Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

INSITUCIJE U CRNOJ GORI JOŠ UVIJEK NISU U STANJU DA OBEZBIJEDE DJELOTVORNU I BLAGOVREMENU ZAŠTITU LJUDSKIH PRAVA
Autor: Mr. Aleksandar Saša Zeković
Objavljeno: 30. June 2008. 06:06:17

Mjerodavni organi koji su prikupljali i selektovali materijal nisu nikada pružili odgovarajuće objašnjenje i izvinjenje.
Ključna pretpostavka procesa stabilizacije i pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji su razvijene i potpuno funkcionalne institucije koje garantuju demokratiju, vladavinu prava i poštovanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Mjerodavni organi konkretnim činjenjem prije svega moraju uvjeriti građane i domaću javnost, a tek potom briselsku administraciju, da su u stanju obezbijediti djelotvornu zaštitu ljudskih prava.

Navodi o postojanju policijske i druge torture nad licima lišenim slobode u policijskoj operaciji „Orlov let“ kao i nad članovima njihovih familija do danas nisu ozbiljno ispitani.

Prema tim slučajevima nije iskazana očekivana pažnja i profesionalna objektivnost a ponašanje sudskih, policijskih i posebno tužilačkih struktura, u konkretnim slučajevima, ne pruža dovoljno garancija da se radi o organima koji su međusobno nezavisni, objektivni i profesionalni i bez uticaja političkih faktora.

Iako je u međuvremenu identifikovan značajan broj policijskih starješina, službenika policije i zatvorskih čuvara i sprovodnika koji su zlostavljali i mučili brojna lica i prema njima imali i neravnopravan odnos zbog njihove nacionalnosti, ni poslije dvije godine, nije dovoljno poznato što mjerodavni organi konkretno preduzimaju. Stiče se utisak da se taj postupak namjerno odugovlači i da ne postoji profesionalna spremnost da odgovorni budu procesuirani. Podsjećam, članovi familija i jedan broj otuženih identifikovao je, između ostalih, policijskog inspektora Dejana Giljića, kao osobu odgovornu za sve što se događalo u prilikom pretresa u jednoj od kuća. Podsjećam da je Savjet za građansku kontrolu rada policije, na procjenu i odlučivanje, dostavio Vrhovom državnom tužilaštvu detaljne izjave svih lica lišenih slobode i članova njihovih familija. Da danas nije pružena povratna informacija. Također, nije poznato što je preduzeto povodom provjere navoda o zlostavljanju i mučenju od strane više pripadnika sprovodničke službe: B.B, Z.P, V.P. i drugih.

Konkretna postupanja policije i tužilaštva djelimično ukazuju da zvanična Crna Gora nije dovoljno spremna da prihvati ni koncept zaštite manjina.


Prilikom pretresa i lišavanja slobode, odnijete albanske nacionalne zastave i zašto su iste prezentovane, zajedno sa zaplijenjenim oružjem
Naime, do danas nije zvanično objašnjeno zašto su iz gotovo svake albanske kuće, prilikom pretresa i lišavanja slobode, odnijete albanske nacionalne zastave i zašto su iste prezentovane, zajedno sa zaplijenjenim oružjem, na konferenciji za štampu povodom završetka policijske operacije „Orlov let“.

Također nije poznato zašto je policija oduzela, između ostalih ličnih stvari, i fotografiju na kojoj je maloljetni Valjon Dedvukaj, u tradicionalnoj nošnji pored albanske nacionalne zastave.

Njegovim roditeljima, Marini i Đonu Dedvukaj, do danas nije jasno zašto se i ta fotografija našla među oduzetim stvarima i zašto je Tužilaštvo i tu fotografiju, u toku postupka, predstavilo na Sudu prilikom iznošenja dokaza protiv jednog od roditelja, kojem se na teret stavljaju veoma ozbiljne optužbe. Marina Dedvukaj, sjeća se da je na monitoru u sudnici, između ostalog, vidjela i fotografiju svog sina Valjona u nacionalnom kostimu pored zastave i nije joj jasno kakvu vezu ima fotografija dvogodišnjeg dječaka sa optužbama za terorističko udruživanje koje se stavljaju na teret njegovom ocu.

Nije poznato da li je prilikom prezentovanja ove fotografije iz sudnice isključena javnost i da li je dovoljno vođeno računa o interesima djeteta, njegovoj nevinosti i razvoju te mogućem širenju stereotipa i predrasuda i kroz ovaj slučaj te mogućoj zloupotrebi đece u političke svrhe od strane Tužilaštva.

