Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari citalaca
Molimo Vas da procitate pravilnik o postavljanju komentara
U ROŽAJAMA PRIKAZAN FILM TRI STOLJEĆA GENOCIDA U KONTINUITETU NAD BOŠNJACIMA NA PODRUČJU SANDŽAKA, BOSNE I HERCEGOVINE...
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 25. July 2016. 03:07:13
Postavljanje komentara na priloge je trenutno suspendovano.AidaIdaAida (2016-07-25 08:05:07)
VATIKAN, KANCELARIJE SAVJETA EVROPE I EVROPSKE UNIJE, TE AMBASADA SAD-A U PODGORICI

POŠTOVANI PAPA FRANJO,

Vlast Hrvatske je priznala i osudila ustaške zločine u Jasenovcu, pa ih niko zbog toga ne može ni negirati.Dok su vlasti Srbije učestvovale u zločinima u Hrvatskoj i BiH i iste negiraju i ne osuđuju. Vlast Hrvatske smatra da je blaženi kardinal Alojz Stepinac zaslužio da bude proglašen svecem a vlast Srbije to osporava zbog komunističkih sudskih procesa i presuda protiv njega. Vi ste osnovali mješovitu komisiju sastavljenu od srpskih i katoličkih sveštenika koji će razmatrati da li je kardinal Stepinac svetac koji je sprečavao ubijanje i pokatoličenje srpskih civila i ili je pomagao ustašama. No, pošto su u Jasenovcu stradali i Jevreji i Romi,kao i hrvatski antifašisti,mislim da se sastav te komisije treba proširiti njihovim svjedocima o pomenutom kardinalu iz toga vremena.
Ne treba zaboraviti da je ova vlast rukovodila a SPC blagosiljala zločine protiv čovječnosti etnička čišćenja Hrvata i genocide i sistemska silovanja Bošnjakinja i Bošnjaka. Ne treba zaboraviti da su se u toku agresije devedesetih Hrvataska i BiH branile od Srbije koja stalno proganja njihove branitelje kao ratne zločince jer su odbranili svoje napadnute zemlje i narode. Da bi se sudilo o vremenu Stepicna mora prvo da se raspravi o vremenu i događajima kojima svjedočimo.To se ne može desiti bez presude u Hagu protiv Srbije za agrersije,ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, sistemska silovanja,. Zlostavljanja ponižavanja,zvjerstva prema civilima, ubijanje djece,kulturocida,urbicida. Na vlasti u Srbiji su osobe koje su učestvovale u svemu tome a SPC ih blagosiljala,te stoga oni nijesu pozvani da odlučuju o ovom pitanju.Jer im koristi za pravdanje i opravdanje ovoga vremena i zločina počinjenih u njemu. Stoga mislim da se o ovom pitanju treba raspravljati kad se donese osuđujuća presuda protiv Srbije i kad Sud odluči kakvu je ulogu imala Hrvatska u agresiji na BiH ,te onda da se raspravlja o prošlom vremenu i komunistima i vjerovanju u njihova suđenja. Partizani su bili antifašisti i njihova borba je bila čista i žrtve čiste i pravedničke ali komunistička vlast ih je zloupotrijebila i njoj i njenim sudovima se nije moglo vjerovati. Da bi se o svemu ovome raspravljalo mora se razmotriti ondašnje vrijeme i razlozi pojave ustaša. Da je Međunarodna zajesnica dozvolila Hrvatskoj i ostalim narodima bivše Jugoslavije da imaju svoje države nikad se ne bi pojavile ustaše kao neko ko je zloupotijebio želju hrvatskog naroda za svojom državom.Ako se ne donese presuda protiv Srbije za agresije i zločine protiv čovječnosti,Međunarodna zajednica prihvata to kao osvetu za prošlo vrijeme.Stim što se ne bi desili zločini da su sve zemlje bivše Jugoslavije bile posebne države da se Srbija genocidima nad Bošnjacima nije pravdala pet stotina trajanja turske okupacije za koju Bošnjaci ne snose nikakvu odgovornost. Mladić je rekao da su se osvetili Turcima genocidom u Srebrenici. Tako da se o Stepincu mora odlučivati kad se u Srbiji promijeni vlast i kad dođu oni koji nijesu učestvovali u stravičnim zločinima zbog želje za vladanjem nad svim narodima bivše SFRJ. Kad dođu novi ljudi i kad prihvate odgovrnost za ovo vrijeme,onda će se moći razmatrati uloga kardinala Stepinca i da li je on zaslužio biti svetac. SPC je Njegoša proglasila svecem i nije organizovala mješovite komisije koje bi o tome raspravljale. Tako da Vatikan ima pravo da samostalno donese odluku o svom kardinalu i po svojim principima da li zaslužuje biti svetac. Jer je Vatikan kompetentan da ispravno odluči i još uvijek ima integritet i vjerodostojnost. Što se pokazuje kažnjavanjem i objelodanjivanjem svih sveštenika koji počine neko krivično djelo.