Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari citalaca
Molimo Vas da procitate pravilnik o postavljanju komentara
KRIVI SU ŠTO SU
Autor: Almir Mehonić
Objavljeno: 26. February 2009. 09:02:45
Postavljanje komentara na priloge je trenutno suspendovano.Probudi se, Bosnjace (2009-03-01 17:30:33)
"... Nije mnogo prošlo od polaska voza, ... kondukter je u pratnji dvojice policajaca došao da pregleda karte, ali i da pita za imena i upisuje ih na kartama. ..."

==================================


Mozda bi bilo krajnje vrijeme da Bosnjaci drzavljani SAD pitaju svoje organe demokratske vlasti kako to da njihova SAD vlada i njena elitna obavjestajna agencije CIA nije dobila nikakvu informaciju od njihovog velikog saradnika Jovice Stanisica u vezi gore citiranih "dvojice policajca iz Beograda, drzave Srbije, koji udjose u taj Beograd-Bar voz":


"Serbian spy's trial lifts cloak on his CIA alliance"

http://www.latimes.com/news/nationworld/world/la-fg-serbia-spy-cia1-2009mar01,0,5662696.story

"Timeline of the Jovica Stanisic case"

http://www.latimes.com/news/nationworld/washingtondc/la-fg-serbia-spy-chrono1-2009mar01,0,961236.story

--------------------

CIA in 'unusual position' of being a character witness for a genocide/war crimes defendant ...


... [CIA Director John M. ] Deutch, now a professor at the Massachusetts Institute of Technology, declined to comment.

At the time, CIA Director John M. Deutch was trying to clean up the agency's image by cracking down on contacts with human rights violators. Years later, the "Deutch rules" were cited as a reason the agency hadn't done better penetrating groups such as Al Qaeda.

But Deutch had no problems with Stanisic. He invited the Serbian to CIA headquarters in 1996, and an itinerary of the visit indicates that Stanisic got a warm welcome.

The Serbian spy chief was taken to hear jazz at the Blues Alley club in Georgetown, Va., and driven to Maryland's eastern shore for a bird hunt. Deutch even presented Stanisic with a 1937 Parker shotgun, a classic weapon admired by collectors. ...

Zakon (2009-02-28 07:32:15)
Svim zrtvama vjecni rahmet, naredbodavcima i zlocincima da budu prokleti i da ih sotone progone...
Ostvrnucu se samo na dio komentara Omer PG: "Juče je u Podgorici održao sjednicu Bošnjako-Muslimanski savjet. Tražili su da se zločin ne zaboravi i da se u Podgorici podigne spomen obelježje. I to je to!"
Sam taj tzv. "Savjet" instaliran je od samog vrha drzave, odnosno od strane zapovjednika zlocina Mila Djukanovica & comp. i udbe, i ne vidim posebnog razloga da se cestiti Bosnjaci na bilo koji nacin obaziru na aktivnsoti tih placenika, pocev s vrha 'Savjeta' - udbasa Serba Rastodera pa redom. Svi dobro znamo gdje bio i sta je radio za vrijeme ratnih godina, progona i ubijanja Bosnjaka, ali tada ni ispod jorgana nije smio reci da je Bosnjak, dok danas pokusava mnogima dijeliti lekcije.
Taj isti "Savjet" kao naovodno danas govori o zlocinu, a zlocince ne smiju spomenuti, jer su ih upravo oni postavili na pozicije koje jesu i da lakse kontrolisu bosnjacki narod.
Znaci eto Serbu 'Savjet' i neka se savjetuje sa podgorickim vozdom i zlocincom Djukanovicem. Dok Bosnjaci koji su ratnih i poratnih godina radili na rasvjetljavanju istine o zlocinima i zlocincima nece prestati sa pisanjem i iznosenjem istine. Omer PG je samo jedan od malobrojnih bosnjackih intelektualaca u CG kojem je stalo da istina ugleda svjetlost dana i ne postoji novca sa kojim ga podgoricki vozd i udba mogu platiti, dok sa Serbom i njemu slicnim to zavrsavaju sa pisljivih stotinjak eura.

glemos (2009-02-27 17:24:32)
Postovani!

