Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari citalaca
Molimo Vas da procitate pravilnik o postavljanju komentara
PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830-1867. GODINE
Objavljeno: 12. November 2011. 22:11:06
Postavljanje komentara na priloge je trenutno suspendovano.alija1971 (2017-04-27 22:33:34)
Historia est testis temporum, lux veritatis, vita memoriae, magistra vitae, nuntia vetustatis.

Povijest je svjedokinja vremena, svjetlo istine, život uspomene, objaviteljica starih vremena.

Marko Tulije Ciceron ( 1.st pr.Kr. )

Historiografija se ne bavi utvrđivanjem istine radi stine, već određenih činjenica koje su naučno utemeljene, a na osnovu kojih se mogu donijeti određeni zaključci. Istina je filozofska ili teološka kategorija.
U ovom slučaju, progonu Bošnjaka iz kneževine Srbije tokom 19. stoljeća, činjenica je da je to drugi početak genocida nad Bošnjacima. Prvi početak genocida, ili pokušaj, desio se 1199. godine kada je Vukan Nemanjić pisao rimskom papi Inoćentu III protiv Bošnjaka, pripadnika crkve bosanske, i time pozvao teokratskog vladara (Papu) zapadne kršćanske hereze da istrijebe Bošnjake. Mudra politika bana Kulina spasila je Bošnjake od istrijebljena. Poznato je kako su tada završavali tzv. heretički pokreti, inkvizicija; istrijebljenje cijelih vjerskih zajednica (primjer Tulus u Francuskoj, itd.). http://www.montenegrina.net/pages/pages1/istorija/nemanjici/pismo_vukana_nemanjica_rimskom_papi.htm

huso75000 (2016-02-08 09:31:28)
zeljko tomic
Ti ovdje ponovo pokusavas Srpsku laž i mitologiju prodati pod historijsku istinu istinu srpskotitoističke podvale vidi dio tvojih laži i podmetanja,,

"Kao sto nam je poznato, Njemacka je u 2. svjetskom ratu okupirala teritoriju Jugoslavije, kao i vecinu zemalja Evrope. Pripadnici njemacke nacionalne manjine su se ukljucili u Fasisticki pokret, saradjivali sa okupatorom i u toku cetiri godine rata pocinili mnogobrojne zlocine nas jugoslovenskim stanovnistvom. Zbog toga su komunisti nakon rata odlucili da protjeraju sve Nijemce sa nasih prostora, kojih je najvise bilo na podrucju Vojvodine. Kompletna njemacka imovina je konfiskovana, a samo ono sto su mogli ponijeti u "zavezljaju" je otislo sa njima. Kao sto znamo, ta podrucja su naseljena Srbima, uglavnom onima nad kojima je NDH nacinila masovne zlocine."
pa kazes da su "pripadnici njemačke nacionalne manjine uključili se:::
A STA JE SA SRPSKOM DRZAVOM tj Srbijom NEDIĆEVOM SRBIJOM. SRBI SU SE POKAZALI KAO NAJVEŠTIJI UBICE JEVREJA SA OSMANSKOG KAKO VI SRBI I RVATI VOLITE RECI TURSKOG CARSTVA...JEVREJI SRBIJE SU NNESTALI BRZE NEGO JEVREJI U NDH....NE ZABORAVI DA JE BOSNA OKUPIRANA OD NDH...DAkle nisu srbi vec nijemci pobili jevreje u srbije brze i efikasnije nego rvati pod Pavelićevom...Ne zaboravi ako neznas papčino cetnička da su BOŠNJACI ULEMA PISALI UDRUZENO PROTESTE I OBJAVE PROTIV PROGONA NA VJERSKOJ I RASNOJ OSNOVI FASISTI PAVELICU,,,

NADALJE slijedeca srpsko-ruska titoistička kaž

"Primjera radi, Staljin je sa Krima protjerao 40.000 Tatara (muslimana) jer su u toku rata cinili zlocine nad lokalnim stanovnistvom.#
Staljin i rusi je protjerao 4-5 miliona MUSLIMANA KRIMA vrseci kolonizaciju srba pardon rusa,,,,

PA ZNAS LI TI BRE STA PIŠE COPIC SA OSMOM OFANZIVOM:::ZNAS LI TI DA SU ISKLJUCIVO NASELJAVANI SRBI I dijelom CRNOGORCI U VOJVODINU DA BI POSTALI Vecinski vlasnici zemlje...
ZNAS LI TI DA JE GRESKOM UPUCEN VOZ TZV TURAKA IZ KRAJINE U OSMOJ OFANZIVI...
A OSMA OFANZIVA TI JE PRIJAN LIJAN i AJDUČIJA ; UBIJ OPLJAČKAJ I PREVEDEI KO DA JE TVOJE:::::::

I DANAS SE TO ODVIJA U BOSNI ODMSTRANE TZV SRBA POD KONTRLOM AMERIKE; RUSIJE ENGLESKE I FRANCUSKE::::::
Pa znas li ti koliko je muslimana BILO U SOČIJU::::KOLIKO IH JE POBIO RUS RUSKI NAROD...

NE HLUPETAJ CETNIČKU JUGOIDEOLOŠKU SHC PRIČU tipa

"Nakon 400 godina tiranije nad srpskim stanovnistvom, doslo je vrijeme da se zemlja vrati onima od kojih je I oduzeta 1439. godine kada je Smederevo palo pod tursku vlast.."

RECI SVOJIM DJIKANIMA STO PISU srpsku istoriju da postoji Bosansko .bošnjačka historija istine,,,oni treba da ti objasne sta je islam kakav je sistem stvarao zasto je vladao taj "TURSKI SISTEM" 500 godina....Da li je iko mogao u tom islamskom sistemu prisvojiti njivu zemlju vodu nebo,,,

HA sta velis po tom tom turskom drzavnom aparatu -zakonu ,Srbija nije srpska , Bosna nije srpaska ni rvacka ni muslemanska ali opet ako dodamo I SRPSKA I HRVATSKA I MUSLIMANSKA" to jeste i bice uvijek bogohuljenje...

.PROSTUDIRAJ ZA POČETAK taj #turski sistem" po kojem cojk nemere naslijediti ono sto je ALLAH STVORIO , PREDJI NA ISLAM PA ces vidjeti da NISI MOGUC BITI FASISTOM...

OVAKO SIRIS SVETOSAVSKO SRPSKI FASIZAM:::::oduzimas bosnjacima energiju....

Zeljko Tomic (2016-02-07 00:33:09)
RE: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830-1867. GODINE

Svidio mi se ovaj clanak, ima dosta cinjenica koje su tacne i sa kojima sam vec ranije bio upoznat. Medjutim, svi ti argumenti su pomalo uprpasceni sa subjektivnim komentarima autora clanka, isprepletanim sa istorijskim zabludama iz novije epohe.

Kao prvo, svi smo mi osjetljivi na nesrecu naroda kome i sami pripadamo i mislimo da su se svi ostali udruzili protiv naseg nacionalnog korpusa sa namjerom da nas istrijebe, ili sto mi Srbi kazemo "smjeste pod jednu sljivu". Zbog toga cu ovaj moj komentar poceti sa jednim drugim narodom - u ovom slucaju nemackim.

Kao sto nam je poznato, Njemacka je u 2. svjetskom ratu okupirala teritoriju Jugoslavije, kao i vecinu zemalja Evrope. Pripadnici njemacke nacionalne manjine su se ukljucili u Fasisticki pokret, saradjivali sa okupatorom i u toku cetiri godine rata pocinili mnogobrojne zlocine nas jugoslovenskim stanovnistvom. Zbog toga su komunisti nakon rata odlucili da protjeraju sve Nijemce sa nasih prostora, kojih je najvise bilo na podrucju Vojvodine. Kompletna njemacka imovina je konfiskovana, a samo ono sto su mogli ponijeti u "zavezljaju" je otislo sa njima. Kao sto znamo, ta podrucja su naseljena Srbima, uglavnom onima nad kojima je NDH nacinila masovne zlocine.

Nijemci jos ni danas nisu zaboravili taj progon. Primjera radi, postoji sajt Jakobsveld, nekadasnji naziv za Lazarevo kod Zrenjanina. I dan-danas ima onih koji traze da im se vrati njihova djedovina, ali su njihovi “vapaji” nekako tihi, a iza njih ne stoji drzava.

Progon Nijemaca se nije desio samo iz Vojvodine, vec I iz citave Evrope. Nakon 2. svjetskog rata Nijemci su bili primorani da napuste Francusku, Poljsku, Ukrajinu, Rusiju I jos mnoge druge zemlje. Nakon 1945. godine protjerani su sa svojih teritorija i neki drugi narodi. Primjera radi, Staljin je sa Krima protjerao 40.000 Tatara (muslimana) jer su u toku rata cinili zlocine nad lokalnim stanovnistvom.

Da li je ovo strasno? Licno mislim da jeste. Da li je to pravedno? Licno mislim da nije, jer masakr nad civilnim stanovnistvom ne moze da se plati u hektarima zemlje.

E, sada da se vratimo na Srbiju prije Kosovske bitke. Vlasnici cjelokupne imovine su bili Srbi. Zemlja je bila feudalna, seljaci su obradjivali zemlju za svoje gazde. Dolaskom Turaka, mnogi feudalci su pobijeni. Neki od njih su uspjeli da pobjegnu, dok se samo manji dio poturcio. Tokom cetiri stoljeca pod turskom vladavinom, zemlja je vise puta prelazila u ruke novih gazda – begova. Zbog visokih zuluma I tiranije nad stanovnistvom, seljaci su se cesto dizali u bune, koje su cesto ugusene u krvi. Na taj nacin je stanovnistvo desetkovano. Neko kaze da je nas Srba 1389. godine bilo 10 miliona, isto koliko I Engleza. Danas nas ima isto toliko, ako racunamo sve Srbe svijeta. Engleza ima 60 miliona.

Nakon 400 godina tiranije nad srpskim stanovnistvom, doslo je vrijeme da se zemlja vrati onima od kojih je I oduzeta 1439. godine kada je Smederevo palo pod tursku vlast. Najmanja kazna za ugnjetace, koji su 400 godina silovali I masakrirali srpski narod je bila da se mirno, I u koloni isele u Tursku. Tu odluku nije donijela Srbija, vec Medjunarodna zajednica tj. Velike imperijalisticke sile tog vremena. Srbija je samo uradila sto je od nje I zahtjevano.

Deportacija muslimana se desila ne samo u Srbiji vec I u drugim dijelovima Evrope. Primjera radi, muslimani iz sadasnje Hrvatske, Austrije I Madjarske su prisilno iseljeni u Bosnu, tacnije u Cazinsku krajinu. Drugim rijecima, medju njima ima I onih koji nisu srpskog porijekla.

Da li je ovo strasno? Licno mislim da jeste. Da li je to pravedno? Licno mislim da nije, jer 400 godine terora nad civilnim stanovnistvom ne moze da se plati u hektarima zemlje.

Zelim jos jednom da podrzim pisanje poput ovog. Mnogo je onih koji nista ne znaju o svojoj istoriji. Medjutim, kada razmisljam (ili pisem o necemu) ja uvijek razmisljam o tome da prava istina uvijek ima dvije strane medalje. Ja se uvijek trudim da sagledam I onu drugu.

Srdacan pozdrav za sve one koji znaju svoju istoriju.

huso75000 (2012-03-04 13:28:55)
Bitumenu moj svaki dan svaki put po jedanistiniti narod jer nas periodicno uspavljuju i dovode do potoka
bitumen60 (2012-03-03 20:27:52)
Ovakviclanci me samo jako uznemire i rastuze pa cijemu sedmicu sam kao prebijen.

Narod kaze "Bilo nekad sad se Pripovjeda"
Odnosno Bilo pa Proslo. Netreba ni da se pominje vise jer samo razvija losa osijecanja.

F. Bajric (2012-02-27 17:46:14)
Zlocinacku inteligencija koja razumijeva svoja zlodjela, cim ih nastoji pripisati zrtvama?
Ni vecina svjetskih krojaca bosanske sudbine nista ne zna o svesrpskim sizijama; oni misle da je srpski bezobrazluk stvar nakaradnih principa, a ne transgeneracijskog, kosovskog ludila koje, kao kakvo prokletstvo, odredjuje balkansku stvarnost 500 godina poslije.
Duboko vjerovanje da je uzrok svih nasih nesreca u cinjenici da srpski narod i dan-danas ratuje s Turcima, makar oni bili i bosnjacke bebe u kolijevkama.
http://focusnewsinfo.wordpress.com/2012/02/27/svedok-streljao-sam-1-000-zarobljenika/

Jovan (2012-02-27 10:33:11)
Ne sumljam da se taj progon desio ali jednu stvar smatram netacnom , autor kaze "Jezgro muslimanskog stanovnistva formiralo se kroz jedan dugotrajan i slozen proces, dijelom islamizacijom domaceg slavenskog stanovnistva, raznorodne etnicke pripadnosti, doseljavanjem sa istoka, trajnjim nastanjenjem i asimilacijom grupa i pojedinaca neslavenskog porijekla." e sad po ovom ispada da islamizirano stanovnistvo Bosne vuce korene od hriscanskih Bosnjaka a da su muslimani koji su ziveli u Srbiji sve i svasta samo ne Srbi... ako su muslimani iz Srbije bili mesavina svega i svacega onda ste i vi neka mesavina a ne iskljucivo "autohtoni bosnjaci"
da (2012-02-22 13:52:38)
Bosnjacka PRODANA politicka elita a posebno aktuelni politicari MORAJU napokon slusati glas naroda i pametnih bosnjaka (kao ovaj autor) i prestati da SVOJ narod,sebe pa i svoju rodjenu djecu GURAJU u propast!!!
Evo kako gosp.Bandzovic lijepo objasnjava kako to Bosnjaci mogu postici:

".Nikada i nikada, ne smijemo dozvoliti da sudbinu Bosnjaka odredjuju jedan ili dva covjeka, bez obzira ko je on ( ko su oni), i ma kakvih sposobnosti bio on ili bil oni.
Bosnjaci su uvijek bili prodavani od drugih, u prvo vrijeme od Turske a po volji zapadnih zemalja a u korist nasih isticnih i zapadnih susjeda, a sad nas prodaju, i prodavat ce zapadne zemlje, u dogovoru sa bosnjackim politicarima, a u korist nasih istiocnih i zapadnih susjeda, i svakako na svoju volju, a na stetu Bosnjaka.
Tako ce biti dok Bosnjaci ne izvuku pouke iz nesto ranije i skorasnje proslosti, i ne naprave “Bosnjacki nacionalni program” koga treba da sprovodi svaki politicar koji zastupa interese Bosnjaka. Taj Program treba da pruzi odgovor na najaktualnija pitanja, kako Bosnjake zastiti od medjunarodne zajednice, i od aspiracija nasih istiocnih i zapadnih susjeda, kako bi Bosnjaci opstali kao narod, na svojoj zemlji i u svome dobru. Dakle,taj “Nacionalni program Bosnjaka” ne bi podrazumijevao, nikakvu otimacinu tudje zemlje i tudjih dobara, niti izgon bilo koga iz nacionalnih i vjerskih razloga. Ako to Bosnjaci neurade, ceka ih sigurno sudbina muslimana Srbije, Hrvatske, i Bosnjaka sa prostorora danasnje RS."
Autor i njemu slicni ,OSVIJSTENI bosnjaci trebaju da pisu nasu HISTORIJU ,pa i udzbenike za obrazovanje nase djece.
U najmanju ruku,na taj nacin, nauciti cemo nase buduce generacije od koga im prijeti opasnost i da STALNO MORAJU biti na oprezu.

Dzematlija (2011-12-22 23:21:54)
Bošnjaci Sandžaka između vatre - Crne Gore i Srbije

ŽIVOT SA DVIJE MAĆEHE

Autor: Prof. dr. Šefket Krcić

Objavljeno: 22. December 2011. 22:12:27

Srbija i Crna Gora, koje su prije jednog stoljeća (1912) okupirale Sandžak, i dalje pred licem Europe i svijeta demonstriraju despotizam i maćehinski odnos prema manjinama, a posebno prema Bošnjacima, kojima prijete novim iseljavanjima. Strategija ove dvije države permanentno se kreće ka denacionalizaciji Bošnjaka, koji su jedini nezaštićeni narod u Europi, jer oficijelno nejmaju majku, tj. matičnu državu. Bosna, koja to treba da bude, dvije strane je bjesomučno rastržu kao gladni kurjaci. Dok u Srbiji i Crnoj Gori između ostaloga svijedoče i sporni simboli ove dvije zemlje: himna, bajrak (zastava) i grb, koji vrijeđaju nacionalna osjećanja Bošnjaka. U takvom totalitarnom ambijentu, Bošnjaci Sandžaka preživljavaju vatrenu stihiju Berlinskog zida između Crne Gore i jos crnje Srbije (koje na neprirodan način dijele Sandžak), i cenzuriraju kao i blokiraju svaki mogući demokratski ishod jedinstva Bošnjaka na ovim prostorima. Zbog svega toga vlada veliko nezadovoljstvo u Sandžaku, posebno oklijevanjem državne komisije da izda akreditaciju Univerzitetu u Novom Pazaru, koji u znanstvenoj i intelektualnoj javnosti balkanskog regiona slovi kao jedan od najelitnijih univerziteta, ali nije po volji centara moći (Beograda i Podgorice), upravo zbog emancipacije Bošnjaka.
http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=44536

slobodan jarcevic (2011-12-01 05:38:18)
Hajde zemljaci, valjda necete brisati moje priloge. Nikad u njima nista nije bilo uvredljivo, pa nece biti ni u ovome. Iseljenje muslimana iz Obrenoviceve Srbije je usledilo po naredbi sultana. On je to ubelezio u Hatiserif 1830. godine. Muslimani su bili obavezni da tako postupe u svim mestima osim u onim u kojima su Truci imali garnizone. Zato je to isljavanje dugo trajalo. Posle Berlinskog kongresa, Turska vise nije mogla imati vojne jedinice u Srbiji, te je tada pocelo iseljavanje i iz gradova - ali, sve po sultanovoj naredbi u Hatiserifu od 1830.
huso75000 (2011-11-14 13:43:18)
redakciji
.....dobar prilog iz nacionalne historije.neka Allah nagradi Safeta Bandzovica,o ovome se nije nista znalo a i danas ovo znanje smeta jugoslovenima bosnjackim eblehama....


fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif