Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Predsjednički izbori u SAD
I BILO JE VRIJEME – ŠTA SAD?
Autor: Mr. Haris Alibašić
Objavljeno: 09. November 2008. 06:11:26

Mr. Haris ALIBAŠIĆ: U svom govoru nakon pobjede, Obama je pokušao da skrene pažnju američkim građanima i čitavom svijetu da se Amerika i globalna zajednica nalaze na velikom ispitu i da se svijet suočava sa dosta neriješenih gorućih problema. Bez obzira što je Obama miljenik većine svijeta i trenutno velikog broja Amerikanaca, pred njim su veliki izazovi u sljedećih nekoliko godina. Neuposleni građani brzo zaboravljaju svoje vođe koje slijede ukoliko nemaju čime hraniti porodicu. Pred novim predsjednikom će između ostalog biti i nekoliko ogromnih izazova koje će naslijediti od predsjednika Busha.
U štampanom izdanju koje je izašao nekoliko dana prije izbora, ugledni časopis The Economist je objavio da Amerikanci treba da izaberu Obamu za “budućeg predsjednika slobodnog svijeta.” [1] Glas uredništva ovog uglednog časopisa bio je glas za BarackObamu, za povrat ugleda Amerike u svijetu, te jačanje američke ekonomije. Dalje se navodi da je Obama bolji kandidat za predsjednika sa više stila, inteligencije i discipline od protukandidata, sen. McCaina. Istražujući u periodu predizborne kampanje da se zaključiti da je i većina svijeta željelja vidjeti Obamu na mjestu budućeg predsjednika SAD.

Američki građani su pokazali da ih je većina razmišljala slično kao što je napisano u uvodniku The Economist prije izbora, izabravši nadmoćnom većinom Obamu za 44-tog predsjednika Amerike. Snaga Obamine poruka je privukla veliki broj novih glasača, dosta mladih ljudi, ali neočekivano i oni za koje se mislilo da neće glasati za njega zbog mogućih povećanih poreza ukoliko Obama osvoji izbore, pomažući mu da osvoji i države čiji su glasači na prošlim izborima ubjedljivo glasali za predsjednika Busha.

Radosti i veselje kod većine Amerikanaca su bila očigledna. Slavilo se u Los Angelesu, New Yorku, Atlanti… Na svečanosti u Chicagu prilikom pobjedničkog govora bilo je prisutno preko 100,000 vjernih Obaminih sljedbenika. Iz čitavog svijeta su stizale čestitke, od Kine, Rusije, preko Bliskog istoka, pa do Europe, Azije, Južne Amerike. Čak je i Kenya proglasila državni praznik u Obaminu čast. Iranski i Venecuelanski vrhovnici su, bez obzira na nadasve zategnute odnose između tih zemalja i SAD uputili svoje čestitke Obami na izboru. Svugdje se osjećala nekakva pozitivnija atmosfera, kao da je na trenutak čitav svijet zaboravio na ogromne probleme, ratove, glad, cijene goriva i finacijsku krizu.

Međutim u svom govoru nakon pobjede, Obama je pokušao da skrene pažnju američkim građanima i čitavom svijetu da se Amerika i globalna zajednica nalaze na velikom ispitu i da se svijet suočava sa dosta neriješenih gorućih problema. Bez obzira što je Obama miljenik većine svijeta i trenutno velikog broja Amerikanaca, pred njim su veliki izazovi u sljedećih nekoliko godina. Neuposleni građani brzo zaboravljaju svoje vođe koje slijede ukoliko nemaju čime hraniti porodicu. Pred novim predsjednikom će između ostalog biti i nekoliko ogromnih izazova koje će naslijediti od predsjednika Busha.


Bush - Obama
Ekonomska situacija u SAD je nadasve kritična. Novi izvještaj o neuposlenosti pokazuje najveći broj nezaposlenih u posljednjih 14 godina. Tri velike auto kompanije iz Detroita se sučeljavaju sa opadajućim prodajama, velikim gubicima, otpuštanjem radnika te nedostatkom novca za operacije. Financijska kriza je još uvijek duboka i osjeća se u čitavom svijetu. Obama je već počeo sastavljati i raditi sa timom ekonomskih savjetnika na ekonomskoj stabilizaciji i konkretnim planovima prije i nakon zvaničnog preuzimanja funkcije predsjednika 20. januara iduće godine.
Na vojno siguronosnom planu. ratovi u Iraku i Afganistanu će nastaviti da dominiraju vojno strateška pitanja u SAD. Naravno tu je i neizbježno pitanje Irana, Sirije, te dugoročni rješenje palestinsko-izraelskog problema. Rusija će nastaviti da igra veoma važnu ulogu u testiranju granica svoje moći na svjetskom političkom frontu. To će vjerojatno biti veliki test za Obamu kao što je već ruski predsjednik Medvedev najavio u svome obraćanju ruskoj naciji.

Pitanje globalnog zagrijavanja će sigurno imati značajnu ulogu na listi svjetskih problema. U tom dijelu leži i dio mogućih rješenja ekonomske situacije u SAD. Veliki broj kompanija se reorganizira kako bi počeli proizvodnju u oblasti obnovljive energije, bilo da je riječ o vjetrenjačama, solarnim panelima, geotermalnoj energiji. Obnovljiva energija igra sve veću ulogu u ukupnoj proizvodnji električne struje. Amerika kasni za pojedinim dijelovima Europe u tom sektoru, ali je sve veća zainteresiranost firmi za ovaj sektor u SAD, koji može dovesti do stvaranja novih radnih mjesta.


Joe Biden, novoizabrani potpredsjednik Amerike

Dalaze li se bolji dani i za Bosnu i Hercegovinu?
S obzirom na obim problema s kojima će se suočavati buduća administracija od ekonomije, zapošljavanja, ratova u svijetu, veoma je moguće za očekivati da neće doći do većeg američkog angažmana na rješavanjau svakog problema koji bi čitav svijet volio Amerika da riješi, počevši od Darfura u Sudanu, Palestine, ukidanje sankcija prema Kubi, pitanje Sjeverne Koreje, i drugih gorućih pitanja, uključujući i rješavanje balkanskih pitanja. Međutim s obzirom na poznato iskazano prijateljstvo Joe Bidena prema BiH, za očekivati je pozitivne korake SAD prema Bosni za razliku od posljednjih osam godina prilične nezainteresiranosti američke administracije. Naravno na veći angažman buduće američke administracije će ovisiti o angažiranju bošnjačkih političara i naše zajednice u SAD.

Mada je očigledna želja većine da novoizabrani predsjednik započne sa radom što prije, Obama je na svojoj prvoj konferenciji za štampu nakon izbora u Chicagu 7. novembra, napomenuo da “još nije predsjednik i da neće biti do 20. januara.” [2] Isto tako moramo biti svjesni da se do 20. januara se može desiti još dosta toga prije nego se Obama useli u Bijelu kuću. Također, rezultati neće doći sami od sebe i preko noći, ali je za očekivati pozitivnije ponašanje administracije, te veća međunarodna suradnja po pitanju ekonomije, sprječavanja sukoba, ratova, te rada na očuvanju okoline. Najvažnije će biti ostvariti nekoliko pozitivnih rezultata, za ostalo će trebati malo više strpljenja i dosta optimizma. Ne bi nam svima bilo na odmet da budemo malo pozitivniji i damo šansu novoizabranim vođama prije nego što ih počnemo omalovažavati i obezvrijeđivati i prije nego što počnu sa radom.

FussNote:
1) Barack Obama should be the next president of America, It’s time; The Economist; October 30th, 2008. Economist.com
2) Obama to center stage, promises action on economy news.yahoo.com



Ostali prilozi:
» PRIDORSKA KAPETANIJA
Samir Hadzalić | 02. August 2020 23:28
» OD DODIKOVA ARLAUKANJA DO MIJAUKANJA
Zijad Bećirević | 02. August 2020 18:31
» SRBIJA JE BOLESNIK NA BALKANU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. August 2020 15:28
» DA LI JE SKUPŠTINA RS-A DODIKOVA MOČVARA SA ŽABCIMA?
Mr. Milan Jovičić | 02. August 2020 15:05
» BAJRAM DOĐE NE MIRIŠU AVLIJE
Aziz Hurem | 30. July 2020 17:23
» MOJ OMAŽ BRATU SALKI BUKVAREVIĆU - BIO JE DRAG DRUG I POUZDAN PRIJATELJ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. July 2020 13:34
» LJUDSKOST MJERENA PRINCIPOM SLOBODE, AKCENAT DOKTRINE ISLAMA
Msc. Sumeja Smailagić | 28. July 2020 17:39
» ZAŠTO JE SULTAN MEHMED FATIH PRETVORIO AJA SOFIJU U DŽAMIJU
Dr. hfz. Safvet Halilović | 28. July 2020 15:29
» PERVERZNA KARIKATURA IZ SARAJEVA ZA POTOČARE
Amir Telibećirović | 27. July 2020 18:19
» ČEKAJ, MAGARČE, DOK TRAVA NARASTE
Zijad Bećirević | 26. July 2020 15:56
» KOVID-19 – SKICA ZA UZROČNO-POSLJEDIČNU VEZU!
Dr. Raim Bajrami | 22. July 2020 14:07
» I ULICA IMA DUŠU
Fatih Hadžić | 21. July 2020 19:03
» ŠOK DANA: "ZAR I TI, PAŠOVIĆU, PRIJATELJU MOJ"?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. July 2020 15:36
» ESAD KOČAN I HAJRIZ BRČVAK
Šemso Agović | 16. July 2020 17:48
Ostali prilozi istog autora:
» PUCNJI UPOZORENJA IZNAD BOSNE
17. September 2012 13:36
» TUNEL OD SARAJEVA DO GAZE
17. January 2009 10:07
» MOĆ SAMANTE POWER
03. December 2008 08:24
» ZAJEDNO ĆEMO PROMIJENITI SVIJET
03. October 2008 11:29
» POVJESNO DEFINIRAJUĆI MOMENAT
30. August 2008 19:56
» MOĆ KARIKATURA
06. August 2008 07:31
» OBAMA U GRAND RAPIDSU
16. May 2008 05:31
» DUGOROČNI USPJEH BOSNE
15. May 2008 18:49