Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Sport

U ROŽAJAMA SU OD 29. JULA DO 01. AUGUSTA ODRŽANE 41. SANDZACKE SPORTSKE IGRE
SANDŽAÈKE IGRE SU NAJZNAÈAJNI SPORTSKI I KULTURNI DOGADJAJ U JUGOISTOÈNOJ EUROPI
Objavljeno: 07. September 2004. 00:09:00
Piše: Esad KRCIÆ

KLIKNITE NA SLIKU AKO ZELITE DA PREGLEDATE NASU FOTO-GALERIJU SA 41. SANDZACKIH IGARA
KLIKNITE NA SLIKU AKO ZELITE DA PREGLEDATE NASU FOTO-GALERIJU SA 41. SANDZACKIH IGARA
Veæ je poznato da je od 13. – 29. agusta t.g., Grèka bila domaæin 28-ih ljetnjih Olimpijskih igara. U proteklih 16 takmièarskih dana oko 10.500 sportista nadmetalo se u 28 sportova i 301 disciplini. Najviše uspjeha imali su Amerikanci, koji su imali i najbrojniju delegaciju, dok olimpijska ekipa naše domovine Bosne i Hercegovine, koja je brojala svega devet sportista, nije zabiljezila neke znaèajnije rezultate. Više je nego oèigledno da je na naše sportiste ostao dubok trag od vakata kada je nad bošnjaèkim narodom i domovinom Bosnom i Hercegovinom izvršena genocidna agresorsija (92-95) od naših istoènih i zpadnih susjeda.
Vjerujemo da ste pratili tok Olimpijskih igara koje su medijski itekako bile dobro “pokrivene”, te nam sada nije za cilj pisati o njima. Za ovu priliku napisat æemo nešto o jednim drugim igrama, koje su za nas Bošnjake od iste vaznosti kao što su za cijeli svijet važne tek završene Olimpijske igre. Imamo namjeru da vam predstavimo jedne druge igre, igre koje su taèno prije mjesec dana održane u našem Sandžaku, odnosno u Rožajama i koje su ujedno najznaèajnija sportska manifetscaija u ovom dijelu jugoistoène Europe. Da rijeè je o Sandzaèkim sportskim igrama èiji je tok propratila ekipa BOŠNJACI.net, ali zbog problema tehnièke prirode nismo bili u moguænosti da vam ranije sa rijeèju i slikom prezentiramo sam znaèaj i tok igara. Nadamo se da æemo vam sa otvaranja igara i sa razultatima zvaršnice bar malo daèarati dogadjanja “Sandzaèke olimpijade”.


Još od vakta Semli-paše Biševca do danas u Sandžaku se održavaju sportske igre koje iz godine u godinu postaju sve veæe, znaèajnije, masovnije i popularnije. Tako je bilo i ove godine kada su od 29. jula do 1. avgusta u Rožajama održane 41. Sandžaèke sportske igre. Ovo je ujedno bez sumnje najveæa sportska manifestacija na balkanskom prostoru, odnosno u ovim dijelu jugoistocne Europe a koja se održava svake godine, osim ako izuzmemo desetogodišnji period ratnog dešavanja na prostoru one nam bivše SFRJ, odnosno period srpsko-crnogorske agresije na zemlje u okruženju (BiH, Hrvatska) u èemu im se kasnije pridružila Tudjamnova Hrvatska u agresiji na BiH. Tako da nije ni èudo što su ovogodišnje 41. Sandžaèke sportske igre bile nesvakidašnji prvorazredni dogadjaj, ne samo za sandžaèki region veæ i šire. Ovogodišnji domaæin Rožaje, koje je do ovih Sandžaèkih igara nosio epitet varošice, ove godine je nadmašio sva oèekivanja i vinuo se u gradske visine. Grad Rožaje na obalama valovitog modrog Ibra i ispod strme Hajle primio je 1555 sportista, koji su se takmicili u 15 disciplina. Sportisti su došli iz 33 grada iz desetak zemalja: SAD, Bosne i Hercegovine, Turske, Belgije, Austrije, Njemaèke, Francuske, Belgije, Slovenije, Makedonije, Srbije i Crne Gore i naravno Kosova koje se bori za svoju nezavisnost… Doduše igre su za natjecanje izmeðu sportista a ne izmeðu država, tako da je prisutvo 1555 sportista za naše prilike više nego odlièno. Jer ako imamo u vidu da je na Olimpijskim igrama u Atini uèestvovalo 10500 sportista iz cijelog svijeta, onda je ovo veliki uspijeh za Sandžaèke sportske igre, odnosno za cijelo podruèje jugoistoène Europe, a posebno za Sandžak kao regiju.

Defile sportske mladosti


Nakon sveèanog defilea sportista odnosno ekipa iz 33 grada i desetak država, pred više od deset hiljada gledalaca na rožajskom Gradskom stadionu uèesnike i musafire manifestacije selamili su i pozdravili Vasvija Gusinac, predsjednik SO Novi Pazar i èlan Stalnog komiteta Sandžaèkih igara i gospodin Nusret Kalaè, predsjednik SO Rožaje i predsjednik Organizacionog odbora igara, dok je u ime Vlade Crne Gore manifestaciju otvorio gospodin Dragan Drobnjak, inaèe sekretar Sekretarijata za sport RCG.
U kraæem obraæanju gospodja Gusinac je izrazila zadovoljstvo što je domaæin nakon 50 godina od kako je pokrenuta ova sportska manifetsacija smogao snage i da po prvi put prihvati da bude organizator ove znaèajne sportske i kulturne manifestacije. Gusinac je takodjer istakla da je poseban doprinos Stalnog komiteta Sandžaèkih igara kojeg èine opæine Novi Pazar, Sjenica i Tutin koji su ujedno pomogli izgradnju sportske infrastrukture u Rožajama kako bi se uspješno održale 41. Sandžaèke igre u Rožajama. Ona je uputila zahvalnost svim uèesnicima, zatim politièarima i istaknutim pojedincima iz Sandžaka, SCG i Bosne i Hercegovine za njihovo prisustvo na igrama.


Svecano podizanje zastave Sandzackih igara


“Grad Rožaje i svi njegovi gradjani otvorena srca sa puno ljubavi, a iskrenih želja doèekuju sve uèesnike 41. Sandžaèkih igara. Potrudili smo se zajedno da vam na ovim sportskim objektima obezbijedimo kvalitetne uslove za sportsko nadmetanje na jednoj od najstarijih manifestacija ove vrste u Europi.
Umili smo grad, obukli ga ponosno i sveèarski sa željom da se u našim Rožajama osjeæate baš kao kod svoje kuæe. Zato vam u ime svih gradjana želim da ostvarite što bolje sportske rezultate, a da kuæi ponesete uspomene koje æe te dugo preprièavati sjeæajuæi se da smo svi zajedno bili dio jedne velike istine - sporta.
Sandžaèke igre, kao jedna od najstarijih sportskih manifestacija u Evropi obilježavaju još jednu godinu uspješnost kao pokret, kao institucija za nove domete. Zato neka odavde iz Rožaja potekne zajednièka inicijativa ujedinjenja sa istinskim željama za dalji iskorak ka novim još veæim istinskim dostignuæima”
– rekao je gradonaèelnik Rožaja Nusret Kalaè, ujedno i predsjednik Organizacionog odbora Sandžaèkih igara. Nacelnik Kalaè je u svom obraæanju uputio zahvalnost donatorima koji su pomogli da Rožaje spremo doèeka 41. Sandžaèke igre: “Poèeli smo zahvaljujuæi sopstvenim odricanjima i donatorima, prije svega opæina Tutun, Novi Pazar i Sjenice, te Udruženja Sandžak-Bosna iz Istanbula, kao i našim gradjanima Njemaèke i Sarajeva” - naglasio je gradonaèelnik.

Proglašavam 41. Sandžaèke sportske igre otvorenim!


U ime Vlade CG 41. Sandžaèke sportske igre je otvorio Dragan Drobnjak: “Vjerujem da su sportski poslenici kao i grdjani Rožaja u postojeæim uvjetima stvorili sve pretpostavke da Sandžaèke sportske igre proteknu u duhu vrijednosti koje nosi sport. Sa željom da gostima boravak u Crnoj Gori i Rožajama bude prijatan, da takmièenja proteknu u fer i korektnoj sportskoj amosferi, i da sportisti ostvare svoje najbolje rezultate u èemu æe gledatelji uživati – proglašavam 41. Sandžaèke sportske igre otvorenim!” - naglasio je Dobranjak.
Nakon zvaniènog proglašenja da su 41. Sandžaèke igre otvorene, istaknutim rožajskim sportistima Erminu Ibrahimoviæu, Seadu Hasiæu, Zuhri Šaboviæ, Damiru Kalaèu, Suadi Šabanoviæ i Majdi Kurtagiæ pripala je èast da unesu zastavu Sandžaèkih igara, a uz intoniranje himne Sandžaèkih igara na jarbol su visoko podigli zastavu Sandžaèkih igara legende sporta iz Rožaja Rušid Nurkoviæ i Merima Kurtagiæ.
U ime uèesnika 41. Sandžaèkih spotskih igara zakletvu je položio Veljko Belojica, dok je u ime sudija to uradio Sadik Šabanoviæ.

Atletika i nogomet na startu


Na samom otvaranju (29. jula) dok su se nogometaši Gusinja iz New Yorka i domaæina Rožaja zagrijavali za poèetak utakmice, Azra Eminoviæ iz Novog Pazara se okitila zlatom. Ona je osvojila zlatnu medalju u atletskoj trèi na 800 metara, dok je Prizrenka Arta Asanaj osvojila srebro, a Tutinka Aida Ademoviæ bronzu.
U poluvremenu utakmice koja se igrala pred desetak hiljada ljubitelja nogometa Rožaje : Gusinje kod rezultata 0:0, održana je trka u muškoj konkurenciji na 1500 metara u kojoj je pobjedio Sarajlija Edib Smajiloviæ, dok su Pazarci Emir Koca i Emir Ljajiæ zauzeli drugo i treæe mjesto. Nastavak utakmice Rožaje : Gusinje iz New Yorka protekao je u sportskoj fer i korektnoj igri a pobjedu su odnijeli domaæini sa rezultatom 1: 0.
Igre su nastavljene sutra dan gdje su se sportisti natjecali u svim disciplinama.

Dodjela medalja


Pobjednièko zlato 41. Sandžackih igara u sveukupnom plasmanu odnijeljela je ekipa Novog Pazara, dok je srebro pripalo Sjenici a bronza gradu domaæinu.
Rožajke su bile najbolje u sveukupnom ženskom plasmanu, dok su Tutinke druge a Novopazarke treæe. U muškoj konkurenciji Sjenièaci su se okitili zlatom, Novopazarci srebrom, a Rožajci bronzom.
Za najbolju sportiskinju 41. Sandžackih igara proglašena je Mehdija Suljiæ iz Sarajeva koja je osvojila èetiri zlatne i jednu bronzanu, dok je titulu najboljeg sportiste odnio najbolji naš džudista iz Rožaja Almir Æoroviæ koji se okitio sa tri zlatne medalje. Izvrsnoj ekipa iz Istanbula je pripao pehar za “ferplay”.
Prvo mjesto u zenskoj konkurenciji osvojile su atletièarke iz Sarajeva, drugo ekipa iz Vitomirice (Kosovo) a treæe takmièarke iz Tutina. Atletièari iz Sarajeva su pokazali da su najbolji, a slijede ih Sjenièaci i Vitomirièani. Nezaustavljivim košarkašicama Istanbula pripalo je zlato, dok su srebro i bronzu osvojile Novopazarke i Rožajke. Novozarskim košakrkasima je pripalo zlato, a srebrom i bronzom okitile su se ekipe Istanbula i Rožaja. Najbolji rukometaši su bili iz Novog Pazara, slijede ih Sjenièaci a treæi su Mostraci. Dok su se rukometašice iz Pljevalja okitile zlatom, a Pribojke i Novopazarke srebrom odnosno bronzom. Sarajevski odbojkaši su na samom poèetku 41. Sandžaèkih igrara najavili da æe biti najbolji i osvojiti zlato što su i uspjeli, dok je Novopazarcima pripalo srebro, a gradu domaæinu bronza. Najbolje odbojkašice su Prijepoljke, zatim slijede Tutinke zatim djevojke iz Bajine Bašte. Sportisti iz Arilja su pokazali da su najbolji ribolovci, dok je Požegi i Priboju pripalo drugo odnosno treæe mjesto. Karatiskinje Rožaja su osvojile zlato, srebro je pripalo karatiskinjama iz Sjenice a bronza Novopazarkama. Najbolji karatisti su Novopazarci, drugi su Plavljani a treæi Sarajlije. Najbolji stonoteniseri u ženskoj i muškoj konkurenciji su Rožajci, drugo mjesto je pripalo ekipama iz Novog Pazara, dok je treæe mjesto u ženskoj konkuenciji pripalo Sjenici, a u muškoj Prizrenu. Šahistkinje su najbolje iz Ljubljane, drugo mjesto je pripalo ekipi iz Rožaja, a treæe ekipi Novog Pazara. Kod muškaraca su prvi Sjenièaci, zatim slijede Novopazarci te Prijepoljci. U streljaštvu su najbolji u obije konkurencije Sjenièaci, dok su Tutinke druge, a Pribojke treæe, dok je kod muškaraca bilo obrnuto, Pribojci su drugi a Tutinci treæe. Najbolji plivaci u obije kategorije su ekipe Sjenice, Noviog Pazara i Tutina. Džudisti Rožaja su bili najbolji što im je zasluženo pripalo zlato u obije kategorije, dok su u ženskoj konkurenciji Vitomirièanke i Nišlijke osvojile srebro i bronzu, a u muškoj Tutinci i Bijelopoljci. Pobjednik u nogometu je sasvim zasluženo ekipa Sjenice, dok su drugi Rožajci a treæi Skopljanci. Ovdje želimo naglasiti kod finalne utakmice na samom zatvaranju Sandžackih igara izmedju Rožaja i Sjenice glavni sudija je napravio nesportski potez što se moglo pretvoriti u incident izmedju ove dvije ekipe koje su do kraja igrali fer i korektno. Za nadati se da æe buduæi organizatori Sandžaèkih igara voditi raèuna da sudije budu iskljuèivo provjereni ljudi i prijatelji sporta, najzad i prijatelji Sandzaèkih igara koji ne bi smutnjom u sudjenju dovodili do konflikta na ovako važnoj manifestaciji. U svakom sluèaju za sudca sa finalne utakmice izmedju nogometnih ekipa Rožaja i Sjenice ne bi smjelo viši biti mjesta na Sandžackim igrama, osim na tribinama.
Medalje, pehare i diplome uèesnicima su uruèili dr. Sulejman Ugljanin, predsjednik Bošnjackog nacionalnog vijeæa SCG, rožajski gradonaèelnik Nusret Kalaè kao i brojni istaknuti sportski i kulturni djelatnici.

Kulturno-zabavni dogadjaj


Svako veèer nakon sportskih nadmetanja na tek novosagradjenom rožajskom Gradskom trgu uz bogat kulturno-umjetnièki i zabavni program do sabaha su se veselili domacini i musafiri. Folklorna društva su igrom oduševljavali desetine hiljada prisutnih. Program su izvodili KUD “Vrelo Ibra” iz Rozaja, KUD “Tutin” iz Tutina, te KUD Centra za kulturu iz Rozaja, dok je posebno oduševljenje izazvala turska foklorna grupa iz Ankare koja je specijalno doputovala za ovu priliku. Za pjesmu je bio zadužen tamburaški orkestar i poznati izvodjaèi sandzaèkih pjesama, a tu je bila i rozajska plesna grupa.
U Centru za kulturu je održana promocija izuzetno znaèajnog spotskog djela “U susret 41. Sandžaèkim igrama Rozaje 2004.” od autora dr. Envera Medjedoviæa i mr. Beæira Šabotiæa. O knjizi i njenom znaèaju nadahnuto su govorili gradonaèelnik Nusret Kalaè i prof. dr. Šefket Krciæ koji je u ime bošnjakih inteletualaca Sandžaka Rožaje proglasio gradom. O knjizi su takodjer govorili i sami autori. Knjiga govori o liènostima grada Rožaja koji su se bavili sportom i koji su dali i daju nemjerljiv doprinos za razvoj sporta u Rožajam, Sandžaku kao i cijelom ovom regionu.
Nakon promocije Medjedoviæeve i Šabotiæeve knjige otvorena je izložba veoma intersatnih fotografija iz objektiva Latifa Adroviæa. Logori, politièari, gradovi … su slike koje æe poslužiti kao svjedok vremena kroz šta su prolazili Bošnjaci u srpskim logorima, politièari Miloševiæ, Bulatoviæ, Djukanoviæ, Šešelj… koji su ih doveli do logorskih patnji.