Sa nevjericom citam sve ove stvari i pitam se kako je moguce sve ovo: da po Visegradu slobodno setaju "ljudi" koji su odgovorni za takve zlocine, da neki sudija osudi "Zene zrtve rata", Fatu Orlovic i to bez ikakve reakcije onih koji bi trebali reagirati, cini se da nikog nije briga za sve to a to je najbolje ogledalo onih koji su na vlasti, mislim Bosnjackih lidera, i najbolje ogledalo kako oni zaradjuju svoja "skromna" primanja za koje bi ih , blago receno, trebalo biti sramota i pomenuti a ne stavljati u dzepove svaki mjesec...Oni su 10 puta gori od svih onih koji manje-vise otvoreno rade na rastakanju BiH, jer njihov je posao, posao za koji su izabrani, placeni i za koji su dobili mandat da se AKTIVNO bore protiv tih snaga a za interese ovog, prvenstveno zbog njih i njihovog jadnog politickog ucinka, obeshrabrenog i iscrpljenog naroda a ne da uredno podizu po 4-5 000 Km a da za to, bukvalno, ne mrdnu prstom... Trebalo bi ih biti sramota svakog borca koji je iste ove "junacine" tj velikosrbe, cetnike doveo skoro do potpunog vojnog sloma da su dopustile "demokratske a nadasve civilizirane svetske sile". Jer oni, velikosrbi - ovde ne mislim na postene Srbe - su sposobni za ovakve "poduhvate" samo u ovakvim situacijama tj kada za protivnike imaju nenaoruzane civile - zene, djecu, starce - i oduvijek su bili takvi tj "junaci" ali samo u svojim mitovima i pustim snovima a u svakoj bitci i okrsaju sa nekim ko bi mozda imao poneko oruzje "junaci" bi bjezali glavom bez obzira....

Kako je moguce da direktor SIPE, ne znam ko je ali pretpostavljam od kojih je, moze da radi to sto radi - postoji li iko da mu stane na put tj da ga se ne mora vuci u Visegrad i tamo pokazivati "junake" koji slobodno setaju....

A "zene zrtve rata" izgleda moraju same da se bore sa ovakvim stvarima. Jedna od stvari koju bi morale uraditi je da na "stub srama" stave sve one koji mogu i MORAJU poduzeti nesto da se ovakve stvari ne ponavljaju - prvenstveno mislim na Bosnjacke politicare...jer ovi drugi "paze svoje junake"....sto se u Visegradu vidi dosta dobro...

Bakira (2009-02-27 16:01:43)
Poštovani gosp. Omere PG
Ja sam Bakira Hasečić žena-žrtva rata iz Višegrada, niko ne može znati šta je četnik kao mi koji smo osjetili to na svojoj koži. S toga sam smogla snage i organizovala se sa ostalim ženama koje su preživjele seksualno zlostavljanje i silovanje i registrovali 2003. godine Udruženje "Žena-žrtva rata" sa sjedištem u Sarajevu. Udruženje okuplja preko 1700 žena a baza podataka je 25 hiljada žena, a nama su se priključili i muškarci koji su preživjeli kao i mi.
Ja Vas molim postoji li ikakva mogućnost da više saznate KO SU CRNCI koji su bili u vozu. To nisu bili crnci to su arapi. Moj e-mail [email protected] ili ako budete dolazili u Sarajevo pozovite telefon 033 628 121 (udruzenje).
Pouzdano postoje svjedoci srpske nacionalnosti koji znaju da su jednog crna mučili, rasporili mu stomak i odsjekli polni organ tako da su od njega napravili kao da je žena. Poznate ubice, a takođe znamo ko je iste bacio u rijeku Drinu a i ko ih je vukao sa traktorom. Oba četnika su na SLOBODI ja ih odličo poznajem.
Mi ne samo da se borimo za pravdu i istinu zločin koji je prema nama izvršen masovnog i sistematskog silovanja tokom agresije na BiH uporedo smo i svjedoci očevidci ubijanja naših najrođenijih.
Takođe Vas pozivam i srodnike ubijenih civila u vozu Štrpci da skupa samnom odu u Višegrad i da im pokažem četnika koji je učestvovao u bacanju u rijeku Drinu neke zakopali, a i četnika koji je bio zadužen da odvlači sa traktorom od početka agresije u Višegradu kao i četnika koji je kamionom vukao mrtve po poznatom naredbodavaocu.
Ali zato bi morali pitati i LAZARA DRAŠKU koji je tada bio ratni tužilac, do skoro je bio glavni Kantonalni tužilac u Goraždu ali smo ga mi žrtve smijenile i danas je ostao zamjenik glavnog tužioca u Goraždu. Protiv Draške je pokrenuta krivična prijava ovih dana ćemo vidjeti dokle je to došlo na Tužilaštvu BiH.
Pravda jeste spora ali dostižna.
ISPLATI SE BORITI ZA PRAVDU.
Bakira Hasečić predsjednica Udruženja

Omer-PG (2009-02-27 09:26:42)
Da dodam:
Po svjedocenju jedne putnice voza, osim muka u vozu, pojedini putnici su povremeno vikali "vodite balije". Niko nije jednom rijecju stao im u zastitu.
Podgorička "Pobjeda" je objavila kratku informaciju u kojoj je stajalo:
"Oteti je nekoliko putnika iz voza, na zaracenoj teritoriji BIH, u stanici Štrbci. Medju putnicima je bilo Muslimana, Srba i dva crnca"!!!
Koliko se sjećam to je bila komplet informacija. I kasnije izvještavanje je bilo šturo, neistinito, opravdavajuće za taj, kao i sve druge zločine, činjene pod patronatom crnogorske vlasti.
Nekoliko dana poeslije zločina, nekoliko porodica otetih i zvjerski ubijenih, izašlo je da protestuje pred Skupštinom CG. Jadni, preplašeni, i oni ubijeni na svoj način, na par običnih papira, na običnim daščicama ispisali su par parola. Sjećam se jedne:
"Kažite nam dje su nam očevi i djeca"
Bili su sami.
Policija koja obezbjedjuje Skupštinu ih je gledala sa prezirom. Pojedini vozači, vozeći bulevarom koji se nalazi pored Skupštine, su usporavali i dobacivali sledeće:
"Majku vam balijsku i vas treba zaklat"
"Uaaa balije"
"Dje vam je Alija"
Za 10-tak minuta, koliko sam ja bio u blizini porodica, to su bile "riječi razumeijavanja" crnogorskih gradjana, nahuškanih Gebelsovom propagandom "protiv svega što je Tursko".
Na prvoj tribini održanoj u KIC "Budo Tomović" , u nezagrijanoj, mračnoj, pustoj sali, osim dijela porodica deportovanih, bilo je 10 do 20 Bošnjaka i nekoliko Crnogoraca. Sve ukpupno manje od 50-tak ljudi. Vladao je sveopšti strah, nemoć, osjećaj "kad ćemo mi doći na red". Ne ponovilo se nikom. Čak ni onim koji su sve to osmislili i onima koji su to uradili.

Juče je u Podgorici održao sjednicu Bošnjako-Muslimanski savjet. Tražili su da se zločin ne zaboravi i da se u Podgorici podigne spomen obelježje. I to je to!
Slobodan sam da ustvrdim, jer poznajem "rad" većine članova tog savjeta, da je njegova velika većina u službi, na ovaj ili onaj način, direktno ili indirektno odgovornih za ovaj i ostale zločine nad Bošnjacima u Crnoj Gori. Da lobiraju za njih. Da su veoma zadovoljni da odgovaraju samo neposredni izvršioci zločina, a da se na svaki pomen nalogodavaca i planera, njihove političke, komandne i normalno krivične odgovornosti, oni ogradjuju, šute, pravdaju ih. U tom savjetu sjedi i čovjek, koji je kao jedan od rijetkih, imao hrabrosti da tada bude u pomenutoj sali KIC-a "Budom Tomović", što bar za njega, nikako ne mogu da shvatim. I da je On postao jedan od najgrlatijih lobista, jednog od kreatora Štrbaca, Bukovice, Pljevalja, Deportacije...
Sve ovo vam pišem, kao učesnik i svjedok svih navedenih zbivanja.

Ubijenim iz voza, njihovim porodicama-Ostatku Napredak. Nadam se u Boga da će naći kosti svojih najmilijih a da će pravda stići zločince. Kad-tad.

