Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Aktuelno
Istražni sudija Okružnog suda vijeća za ratne zločine u Beogradu Milan Dilparić potvrdio da je obavio saslušanje najtraženijeg ratnog zločinca
UHAPŠEN ZLOČINAC RADOVAN KARADŽIĆ
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 21. July 2008. 15:07:19
ENGLISH

Karadžić uhapšen u autobusu?
Advokat Svetozar Vujačić, pravni zastupnik Radovana Karadžića, izjavio je rano jutros da je njegov klijent uhapšen u Beogradu u petak, 18. jula. On tvrdi da je Karadžić uhapšen u 21.30 sati, u autobusu na liniji za prigradsko naselje Batajnica.
Vujačić tvrdi da je Karadžić ka Batajnici išao s Novog Beograda.Zločinac saslušan u zgradi Specijalnog suda

Na pitanje da li je donio rješenje o ispunjenju pretpostavki za izručenje Karadžića Haškom tribunalu Dilparić je kratko odgovorio: "Sve je završeno". Kako B92 saznaje, Radovan Karadžić na saslušanju nije negirao identitet.
Saslušanje Karadžića počelo je nešto poslije jedan sat po ponoći i trajalo je oko sat i po vremena u zgradi Specijalnog suda.
Zločinac Haški optuženik, bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić uhapšen je večeras, saopštio je Savjet za nacionalnu bezbjednost.

Savjet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije saopštio je da je akcijom srpskih službi bezbjednosti lociran i lišen slobode haški optuženik Radovan Karadžić.

Integralni tekst saopštenja iz Press službe predesjednika Srbije glasi:

"Savjet za nacionalnu bezbjednost Republike Srbije saopštio je da je večeras akcijom srpskih službi bezbjednosti lociran i lišen slobode haški optuženik Radovan Karadžić. Karadžić je priveden istražnom sudiji Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, u skladu sa Zakonom o saradnji sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju".

U saopštenju, međutim, ne navodi se kada i gdje je Karadžić uhapšen, javlja B92.

Karadžić se od 1996. krije, a posljednji put je viđen i fotografisan u Han-Pijesku jula 1996. godine. Potom je za Karadžićem raspisana međunarodna potjernica.

Haški tribunal je u više navrata navodi da ima podatke da je Karadžić u Srbiji bar povremeno, a da je 2004. bio i u Beogradu.

Iz Haškog tribunala također su stizale naznake da hapšenje Radovana Karadžića nije direktna obaveza Srbije, već da je to prije svega Ratko Mladić, za koga se pouzdano tvrdi da je u Srbiji.


Prema proceduri, Karadžić se neće izjašnjavati o krivici pred domaćim sudstvom, već pred Tribunalom u Hagu.
Radovan Karadžić trenutno prolazi kroz postupak identifikacije, uključujući i DNK testiranje, a tokom noći sastaće se sa istražiteljima, objavila je agencija Reuters.
Istražni sudija ima rok od tri dana da donese rješenje o ispunjenosti prepostavki za predaju optuženika Tribunalu, a protiv tog rješenja može se izjaviti žalba u roku od tri dana.
O žalbi odlučuje vanraspravno vijeće u roku od tri dana. Prema zakonu, ne postoji pravo žalbe na odluku vanraspravnog veća, a konačnu odluku o izručenju donosi Ministarstvo pravde.
Haški tribunal od 1993. godine, kada je osnovan, podigao je optužnice protiv ukupno 161 osobe, od kojih su još dvijk u bjekstvu: Zločinac Ratko Mladić, komandant vojske Genocidne tvorevine, i Zločinac Goran Hadžić, nekadašni predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine.


Glavni tužilac pozdravio hapšenje Karadžića

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc pozdravio je hapšenje Radovana Karadžića, nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske tokom rata u Bosni i Hercegovini.

"Kolege iz Beograda su me obavijestile o uspješnoj akciji čiji ishod je bilo hapšenje Radovana Karadžića", navedeno je u saopštenju iz Tribunala.

Bramerc je u ime Tužilaštva čestitao vlastima Srbije, naročito Savjetu za nacionalnu bezbjednost, Akcionom timu koji je nadležan za otkrivanje bjegunaca i Kancelariji tužioca za ratne zločine, što su ostvarili ovu prekretnicu u saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom za ratne zločine u Jugoslaviji.

"Ovo je veoma važan dan za žrtve koje su čekale na ovo hapšenje tokom više od jedne decenije. To je, također, važan dan za međunarodnu pravdu, jer jasno pokazuje da niko nije van domašaja zakona i da će pre ili kasnije svi bjegunci biti izvedeni pred lice pravde", poručio je Bramerc.

U saopštenju iz Tribunala navodi se da je Karadžić izmicao pravdi tokom gotovo 13 godina, pošto je prva optužnica protiv njega bila potvrđena 24. jula 1995. godine.

Također je u Hagu saopšteno da će datum Karadžićevo prebacivanje u zatvorsku jedinicu Tribunala biti odlučen u dogledno vrijeme.

Tužilac Bramerc treba sutra u Beogradu da se sastane sa ministrom rada i socijalne politike i predsjednikom Nacionalnog savjeta za saradnju sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju Rasimom Ljajićem.
16 tačaka optužnice

Haška optužnica i biografija R. Karadžića

Haški tribunal je 25. jula 1995. godine podigao prvu optužnicu protiv bivšeg predsjednika RS-a i najtraženijeg haškog optuženika Radovana Karadžića i generala bivše vojske RS-a Ratka Mladića, koja je imala 16 tačaka, od kojih je jedna optužene teretila za genocid, a tri za zločine protiv čovečnosti.
Naredna, druga optužnica, koja se odnosila na zločine u Srebrenici, podignuta je 16. novembra 1995. i imala je 20 tačaka, od kojih ih je jedna teretila za genocid, a devet za zločine protiv čovječnosti.
Pod pritiskom međunarodne zajednice i na insistiranje Slobodana Miloševića i ostalih lidera bosanskih Srba, 30. juna 1996. Karadžić je prenjeo predsjednička ovlašćenja na tadašnju potpredsjednicu RS-a Biljanu Plavšić, povukao se s mjesta predsjednika SDS-a i iz javnog života, od kada mu se gubi svaki trag.
Haški tribunal je 14. oktobra 2002. otpečatio izmjenjenu i dopunjenu optužnicu protiv Karadžića (optužnica je potvrđena 31. maja 2000. ali je ostala zapečaćena), koja je objedinjavala prethodne dvije i razdvojena je od optužnice protiv Mladića. Nova optužnica ima 11 tačaka, kojima se Karadžiću stavlja na teret genocid i saučestništvo u genocidu, zločini protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja.
Članstvo u SDS-u mu je prestalo kada je Skupština SDS-a RS-a 24. decembra 2001. usvojila izmjene i dopune Statuta stranke među kojima je i odredba da osobama protiv kojih je podignuta haška optužnica prestaje članstvo u toj partiji.
U novembru 1998. SAD su ponudile novčanu nagradu od pet miliona dolara osobama koje pomognu da se pred sud izvedu optuženi za ratne zločine, a četiri godine kasnije (januar 2002.) na ulicama Sarajeva pojavile su se potjernice za Karadžićem i Mladićem.
Radovan Karadžić rođen je 19. juna 1944. godine u selu Petnica nedaleko od Šavnika, na Durmitoru, u Crnoj Gori. U Sarajevo je došao 1960. godine, gdje je završio srednju medicinsku školu i 1971. diplomirao na Medicinskom fakultetu, na kome je specijalizirao psihijatriju. Dio školovanja proveo je u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je proučavao psihoterapiju i američku poeziju.
Do marta 1977. radio je u Centru za obrazovanje odraslih "Đuro Đaković", a potom na Psihijatrijskoj klinici na Koševu u Sarajevu.
Krajem 1983. i početkom 1984. radio je u Zdravstvenom centru na Voždovcu u Beogradu. U isto vrijeme bio je i psihijatar FK Crvena zvezda.
Zbog optužbi da je državnim novcem sagradio vikendicu na Palama, 1. novembra 1984. godine je otišao u sarajevski istražni zatvor, ali je, u nedostatku dokaza, pušten nakon 11 mjeseci.
U Sarajevu je 26. septembra 1985. osuđen na tri godine zatvora zbog pronevjere i prevare, ali kaznu nije odslužio.
U Domu zdravlja na Voždovcu u Beogradu nastavio je da radi do 1987. kada se pridružio porodici u Sarajevu i ponovo počeo da radi na Psihijatrijskoj klinici.
Zvanično je počeo da se bavi politikom 1989. godine kada je osnovao Srpsku demokratsku stranku (SDS). U julu 1990. izabran je za prvog predsjednika stranke. Od ukupno 222 glasa, on je dobio 221. Bio je član Predsjedništva BiH.
Nakon proglašenja nezavisne Republike srpskog naroda u BiH 9. januara 1992, koja je kasnije preimenovana u Republiku Srpsku, Karadžić je postao njen prvi predsjednik.
U aprilu 1992. Karadžić odlazi na Pale, a vlada RS počinje 7. maja 1992., mesec dana uoči prvih sukoba, da realizuje svoju odluku o formiranju sopstvenih oružanih snaga preuzimanjem srpskog vojnog kadra JNA iz BiH.
Sve vrijeme rata u BiH bio je lider bosanskih Srba i zajedno s ratnim komandantom Ratkom Mladićem, kreator ratnih operacija.
Karadžić je oženjen je Ljiljanom Zelen sa kojom ima kćerku Sonju i sina Sašu.

Sarajevo, Zagreb, Banjaluka

Reakcije u BiH

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak saopštio je da je "vijest da je Radovan Karadžić uhapšen veoma pozitivna za BiH i za cijeli region".

"Iako su još dva bjegunaca, Ratko Mladić i Goran Hadžić na slobodi, jasno je da je ovo početak kraja najtragičnijeg poglavlja historije Bosne i Hercegovine", ocijenio je visoki predstavnik. Lajčak je kratko rekao da "današnje hapšenje dokazuje da pravda stigne svakoga".

Hapšenje Radovana Karadžića donijeće olakšanje porodicama žrtava genocida u BiH, kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

"Ovo je dobar dan za pravdu. Istovremeno moramo da se posjetimo da sada kada je Karadžić uhapšen, a Milošević mrtav, da je taj projekat živ i da u Bosni živi stotine hiljada ljudi koji su protjerani iz svojih kuća", rekao je on.

"Svima nam je dužnost da izbrišemo posledice tog genocida. Mladić je i dalje na slobodi i moram da priznam da sam pre ovog hapšenja bio veoma skeptičan, ali sad je više nade da će i on biti uhapšen. Drago mi je da su Vlada Srbije i predsednik Tadić našli hrabrost da ovo urade", rekao je Silajdžić.

Predsednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija ocenio je da hapšenje Radovana Karadžića dokazuje da "kad država nešto hoće, ona to i može".

"Očigledno je da je država odlučila da se riješi Karadžića. Odlukom te države uhapšen je i Slobodan Milošević. To pokazuje da Srbija ima državu" izjavio je Lagumdžija.

On je rekao da "Karadžića doživljava kao simbol ubijanja različitosti i simbol ubijanja svijeta u 21. veku, koji sve više postaje multietnički".

"Očekujem poslije Karadžićevog hapšenja da se Milorad Dodik odrekne ordena kojeg mu je Karadžić dao", kazao je Lagumdžija i rekao da se nada da će od danas "i oni koji žele ubijati različitosti, početi drugačije da razmišljaju".

On je rekao da je uveren da će Srbija uskoro kao nagradu za hapšenje optuženog za ratne zločine, dobiti novi poticaj za članstvo u EU, "čime i BiH može dobiti šansu da postane kandidat za članstvo u EU zajedno sa Srbijom".

Predsjednik Stranke demokratske akcije BiH Sulejman Tihić pozdravio je hapšenje Radovana Karadžića i naveo da je "Republika Srpska njegovo djelo".

Tihić je za Televiziju Federacije BiH rekao da će "sam proces koji će se voditi protiv Karadžića dati mnoge odgovore o karakteru rata u BiH, ali i o ulozi Karadžića u tome".

On je izrazio nadu da će suđenje Kradžiću potaknuti preispitivanje opstanka njegovog dela, odnosno Republike Srpske.

Tihić je rekao da je vest o hapšenju Karadžića "veoma važna za Srbiju koja je ovime ispunila obavezu prema Haškom tribunalu, ali i za BiH".

On je naveo i da je bio skeptičan kada se uopšte govorilo o njegovom hapšenju, te da je lično sumnjao da se Karadžić krio u Crnoj Gori i BiH, ali ne i u Srbiji.

Federacija: Odobravanje i slavlje
U Federaciji BiH hapšenje bivšeg predsjednika Republike Srpske naišlo je ne samo na odobravanje, nego je propraćeno i slavljem.

S druge strane, Mladen Bosić, predsjednik Srpske demokratske stranke, čiji je Karadžić bivši predsjednik i osnivač, izjavio je da je šokiran hapšenjem i izrazio sumnju u fer suđenje nekadašnjem lideru bosanskih Srba.

"Mi smo šokirani i iznenađeni i smatramo da će uslediti veliki pritisci na RS, na šta već ukazuju prve izjave onih koji se zalažu za ukidanje RS", rekao je Bosić. On je naveo da Haški tribunal nije mjesto gdje se dijeli pravda, nego politička institucija.

"Zbog toga ne mislimo da će u Haškom tribunalu Karadžić imati fer suđenje", rekao je Bosić.

Sarajevski elektronski mediji emituju specijalni program povodom hapšenja prvog predsjednika Genocidne tvorevine “RS” u kome se uglavnom pozdravlja ova vijest i ocjenjuje da je to dobro i za BiH i Srbiju.

Za razliku od sarajevskih televizija, televizije u RS, Alternativna i BN TV su se uključile u program televizije B92, dok RTRS emituje vanredne vijesti na svakih sat vremena.

Sarajevske televizije prikazuju i snimke sa ulica Sarajeva, gdje se nose ratne zastave BiH i pozdravlja hapšenje Karadžića uz klicanje Bosni.

Predsjednik SDP BiH Zlatko Lagundžija rekao je da očekuje da se Milorad Dodik, premijer RS, "odrekne ordena koji mu je svojevremeno dao Karadžić".

Iz Udruženja majki Srebrenice poručili su da je "pravda spora, ali dostižna" i da će "projekat Karadžića ovim biti poništen".

Hrvatska: Pozitivan iskorak Srbije

Više hrvatskih političara pozdravilo je vijest o hapšenju haškog bjegunca Radovana Karadžića, ocjenjujući da je riječ o pozitivnom iskoraku Srbije.

Potrparol Vlade Hrvatske Zlatko Mehun izjavio je za zagrebački Jutarnji list da je Vlada zadovoljna Karadžićevim hapšenjem, jer je konačno urodilo plodom višegodišnje nastojanje Haškog tribunala da Karadžića bude priveden pravdi.

On, međutim, nije želio da komentariše kakve bi posljedice to hapšenje moglo da ima na tok suđenja za ratne zločine u Hagu, kao i na političke procese u Srbiji.

Visoki funkcioner Hrvatske demokratske zajednice Andrija Hebrang izjavio je da je hapšenje Karadžića dobar znak koji daje optimizam da će i Srbija nadvladati sve ostatke nedavne prošlosti i okrenuti se Evropi.

I članica Predsjedništva opozicione Socijaldemokratske partije Željka Antunović ocenila je da je reč o dobroj vesti.

"Punih 13 godina skrivanja i neuspješne potrage djeluje neuverljivo, ali nije kasno da pravda bude izvršena", izjavila je ona, a prenosi Jutarnji list.

List navodi i izjavu lidera Hrvatske stranke prava Ante Đapića, koji je rekao da je bilo samo pitanje vremena kada će vlast u Srbiji odlučiti da uhapsi Karadžića.

On je ocjenio, kako prenosi list, da će nova vlast u Srbiji sada trgovati Karadžićem u zamenu za ubrzanje evropskih integracija.

Oven: Izvesniji i Mladić
Nekadašnji izaslanik Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu, lord Dejvid Oven, u telefonskoj izjavi za BBC rekao je sada kada je uhapšen Radovan Karadžić daleko izvjesnije da će biti uhapšen i Ratko Mladić.

On je izjavio da bez suđenja Mladiću i Karadžiću neće biti prave satisfakcije za žrtve. Oven je ocijenio da je hapšenje Karadžića dobra vijest za Haški tribunal.

"Sada je ima više izgleda da će vlada u Srbiji krenuti i na Mladića, koji je daleko teža osoba što se tiče javnog mnjenja u Srbiji, a njega sigurno štiti i vojska", kaže on.

"Ali, pošto je Karadžić uhapšen, logično je da će se sada pozabaviti hapšenjem Mladića. Dok to ne učine, međunarodno priznanje neće biti potpuno", navodi on.

