Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Nekolicina sarajevskih novinara, koje «narod ne ferma», treba li bi slomiti pero i pljunuti u svoj mikrofon umjesto što pljuju po narodu!
KO JE POBJEDNIK: TIHIĆ ILI SDA?!
Autor: Nedžad Latić
Objavljeno: 11. October 2008. 07:10:06
Nedžad LATIĆ: Lijevi mediji, koji danas trijumfuju jednako u pobjedi Lagumdžije i Tihića, kao i u porazu Silajdžića, tvrde da je Tihić vešestruki pobjednik. Po njima, Tihić je pobijedio i svoje oponente u samoj SDA. Pri tome misle na samog Bakira Izetbegovića. Pobjeda Nermina Ogreševića u Cazinu treba da ih demantira! Ako se tako jednostavno gledalo na pobjedu SDA, onda je Ogrešević sam pobijedio Tihića.
Suviše je pojednostavljeno komentirati ishod izbornih rezultata na način da su pobijedili Dodik, Tihić, Čović, a da su gibitnici Silajdžić, Ljubić i Ivanić, dok se Lagumdžija i Bosić mogu cijeniti i ovako i onako. Jer u ovakvim ocjenama izostvaljaju se stvarni pobjednci poput načelnika Husejna Smajlovića, Hamdije Lipovače i Nermina Ogreševića itd. Ovo su ipak bili njihovi izbori. Oni su finansirali i vodili kampanju. Stranačke vojske su odradile teren, kupovali, pa i krali glasove, više nego što su pričali o stranačkim programima i njihovim liderima ui izborele se za pobjedu. Isto su to radile i vojske stranka koje su izgubile. Jednostavno vojske stranačakih aktivista pobjedničkih stranka su imale bolju logistitku i bili ostraščeniji u borbi za glasove. Nije bilo OESCE-a, niti nevladinih organizacija koje bi vršile monitoring. A policija je nadzirala samo da ne dođe do fizičkog obračuna među stranačkim vojskama. Sve ostalo, što nije ni zakonito niti demokratsko ponašanje se toleriralo!

Stoga nije uputno davati političke analize iz kabinetskih pozicija, bez boravka na «terenu» i ovakvih saznanja. Posebno nije uputno izvoditi zaključke kako se narod svrstao i odredio prema pitanjima državnog ustrojstva i političkih vizija lidera njihovih stranka, kao što to čine lijevi mediji, posebno sarajevski, ocjenjujući političko stanje u zemlji identičnim onim iz 1990. godine kada su tri stranke sa nacionalnim opcijama bile pobjednice. Ovakvim analizama se želi dokazati kako su ovi izbori bili uvertira i da je pitanje podjele zemlje političko opredjeljenje svih nacionalnih stranka.

Ovo su u biti bili populistički izbori. Posebno su to pokazali Bošnjaci među čijim se strankama grafikon izbornih rezultata mogao usporediti sa koloritom boja šume u ranu jesen. Tek su ovi izbori, pobjedom SDA, vratili dominatnu zelenu boju! Više je razloga što se to desilo. I više je onih objektivne nego subjektivne naravi. Više je toj pobjedi doprinio Dodik, pa i Lajčak, nego bilo koji stranački autoritet.


Suviše je pojednostavljeno komentirati ishod izbornih rezultata na način da su pobijedili Dodik, Tihić, Čović, a da su gibitnici Silajdžić, Ljubić i Ivanić, dok se Lagumdžija i Bosić mogu cijeniti i ovako i onako.
A presudnu ulogu u tome su imali imami. Ne zbog toga što je Islamska zajednica više involvirana u polje politike od drugih vjerskih zajednica, nego stoga što se kampanja održavala u vrijeme ramzana. Prisustvo Dževada Išerića, imama Careve džamije na općinskoj listi Stari grad, samo je formalni pokazatelj dokle je IZ-a bila ušla u ovu kampanju.

Motivi islamske zajednice, odnosno imama da indirektno utječu na kampanju nije bio podrška Tihiću, koliko «očuvanju SDA kao uspomene na Aliju Izetbegovića». Navodni frakcijski sukob unutar SDA, koji je bio izbio na vidjelo nakon izbora 2006., u ovoj kampanji je bio potisnut. Tako da su lijevi mediji, koji danas trijumfuju jednako u pobjedi Lagumdžije i Tihića, kao i u porazu Silajdžića, tvrde da je Tihić vešestruki pobjednik. Po njima, Tihić je pobijedio i svoje oponente u samoj SDA. Pri tome misle na samog Bakira Izetbegovića. Pobjeda Nermina Ogreševića u Cazinu treba da ih demantira! Ako se tako jednostavno gledalo na pobjedu SDA, onda je Ogrešević sam pobijedio Tihića. Stoga Tihić ne bi smio vjerovati svojim šaptačima i polahko misliti se da kao pobjednik posegne za nekim revanšizmom. Jer mediji koji mu to sugeriraju, nemaju baš nikakav utjecaj na mase. Pa, zar izbori nisu pokazali nešto što bi i nekolicina sarajevskih novinara morala uzeti za pouku da ih «narod ne ferma». Treba li bi slomiti pero i pljunuti u svoj mikrofon umjesto što pljuju po narodu!Ostali prilozi:
» VELIKOSRPSKA CIRKUSIJADA NA ULICAMA BANJA LUKE
Mr. Milan Jovičić | 13. January 2018 19:05
» POSLUŠAJ SVOJU SAVJEST
Avdo Metjahić | 12. January 2018 22:23
» (PRED)RATNE PREVARE
Haris Hojkurić | 12. January 2018 20:41
» ZAMRŠENI MEĐUNARODNI ČVOROVI
Aziz Hurem | 12. January 2018 18:02
» DRUGARSKI TRIO
Esad Kopić Osmanović | 12. January 2018 17:17
» BOŽE DRAGI, DARUJ NAM PAMETI, LJUBAVI I SLOGE
Mr. Milan Jovičić | 08. January 2018 00:46
» DEHUMANIZACIJA BOŠNJAKA
Sead Zubanović | 05. January 2018 15:53
» ORGANIZOVANO DEŠAVANJE NARODA
Haris Hojkurić | 01. January 2018 23:23
» MEĐUNARODNI HAŠKI SUD - DAN POSLIJE?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. January 2018 01:02
» DRŽAVA, NAROD I GAZIJE
Elmedina Muftić | 28. December 2017 13:57
» SPRDAŠ LI SE TO?
Esmin Frljučkaj | 26. December 2017 01:10
» DA LI SU BIRAČI KRIVCI?
Mr. Milan Jovičić | 24. December 2017 12:42
Ostali prilozi istog autora:
» ISTINA NA LOTU
24. September 2011 10:41
» CRVENA MEDIJSKA DŽUNGLA
09. February 2010 01:34
» LAV ISLAMA, GROF TOLSTOJ
18. March 2009 21:13
» MAMA, HAJ'MO NA MORE!
19. January 2009 18:06
» IZRAELSKI REŽIM JE TERORISTIČKI
18. January 2009 07:00
» OSTANI USPRAVAN!
02. October 2008 08:09