Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari citalaca
Molimo Vas da procitate pravilnik o postavljanju komentara
ZALOG SVJETLOSTI
Autor: Fatmir S. Bači
Objavljeno: 09. December 2016. 17:12:34
Postavljanje komentara na priloge je trenutno suspendovano.Hazbija KALAČ (2016-12-10 21:35:40)
Fatmirov "Zalog svjetlosti" sa moje čitalačke distance mogao bi se nasloviti i: "Svjetlost bez sjene".
Ovaj nemirni, buntovnički zov na zvijezde, čini se, još jednom je, fatmirovski bačena, filozofsko-akademska rukavica renesansnoj, modernoj i postmodernoj evropskoj filozofiji.
"Svjetlost bez sjene" je upravo autorovo viđenje svjetlosti koje ga "tjera da izbaci iz sebe i posljednji razlog da vodim računa o svojoj sjeni, i da shodno tome prezirem opšteracionalno ubjeđenje da svjetlost u svakom slučaju mora biti propraćena sjenom".
Za mjerenje svog bivstvovanja, svoga "Ja" autor ovog teksta odbacuje razum kao posljednju instancu jer "on nikada ne može sustići sopstvenu granicu koja označava “Ja”, dok sa druge strane, svačije“Ja” je sposobno staviti kontrolu nad vlastitim razumom bez obzira na širinu i dubinu podataka i načina izražavanja."
Autor je ovu zanimljiva priču započeo jedinim logičnim odgovorom, o tome šta je ustvari mjerna jedinica za ljudsko "Ja" - citirajući Časni Kur'an, na samom početku.

Čitajući Fatmira, stičem utisak da je pred nama jedna vrlo utemeljena, revidirana, sa glave na noge, ispravljena i postavljena naučna metodologija!