Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Aktuelno

Predstavljamo vam kandidata za Predsjednika Crne Gore
NEBOJŠA MEDOJEVIĆ - LIDER ZA SVE NARODE U CG
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 21. March 2008. 14:03:11


LIDER ZA SVE: Nebojša Medojević

Crnogorskoj javnosti je poznato da se u to vrijeme SDP snažno zalagala protiv velikosrpske politike Slobodana Miloševića, protiv agresivnih ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i širom bivše SFRJ.
Nadalje, partija kojoj je Medojević u to stravično vrijeme pripadao predstavljala je, zajedno da Liberalnim savezom Crne Gore, najsnažniju podršku zaštiti prava manjinskih naroda, posebno ugroženih Bošnjaka i drugih nepravoslavnih građana Crne Gore.

Promocija u Plavu:
DAJTE MI KRILA DA UDUVAMO REŽIM

23. mart - Bog je rekao da ja treba da budem broj jedan. Osvetite im se olovkom šestog aprila i dajte mi krila da zajedno oduvamo ovaj režim i da ga pošaljemo u političku penziju, a mi krenemo putem razvoja, rekao je sinoć predsjednički kandidat PzP-a Nebojša Medojević na promociji u Plavu.
"Ne vozim šlepere brašna, ne dajem vam pare od droge i narko-kartela. Nudim vam da radite, pravdu, ljubav i svijetlu budućnost, kako vaša djeca ne bi napuštala rodni grad, nego ostala ovdje. Nijesu vaša djeca bježala zbog mojih mirovnih mitinga, nego zbog njihove ratnohuškačke politike", kazao je Medojević.
On je rekao da će kada pobijedi na izborima u potpunosti promijeniti državnu politiku.
"Ne kažem da je režimski kandidat loš, nego kažem da sam ja mnogo bolji od njega. Na svaki kantar ja ću pretegnuti", ocijenio je Medojević.
On je pozvao Plavljane da ne slušaju priče "režimskih doušnika" koji govore da znaju za koga ko glasa.
"Ko vas god od njih pita za koga ćete glasati, kažite za Filipa, samo da ih skinete s vrata, da vam ne maltretiraju porodicu. Ali, šestog aprila glasajte za budućnost svoje djece", poručio je Medojević.
On je naglasio da su izbori prilika da se "oslobodimo od domaćeg zuluma, koji hoće od Crne Gore da napravi privatnu firmu".
On je podsjetio da se devedesetih godina borio protiv rata, da je pozivao na dezerterstvo zbog čega je bio "proganjan i hapšen".
"Sa kojim pravom dolazi neko iz DPS-a i traži od vas glasove. Ništa nijesu uradili za vas u ovih dvadeset godina. Ne vidim nijedan razlog da ijedan građanin Plava glasa za ovaj režim", kazao je Medojević.
On je ocijenio da na skupove režimskog kandidata ljudi dolaze pognutih glava i na silu.
Koča Pavlović podsjetio je Plavljane da je Vujanović bio ministar policije, kada ih je "policija prebila" na fudbalskoj utakmici koju su igrali "sa komšijama iz Andrijevice".
Povodom kontradiktornih izjava iz vlasti o daljem toku pridruživanja EU i datumu aplikacije za članstvo, Medojević je juče kazao da to otvara pitanje da li je Crnoj Gori postoji stvarna politička volja da se tim putem nastavi.
On je uvjeren da bi "bilo djelotvornije kada bi se Vlada posvetila rješavanju problema koji razdiru crnogorsko društvo, nego što licitira datumom za članstvo i pokušajima lobiranja da formalno napravimo korak naprijed".
Prema njegovim riječima, proces strukturnog prilagođavanja Crne Gore standardima EU važan je koliko i samo članstvo, a mjerilo uspjeha nije brzina nego kvalitet promjena.
"Promjene koje moramo sprovesti su u cilju boljeg života u Crnoj Gori, a ne samo zbog članstva u EU", smatra lider PzP-a.
LIBERALI UZ MEDA

Predsjednik Liberalne partije Plava, Dževat Šarkinović podržao je sinoć Medojevića na skupu, tvrdećii da je plavski kraj uvijek znao reći ne - sili, nepravdi i tiraniji.
"Rekli su to Slobodanu Miloševiću, treba to reći i Slobovim pionirima. Ne treba glasati za onoga koji nam je po fudbalskim stadionima palicom savjete dijelio", kazao je Šarkinović. /E.JADADIĆ, Vijesti/
Nebojša Medojević je rođen 1966. godine u Pljevljima.
Diplomirao je na Odsjeku energetika Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici 1991.godine.
Od 1991. do 1999. godine radio je kao službenik u Agenciji za restrukturiranje privrede i strana ulaganja.
Politikom je počeo da se bavi još 1989.godine, kao osnivač i predsjednik Studentskog foruma - Mirovnog pokreta. Tada je kao student javno i glasno govorio na skupovima protiv rata, tražeći da se crnogorski vojnici i rezervisti vrate sa pohoda na Dubrovnik. Tim povodom se obratio i u Skupštini Republike Crne Gore. Zbog takvih svojih istupa, dobijao je etikete izdajnika i stranog plaćenika.
Od 1990. godine se javno zalagao za ideju suverene, nezavisne i međunarodno priznate države Crne Gore. Medojević je nedavno izjavio da je „17 godina duže od Vujanovića bio za suverenu Crnu Goru“.
Promotivni skup u Plavu
Kliknite na sliku za uvećati

Na promociji Plavu Nebojša Medojević poručio da će promijeniti politiku u Crnoj Gori, a ne samo dosašnjeg predsjednika
OSVETITE IM SE OLOVKOM U OVOJ UTAKMICI

Detaljnije>>>


Nebojša Medojević, novi Predsjednik Crne Gore - 1.dio -

Nebojša Medojević, novi Predsjednik Crne Gore - 2.dio

Emin Duraković, član Predsjedništva PzP i poslanik u Skupštini RCG
Koča Pavlović, član Predsjedništva PzP i poslanik u Skupštini RCG

Adis Canović, predsjednik Opštinskog odbora PzP Plav
Dževad Šarkinović, opozicionar
Samira Bektešević, predstavnik Mreže mladih PzP

Bio je i osnivač Crnogorskog pokreta Javnost protiv fašizma 1992.godine i jedan od osnivača Pokreta reformskih snaga 1989.godine i Socijaldemokratske partije (SDP), a u periodu od 1992. - 1999. i član njenog Predsjedništva.
Medojević je bio jedan od osnivača Studentske lige za mir, koju su formirale studentske organizacije sa prostora bivše SFRJ.

Već 1991. godine pred sami početak rata u Bosni i Hercegovini Medojević je zajedno sa drugim mirovnim aktivistima učestvovao na Mitingu za mir u Sarajevu u organizaciji YUTEL Televizije.

Medojević je bio jedan od govornika na mitingu koji je organizovan pred agresiju JNA i crnogorskih rezervista na Dubrovnik.
Pokret Javnost protiv fašizma, čiji je Medojević bio jedan od osnivača, bio je jedan od najsnažnijih zagovornika mira i tolerancije na prostorima Crne Gore i bivše SFRJ. Medojević je bio učesnik brojnih mimohoda ćutanja u znak sjećanja na žrtve otmice iz voza u Štrpcima, zločina u Bukovici i drugih kršenja ljudskih i manjinskih prava u Crnoj Gori i bivšoj SFRJ.

Crnogorskoj javnosti je poznato da se u to vrijeme SDP snažno zalagala protiv velikosrpske politike Slobodana Miloševića, protiv agresivnih ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i širom bivše SFRJ.
Nadalje, partija kojoj je Medojević u to stravično vrijeme pripadao predstavljala je, zajedno da Liberalnim savezom Crne Gore, najsnažniju podršku zaštiti prava manjinskih naroda, posebno ugroženih Bošnjaka i drugih nepravoslavnih građana Crne Gore.

Nebojša Medojević je lično i kroz politiku stranke kojoj je pripadao snažno osuđivao sve primjere sistematskog političkog, medijskog i fizičkog progona i ugrožavanja pripadnika manjinskih naroda.
1992.godine Medojević je u Pljevljima govorio u saradnji sa Socijalističkom partijom Crne Gore na mitingu protesta protiv napada na kuće i radnje pljevajjskih muslimana. Taj miting je organizovan u Pljevljima koja su bila pod opsadom paravojske majora Čeka Dačevića, a crnogorski MUP nije mogao da garantuje bezbjednost učesnicima protesta. Za pomenute napade i progone muslimana u Pljevljima, niko nikada nije odgovarao.

Mjesec dana pred potpisivanje Dejtonskog sporazuma, Medojević je u Sarajevu prisustvovao Kongresu omladine SDP Bosne i Hercegovine.
Od 1999. godine vodio je nevladinu organizaciju Centar za tranziciju u Podgorici. Od 2002. godine bio je izvršni direktor nevladine organizacije »Grupa za promjene«.
Grupa za promjene, čiji je Nebojša Medojević lider, u saradnji sa Fondom za humanitarno pravo organizovala je 30. maja 2005. godine u Podgorici prvo javno obilježavanje godišnjice deportacije bosanskih izbjeglica. Tom prilikom je predstavljena knjiga Šekija Radončića “Kobna sloboda”, uz posebno poštovanje glasu i dostojanstvu žrtava. Od crnogorske Vlade i Skupštine zatraženo je da 30. maj bude proglašen danom sjećanja Crne Gore na deportacije bosanskih izbjeglica 1992. godine, koji su ubijeni Republici Srpskoj. Učesnici javne debate o deportaciji Bošnjaka pozvali su državne organe na rasvjetljavanje tog zločina i kažnjavanje počinilaca i nalogodavaca. Grupa za promjene je bila izdavač i finansijer knjige “Kobna sloboda”. Na promociji su govorili Nebojša Medojević, Nataša Kandić i mr. Aleksandar Saša Zeković.

Nakon osnivačke Skupštine Pokreta za promjene (PzP), jula 2006. godine, postao je predsjednik PzP-a, a od septembra 2006. poslanik u Skupštini Crne Gore.
Zahvaljujući zalaganju i glasovima Nebojše Medojevića i Pokreta za promjene i zalaganju i insistiranju na kompromisnim rješenjima uvažena je potreba da se u novom Ustavu suverene međunarodno priznate Crne Gore nađu svi narodi. U preambuli Ustava navedeno je između ostalog da se on donosi polazeći od “odlučnosti da smo kao slobodni i ravnopravni građani, pripadnici naroda i nacionalnih manjina koji žive u Crnoj Gori: Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Albanci, Muslimani, Hrvati i drugi, privrženi demokratskoj i građanskoj Crnoj Gori”. Članom 13. Ustava je propisano “U službenoj upotrebi su i srpski, bosanski, albanski i hrvatski jezik.”

Nebojša Medojević ima veliko iskustvo u oblasti privatizacije u Crnoj Gori, centralnoj i istočnoj Evropi, prateći ovaj proces od ranih devedesetih godina. Učestvovao je u velikom broju projekata i programa u pogledu različitih aspekata privrednih reformi u Crnoj Gori. Bio je na čelu ekspertske grupe koja je pripremala novi koncept tržišta kapitala u Crnoj Gori i ekspertske grupe za pripremu privatizacionog projekta: "Privatizacija trgovinskog sektora u Crnoj Gori". Aktivno je učestvovao u pripremi uputstava za primjenu različitih metoda privatizacije u Crnoj Gori. Bio je uključen u program tehničke pomoći Know-How Fonda i USAID-a u Crnoj Gori u okviru pilot projekta "Privatizacija i razvoj tržišta kapitala u Crnoj Gori". Takođe, bio je u uključen, kroz sve faze pripreme šeme masovne vaučerske privatizacije, zajedno sa ekspertima Know-How Fonda. Član je grupe nezavisnih ekonomista »G 17« i jedan od autora knjige "Program radikalnih ekonomskih reformi u SR Jugoslaviji" ("Privatizacija i korupcija" i "Vrijeme za porez na bogatstvo").
Osnovne oblasti Medojevićevog stručnog interesovanja su privatizacija, razvoj tržišta kapitala, dobro upravljanje, korupcija, tranzicija.

Medojevic je objavio knjige: "Crnogorska privreda u tranziciji", "Masovna vaučerska privatizacija", "Javne nabavke", "Privatizacija i korupcija", "Konflikt interesa".
Objavio je više od stotinu članaka i studija o problemima postkomunističke tranzicije. Kao konsultant radio je za veliki broj kompanija u regionu. Medojević tečno govori engleski jezik.

Želite pratiti kampanju posjetite: www.nebojsamedojevic.com
Ostali prilozi:
» PLAVLJANI I GUSINJANI NIKADA SE NISU DIJELILI
Bošnjaci.Net | 01. December 2018 20:11
» SREBRNI ČIBUK - BERANSKOG MUFTIJE ADEM EF. SOFTIĆA
Adem Ado Softić | 23. September 2018 16:29
» BORCI SE NISU BORILI ZA OVAKAV GRAD MOSTAR
Vijesti.ba | 30. June 2018 15:05
» EMINI BAJRAMOVIĆ POTREBNA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 14. May 2018 16:52
» VAŠAR U SRBISTANU
Al Jazeera | 11. October 2017 15:22
Ostali prilozi istog autora:
» SVEMU SU KRIVI POKVARENI KALENDARI
17. February 2019 15:03