Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari citalaca
Molimo Vas da procitate pravilnik o postavljanju komentara
MITOLOGIJA SRPSKE POLITIKE
Objavljeno: 23. February 2010. 19:02:53
Postavljanje komentara na priloge je trenutno suspendovano.F. Bajric (2011-11-08 18:53:20)
Moderni sljedbenici mita otkrivaju opredjeljenje za carstvo nebesko u gotovo svim važnim trenucima srpske povijesti. Naprimjer, nakon što je kralj i diktator Aleksandar Karađorđević ubijen 1934. godine, urednik jednih beogradskih novina napisao je da je “Aleksandar izabrao kraljevstvo nebesko da bi osigurao budućnost Jugoslavije.” Srpski episkop Atanasije Jevtić izrazio je svoju uvjerenje u takvo opredjeljenje Srba čak i nakon što su oni, vođeni Miloševićem, započeli brutalne agresije u bivšoj Jugoslaviji, jer su takvi napadi opravdani kao obrana “nebeskog” naroda od zlih susjeda: “Kao posebnu karakteristiku duhovnog života kod pravoslavnih Srba smatram da treba istaći kosovsko opredeljenje srpskog naroda, to jest njegovu uglavnom okrenutost, a u kritičnim situacijama konačnu opredeljenost za Carstvo nebesko, a ne za zemaljsko.” A jedan uvodnik u Glasu crkve iz 1990. godine vidi nebesko poslanje i u nacionalističkom svojatanju Kosova, premda je svjestan da će ono dovesti Srbe pred “strašnu dilemu: ili–ili? Ili u Evropu bez Kosova ili na Kosovo bez Evrope. Evropsko zemaljsko blago, ili nebesko kosovsko carstvo.” Kosovo je novi Jerusalim, ali Jerusalim na Balkanu, u Srbiji.

Jedan događaj iz srednjovjekovne srpske povijesti snažno je prisutan u današnjoj srpskoj kulturi i politici. Bitka s Turcima na Kosovu polju 1389. godine još uvijek vrši jak utjecaj na Srbe koji je doživljavaju kao obrtnu tačku u tranziciji sa značajne suverene srednjovjekovne balkanske države na ekonomski i kulturno zaostalu etničku zajednicu u Osmanskom Carstvu, stanje u kojemu se nalazila sve do devetnaestog stoljeća. Čak i nakon što je Srbija postigla suverenitet 1878. i zadobila dominantnu ulogu u jugoslavenskoj zajednici 1918. godine, sjećanje na bitku iz 1389. godine ostalo je snažno kod Srba. Mnogi su promatrači zapazili intenzitet tog sjećanja na davnu bitku; jedan antropolog opisao je izraz uspomene na nju pet i pol stoljeća kasnije: U ‘Banjaluckom Dijalogu,’ može se čuti neka vrsta ojkanja, primitivnog arhajskog zapevanja koje se sastoji u poznatom tužnom izvijanju glasa na o-oj… Nekoliko seljaka, obično u kakvoj gostionici, primaknu glave i satima tužno zavijaju, tako da to za Evropejca pruža prilično grotesknu sliku. Ako ih zapitate zašto tako pevaju, odgovorit će vam: “Plač za Kosovom!

F. Bajric (2011-11-08 18:49:57)
Mitologija nije ni Hrvate iznevjerila!
Povijesna čorba: Hrvati su ipak preživili Ledeno doba, oni su prastanovnici Europe.

Dragan Primorac i skupina autora, među kojima su i najveći genetičari današnjice. Preci hrvatskih muškaraca na ovim su prostorima prije 20.000 godina preživjeli ledeno doba, navodi se u upravo dovršenom istraživanju o genskom porijeklu koji se bave istraživanjem porijekla naroda. ‘Croatian Medical Journal’ – Primorčev rad “Y-kromosom i genetsko podrijetlo Hrvata”.

što se na ta istraživanja ovdje gleda ili kroz nacionalističku mitomaniju, ili s ironijskim podsmijehom. Pa ipak, htjeli to priznati ili ne, nakon Primorčevih senzacionalnih otkrića ništa – a ne samo udžbenici iz povijesti – neće biti isto. Dragan Primorac svojim je kopanjem pašem Y-kromosomu, naime, dokazao da Hrvati – uopće nisu Hrvati!

Rezultate njegovih istraživanja – po kojima golema većina hrvatskog muškog stanovništva nosi isti genski biljeg kao drevni, paleolitski Europljani, što su na Stari Kontinent došli s Bliskog istoka, mnogo prije mrskih Slavena – površni su čitači protumačili kao konačni i ključni dokaz da su Hrvati zaista “bili Europa prije Europe”, i da nikakve veze sa Slavenima, prije svega dakle sa Srbima, nemaju, niti su ikada, u svih dvadeset hiljada godina svoje tegobne povijesti, imali.

Kako bi rekli naši: ko na tvrdom genu svoju povjest piše, tom ne može niko prošlost da izbriše.

slobodan jarcevic (2011-11-01 04:28:46)
Da li ce se svi Hercegovci, a muslimanske vere, složiti da se zovu Bosnjacima? Sad se to od njih zahteva. Da li su pristali i u kojem procetu?
slobodan jarcevic (2011-11-01 04:23:22)
O Bosnjaci, a zemljaci moji! Objasnite citaocima kako sam povredio pravila komentarisanja. Samo, hrabro!
slobodan jarcevic (2011-10-25 03:50:46)
Komentar blokiran zbog povrede pravila komentarisanja.

slobodan jarcevic (2011-10-25 03:35:56)
Komentar blokiran zbog povrede pravila komentarisanja.

slobodan jarcevic (2011-10-25 03:32:28)
Komentar blokiran zbog povrede pravila komentarisanja.

SRBIN islamske VERE (2011-07-17 04:41:55)
Komentar blokiran zbog povrede pravila komentarisanja.

dade (2011-04-04 07:04:30)
Ma je li? A otkud Bosni Hercegovina? Čitaj malo istoriju, pa ćeš videti, da je to bila srpska zemlja.
Bosnian 92 (2010-10-25 16:15:20)
POTPUNO TACNO