Bakira (2009-02-26 17:40:21)
ŠTO SE TIČE ubijenih civila iz voza Štrpci i ptice na grani znaju da ih je LIPOVAC MILORAD zv. MIĆUN bacio u rijeku Drinu. Pa zna se ko je ubijene civile vukao na traktoru.
Žalosno je to da to znamo mi koji nismo to gledali već nam pričaju naše komšije, prijatelji, Srbi koji nesmiju da odu u Tužilaštvo BiH i ispričaju kako kažu "kada bi znali da vam kažemo bili bi ubijeni".
Kako reće Živorad Savić zv. "Žika" na suđenju kao svjedok odbrane certificiranom policajcu Željki Leleku iz Višegrada koji je osuđen 16 godina "Milan Lukić je bio slobodni strelac ubijao je sve što je muslimansko, znalo ga je najmanje dijete, kada bi ja rekao ko je sa njim to radio iz Višegrada bio bi ubijen".
Netrebaju nama ničije priče ko je koga ubio jer mi koji smo preživjeli to znamo nama treba hapšenje ratnih zločinaca jer jedva čekamo da se gledamo sa njima licem u lice.
Svi oni znaju gdje su grobnice, kosti naših najrođenijih neki kažu ne žele bilo kakvu naknadu jer kažu "ne mogu da ne kažem, ne mogu umrijeti, imam i ja djecu", neki traže pare,
neki kažu nisam bio i neznam, ali pošteni Srbi kažu, ali zato ih NIKADA NE BI OTKRILI i HVALA IM.

Bakira (2009-02-26 17:31:30)
KRIVI SU ŠTO NISU BILI SRBI
Predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" (koje okuplja seksualno zlostvljane i silovane žene i muškarce tokom agresije i genocida na BiH, kroz izjave žrtava, svjedoka očevidaca je bezbroj puta obavještavala javnost, Tužilaštvo BiH da se BOBAN INDŽIĆ nalazi u Višegradu. 25. maja 2008.godine je na Mostu Mehmed paše Sokolovića putem ozvučenja takođe ponovila" Da preko puta najkrvavijeg mosta u svjetskoj baštini i najvećoj klaonici Bošnjačkog nevinog civilnog stanovništva se nalazi ratni zločinac BOBAN INĐIĆ čija kafana se zove "LOVAC" i upravo se nalazi nasprav ulaza na most na desnoj obali rijeke Drine.
Slalo je Udruženje novinare, obavljali su sa Bobanom razgovore, ČETNIK KO ČETNIK negira sve.
SIPA zna da je Boban Inđić u Višegradu ne hapse ga.
Direktor SIPE ne želi da ga hapsi jer kako ovih dana vidimo dao se u odbranu sljedbenika Radovana Karadžića zbog podnesene krivične prijave MILORADA DODIKA.
Direktoru SIPE se priključio i Ministar pravde RS-a da spase "MILA", žalosno i tužno da Ministar pravde RS-a nije zaštitio ŽRTVE u Višegradu koje su spriječene fizički da postave spomen ploču u znak sjećanja na izvršeni GENOCID 3000 Bošnjaka. Nije se Ministar pravde RS-a oglasio o rješenju Suda za prekršaje Višegrad da se Udruženje "Žena-žrtva rata" kazni sa 2000 KM, predsjednica Hasečić 600 KM i po 150 KM troškova postupka.
Udruženje ima veliku saradnju sa SIPOM ali ne sa direktorom SIPE.
Direktor SIPE zna da ljude koje "ON" šalje da "istražuju" na terenu da prođu pored RATNIH ZLOČINACA sa liste "A" Haškog tribunala, ali samo prođu.
Žrtve i svjedoci očevidci, kao i porodice ubijenih traže samo PRAVDU I ISTINU, tu pravdu mogu sprovoditi ISTRAŽNI ORGANI, TUŽILAŠTVA I SUDOVI KOJI BI MORALI BITI NEZAVISNI, NEPRISTRASNI.
BOBANA INĐIĆA ČUVA JEDNONACIONALNA DODIKOVA POLICIJA u kojoj još uvijek desetak policajaca rade koji su RATNI ZLOČINCI, a veliki broj smo uspjeli istjerati iz policije, uhapsiti, ali se procedura odvijala od 4-5 godina.

Zbog toga ŽRTVE pozivaju direktora SIPE da pođe sa nama na teren i da mu pokažemo ko je BOBAN INĐIĆ, OLIVER KRSMNOVIĆ i dr..........