Novi Pazar je domaæin 42. Sandžaèkih igra


Gledano u cjelini, 41. Sandžaèke sportske igre - Rožaje 2004. godine su u cjelosti uspjele. Vise od 1500 sportista iz 33 grada i desetak zemalja se sportski nadmetalo i družilo èetiri dana na ovoj sandžaèkoj olimpijadi. Pored toga na ovoj sportskoj manifestaciji došlo je do susreta mnogih privrednika, politièara i kulturnih poslenika. U svemu ovome veoma je važna èinjenica emancipacije Bošnjaka u Rozajskom kraju. Same igre su doprinijele da se Rožajci oslobode odredjenih pritisaka od dugogodišnje vladajuæe crnogorske garnitire, koji su u mnogoèemu sputavali ljude ovog grada. Vjerujem da su Sandžaèke igre pomogle da se ljudi oslobade od straha i politièkog pritiska koji je bio prisutan, i time je za oèekivati da æe u društvene odnose brže prodirejeti demokracija kao i uspostavljanje suradnje sa drugim gradovima Sandžaka. Naravno znaèajnu ulogu i pomoæ mogu oèekivati od Bošnjaèkog nacionalnog vijeæa koje od nedavno ima svoj ured u Rožajama. Svakako veliku pomoæ æe im pružiti i gradonaèelnika Nusret Kalaè, koji je pokazao veliku hrabrost da bude organizator 41. Sandžaèkih igara. Tim èinom Rožaje je dobilo mnogo. Za razliku od Rožaja zabrinjavajuæe stanje je u Plavu gdje je tamošnja vlast zaslijepljena direktivama iz Podgorice, te su, otvoreno se može reæi, Sandžaèkim igrama okrenuli ledja. To jasno upuæuje da su plavski vlastodršci daleko od naroda i sportista, a da je to tako pokazuje èinjenica da su plavski sportisti nadmašili svoje politièare. Posebno istièem sportiste Gusinja iz New Yorka koji uvidjevši ignorantski odnos svojih politièara sami su se organizirali i prijavili uèešæe na Sandžaèkim sportskim igrama. Ovo potvrdjuje da nije sasvim sluèajno što je ove godine biljna manifestacija “Dani borovnica” (iako je prošla nezapaženo) održana u isto vrijeme kad i 41. Sandžaèke igre, iako je opæe poznato važnost ove sporstke manifestacije za cijeli region. Godinu dana unaprijed je poznat termin kada se održavaju Sandžaèke sportske igre zato je nelogièno da se bilo šta planira u to isto vrijeme. Ipak iza manifestacije u Plavu stoje plavski vlastodršci koji trebaju voditi raèuna o tome ako ne zbog njih onda bar zbog sportista koji bi se rado ukljucili u sportskim nadmetanjima.
Domaæin 42. Sandžaèkih igara bit æe Novi Pazar èiji su domaæini veæ najavili spektakulranu sportsku i kulturnu manifestaciju. Vidimo se Insha-Allah u Novom Pazaru 2005.

Pohvala medijima


Koristimo priliku da upitimo najiskrenije kolegijarne èestitke Turskoj televiziji TRT, koji su specijalno za ovu priliku doputovali u Sandzak da bi iz Rozaja izvijestili javnost sa ove znacajne sportske i kulturne manifestacije. Takodjer pohvalu upucujemo loklanim medijima grada Rožaja i Sandžaka koji su javnost direktno obavještavali sa Sanžaèkih igara. Za razliku od njih crnogorski mediji (izuzev dva kraæa èlanika u jednom dnevnom listu) prešutjeli su održavanje ove znaèajne manifestacije što se može reæi da nije sluèajno, kao što nije sluèajno objavljivanje naruèenih tekstova i opaljivanje otrovnih strijela protiv Bosnjaka i Bošnjaèkog nacionalnog vijeæa od strane crnogorskih hizmeæara iz Bijelog Polja, Bara i Podgorice o èemu æemo narednih dana opširinje pisati.Ostali prilozi:
» LONDON, ONTARIO: "BOSNA DJECI ŠEHIDA"
B.net | 21. March 2019 20:47
» 5. MEMORIJAL “EKREM GALIJATOVIĆ”
B.net | 12. March 2019 15:39
» DŽAN ŠLJIVO ZABLJEŽIO PRVU POBJEDU U PROFESIONALNOM BOKSU
Eset Muračević | 16. December 2018 01:50
» EDON PRUTI - CENTARHALF (U18) FC BURNLEY
Namik Alimajstorović | 23. October 2018 14:22
» FC SANDŽAK POTOPIO ULCINJ NA STATEN ISLAND-U
B.net | 03. October 2018 15:47
» HALILHODŽIĆ NA KORMILU NANTA
| 02. October 2018 19:36