"U svakom slučaju, ovo je dobra odluka nove vlade u Srbiji i mislim da je veoma interesantno da je koalicioni partner u toj vladi Socijalistička partija Slobodana Miloševića", rekao je Oven

VRH


  Dossier: Zločinac Radovan Karadžić
» PRAVDA JE ZAKASNILA, ALI NIJE OPOVRGNUTA, U BOSNI
David Scheffer | 26.03.2016 13:25
» NASTAVLJA SE UTAKMICA ZLA
Said Šteta | 26.03.2016 01:07
» KOLEKTIVNA ODGOVORNOST POSTOJI
Vijesti.ba | 25.03.2016 17:08
» PRESUDA NIJE PRAVEDNA, ALI IMA I GORE OD TOGA
Abdullah ef. Hodžić | 25.03.2016 16:42
» HAŠKI TRIBUNAL UVRIJEDIO ŽRTVE GENOCIDA
Elmedina Muftić | 25.03.2016 06:34
» PORUKA BOŠNJACIMA: UPAMTITE DAN PRESUDE KARADŽIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25.03.2016 06:12
» GOSPODIN SMRT
Nedžad Ahatović | 23.03.2016 19:16
» UVODNA RIJEČ BEZ KRVNIKA
| 03.11.2009 12:05
» PENTAGON STOJI IZA DOGOVORA O KARADŽIĆEVOM IMUNITETU
Nidžara Ahmetašević, BIRN | 08.08.2008 18:53
» KRAJ NACIONALISTIČKIH ILUZIJA
B.net | 27.07.2008 06:40
» MONSTRUM S PALA NIJE PREKASNO UHAPŠEN
Šemso Agović | 24.07.2008 09:17
» PRIČA O DRAGANU DABIĆU
Erna Mačkić, BIRN | 24.07.2008 08:56
» SRBIJA POD PRITISKOM ZBOG MLADIĆA
Fena | 23.07.2008 18:33
» DOBRO IZREŽIRANA (TEMPIRANA) AKCIJA
Mr. Haris Alibašić | 23.07.2008 12:58
» KARADŽIĆ IMA MNOGO TOGA DA ODGOVORI, ALI IMA I MNOGO TOGA DA KAŽE
Ambassador Muhamed Sacirbey | 22.07.2008 19:17
» VEKARIĆ: KARADŽIĆ U HAGU ZA VIKEND
Tanjug | 22.07.2008 12:47
» PJESNIK ČIJI SU STIHOVI PALILI GRADOVE
Ahmed Salihbegović | 22.07.2008 12:35
» TRAČAK NADE
Thorsten Denkler | 22.07.2008 08:03
» UHAPŠEN JE BALKANSKI HITLER
Dr. Ahmed Pašić | 22.07.2008 06:25
» UHAPŠENO ĐUBRE - KARAVANA PROLAZI
Željko Milićević | 22.07.2008 05:28
» UHAPŠEN ZLOČINAC RADOVAN KARADŽIĆ
Bošnjaci.Net | 21.07.2008 15:50

Ostali prilozi:
» IZGLASANO SVIH 50 AMANDMANA HDZ-A I OSMORKE
Vijesti.ba | 26. January 2023 21:37
» RAMAZANSKI PANEL ZA ŽENE: ZNAMENITE ŽENE U ISLAMU
Bošnjaci.Net | 19. April 2022 16:55
» ANALIZA - ČETRNAEST GODINA NEZAVISNOSTI KOSOVA
Anadolu Agency (AA) | 16. February 2022 20:36
» PROTESTI U NEW YORKU PROTIV SRBIJE, 28. OKTOBRA U 12PM
Bošnjaci.Net | 13. October 2021 20:58
» RAFET HUSOVIĆ SE POVLAČI SA ČELA BOŠNJAČKE STRANKE I POLITIKE
Anadolu Agency (AA) | 28. February 2021 23:21
» MILO
| 16. February 2021 18:44
» MOSTARSKI „AUTENTIČNI“ SRBI, NA IZBORIMA
Mr. Milan Jovičić | 22. October 2020 15:04
» BKHD: RAMAZANSKI PAKETI ZA BIH
B.net | 28. April 2020 01:16
» GDJE JE KOJA VOJSKA BILA 9. MAJA 1995.?
Vijesti.ba | 22. April 2020 14:57
Ostali prilozi istog autora:
» PODRŠKA PROTESTIMA U SARAJEVU
30. March 2023 16:45
» DAN PALESTINSKE ZEMLJE
24. March 2023 12:47
fastvee.gif
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif