Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U Zenici od posljedica infarkta i moždanog udara u 56. godini umro bivši premijer FBiH
UMRO AHMET HADŽIPAŠIĆ
Objavljeno: 23. July 2008. 18:07:29
U 21.10 sati Stanica hitne pomoći Zenica obaviještena je da se u stanu na Bulevaru Kralja Tvrtka 1 nalazi tijelo Ahmeta Hadžipašića. Ekipa Hitne pomoći izašla je na teren i ustanovila smrt, nakon čega su pozvani dežurni kantonalni tužilac i inspektori MUP-a ZDK i PU Zenica. Uviđaj je počeo oko 22 sata. Okolnosti i uzrok smrti bit će utvrđeni nakon uviđaja - kazao nam je sinoć Senahid Hasić, portparol MUP-a ZDK.

Ahmet Hadžipašić rođen je 1. juna 1952. godine u Cazinu.

Gimnaziju je završio u Sarajevu, a Metalurški fakultet u Zenici. Postdiplomski studij i doktorsku disertaciju na Mašinskom fakultetu u Zenici završio 1990. godine.

Objavio je preko 60 naučno - istraživačkih i stručnih radova i dvije stručne knjige.

Radio je u firmama „Željezara“ - Zenica, „Agrokomerc“ - Velika Kladuša, „Tehnoprojekt“ - Zenica, „RMK Inžinjering“- Zenica i na Mašinskom fakultetu u Zenici. Od 24.11.1993. godine radi u „Metalnom“ - Zenica.

Obavljao je poslove tehnologa-specijaliste, upravnika pogona, samostalnog istraživača, šefa razvoja, člana Upravnog odbora, prodekana na Mašinskom fakultetu u Zenici i direktora firme „Metalno“.

Proglašen je za menadžera godine ZE-DO kantona 1999.godine i za menadžera decenije 2001.godine.

U zvanju redovnog profesora bio je spoljni saradnik Univerziteta u Sarajevu, Mašinskog fakulteta u Zenici i Univerziteta u Bihaću - Tehnički fakultet.

Bio je predsjednik KK Zenica „Metalno“ i predsjednik NK „Čelik“ u Zenici.

Umrli Hadžipašić imao je suprugu i troje djece, javlja Avaz.

U subotu dženaza Ahmeta Hadžipašića

Prema odluci porodice, dženaza prof. dr. Ahmet Hadžipašić, bivšeg premijera Vlade Federacije BiH i prorektora Univerziteta, obavit će se u subotu, 26. jula na gradskom groblju Crkvice u Zenici.
U povodu iznenadne smrti prof. dr. Ahmeta Hadžipašića, u Zenici je općinski odbor SDA Zenica održao komemorativnu sjednicu i formiran je Odbor za dženazu.

U foajeu Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici u subotu će od 10 do 15 sati biti otvorena knjiga žalosti, a u 15 sati u velikoj sali BNP biti će održana općinska komemorativna sjednica. Od radnog kolege i saradnika oprostiti će se njegovi saradnici i prijatelji sa Univerziteta, iz bisnisa, sporta i politike.

Dženaza-namaz bit će klanjana na Trgu Alije Izetbegovića u subotu oko 17 i 15 sati, poslije ikindije-namaza.

Komemorativna sjednica federalnih organa u povodom smrti bivšeg premijera Federacije BiH prof. dr. Ahmeta Hadžipašića održat će se sutra, u petak 25. jula u 11 sati, u velikoj sali Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu, u ulici Hamdije Kreševljakovića.

Nedžad Branković: Telegram saučešća porodici Hadžipašić

Povodom smrti bivšeg premijera Ahmeta Hadžipašića telegram saučešća porodici Hadžipašić danas je uputio premijer Federacije BiH Nedžad Branković.
"Teško je pronaći prave riječi da izraze tugu koju, kao čovjek i dugogodišnji saradnik dr. Ahmeta Hadžipašića, osjećam zbog njegove prerane smrti. Vijest da nas je napustio premijer Vlade FBiH u prošlom mandatu, istaknuti naučni radnik, profesor i priznati biznismen, zatekla je sve nas koji smo s njim radili, sarađivali i prijateljevali. Nevjerica i bol da nema više našeg Ahmeta je ono što svi mi u Vladi, koji smo ga dobro poznavali, osjećamo u ovom trenutku. Otišao je čovjek koji je plijenio optimizmom i šarmom, zadivljavao znanjem i radom, koji nas je podsticao i hrabrio u svakom trenutku", kaže se u telegramu saučešća Brankovića.

Ističe da je Hadžipašćić kao premijer FBiH dao doprinos u rješavanju najsloženijih ekonomskih i socijalnih problema, zalažući se da Vlada radi i odgovara kao kolektivni organ u pravom smislu te riječi.

"Kao naučnik i univerzitetski profesor ostavio je dubok trag u naučno-istraživačkom i pedagoškom radu. Bio je privrednik modernog kova s vizijom kako uvijek ići dalje i bolje. Hadžipašić je bio i ostaje beskompromisni borac za jednakopravnost ljudi, građana i naroda u Bosni i Hercegovini i na tom putu odolio je svim dnevno-političkim uticajima i iskušenjima. Ostavio nam je u amanet da čuvamo i dalje njegujemo ove vrijednosti i nastavimo tamo gdje je on stao. Vama, kojima je bio nježan suprug i brižan otac, u svoje osobno i, u ime Vlade Federacije BiH, izražavam najdublje saosjećanje", kaže se u telegramu saučešća koji je premijer Branković uputio porodici Hadžipašić, prenosi Fena.

GDS: Saučešće u povodu smrti Ahmeta Hadžipašića

Povodom iznenadne smrti Ahmeta Hadžipašića, bivšeg premijera Federacije BiH i redovnog profesora na Mašinskom fakultetu u Zenici, predsjednik Građanske demokratske stranke Ibrahim Spahić uputio je izraze saučešća porodici i najbližima.
U saučešću se ističe da je riječ ne samo o velikom porodičnom gubitku već i o gubitku za cijelu Bosnu i Hercegovinu.Ostali prilozi: