Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari citalaca
Molimo Vas da procitate pravilnik o postavljanju komentara
BOŠNJAČKI CENTAR U NEW YORKU ĆE BITI MAGNET SVIH BOŠNJAČKIH OKUPLJANJA
Autor: B.net
Objavljeno: 30. March 2014. 13:03:07
Postavljanje komentara na priloge je trenutno suspendovano.Dzematlija (2016-03-18 17:16:46)
OTKAZ ZA KEMALA BEKTESEVICA ZBOG POKUSAJA PUCA U ISLAMSKOJ ZAJEDNICI PLAV-GUSINJE NEW YORKA!
Dzematlija (2016-03-18 06:59:28)
Trazimo od odbora IZ PGNY da Kemalu Bektesevicu (koji je pkrenuo tuzbu protiv odbora i javno pozvao na podjelu dzemata) konacno da otkaz i tako dokaze da ce (ne)ljudi koji pozivaju na podjele konacno biti odbaceni od zajednice.


KEMALA BEKTESEVICA OTVORENI PREDLOZI O PODJELAMA

Predlozi privremenog odbora za rjesavanje nastale krize u Islamskoj Zajednici (21. decembar 2015)

Na zadnjem sastanku privremenog odbora, koji je odrzan 16. decembra 2015. godine, radi rjesavanja nastale krize u Islamskoj Zajednic jednoglasnom odlukom su donijeta dva predloga.

Predlog prvi
I dalje smatramo da je jedini nacin za ozdravljenje zajednice zakazivanje nove Skupstine, uz obavezno izjasnjavanje svih clanova Islamske Zajednice koji redovno placaju clanarinu. Predlazemo da u sastav novog odbora nemaju pravo ucesca svi postojeci clanovi oba odbora vec da budu predlozeni i izabrani novi clanovi odbora Islamske Zajednice.

Predlog dva
- Da se formiraju dva dzemata i dva odbora sa posebnim ziro racunima uz slobodno izjasnjavanje clanova dzemata. Na ovaj nacin bi doslo do povjerenja i omasovljavanja oba dzemata. To je put cistih racuna i uspjesnog poslovanja, bez ikakve pdjele imovine, uz pravo da svi clanovi koriste usluge dzamije i centra.

- Da se napravi odbor u Ali-pasinoj dzamiji i da ostane postojeci, tj sadasnji odbor pri Kulturnom Centru.

- Oba odbora bi paralelno funkcionisali i oba odbora bi ravnopravno bili zastupljeni.predstavnici Plava i Gusinje.

- Haso i Kemo bili bi vraceni na svoja radna mjesta u Ali-pasinoj dzamiji.

- Kemo bi obavljao funkciju imama a ujedno i sekretara u Ali-pasinoj dzamiji, a Hako Omeragic bi iste funkcije obavljao u Kulturnom centru. a oba imama bi bila po potrebi na usluzi u oba objekta.

U svakom slucaju Islamska Zajednica bi ostala pod istim imenom i ovim bi se mimoisle lokalne podjele i eleminisala netrpeljivost i nepovjerenje koje je dosad bilo prisutno.

- Sto se tice financijskog stanja je sledece:
-Da se pored podstojeceg akaonta formira i drugi akaont, gdje bi se izabrao drugi blagajnik, a Haso Deljanin bi ostao blagajnik u Ali-pasinoj dzamiji. Na oba akaonta bi bili blagajnico i njihovi zamjenici kao sto je navedeno u statutu.

- Clanarine bi se uplacivale gdje ko zeli ili na akaont Ali-pasine dzamije ili za Kulturni Centa.

Moralo bi da postoji uzajamno pomaganje i saradnje izmedju oba odbora i oni bi bili direktno odgovorni u slucaju bilo kakavih nezeljenih djelatnosti. i sto bi stetno i nezdravo u interesu nase zajednice, npr. ( razbijanje I. Zajednice).

- Sto se tice usluga u I. Zajednici, kao sto su: hajtari, skupovi za bajrame, sjednice, kuturna odrzavanja, manifestacije, itd, u oba objekta u oba objekta, to bi licno svojim nacinom, tj licno svojim voljom svakog gradjanina da sam izabire gdje ce koristiti sve ove gore navedene stavke.

AKo bi doslo do dogovora i usvojio predlog, bila bi jedna I. Zajednica i gradjani bi pravo, nezavisno da li je uplatio clanstvo u Ali-pasinoj dzamiju.

Smatramo da je ovaj drugi prijedlog najprihvatljiviji za sve i najfunkcionalniji i da bi se realizacijom ovog predloga mimoisle podjele i rijesili podstojeci problemi u zajednici.
Odbor je stanovista da zbog skorih sudskih postupaka, vasa odluka mora biti konacna do 21 decembra 2015. godine. U slucaju pozitivnog odgovora, vremenski cemo biti u mogucnosti zaustaviti zapoceti sudski proces i preko avokata stornirati postupak i uz prisustvo adovkata nastaviti realizaciju prihvacenog predloga.
PRIVREMENI ODBOR

http://www.gusinje-plav.com/2015pictures/predlog/1sm.jpg