Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Islamska zajednica u Crnoj Gori
OTVORENE DŽAMIJE U VRŠEVU I KORITIMA, POSTAVLJEN KAMEN TEMELJAC U VOJNOM SELU KOD PLAVA
Autor: Monteislam.com
Objavljeno: 11. August 2008. 05:08:29
Proteklih dana otvorene su dvije novosagrađene džamije na području Mešihata Islamske zajednica u Crnoj Gori i položen je kamen temeljac za gradnju nove džamije.

Otvorena džamija u Vrševu

U selu Vrševo održana je centralna svječanost povodom otvorenja džamije. Svečanosti su prisustvovali najveći zvaničnici Mešihata Islamske zajednce u Crnoj Gori na čelu sa reisom Rifat ef. Fejzićem, imami iz Plava, Berana, Bijelog Polja, Rožaja, Petnice.
Ašere je proučio Rahnam ef. Kačar. Program ilahija i kasida je izveo hor Odbora Islamske zajednice Rožaje „Vatan".
U uvodnom dijelu programa prisutnim se obratio predsjednik džamijskog odbora Ramiz Hajdarpašić koji se je zahvalio prisutnim i izrazio riječi dobrodošlice.
Nakon njega obratio se i predsjednik odbora za izgradnju Šećo Hajdarpašić koji je podnio izvještaj o izgradnji džamije.
U svom obraćanju istakao je slijedeće: „Početak aktivnosti oko izgradnje džamije počeo je 1990 godine. Vjerski obredi su se 6 godina obavljali u privatnim kućama. Kamen temeljac za džamiju je postavljen 28. 04. 1997. godine i izgradnja je tekla etapno. 2007. godine završena je i munara.
Ono što je jako bitno spomenuti jeste i činjenica da je u izgradnji džamije učestvovalo 650 vakifa- donatora koji su svojim prilozimo okončali završetak radova oko džamije.
Izvještaj o dijaspori podnio je Remzija Hajdarpašić koji je napomenuo da će i dalje teći aktivnosti po pitanju infrastrukture u Vrševu gdje spada uređenje puteva, mezarišta, izgradnja ambulante, mini stadiona, finansiranje studenata.
Tokom manifestacije, prisutnim se je obratio i glavni imam Petnice Husein-ef. Ramčilović. U svom izlaganju Husein ef. se osvrnuo na kratki historijat Bihora i potrebu izgradnje džamija, uz navođenje kur'ansko-hadiskih dokaza."Treba sagraditi džamiju i džemat i ne nikako shvatiti džamiju samo ko simbol ali bez klanjača"-istakao je Husein ef.
U zvaničnom dijelu programa prisutnima su se obratili reis IZ-e u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić
Reis Fejzić je u svom obraćanju istakao važnost bistvovanja na ovom svijetu, stavljajući akcenat na sve one ljude dobre volje koji se trude da urade što više dobrih djela, navodeći brojne ajete i primjere iz vremena Poslanika, a.s., koji podstiču ljude na činjenje dobrih djela.
Za bilo koje djelo koje čovjek radi poteban je iskren i ispravan nijjet, jer bez toga djelo neće biti primljeno.
Također u svom izlaganju reis je istakao važnost Isra i Mi'radža za vjernika i važnost propisivanja namaza za vjernika prilikom Mi'radža.
Treba istaći važnost čuvanja vjere u svim vremenima, onim nekada teškim za muslimane kada je bilo pitanje opstanka muslimana na ovim područjima.
Najopasnije je izgubiti vjeru u miru ali sada postoji i ovdje džamija koja će biti inšallah uzrok opstanka muslimana na ovom području. Džamija je danas otvorena u pravom smislu te riječi, ona ima sve prateće objekte.
Ceremonijal otvaranja džamije završen je uobičajenim protokolarnim činom u kojem je reis predao ključeve imamu ove džamije Enis ef. Klimenti koji je nakon dobijanja ključeva poselamio skup i uputio par nasihata.
Nakon toga dovu za otvorenje džamije proučio je Bajro ef. Agović, sekretar Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Otvorena džamija u Koritima

Prije nekoliko dana zvanično je otvorena džamija u Koritima. Svečanosti su prisustvovali reis Islamske zajednice u Republici Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafiz Ismet ef. Spahić, sekretar Mešihata IZ-e u RCG Bajro ef. Agović, glavni imam i predsjednik Odbora IZ-e Bijelo Polje Enis ef. Burdžović, predsjednik Odbora IZ-e Rožaje Ramiz-ef. Luboder, kao i imami iz Bijelog Polja, Vrševa.
Svečanost je započela učenjem Kur'ana. Ašere je proučio Senahid ef. Murić.
Na svečanosti svoj program ilahija imao je i hor Odbora IZ-e Bijelo Polje Firdews koji je izveo prigodan program.
Predsjednik Odbora za izgradnju gosp. Atif Ličina, u svom izlaganju se osvrnuo na historijat Korita i dešavanja vazanih za koritsku džamiju. Bitno je spomenuti i Ali Mekića (Ali-hodža) koji je bio prvi imam mjesne džamije.
Džamija je tokom ratova bila meta čestih rušenja i paljenja. Od 1912. do 1937. godina džamija nije imalu svoju funkciju. Godine 1937. džamija vraća svoju prvobitnu ulogu angažovanjem Ibrahim ef. Mekića i Taip ef. Alihodžića i džamija je te godine obnovljena.
U toku Drugog svjetskog rata 1943. džamija je zapaljena. Jedno vrijeme je služaila kao Dom omladine, stanica milicije itd. Tokom 1953. godine imala je funkciju i osnovne škole.
Godine 1966. džamija je obnovljena da bi 1967. svječano bila puštena u rad. Na otvorenju je prisustvovao predsjednik Starješinstva Islamske vjerske zajednice hafiz Šukrija-ef. Bakalović.
Imamsku funkciju obavljao je Rizvan Fetić, a od 1975. Taip ef. Alihodžić, a također imamsku funkciju obavljali su i hafiz Omer Zaimović, Teufik Sijarić, Hamo Mušović.
Ovo je po treći put da se renovira džamija ali sadašnja ponovna izgradnja će malo duže trajati jer nema više onih burnih vremena uništavanja simbola islamske kulture i civilizacije. Sredstva su dobijana od džematlija i mnogih drugih privrednih subjekata kako bi se privela kraju izgradnja džamije"- istakao je Ličina u svom obraćanju.
Poslije podnešenog izvještaja predsjednika odbora za izgradnju džamije, prisutnim se je obratio i predstavnik džemata iz Korita Bajro Hadrović koji se je zahvalio na nesebičnoj podršci svih onih koji su učestvovali u izgradnji džamije.

Položen kamen temeljac za džamiju u Vojnom selu kod Plava


Juče je u Vojnom Selu kod Plava započela izgradnja džamije svečanim polaganjem kamena-temeljca. Pored velikog broja građana, svečanosti su prisustvovali predstavnici Islamske zajednice Crne Gore, reis Rifat ef. Fejzić, glavni imam u Podgorici, Džemo ef. Redžematović, muftija Crne Gore, Jusuf ef. Đoković, sekretar Mešihata, Bajro ef. Agović, predstavnici IZ Plava i Gusinja, lokalne uprave i brojni gosti.
- Ova džamija biće simbol mira, ljubavi i tolerancije. Simbol poštovanja i uvažavanja, ali i širenja dobrih međuljudskih odnosa, bratstva i zajedništva - poručio je glavni imam IZ Plav Sinan Latić.
Džamija će biti izgrađena na imanju dr Mersima Zilikića koji živi i radi u Njujorku, a koji je parcelu od 20 ari uvakufio, poklonio Islamskoj zajednici.
Reis IZ Crne Gore Rifat Fejzić podsjetio je da je Zilkić prvi čovjek koji je pokrenuo inicijativu da IZ Plavljana i Gusinjana u Njujorku ostvari saradnju sa institucijama IZ u Crnoj Gori.
- Mersim Zilkić je jedan od glavnih ljudi koji je pokreuo akciju prikupljanja sredstava za izgradnju prve medrese u Crnoj Gori, u koju je već upisana prva generacija - rekao je Fejzić.
U ime lokalne uprave sekretar Adem Miljuš kazao je da se nada da će izgradnja džamije doprinijeti unapređenju međunacionalne tolerancije na ovim prostorima. Predsjednik IZ Plav Šefket Šabović je izjavo da će svi dati doprinos da se džamija što prije stavi u funkciju, i zakazao ponovno okupljanje na njenom otvaranju.
Dovu uoči polaganja kamena- temeljca za džamiju je proučio muftija IZ Crne Gore Jusuf Đoković. Brojni građani već juče su donirali sredstva za izgradnu džamije, a otvoren je i devizni račun na koji se mogu izvšiti uplate.
U prvom dijelu programa prisutnim se obratio i Ahmed ef. Fetić. U pauzama govornika, članovi hora su izveli nekoliko ilahija.
U zvaničnom dijelu programa prisutnima se obratio i zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafiz Ismet ef. Spahić.
U svom izlaganju hafiz Spahić je istakao potrebu otvaranja džamija, koja je svrha dolaska čovjeka na ovom prolaznom svijetu, potreba činjenja dobrih djela i predstavljanje knjige djela čovjeku na Sudnjem danu.
"Jedino sredstvo koje čovjeka odgaja jeste vjera, i čovjek što više razmišlja sve mu je vjera potrebnija. Kada se dijete rodi, ono tokom svog života izgrađuje put, pravac i prihvata pokornost Allahu, dž.š. i na taj način izgrađuje ahiretsku kuću. Ponijet će sa sobom dobra djela i riječi šehadeta", istakao je hafiz Spahić.
Reis IZ-e u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić u svom obraćanju istakao je potrebu učenja i obrazovanja koje mora biti u ime Allaha, dž.š., jer nauka koja nije u ime Allaha, dž. š. proizvodi ubistvo, nered, smutnju na Zemlji.
Džamija u Koritima se već po treći put gradi, prolazila je kroz ratove, period komunizma, najžešća ubistva muslimana u ovom mjestu, pokolj i ubistvo muslimana od strane nemuslimana, sukobi prilikom represivnih mjera crnogorske vojske oko prikupljanja oružja, sve je to rezultiralo stagnaciji ovog kraja što se tiče vjere. Ali, danas otvaramo ovu Allahovu, dž.š., kuću koja je garant mira i tolerancije, mjesto učenja i obrazovanja.
Među osnovnim porukama islama jeste kur'anski ajet u kojem kaže Allah, dž.š.:"Da biste se upoznalii", to znači sprovesti u djelo poštovanje prema drugima, lijep odnos prema ostalima, provesti svaki dan u napretku a ne nikako konvertirati i postati zao, ohol, zulumćar, nepravedan"- istakao je reis Fejzić.
Dovu za svječano otvorenje džamije proučio je glavni imam Odbora IZ-e Bijelo Polje Enis ef. Burdžović.
Ceremonijal otvaranja džamije završen je uobičajenim protokolarnim činom u kojem je zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafiz Ismet ef. Spahić zvanično otvorio džamiju. Hafiz Ismet ef. Spahić je također održao hutbu i klanjao prvu džumu u obnovljenoj džamiji.
Otvorenjem džamije ovaj kraj je dobio novi izvor duhovne energije kojim će se napajati duše svima onima koji uđu u rejon njegova domašaja plemenitošću, iskrenosšću, istinom i pravdom. Ova lijepa džamija zvaničnim otvorenjem ustupljena je Islamskoj zajednici Bijelo Polje kao vakuf, da služi svojoj svrsi.
Nekadašnja džamije je porušena i na istim temeljima je sagrađena nova džamija. Ima kupolu. Munare od džamije je samo renovirano.
Posebno raduje činjenica da je sagrađena džamija rezultat neizmjerne želje, truda i odricanja samih mještana, preko inicijatora i glavnih organizatora i velikog broja vakifa koji su na razne načine pomogali ovaj hairli projekat uz svjesnost važnosti trajne sadake.
Molim Allaha, dž.š. da nagradi sve one koji su na bilo koji način učestvovali u izgradnji džamije.


  Dossier: IZ u CG
» U PLAVU ODRŽANI AKIKA - SUSRETI
B.net | 11.08.2008 18:42

Ostali prilozi:
» ODRŽAN SASTANAK SA SANDŽAČKIM IMAMIMA
Mesihat.org | 11. November 2021 14:41
» SIMBOL LJUBAVI I POSLANIKA
Anadolu Agency (AA) | 22. October 2021 15:03
» MOLIMO TE, BOŽE, DA NAM SE VIŠE NIKAD NE PONOVI GENOCID!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. September 2021 16:03
Ostali prilozi istog autora: