Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari citalaca
Molimo Vas da procitate pravilnik o postavljanju komentara
BOŠNJACI I ORIJENTALIZAM
Autor: Akademik dr. Ferid Muhić
Objavljeno: 28. April 2010. 02:04:26
Postavljanje komentara na priloge je trenutno suspendovano.A.B. (2010-05-02 20:00:53)
Svaka cast!

"Cvijece hrvatskog naroda" je govorio Pavelic, a "Srbi koji su primili Islam" govori Karadzic. A kako ce biti "cvijece hrvatskog naroda" kada je hrvatska drzava nestala sa karte jos prije nego sto je Bosna nastala, ili "Srbi sto su primili Islam" kada su bh. Srbi vecinom - Vlasi! I to Vlasi sto su dosli tokom osmanlijske uprave - sa istoka!

Nase dusmane izjeda mrznja prvenstveno prema Islamu, a onda prema Bosni. Mislim da bi sve dali da to dvoje nema.

Rece jedna Srpkinja vozeci se vozom, cuvsi ezan u srednjoj Bosni, "gdje ja to zivim?". To najbolje ilustrira narcisiodno i prepotentno gledanje koje ti potomci planinskih stocara imaju prema Bosnjacima!
selam

huso75000 (2010-04-30 14:28:08)
@ Malcomlm
Potpuno sam Vaseg stanovista.Ako jedan dr drustvenih nauka iznosi nakon 20g. od agresije na Bosnjake tek sada nesto u vidu novinskog clanka o Gorskom vijencu duboko sam razocaran.To jeste potrebno i uvijek potrebno sa bosnjackog nacionalnog interesa ali nije dovoljno. Doktor bosnjaci drustvenih nauka su do sada trebali da veliki broj studenata Bosnjaka usmjere tematski na dr i mr disertacije o Njegosu, Mazuranicu , Andricu,i dr.
Autor je tacno izostavio kapitalca jugoideoloske inverzije bosanskog renegatstva.To se dr drustvenih nauka ne bi smjelo desiti.Ponovo mislim da je isti promasio naslov.

huso75000 (2010-04-30 14:15:58)
@ kahvopija

Neuroni se ne zovu vise neuronima vec lampicama i ne vjerujem da imam toliko lampica.Za sada koristim samo jednu koja tebi nikako da osvijetli put a i ne moze jer ti nisi Bosnjak bez obzira na tvoju kamuflazu .
Okani se ekavice to nije bosanski jezik.
Ako bas hoces da potvrdim tvoj stav a i vrijeme pokazuje da su hrvatski i srpski jezik u hrvatskoj i srbiji naravno zapadna i istočna varijanta bosanskog.Crnogorski jezik su sacuvali Bosnjaci pocijepanog Sandžaka, pa se i crnogorski može smatrati podvarijantom kako ti reče lokalizmom bosanskog kao temeljnog jezika južnoslavenskih prostora i naravno naroda.Kako ti to dobro poznajes a ne priznajes kao stari srbo jugosloven ti jos prizivas u pomoc specijalnu bolnicu i specijalce za ispitivanje.Kani se bre te bolnice.Bolesnici jugoslovenstva su se pretvorili u fašiste.

MalcolmX (2010-04-30 13:32:38)
Autor nije naveo najvećeg "kapitalca" u proizvodnji stereotipa - Ivu Andrića. Nobelovu nagradu je dobio zbog uvredljivog prikazivanja islama i muslimana u Bosni. Što bi se dogodilo da je bilo obrnuto? Da je neki pisac ovako portretirao kršćanstvo, i neki kršćanski narod. Ne samo da ne bi dobio Nobelovu nagradu, već je mogao završiti na samo dva mjesta. U ludnici ili zatvoru.
A koliko se razumio u povjest, ovaj pisac raspolućenog identiteta, pokazuje i to što nije razlikovao Turke od Bošnjaka, kao ni Srbe od Hrvata.

HELI (2010-04-30 03:11:26)
Svaki tekst Dr.F.Muhica zasluzuje posebnu pzanju.Malo je autora koji tako argumentovano obrazlazu svoje tvrdnje.Sigurno je, da ima onih, koji ne vole ovakve tekstove.Nije tesko pogoditi i zasto?
kAHFOPIJA (2010-04-29 01:07:43)
@Huso 75000
jer ti to 75000 broj neurona u mozgu, a umes i pisat.
Treba lo bi te ispitivati. Ima u Bolnickoj ulici bb. specijalno odelenje za takve

huso75000 (2010-04-28 13:59:34)
@kahvopija, Džaba pijes kahvu na ovom sajtu.BeŽi bre!

@autoru
Tema ne odgovara naslovu.Kada ste Muhicu prvi puta napisali nesto esejisticko o Gorskom Vijencu kao fasistickom programu za stvaranje srbojugoslovenstva, istina vi i ne upotreblajvate ovakve termine.

kAHFOPIJA (2010-04-28 05:01:45)
Zanimljivo bi bilo znati sto bi bilo kada bi svi balkanskio narodi bili jedne vere, naprimer katolicke.