Fotografija jednog albanskog dječaka u nacionalnoj nošnji pored zastave sasvim je bezopasna i uvjeren sam da se želja Marine i Đona Dedvukaja da fotografišu svog sina pored zastave i u nacionalnom kostimu ne razlikuje od drugih roditelja, bez obzira na nacionalnost, koji često fotografišu svoju djecu u tracionalnim motivima.

Konvencija o pravima djeteta obavezuje Crnu Goru da svakom djetetu, pod njenom jurisdikcijom, poštuje i obezbijedi prava bez ikakve diskriminacije i bez obzira na rasu, boju kože, pol, jezik, vjeroispovest, političko ili drugo uvjerenje, nacionalno, etničko ili socijalno porijeklo, imovinsko stanje, onesposobljenost, rođenje ili drugi status djeteta i njegovog roditelja.

Također država je dužna preduzeti odgovarajuće mjere kako bi se obezbijedila zaštita djeteta od svih oblika diskriminacije ili kažnjavanja utemeljenog na statusu, aktivnostima, izraženom mišljenju ili uvjerenju đetetovih roditelja, zakonskih staratelja ili članova familije.

Treći slučaj ukazuje na potpuno ograničavanje slobode kretanja jednom broju lica albanske nacionalnosti koji nijesu bili predmet istrage povodom konkretnog slučaja. Danijeli i Lindonu Dedvukaj, kao i još jednom broju lica, bez objašnjenja i odgovarajuće dokumentacije oduzeta su lična dokumenta kao i kompletan novac koji je policija zatekla u kućama što se negativno odrazilo na normalan svakodnevni život.

Mjerodavni organi koji su prikupljali i selektovali materijal nisu nikada pružili odgovarajuće objašnjenje i izvinjenje.

Apelujem na sve mjerodavne organe da napokon uzmu ozbiljno u obzir navode desetina građana i učine sve što potrebno kako bi se unaprijedilo povjerenje i podrška javnosti u sve segmente krivično-pravnog sistema koji predstavlja temelj vladavine prava.

Autor je istraživač kršenja ljudskih prava u Crnoj GoriOstali prilozi:
» BLAJBURŠKO-RAVNOGORSKI “PAPCI”, KROJE NAM SUDBINU DOMOVINE!
Mr. Milan Jovičić | 05. December 2021 22:27
» INZKOV ZAKON NE ODNOSI SE SAMO NA ZABRANU NEGACIJE GENOCIDA, VEĆ I NA ZABRANU NEGACIJE HOLOKAUSTA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. December 2021 20:19
» GDJE JE OBRAZ ČOVIĆU I ŠAČICI NJEGOVIH HADEZEOVACA
Davor Krile, Slobodna Dalmacija | 02. December 2021 16:11
» BOŠNJACI - BORBA PROTIV GENOCIDA TRAJE
Mehmed Meša Delić | 01. December 2021 18:49
» HOLLYWOOD, BOLLYWOOD, BOSNNYLOOD
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. November 2021 14:58
» HOUSE OF ONE
Aziz Hurem | 30. November 2021 14:57
» DA LI SU NAM ZNANE ALLAHOVE / BOŽIJE PORUKE?
Mr. Milan Jovičić | 30. November 2021 14:56
» POTURI U SREDNJOVJEKOVNOM I OSMANSKOM PERIODU BOSNE
Ferid Ferko Šantić | 28. November 2021 15:24
» ILI HERCEG-BOSNA ILI INTERVENCIJA HRVATSKE!
Dženana Karup Druško | 23. November 2021 17:21
» VODIČ I CJENOVNIK LIJEČENJA U TURSKOJ
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 22. November 2021 02:19
» DODIK JE RUKAVICA MRAČNIH GENOCIDNIH SILA
Avdo Metjahić | 21. November 2021 19:26
» POSLJEDNJE ZBOGOM VELIKOM AKADEMIKU MUAMERU ZUKORLIĆU
Prof. dr. Ibro Skenderović | 18. November 2021 14:27
» VANJSKA POLITIKA KANADE PREMA DRUGIMA U SVIJETU
Lena Demirović | 17. November 2021 17:35
» MAŠTOVITE LAŽI LAMIJE BEGAGIĆ
Elmedina Muftić | 17. November 2021 16:59
» ŽRTVE VREMENA U KOME JE I DUVAR IMAO UŠI
Sead Zubanović | 15. November 2021 21:04
Ostali prilozi istog autora: