Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari
Pred 12,000 hiljada sljedbenika
OBAMA U GRAND RAPIDSU
Procitaj komentar

Autor: Mr. Haris Alibašić
Objavljeno: 16. May 2008. 05:05:43
Edwardsova podrška će zasigurno pomoći Obami kod bijelih, srednjoškolski obrazovanih radnika koji rade u tvornicama, a koji su možda još uvijek neodlučni između demokrata i Senatora McCaina, republikanskog predsjedničkog kandidata. S obzirom na veliki broj superdelegata koji su prešli ili se izjasnili za senatora Obamu, pitanje je vremena kada će drugi demokratski kandidat, senator Clinton odustati od utrke za predsjedničkog kandidata. S obzirom na stav njenih bliskih predstavnika u vezi Bosne, to i ne bi bila velika šteta.
Senator Barack Husein Obama je bio gost u Grand Rapidsu pred 12.000 ljudi. U jako kratkom roku od dva dana otkada je najavljena posjeta, bilo je više posjetilaca na skupu nego što je Van Andel arena mogla primiti. Preko dvije hiljade ih je ostalo vani. I oni koji su sumnjali u mogućnost da senator Obama bude kandidiran za predsjednika SAD, mogli su se uvjeriti u suprotno.
Potencijalni predsjednčki kandidat, bivši potpredsjednički kandidat sa izbora iz 2004., Senator John Edwards je dao svoju podršku Obami na skupu u Grand Rapidsu.

Na početku skupa se obratio radnik iz lokalne Lear firme o izgubljenom poslu, i poslovima koji se izvoze u Meksiko, kao rezultat slobodnog tržišta. Demokrati znaju da ne mogu i ne trebaju ugasiti NAFTA-u, sjevernoameričko slobodno tržište, ali će nastaviti to koristiti u kampanjske svrhe. Ako im se zabrani izvoz posla, firme bi jednostavno prestati da rade. Svi znaju da je gubljenje vremena pričati protiv NAFTA-e, ali se ta priča koristi u kampanjske svrhe.

Senator Obama se pojavio na podijumu da kaže da mu je žao što nije mogao do sada da vodi kampanju u Michiganu. Naime, Demokrate su kaznile Michigan zato što su pomjerili datum izbora u Michiganu za par mjeseca ranije, te senator Obama se nije ni pojavljivao u Michiganu do sada, osim ukratko u Detroitu. Senator Obama je rekao da je iz tog razloga doveo specijalnog gosta sa sobom, senatora John Edwardsa.

U svome 20 minutnom govoru senator Edwards se dotakao važnih tema za Ameriku, između ostalog govoreći o “jednoj Americi,” i podsjećajući sve da je ovo nacija u kojoj ne bi smjelo biti zidova i podjela na one koji imaju i one koji nemaju. Govorio je o potrebi da se zid oko administracije u Washingtonu sruši u januaru iduće godine, te da ljudi imaju pristup svojoj vladi u Washingtonu. Edwards je govorio o tome kada će “Amerika opet biti jedna.” Dodao je da on zna samo jednu osobu koja može donijeti tu promjenu, i da su tu osobu američki glasači izabrali i da je i on izabrao tu osobu, aludirajući na svoju podršku za senatora Obamu za kandidata demokratske stranke za Predsjedničke izbore 2008. Njegov govor je prekidan povicima iz publike “Obama” i “Da, mi možemo” slogan Obamine kampanje.

Njavažniji dio govora je zasigurno njegovo insistiranje da će sa pobjedom demokrata na idućim izborima doći i do poboljšanja imidža Amerike u svijetu, na koju se gleda kao svjetlost nade, te je rekao da se Guantanamo zatvor treba zatvoriti, da nije mučenje u redu kako Bushova administracija tvrdi, te da se američki moralni autoritet mora povratiti sa novom administracijom na čelu.

Obamina poruka je vrlo pozitivna i jasna. Ushićenje svih u publici je više nego očigledno. Otprilike 70% pristuntih su bili bijelci, između 20 – 35 godina starosti. Obama je poručio još jednom o potrebi da se povrati pozitivan imidž Amerike u svijetu, da ne smijemo zaboraviti siromašne zemlje, da se prave škole u siromašnim zemljama, da se zaustavi genocid u Darfuru. Sinoćna poruka je upućena svima u publici koji mogu osjećati da je izborna kampanja senatora Obame i senatora Edwardsa ustvari o običnim ljudima i njihovim željama. Obamina poruka da se Amerika ujedini da mi možemo napraviti promjenu u Americi.
Edwardsova podrška Obami će zasigurno pomoći Obami kod bijelih, srednjoškolski obrazovanih radnika koji rade u tvornicama, a koji su možda još uvijek neodlučni između demokrata i Senatora McCaina, republikanskog predsjedničkog kandidata. S obzirom na veliki broj superdelegata koji su prešli ili se izjasnili za senatora Obamu, pitanje je vremena kada će drugi demokratski kandidat, senator Clinton odustati od utrke za predsjedničkog kandidata. S obzirom na stav njenih bliskih predstavnika u vezi Bosne, to i ne bi bila velika šteta.

Govor senatora Obame je ponovio teme od senatora Edwardsa, uključujući ponavljanje težnje o jedinstvenom zdravstvenom osiguranju za sve, smanjivanju siromaštva, da se iz Iraka povuku američki vojnici iduće godine, da se zatvori Guantanamo, zabrani mučenje. Ponovio je napad na McCaina, koji bi “ako republikanci pobijede na izborima bio kao nastavak politike Busha,” kao nastavak jedne te iste politike. Dodao je da umjesto što je SAD išla u Irak mi smo mogli i trebali završiti posao u Afganistanu i dovršiti Al-Kaidu.

Obamina poruka je vrlo pozitivna i jasna. Ushićenje svih u publici je više nego očigledno. Otprilike 70% pristuntih su bili bijelci, između 20 – 35 godina starosti. Obama je poručio još jednom o potrebi da se povrati pozitivan imidž Amerike u svijetu, da ne smijemo zaboraviti siromašne zemlje, da se prave škole u siromašnim zemljama, da se zaustavi genocid u Darfuru. Sinoćna poruka je upućena svima u publici, koji mogu osjećati da je izborna kampanja senatora Obame i senatora Edwardsa ustvari o običnim ljudima i njihovim željama. Obamina poruka da se Amerika ujedini da mi možemo napraviti promjenu u Americi. U toj istoj Americi na koju svi gledaju kao vodilju demokratskog svijeta, Americi koja svima daje šansu da budu uspješni, koja se gradi od dna do vrha bez obzira na religije, rasnu pripadnost. Ta ista Amerika nije samo Amerika predsjedničkih kandidata nego Amerika svih nas. Poruka koja je puna nade za Ameriku sutra i Ameriku danas i za sve koji žive u Americi.

Mada Obama nije još izabrao tko će sa njim biti na izborima, nakon završenih govora i dok su Obama i Edwards silazili sa podijuma izgledali su kao idelani kandidati za budućeg predsjednika i zamjenika predsjednika, puni nade, mladi, i puni novih ideja i energije. Možda će i Bosna imati takve kandidate jednog dana u nekoj ljepšoj budućnosti. Za nadati se je.

VRHOstali prilozi:
» UKRAJINSKI ROV ODBRANA EVROPE OD NASTUPAJUĆEG ŠOVINIZMA
Božidar Proročić | 31. January 2023 14:38
» NIKAD ZBUNJUJUĆE, A HVALA SCHMIDTU
NAP | 28. January 2023 15:22
» BOŠNJACI.NET JE POPUT DRINE, BILJEŽI I PAMTI NAJDRAMATIČNIJI PERIOD POVIJESTI BOSNE I BOŠNJAKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. January 2023 15:12
» OSMORKIN TROPRSTAŠ
Elmedina Muftić | 26. January 2023 01:21
» BOŠNJACI RIZIKUJU NOVI SRPSKI GENOCID
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. January 2023 16:23
» RUSKI ZLOČINI NAD UKRAJINOM
Božidar Proročić | 16. January 2023 18:09
» ČETIRI STOTINE OSAMDESET ŠEST ZLATNIH GODINA KONTINUITETA BOSANSKOG PAMĆENJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. January 2023 16:27
» POVIJEST ISLAMA NE POZNAJE NI INKVIZICIJU NI ABJURACIJU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. January 2023 13:57
» DŽEKO SKENDEROVIĆ - PUT OD TRPEZA DO RUMELANŽA
Božidar Proročić | 11. January 2023 16:01
» DOBRODOŠLI U SRPSKU SPARTU
CDM.me | 10. January 2023 12:45
» ODGOVORNI MORAJU BITI KRIVIČNO SANKCIONISANI
Facetv.ba | 09. January 2023 15:42
» SRBIJA I ALBANCI
Mehmed Meša Delić | 04. January 2023 14:39
Ostali prilozi istog autora:
» PUCNJI UPOZORENJA IZNAD BOSNE
17. September 2012 13:36
» TUNEL OD SARAJEVA DO GAZE
17. January 2009 10:07
» MOĆ SAMANTE POWER
03. December 2008 08:24
» I BILO JE VRIJEME – ŠTA SAD?
09. November 2008 06:02
» ZAJEDNO ĆEMO PROMIJENITI SVIJET
03. October 2008 11:29
» POVJESNO DEFINIRAJUĆI MOMENAT
30. August 2008 19:56
» MOĆ KARIKATURA
06. August 2008 07:31
» DUGOROČNI USPJEH BOSNE
15. May 2008 18:49
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif