Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme
Tekst je poslan uredniku The Washington Posta u kao rekacija na članak Richarda Holbrookea objavljenog 23. aprila 2008.
DUGOROČNI USPJEH BOSNE
Procitaj komentar
Autor: Mr. Haris Alibašić
Objavljeno: 15. May 2008. 18:05:31
ENGLISH


Holbrookova izjava se podudara sa službenom pozicijom vodjstva Republike Srpske (RS), manjeg entiteta u Bosni koji je nastao kao rezultat Daytonskog sporazuma te uspješne kampanje etničkog čišćenja nesrspkog stanovništva. RS je uposlila mnogobrojne strategije kako bi se promijenio historijski i trenutni imidž Srba u svijetu. Glavna strategija i nadasve uspješna je upošljavanje Quinn and Gillespie LLC, jedne od najjačih lobističkih firmi iz Washington DC (3) kako bi se popravio imidž Srba u SAD te kako bi se cementiralo trenutno stanje u Bosni sa de facto podijeljenom zemljom na dva potpuno odvojena entiteta.
Ambasador Richard Holbrooke je pisao u svojoj kolumni 23. aprila o svojim utiscima o uspjehu Bosne otkako je potpisan Daytonski sporazum. Gospodin Holbrooke je bio jedan od stvoritelja Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je iniciran nakon velike kampanje od strane američkih i NATO vojnih jedinica kada su bombardovani položaji srpske vojske u Bosni. Gospodin Holbrooke se za vrijeme posjete Bosni susreo sa najvišim državnim i međunarodnim političkim predstavnicima “u kapacitetu privatnog građana” prema navodima američke ambasade u Bosni. (1) Zabrinjavajuće je da je Holbrooke-ovo trenutno mišljenje o budućnosti Bosne ogromna promjena od mišljenja koje je artikulisao u svojoj knjizi Da se završi rat (To End a War), za završetak rata, i velika greška za Bosnu. U svojem članku, od 23. aprila u Washington Postu, on tvrdi da Bosna ne treba da ima jaku centralnu vladu. Međutim, kao reakcija na slabosti u vezi izbora u Bosni 1998., u svojoj knjizi iz 1999., o završetku rata u Bosni, Holbrooke je napisao: “Ja sam na nekoliko sastanaka sa Bijelom Kućom sugerirao da se naprave velike promjene u politici [prema BiH –op.ed]: ubuduće, snage za implementiranje moraju naći način da se ojača centralna vlada, koja nije virtualno ni postojala dok je Krajišnik bio stariji srpski predstavnik. Odobravajući ovakvu promjenu u politici, Washington i EU planira da se smjesti više moći u centralne institucije u 1999. i da se moč ukloni što je moguće više od entiteta. Takva poltika – koju sam ja nazvao ‘Povratak u budućnost’ je u suštini to što sam se nadao postići i u Daytonu – jer samo jača centralna vlada može povećati šanse kako bi Bosna postala jedinstvena i održiva država.” (2)

Dok su nekoliko ocjena u članku u potpunosti točne u vezi neuspjeha iz područja političke integracije, međunarodnih odnosa, njegovi komentari u vezi toga da Bosna ne treba i ne može imati centraliziranu vladu i o postojanju Al-Kaide u Bosni su ne samo kontraproducktivne za dugoročni mir i stabilnost, nego su i uvredljive za sve Bosance.

Od osam bivših jugoslovenskih republika i autonomnih regija, jedino su Bosna i Kosovo bile sa muslimanskom većinom. Sedam nacija se odvojilo od Jugoslavije zato što je Srbija, pod Miloševićevim vodjstvom bila komunistička država, i neprijatelj demokracije i slobode. Samo prije nekoliko mjeseci Srbi su napali i zapalili američku ambasadu u Beogradu [kao reakciju na priznavanje nezavisnosti Kosova od strane SAD]. U normalnim okolnostima ovaj napad bi se smatrao proglašenjem rata. Bošnjaci se nikada nisu koristili terorističkim metodama kako bi postigli političke ciljeve.

Holbrooke tvrdi da slaba centralna vlada i jaki entiteti su jedina struktura vlade koja ima smisla u Bosni – i u Iraku. Naravno, jedina spona između dvije zemlje je da obje imaju muslimansko stanovnšitvo, te da muslimani nisu u mogućnosti da upravljaju federalnom demokratskom vladom. U protivnom, zašto povezivati Bosnu i Irak?

Holbrookova izjava se podudara sa službenom pozicijom vodjstva Republike Srpske (RS), manjeg entiteta u Bosni koji je nastao kao rezultat Daytonskog sporazuma te uspješne kampanje etničkog čišćenja nesrspkog stanovništva. RS je uposlila mnogobrojne strategije kako bi se promijenio historijski i trenutni imidž Srba u svijetu. Glavna strategija i nadasve uspješna je upošljavanje Quinn and Gillespie LLC, jedne od najjačih lobističkih firmi iz Washington DC (3) kako bi se popravio imidž Srba u SAD te kako bi se cementiralo trenutno stanje u Bosni sa de facto podijeljenom zemljom na dva potpuno odvojena entiteta. Predsjednik firme je Jack Quinn, bivši pravni savjetnik u Bijeloj Kući za vrijeme Bill Clintona (u isto to vrijeme je Richard Holbrooke bio specijalni izaslanik predsjednika Clintona za bivšu Jugoslaviju). Srbi plaćaju $125,000 mjesečno za Quinn Gillespie kako bi se informrala američka vlada, administracija predsjednika Busha, te Kongres o važnosti nedjeljivosti RS kao entiteta i popravke imidža RS pred američkom javnošću. Druga, mnogo opasnija strategija za BiH jeste korištenje izmišljotina kojima se povlači korelacija između Al-Kaide i Bosne. Čak neki tvrde da je Al Kaida planirana ili željela da planira napade na SAD u 2001. iz Bosne. Dok drugi tvrde da su u Bosni postojali ili još uvijek postoje kampovi za obuku Al-Kaide u Bosni.


Holbrookovo špekuliranje je vrlo štetno za povijest
Sasvim je olako u ovakvoj situaciji korsititi retoriku da su svi muslimanski vojnici teroristi, ista retorika koju je Milošević i njegovi savjetnici koristili prije i za vrijeme rata u Bosni. Međutim, ta logika ne funkcionira kada se uzme u obzir da je Bosna a ne Srbija, poslala svoje Bošnjake u Irak kako bi podržali američke vojne operacije u Iraku. U suvremenoj, današnjoj političkoj klimi, neki čitaoci bi mogli i prihvatiti Holbrookove izjave da su muslimanski vojnici automatski i članovi Al-Kaide. Holbroke izjavljuje u članku od 23. aprila, “Mi smo bili zabrinuti za prisustvo manje grupe nepoznatih islamskih ekstremista u Bosni koji će kasnije postati poznati kao Al-Kaida. U Daytonu smo tražili da se ukloni ta grupa, te smo dali pravo NATO-u da ih napadne. Bez Daytona, Al-Kaida bi VJEROVATNO planirala napade [op.aut. na SAD] 11. septembra iz Bosne, a ne Afganistana” Dok je možda u Bosni bilo 600 stranih muslimanskih vojnika za vrijeme rata, ti isti vojnici su bili tamo uz puno znanje vlade SAD i sa ciljem zaštite nacije, dok se Bošnjacima spremao neviđeni genocid. Mnogo važnije pitanje jeste: da li Holbrooke ima dokaza koji pokazuju koji od tih vojnika je kasnije postao član Al-Kaide? Nema nijednog. Dakle tvrdnja da su se napadi na Ameriku [iz 2001] mogli možda se planirati iz Bosne je čista špekulacija.

Holbrookovo špekuliranje je vrlo štetno za povijest. U svojem članku iz 2005. u istom Washington Postu, dok je sumirao važnost uloge SAD u Bosni i Evropi, Holbrooke je rekao: “Bosna ne bi preživjela …kriminalna vlada bi bila na vlasti u Bosni--- I mi bi vjerovatno morali da vodimo Operacija Izdrživa Sloboda ne samo u Afganistanu nego u dubokim kotlinama i opasnim brdima centalne Bosne, gdje je tajna organizacija koju mi sada poznajemo kao Al- Kaida već bila pustila korijene koja je iskorijenjena/izbačena od strane NATO-a poslije Daytona. ” (4)Činjenica je ustvari da Al-Kaida nikada nije bila u Bosni. Samo je dovoljno se osvrnuti na knjigu koja daje taj dokaz, Kako se Bosna naoružavala, koju je napisao Marko Hoar, koji raščišćava u vezi sa tvrdnjama da je Al-Kaida bila u Bosni i kaže da zapadno osoblje nije nikada napadnuto od strane Al-Kaide u Bosni, “niti je ijedan kamp Al-Kaide otkriven ikada u u Bosni.” (5) Riječi su veoma važne. Ako budemo odlučili da obilježimo svakog muslimanskog vojnika kao Al-Kaidu, činimo ogromnnu štetu učinjenim naporima i uspjesima ostvarenim u Ratu protiv terorizma i time legitimizaramo genocid, etničko čišćenje, i terorističku taktiku koju je koristila srpska vlada pod Miloševićom, protiv bošnjačkih civila. Hajde da koristimo riječi kako treba i korektno.

