje.

Oni su da­le­ko

Na Špi­rićevu pri­mje­dbu da tre­ba ot­ko­lo­ni­ti us­ka grla iz pos­to­jećeg Us­ta­va BiH, Pa­ko­va mu je od­go­vo­ri­la:

- Re­ci­te to Mi­lo­ra­du Do­di­ku.

- Do­dik to pri­hva­ta, ali pro­blem je što se u priču ula­zi sa ne­ga­ci­jom en­ti­te­ta - re­ago­vao je Špi­rić.

- Fe­de­ra­ci­ja BiH mo­ra da se re­kon­sti­tu­iše i za to joj ne tre­ba RS. Vi tre­ba da preu­zme­te svo­ju ulo­gu, za­što po­li­tičari­ma do­zvo­lja­va­te da ra­de šta hoće? Ko je am­ba­sa­dor SAD-a da ra­di za va­šu ze­mlju? Mi­ro­slav Lajčak vam može po­moći. Znam da je no­vi pod­se­kre­tar SAD-a sa­zvao po­li­tičke li­de­re BiH i pi­tam šta on ima da se mi­je­ša u us­ta­vnu re­for­mu? Šta ima­te od to­ga da slu­ša­te lju­de ko­ji do­la­ze iz Stejt de­par­tmen­ta? Oni su da­le­ko i ne zna­ju šta se de­ša­va u BiH - ka­za­la je Do­ris Pak.

- Po­li­tički li­de­ri u BiH su pos­ta­li na­dis­nsti­tu­ci­ja. Ja se po­na­šao kao madžioničar, a ne kao pre­mi­jer - do­dao je Špi­rić.

- Ka­ko da Vam po­mo­gne­mo - pi­ta­la je Do­ris Pak.

Osman Topčagić je ime­no­van za am­ba­sa­do­ra u Bri­se­lu pri­je četi­ri mje­se­ca i ne­ma za­mje­ne. Me­ni tre­ba di­re­ktor Di­re­kci­je za europ­ske in­te­gra­ci­je. Jav­lja­ju se lju­di kao zvi­je­ri za to mjes­to, i Boš­nja­ci i Srbi i Hrva­ti. Me­ni tre­ba spo­so­ban čo­vjek, ne­ovi­sno o to­me ko­me pri­pa­da - ka­zao je pred­sje­da­va­jući Vi­jeća mi­nis­ta­ra.

- Pi­tam ka­ko po­moći?

- Da me podržite. Da vučem po­te­ze i ime­nu­jem lju­de, a da Bri­sel kaže da je to u re­du. A ne da se raz­vlačimo.

- Ja ću u iz­vje­štaj sta­vi­ti pa­ra­graf da Europ­ska ko­mi­si­ja tre­ba da se obraća pred­sje­da­va­jućem Vi­jeća mi­nis­ta­ra i da ni­je oba­ve­za stra­načkih li­de­ra da obav­lja­ju tuđe po­slo­ve. Pro­blem je što je Do­dik pre­mi­jer RS, a Si­lajdžić u Pred­sje­dniš­ptvu BiH. Oni ima­ju dvos­tru­ke fun­kci­je, li­de­ri su par­ti­ja i na­la­ze se u in­sti­tu­ci­ja­ma vlas­ti. Vi­djet ću na ko­ji način to da sta­vim u iz­vje­štaj za Vi­jeće Euro­pe.

- Ja sam re­agirao 2007. go­di­ne.

- Go­spo­din Svo­bo­da i ja smo Vas pi­ta­li za­što ne gu­ra­te Za­kon o po­li­cij­skoj re­for­mi. Vi ste re­kli da čeka­te Do­di­ka i Si­lajdžića. Pro­blem je što Vi čeka­te da po­li­tički li­de­ri kažu svo­je. Mo­ra­te vi­ti vi­še sa­mou­vje­re­ni. Tre­ba Vam ra­zu­mi­je­va­nje OHR-a i Europ­ske ko­mi­si­je da jačamo Va­šu po­zi­ci­ju. To obećavam, a hoće li proći, vi­djet ćemo - ka­za­la je Do­ris Pack.

Omo (2008-12-19 07:46:40)
Treba odma krenuti u akciju !Sve sto je navedeno u tekstu o NOVOM PATRIOTSKOM BLOKU potpuno se slazem.Samo dobro organizovani i u vjeri u ALLAHA SVEVISNJEG mozemo akobogda doci do pobjede!Nadati se je da ce akobogda ovaj prijedlog imati svoju odskocnu dasku cilj i sredstvo.Samo iskrenim njetom mozemo postici nase ciljeve ali svakako bez spijuna i petokolonasa!
samir-ba (2008-12-17 14:13:57)
Dobar prijedlog.Jest' da se s tim moralo poodavno poceti al' nikad nije kasno.
Ako ne pozurimo jos vise ce ,izmedjuostalog,podici sebi plate.
Nigdje cudnijeg naroda od nas.Vuku nas godinama za nos,ne zato sto su sposobni nego zato sto su nesposobni,a mi,raja,jos gori.
'ma to treba izbaciti iz cipela a ne samo iz politike.

da (2008-12-17 09:09:10)
Kome nije jasno o cemu se u BiH radi neka procita knjigu poslednjeg evropskog filozofa i intelektualca Blohovog kalibra prof.dr.Rasima Muminovica"SRBIZAM I STRADALNISTVO BOSNJAKA"
i neka upozna istoriju izraelsko-palestinskog sukoba,SVE CE MU SE
SAMO KAZATI!

Zakon (2008-12-17 08:18:25)
Puna podrska novom Ptriotskom bloku...
Zvornik (2008-12-17 04:18:04)
Selam svim Bosnjacima na ovom dunjaluku

Od mene samo jedan kratak i konkretan komentar.
Potpuno podrzavam ovaj prijedlog za osnivanjem Patriotskog Bloka BiH, koji bi naravno imao saradnju sa diasporom.
Nasa Bosnjacka diaspora je mnogo jaca nego i srpska i hrvatska zajedno,tako da ako se dobro organizujemo mozemo da se spremamo
za nadolazece probleme kojih ce siguran sam biti jako mnogo.
Mi nemamo pravo da ovo sto se desava nama i nasem narodu samo nijemo posmatramo. Gospodo to je uvreda i za nasu inteligenciju.
Mnogo Selama svima vama posjetiocima stranice Bosnjaci.net

Ramax (2008-12-14 22:27:16)
DA BI BOSNJACI SEBE UJEDINILI MORAJU OCISTITI SVOJE REDOVE OD IZDAJNIKA I BOLESNIKA.

KOLEGIJ SDA

- BOLESNICI I DIJAGNOZE
KO JE I STO JE TA SDA I GDJE NAS VODE NESPOSOBNI I BOLESNI IZDAJNICI I MINDER PROPUH BEZKICMENJACIMeđusobni sukobi, neodgovornost, politički dilentatizam, nedoraslost za vođenje zemlje... sve su to karakteristike aktuelne SDA vrhuške..

Dok se zemlja nalazi u najtežoj političkoj krizi neformalna grupa koja nosi naziv Kolegij SDA iz sjednice u sjednicu pojačava krizu svojim zaključcima i odlukama koje često nezakonito derogiraju odluke Vlade i Parlamenta. To fantomsko tijelo po uzoru na "centralni komitet", predvođeno Tihićem, Izetbegovićem i Kebom, mjesto je velikog međubošnjačkog obračuna za uticaj i upravljanje najvećom bošnjačkom strankom.Ova surova borba, nema sumnje, svakodnevno nanosi veliku štetu BiH.

U ratu za fotelje.. na jednoj strani je premijer Branković, potpuno spriječen da realizira bilo koju od svojih reformi, na drugoj Tihić i Kebo, koji koordinirano ruše i zaustavljaju svaki napredak u Federaciji. U tom nemilosrdnom ratu, po kuloarima, Tihića i Kebu najbliže kolege zovu "bolesnici" i "dijagnoze", aludirajući na njihove teške bolesti od kojih boluju, upozoravajući da se ponašaju nenormalno, destruktivno i rušilački i da se ovo pitanje mora što prije javno otvoriti. Čak razmišljaju da skupe potpise veće grupe poslanika i članova ove stranke i zatraže psihofizičku provjeru obojice lidera.

Poznato je, da se u većini evropskih zemalja ovakvim teško oboljelim političarima pruži potpuna zdravstena zaštita ali ih se onemogući da donose bilo kakve ključne odluke za državu. S pravom, jer se takvi bolesnici često nose ličnim odnosom prema stvarima i događajima oko sebe što je jako često direktno povezno sa stanjem njihove bolesti.

Nije tajna, kažu u SDA, da i Tihić i Kebo misle ako izgube vlast i moć da će to značiti i njihov prirodni nestanak. Zato su za ličnu vlast sve spremni uraditi. Izvori bliski međunarodnoj zajednici, već odavno ogovaraju više nego čudno Kebino ponašanje. Navode da on boluje od manije prisluškivanja i straha od smrti, pa je to jedan od razloga da svako malo, izmisli neku opasnost po svoj život i što je okružen brojnim osiguranjem.

Sve je to (žalosno) tipično za ljude koji se nažalost sretnu sa takvom teškom bolesti. Ali kada sedamdesetogodišnjak Kebo, kao najstariji političar u BiH, svakog svog sagovornika u kabinetu, satima uvjerava kako trenira kung fu i karate i da može jednim udarcem (svoje pesnice ) uništiti svakog protivnika, onda to izaziva šok, čuđenje, podsmjeh ali i žaljenje.

Za Tihića, vlada opšte uvjerenje, da se sa njim ništa ne možete dogovoriti ali da ga svašta možete nagovoriti. Za Alije Izetbegovića se govorilo, kako je mislio jedno do podne a drugo popodne. Za Tihića kažu da mu svaka odluka ima pet vakata i da svaku odluku promjeni toliko puta dnevno. Za Tihića još kažu da je političar bez vizije, bez političkog znanja, karaktera i da je manipulant samo sa jedinim ciljem da opet bude predsjednik SDA i predsjednik BiH, pa makar do tada ta zemlja i nestala.

Treći, smutljivac iz sjene, Bakir Izetbegović, sve ih "podržava" onoliko koliko to vodi njegove protivnike u propast, sa jednim jedinim ciljem da ih sve ukloni i ostane jedini ozbiljni predsjednički kandidat u SDA . On Brankovića podržava da ostane premijer, da proda Telekom jer je to "obiteljski biznis" ali da ne podrži energetski sektor da bi napakostio Silajdžiću i njegovom uspjehu ako se ova investicija realizira. Na taj način obojicu uništava i kompromtira u očima javnosti .

Tihića podržava za prudski sporazum tačno onoliko koliko treba da Tihić ponese svu krivicu za sve što ne valja, a on da navodno spašava što se spasiti može, a da uz to pokaže strancima svoju kooperativnost i poniznost.

A svi zajedno (Kolegij SDA ) su spremni zaustaviti program Vlade FBiH od nekoliko milijardi maraka investicija, samo zato što njihovi bolesni mozgovi doživljavaju to kao Brankovićev uspjeh, a kolektivni uspjeh i dobro za ovu zemlju ih najmanje interesuje.

Teško nama, sa "dijagnozama" ... teškim i neizlječivim