Pošto je Holbrooke špekuirao, pod “kad bi-šta bi” scenarijom, i ja ću da špekuliram, da je Milošević čekao do 2001. da napadne Bosnu, Amerikanci pod utjecajem i savjetima ljudi kao što su Holbrooke ne bi došli u pomoć Bosancima, i Bosna i Bošnjaci možda ne bi uopće prežvijeli. Ako se kaže američkoj javnosti da su muslimani iz Bosne možda mogli planirati 11.septembar, bi li srpskim ratnim zločincima trebalo biti oprošteno za genocid, i sistematsko ubijanje bosanskih Muslimana, civila, žena, djece, i starijih? Da li Amerikanci sada treba da oproste Srbima za počinjena genocidna zlodjela u Bosni, zato što su možda nekakvi stranci u Bosni mogli planirati 11.septembra napade u nekakvoj alternativnoj realnosti?

Bosna treba centraliziranu vladu, treba da bude primljena u EU i NATO kako bi se nagradila za podršku demokraciji u domovini i inostranstvu, uključujući i podršku američkim naporima u Iraku i Afganistanu. Bosanci moraju zapamtiti prošlost točno kakva je bila, pronaći viziju za buducnost, i podužeti potrebne korake kako bi se ostvarila ta vizija u Bosni. Najvažnija stvar koja se mora zapamtiti jeste da je Bosna spremna podržati demokraciju, te da je bez oklijevanja podržala i bila partner SAD u globalnom ratu protiv terorizma bilo koje vrste. Kako je Horooke rekao u 2005. “Najveći neuspjeh [u Bosni] je da dva najveća ratna kriminalca u Europi nisu uhapšena, Radovan Karadžić i Ratko Mladić. ”(6) Najveci uspjeh je da Bosanci odbranili demokraciju i slobodu, i preživjeli kako bi podsjetili čitav svijet da su muslimani sposobni upravljati demokratskom vladom ako postoji podrska svjetske zajednice.

Fuss Note

1) Holbrooke visits Bosnia for Srebrenica documentary: report
http://turkishpress.com/nw.asp?s=u&i=080411182953.tqvwj1wl&t=Holbrooke+visits+Bosnia+for+Srebrenica+documentary:+report

2) Holbrooke, Richard; To End A War [Revised Edition], 1999, Modern Library Paperback Edition, pg. 358

3) Quinn Gillespie & Associates, LLC; Clients; http://www.quinngillespie.com/clients/index.htm

4) Was Bosnia Worth It?, Richard Holbrooke, The Washington Post, Tuesday, July 19, 2005

5) Hoare, Marko Attila; How Bosnia Armed: The Birth and Rise of the Bosnian Army; August 2005

6) Was Bosnia Worth It?, Richard Holbrooke, The Washington Post, Tuesday, July 19, 2005

VRHOstali prilozi:
» OPŠTA OPASNOST: KORUPCIJA NA PUTEVIMA
Mirsad Kulović | 09. May 2022 03:12
» SPISAK BERBERA (OBREZIVAČA) U BIH 1959. GODINE
Muhamed Hodžić | 29. April 2022 01:08
» IZET EROVIĆ-IZMEĐU PROSVJETE I KULTURE
Božidar Proročić | 12. April 2022 14:52
» RAT U UKRAJINI I "RUSKI SVIJET”
Božidar Proročić | 11. April 2022 13:32
» SELMAN-SELKO SELHANOVIĆ POSVEĆENOST MEDIJIMA I PUBLICISTICI
Božidar Proročić | 26. March 2022 15:15
» RUSKI DIGITALNI TRAGOVI NA ZAPADNOM BALKANU
Bošnjaci.Net | 18. March 2022 14:02
Ostali prilozi istog autora:
» PUCNJI UPOZORENJA IZNAD BOSNE
17. September 2012 13:36
» TUNEL OD SARAJEVA DO GAZE
17. January 2009 10:07
» MOĆ SAMANTE POWER
03. December 2008 08:24
» I BILO JE VRIJEME – ŠTA SAD?
09. November 2008 06:02
» ZAJEDNO ĆEMO PROMIJENITI SVIJET
03. October 2008 11:29
» POVJESNO DEFINIRAJUĆI MOMENAT
30. August 2008 19:56
» MOĆ KARIKATURA
06. August 2008 07:31
» OBAMA U GRAND RAPIDSU
16. May 2008 05:31
fastvee.gif
SrdjandDramanovic Studija.jpg
BosnaIzmjeneustava.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif