Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


ŠTA NAS ČEKA U ČIKAGU? - POLICIJA?!
Procitaj komentar

Autor: Semir Đulić, predsjednik KBSA 2000. - 2002.
Objavljeno: 09. November 2008. 06:11:03

Kako prevazići probleme?
Dok su nedavno završeni izbori u BiH pokazali da nam danas sve više liči na jučer, a izbori u SAD potvrdili da ova država sa pravom nosi epitet “obećane zemlje“, Bošnjacima Sjeverne Amerike ostaje da čekaju ishod “izbora” koji su tajno planirani za 22. novembar 2008. godine u Chicagu. Mnogi će se zapitati, pa kakvi sad izbori? Ko koga i za što bira?

Onima koji su pratili i koji su upoznati sa svim onim što se u ovom post St. Louis periodu događa unutar bošnjačke zajednice, već na osnovu ovoga gore rečenog postaje jasno o kakvim je “izborima” riječ. Nije slučajno da riječ izbori stavljam u navodnike, jer na osnovu onog što je poznato i onog što javno nije poznato, u Chicagu i nisu planirani izbori, već ustoličenje tj. puč u vidu “savjetovanja”. Ova tvrdnja nije nikako produkt proročanskih sposobnosti pisca ovog teksta, već samo logičan zaključak dosadašnjeg slijeda događaja.
Sve je počelo davno prije St. Louisa stvaranjem koalicija i interesnih grupa oko mogućih kandidata za novog predjednika UO KBSA. Koordinacija New York (Hot - ef. Mulić) uz podršku dijela čikaške koordinacije (ef. Senad Agić - Erović) za svog kandidata ističu gosp. Muhameda Šaćirbeya ignorirajući teret (opravdan ili neopravdan, na sudu je da odluči) koji gosp. Saćirbey nosi i koji bi mogao biti politički štetan po KBSA. Da se ne bi shvatilo pogrešno: “čovjek je nevin dok sud ne utvrdi drugačije”, pa i “teret” koji gore spomenuh nema pravnu već političku konotaciju koju bi neprijatelji KBSA svakako eksploatisali. Sa druge strane oni koji su razmišljali malo dublje i na duže staze bili su svjesni gore pomenutog “tereta” i tražili su način kako da zaštite KBSA od mogućih negativnih posljedica. Tu mogućnost našli su u izmjeni Statuta putem amandmana kroz legalnu i legitimnu skupštinsku proceduru i gospodinu Emiru Ramiću kao protukandidatu čiji dosadašnji rad i ugled, kako među Bošnjacima u Sjevernoj Americi tako i u BiH, a i šire, daje veoma veliku šansu za uspjeh njihove vizije KBSA. Skupštinsko zasjedanje u St. Louisu je potvrdilo ispravnost takvog razmišljanja. Nezadovoljna takvim ishodom pomenuta koalicija New York - Chicago pokreće nezapamćenu lavinu optužbi, šikaniranja, blaćenja i čega sve ne svih onih koji ne misle kao oni, istovremeno aktivirajući rezervni plan. Prije nego što kažem nešto o tom planu mislim da je ovdje, objektivnosti radi, neophodno reći da je svoj “poraz” gospodin Saćirbey podnio mnogo lakše i dostojanstvenije nego njegov izborni štab, što je potvrdio svojom diskusijom na Skupštini u St. Louisu. Obzirom da su pogrešno procijenili odnos snaga članovi “izbornog štaba” su pristali na glasanje a kada su doživjeli poraz užurbano se prišlo planu “sve što nije uz nas to je nelegalno” koji se počeo realizirati u fazama.

Pismo Semira Đulića upućeno Nihadu Krupiću, glanogovorniku Radne grupe, upućeno 2. oktobra 2008.

Poštovani gosp. Krupić,

Razlog moga javljanja je posljednje Javno saopštenje nelegalne RG . Svojim selektivnim [pojedincima i izabranim medijima] slanjem istog omogućili ste mi da ga pročitam prije nego što je ugledalo svjetlo javnosti pa bih i ja kao što vi to radite mogao praviti slučaj od razlike u datumima, no to i nije osnovni razlog za
ovaj e-mail.
Osnovni razlog leži u tome što sam do sada smatrao da cilj RG nije razbijanje KBSA već govor uvrijeđenih sujeta koje u bijesu zbog neispunjenih obećanja datih nekome nastoje sebe opravdati pred tim nekim. Nažalost kako je vrijeme odmicalo sve mi je teže bilo boriti se sa pomisli da možda vaš cilj jeste uravo rasturanje - cijepanje KBSA.
Vaše zadnje saopštenje je samo još pojačalo tu sumnju. Pošto ste medijski istrošili Mujku vrijeme je da i ti odradiš posao za koji su te izabrali. Na moje iznenađenje i ti sam sebi postavljaš zamke jer prije nego što nešto potpišeš bilo bi dobro provjeriti nije li u tekstu previše kontradiktornosti koje bi mogle da ti se "razbiju o glavu". Evo nekih:
Kažete: "Dnevni red 9. Skupštine je sastavljen i predložen bez saglasnosti i potpisa predsjednika 8. Skupštine ... što je direktno kršenje pravne procedure...". Molim te da mi pokažeš gdje to u Statutu stoji da predsjedavajući prethodne Skupštine treba da potpiše Dnevni red slijedeće Skupštine na kojoj se bira novi predsjedavajući iz reda domaćina Susreta. Možda bi bilo dobro da od Mujke [s obzirom da je on 5 puta bio predsjedavajući Skupštine, mada po Statutu stoji da je to jednogodišnji
mandat ] zatražite kopije onih Dnevnih redova koje je on potpisao u tom petogodišnjem mandatu.
Dalje: "...da bi na kraju predsjedavajući 9. Skupstine... u grubom kršenju pravnog postupka predložene promjene progurao i izazvao krizu ... ".
Koji je to pravni postupak g-dina Muratovića prekršio? Šta to znači progurao? Koristeci silu? Ili su oni koji su to glasanjem prihvatili ovce koje ne misle svojom glavom?
Dalje u tekstu ponovo manipulišete dužinom spiska onih koji vas navodno podržavaju [u osnivače uključena IABNA i BACCA pa nema potrebe za ponavljanjem, IABNA-u čine i džemati koji vas ne podržavaju], 3/4 koordinacija, Kojih?, istaknuti pojedinci, Koji? - članovi RG?
Kažete da "Namjena komisije nikad nije bila da se koncentriše na pojedine ličnosti nego na... kršenje pravila "CORPORATE GOVERNANCE AND FIDUCIARY DUTY" i osobne moralne odgovornosti... ". Dovoljno je da pogledate početak vašeg Saopštenja i vidjet ćete da je poenta na imenu i prezimenu. Ističući sintagmu na engleskom jeziku vi ciljano običnom čitaocu koji razumije engleski ali nije familijar sa pravnom terminologijom sugerišete kako se radi o kršenju nečega veoma krupnog gotovo životno važnog.
"U interesu jedinstva KBSA... nekoliko članova iste [RG] je ponudilo prijedlog da glavni uzročnici ove kriza Emir Ramić i Murat Muratović zamrznu svoje djelovanje u UO KBSA... Nakon što su oni to odbili, 6 članova novoizabranog UO KBSA su napustili odbor." Ne poričući ničije pravo da predlaze nije mi jasno gdje u Statutu postoji odredba koja kaže da ukoliko se ne usvoji prijedlog kako sam kažete "nekoliko članova" nečega što će kasnije postati nestatutarna komisija, da oni čiji prijedlog nije prihvaćen imaju pravo na vainstitucionalno i nestatutarno djelovanje i svoje nezadovoljstvo predstavljati kao stav većine. Ako smatrate da je izbor novog UO KBSA nelegalan zašto i 6 članova koji su napustili taj UO KBSA ne zovete nelegalno
izabranim članovima?
A sada da predjem na povod vašeg saopštenja gdje pokazujete svoj pravi cilj. Vama nije bitan potez UO KBSA i predsjednika Ramića i sve ono pozitivno što se iz toga moglo polučiti. Vama je bitno napasti karakter čovjeka pa makar pri tome trebali iskoristiti i ugled koji drugi članovi UO imaju u javnosti. Bilo bi dobro da ste tog ugleda g-dje Pašić i g-dina Alibašića bili svjesni i da ste ga respektovali kada su vam isti predlagali i pozivali vas da se uključite u legalan rad KBSA. Što se tiče "unutarašnje korespodencije" vjeruj te mi imam je više nego što bih ikad poželio i ako je počnem javno prezentirati niko neće biti posteđen. Od toga koliko Emir kome smeta do toga sta je potrebno učiniti da ga se makne. O bitnosti datuma na kojoj vi insistirate rekao sam već na početku ovog e-maila.
A sada o "aferi Alispahić" koja uopšte ne postoji posebno ne na način kako je vi prezentirate. Vi dobro znate šta ste sami govorili o gosp. Alispahiću prije ovog teksta [ovdje neću navoditi čitate] vi znate sadržaje vaše korespodencije sa njim i nije potrebno da je ovdje iznosim. Ne mogu da vjerujem da vi u tekstu hoćete da
vidite nešto što šteti KBSA i jedinstvu Bošnjaka za koje se tako zdušno zalažete. Vas problem je što ste se sami prepoznali [u sintagmi "bošnjački diverzanti" koju i lično smatram prejakom u javnoj uporabi] mada vas niko eksplicitno pa čak mogu reći ni insuinativno ne pominje. Problem je u vama. Problem je u tome što ste u ovu igru uvukli i medije dajući ocjenu koji su manje ili više podobni ovim i onim interesima, problem je što eksploatišete instituciju IABNE, problem je što ne vidite da i vi bivate iskorišteni a svi zajedno gubimo.
Što se tiče narudžbe teksta spreman sam da je javno branim i da vodim diskusiju sa bilo kime koji to želi pokazati kao neuobičajenu praksu ili "nemoralan" čin. Siguran sam Nihade da je i tebi ta praksa poznata. Žalosno je da kroz selekciju medija kojima ste poslali svoje Saopštenje sužavate svoju mogućnost da svoju bajramsku čestitku uputite i onim Bosnjacima koji čitaju i slušaju druge medije u sjevernoameričkoj bošnjačkoj dijaspori.
Samo pozivanje na unutrašnju korespodenciju [privatnu] i njeno javno eksploatisanje može samo da vam šteti, jer time otvarate pandorinu kutiju iz koje u javnost mogu izaći mnoge privatne prepiske od kojih niko neće imati koristi. Nadam se da nećete zaboraviti da ste upravo vi podigli poklopac sa kutije. Bilo bi puno produktivnije da ste slijedili logiku i potez novoizabranog predsjednika UOKBSA g-dina Čačkovića, za to ni sada nije kasno. Što prije to shvatite biće bolje za sve nas.

S poštovanjem
Semir Đulić

P.S. Zamolio bih te da ovo proslijediš svim članovima nelegalne RG
Svaka faza obilježena je Saopćenjem za javnost nelegalne komisije. Prva faza je eliminisati pobjednika tj. gosp. Ramića. U tom cilju koordinirano se koriste sva raspoloživa sredstva: formira se nelegalna komisija, formiraju se nelegalne koordinacije, anagažiraju se podobni mediji, funkcije bivše i sadašnje, institucije i rukovodeći organi i ličnosti istih. Planski i dozirano se blati ugled i ličnost gosp. Ramića a da se pri tom ne navede ama baš niti jedan argumentovan primjer pogrešnog rada istog. Taktika je urodila plodom i gosp. Ramić podnosi ostavku, ali na njihovu žalost to nije kraj legalnog UO KBSA, pa prelazu u drugu fazu koja počinje novim Saopštenjem RG u kojem se slavodobitno objavljuje Ramićeva ostavka ali i konstatuje da to nije dovoljno, pa se sada čitav UO KBSA proglašava nelegalnim, dakle treba ga srušiti. Utvrđena je ili bolje reći aktivirana stara taktika “zavadi pa vladaj”, a za provedbu iste su ponovo anagažirani razni karijeristi, poltroni i marionete. Cilj je razjediniti legalni UO pa se u tu svrhu jedan od članova proglašava herojem, dvojema se ističe njihova principijelnost i objektivnost (zbog njihove obrazovanosti, intelektualne veličine a i popularnosti nije isplativo ulaziti u konflikt sa njima), dok se ostala četvorka proglašava “poslušnicima gosp. Ramića”. Kako ni to ne daje rezultate i javnost sve više staje na stranu Ramića i UO, nelegalnoj RG ne preostaje ništa do da se pokuša dodvoriti toj javnosti i sebe predstaviti kao mirotvorce spremne na kompromis, jer kako napisa gosp. Saračević: “mislim da je s obzirom na okolnosti dobar “timing”da izađemo sa saopćenjem kojim bi završili ovu fazu djelovanja ”. Kako predsjednik reče, glasnogovornik uradi i 5. novembra imamo novo Saopćenje koje ne donosi ništa novo niti nepoznato osim pokušaja da se kroz novi Statut pravda nestatutarnost sadašnje RG. Svima koji su iole upoznati sa aktima KBSA je jasno da ona moraju biti izmjenjena, ali ne iz razloga koje navodi RG. Jedino u čemu se potpuno slažem sa Saopćenjem jeste stav: “Osobe bez vizije, strategije, plana, snažnog morala i poštenja ne mogu učestvovati u procesu izgradnje i jačanja bilo koje institucije , a pogotovu KBSA, krovne organizacije Bošnjaka u Sjevernoj Americi“. Niko do sada, kao ovaj citat, nije uspio sažeto, jasno i precizno opisati nelegalnu RG. Bumerang je čudna stvar.

Posebno je zanimljivo kojim putem se ovo Saopštenje distribuira u “javnost” kojoj je namjenjeno. Slučajno ili namjerno za “distributera” je određen niko drugi do Glavni imam Senad ef. Agić (jer je glasnogovornik RG kupio novi computer “a sa starim su otišle i e-mail adrese”) kome je tako dat vruć krompir da on odredi kojim medijima, organizacijama i pojedincima Saopštenje treba da bude dostavljeno. Da li je ovo slučajnost? Može li se iz ovoga zaključiti da RG eksploatiše ugled i poziciju Glavnog imama istovremeno ga gurajući u situaciju da bude “krivac” svima onima koji to Saopštenje ne dobiju? Ili: da li sve odluke, saopštenja i sl. koje donosi nelegalna RG moraju prvo proći “cenzuru” Glavnog imama? Da li se ovim protvrđuje da iz RG stoji Glavni imam? Da li se podrška Radnoj grupi naplaćuje medijskim promoviranjem ideje Mešihata koja je dobila crveno svjetlo od Rijaseta i reisa Cerića? Zašto je uz pristanak Senada ef. Agića formirana nelegalna Koordinacija KBSA Chicago? Kako shvatiti i basmati po meni neprirodan savez Erović - ef. Agić? Samo iz poštovanja prema ugledu i funkciji Glavnog imama neću ovdje iznositi svoje odgovore na postavljena pitanja, već cu to prepustiti Senadu ef. Agiću, ukoliko želi i u koliko smatra da njegove džematlije treba da znaju odgovore. Ono sto ću ovdje reći jeste činjenica sa kojom će se vjerovatno složiti većina, a to je: bez javne podrške UO IABNA (jednog dijela) i glavnog imama ef. Agića gospoda Saračević, Erović, Krupić, Nikočević, ef. Kaljanac i ef. Cerić bili bi politički mrtvi i poslije St. Louisa kao i prije njega.

Dvoličnost je konstanta koja prati RG od njenog osnivanja i koja se svakodnevno potvrđuje. Pod idejom jedinstva Bošnjaka dovela je do cijepanja kako na kontinentalnom tako i na lokalnom (koordinacijskom) nivou. U ime opštih ciljeva zadovoljavju se lične ambicije, a u ime javnosti kuju tajni planovi. Upravo u tom kontekstu treba posmatrati i najavljeno Savjetovanje “REINTEGRACIJA KBSA” koje je zakazano od strane nelegalne KKBSA Chicago za 22. novembar ove godine. Svi se sjećamo kako je nekrunisani glasnogovornik RG gosp. Erović putem medija naglašavao važnost javnosti i demokratičnosti rasprave o “krizi” KBSA. Pa da vidimo kako tu javnost i demokratičnost gosp. Erović vidi u jeku priprema tog Savjetovanja u Chicagu. Obzirom da ga je nelegalna “KKBSA Chicago imenovala za predsjednika obora za pripremu Savjetovanja”, sav sretan što je napokon predsjednik nečega, on svoje saučesnike planiranog puča zasipa prijedlozima na čijoj demokratičnosti bi mu i sam Staljin zavidio. Tako Mujko demokratski u tački 7. predlaže da se na Savjetovanje pozovu “predstavnici koordinacija KBSA po našem spisku koordinacija koje su se izjasnile protiv kršenja statuta KBSA …” sa posebnim naglaskom da se iz St. Louisa pozovu samo BiH zajednice na čelu sa Ibrahimom Vajzovićem (dakle, ne koordincacija KBSA St. Louis). Da bi pokazao svoju velikodušnost Mujko predlaže da se pozovu i članovi legalnog UO KBSA kao i predstavnici koordinacija koje su podržale gosp. Ramića i legalni UO ali “pod uslovom da pismeno izjave da više ne priznaju legitimnost UO” tj. legalno izabranog UO na IX Skupštini KBSA. Sve je Mujko dobro proračunao, možda čak već i napisao tekst za svoju Tribinu Bošnjaka o rezultatima Savjetovanja koje tek treba da se održi. Zna on dobro da ljudi sa kičmom, stavom i principom neće ulaznicu na Savjetovanje platiti pljuvanjem po sebi, pa će mu to dobro doći da ih optuži kako nisu imali hrabrosti da se u ime jedinstva Bošnjaka pojave na Savjetovanju, iz čega po Mujkinoj logici proizilazi da su krivi. Da bi se sve ovo prezentovalo javnosti Mujko će pozvati “medije po spisku, bez onih koji su se neprincipijelno stavili na stranu nelegalnog (legalnog op. a.) UO KBSA….. “ što će reći samo one koji ce aminovati ono što Mujko & Co. kažu, a ukoliko ni ti mediji ne dođu Mujko će se postarati da im pošalje svoje tekstove - parole. Ukoliko se pak neko drzne da pokuša ući na Savjetovanje, a nije dobio poziv po “precizno i strogo utvrđenim spiskovima” ili ne pristane da potpiše gore pomenutu kapitulaciju i samoizdaju morat će da se suoči sa organima bezbjednosti jer ”na ulazu u svečanu salu ICC (BACA) stajaće dva policajca u civilu i dozvoliće ulaz samo onim osobama koje imaju originalni poziv“. Kako su već svi ili velika većina Mujkinih neistomišljenika eliminisani prije nego je Savjetovanje i počelo, to neće biti problema da se usvoji “tekst Rezolucije kao obavezujućeg dokumenta koja … bi dala dodatni mandat nasoj radnoj grupi ….”. Dalje Mujko kaže: ”Naša Radna grupa bi izradila tekst prijedloga Rezolucije najdalje do 12. novembra koji bi kao povjerljiv dokument dobili legitimni (Mujkini & Co. op. a.) predstavnici KBSA I IZBSA sa zadatkom da pravilno (po Mujkinom ćeifu op. a.) protumače svaki u svojoj sredini ciljeve (puč op. a.) koji se žele postići Savjetovanjem i Rezolucijom”. E, moj Mujko, ciljevi RG, Savjetovanja i Rezolucije koja će (je već davno) biti napisana, odavno su poznati bošnjačkoj javnosti Sjeverne Amerike i to onog trenutka kada je objavljen spisak članova nelegalne RG i onih koji je podržavaju (pojedinci, a ne nikako svi članovi organizacija koje se nabrajaju). Čak i ono što nam nije bilo poznato, ti si pokazao ovim prijedlozima. Već odavno sam te (vas) upozorio kako ste sebi najveći neprijatelji, a ovim se to samo potvrđuje. Sretno vam savjetovanje istomišljenika, a oni kojima je stalo prije svega do boljitka Bošnjačke zajednice otići će tamo gdje će moći slobodno iznijeti svoje misljenje bez ikakvih uslova i prijetnja policijom. Da je Mujko pretjerao u svojim prijedlozima primjećuje i njegov šef gosp. Saračević, pa mu predlaže da svoje prijedloge (sa kojima se u suštini slaže) upakuje tako da budu “politically correct” kako se narod ne bi ohaviz’o šta mu se stvarno sprema. Gosp. Saračević samo demonstrira svoje iskustovo bivšeg političara, potvrđujući tezu da se političari uvijek kriju iza “u ime i za narod” predlažući da na pozivnicama za Savjetovanje “u potpisu bi trebalo da stoji Odbor za realizaciju i predsjedavanje Savjetovanja, ali bez imena, da bi se izbjegle lične neprijatnosti …..”. Zamisli koliko ste sami ubjeđeni u ispravnost onoga što radite i čiji ste tvorci, da ispod toga ne smijete staviti ni svoje ime. Ja ću svakako potpisati svoj tekst i biti spreman da podnesem pozitivne i negativne komentare, pa čak i komentare kako ih g. Saračević nazva “primitivaca pod nick-names u bošnjaci.net”.
No, prije nego stavim svoj potpis ispod teksta, ne mogu, a da ne kažem nekoliko riječi. Nikad nisam bio za to da se interna korespondencija javno eksploatiše, a kao potvrdu toga uz ovaj tekst će biti objavljena i kopija mog e-maila davno upućenog glasnogovorniku nelegalne RG gosp. Krupiću, upozoravajući ga da će njihovo eksponiranje privatne korespondencije Ramić -Alispahić otvoriti Pandorinu kutiju koja će progutati sve. Nažalost, savjet nije prihvaćen i time je otvoren put da se i ovi gore navedeni citati prezentuju javnosti.

Citirana korespodencija članova RG ogoljava iskrenost njihove “dobre” namjere i želje da se KBSA postavi na prave osnove. Jedino do čega je njima stalo, jeste da smjeste svoje zadnjice. Oni su nesposobni da shvate da se liderom zajednice ne postaje sjedanjem u fotelju, već predanim i iskrenim radom za zajednicu i njeno unapređenje, za što su potrebni sposobnost, znanje i iskren nijet koji njima svakako nedostaje.

Svi ćemo se složiti da je kompromis potreban, no ovdje se, svakako, treba upitati kakav kompromis i sa kime i da li taj kompromis daje osnova za nadu da će sutra biti bolje svima.


Bošnjački centar u Chicagu
Ukoliko legalni UO KBSA pristane na kompromis sa nelelegalnom RG time će Radnoj grupi obezbijediti ono što ona nema, a to je osjećaj da su bitni i da predstavljaju nekoga. Radna grupa nije ništa drugo do skup uvrijeđenih sujeta, željnih osvete (toliko dugo se vrzmaju oko KBSA a nikada ih niko pohvalio nije) i lične promocije. Sigurno je da KBSA neće dobiti ništa ukoliko i dalje te osobe budu učestvovale u kreiranju i ostvarivanju njegove strategije. Zato i smatram da UO KBSA ne bi nipošto trebao da učestvuje na pomenutom Savjetovanju već svoju energiju treba usmjeriti na sastanak sa UO IABNA (nikako samo sa Senad ef. Agićem) i pokušati u otvorenom dijalogu riješiti sve nesuglasice koje očito postoje u odnosima ove dvije, za Bošnjake Sjeverne Amerike, izuzetno važne organizacije. Osnovna polazna tačka trebala bi biti da se radi o dvijema nezavisnim organizacijama čiji odnosi treba da počivaju na principu nemiješanja jedne u ingerencije i politiku druge organizacije. To svakako ne znači da je suradnja ovih dviju organizacije nepoželjna ili nemoguća već upravo obrnuto. Onoga trenutka kada jedna od njh za sebe prisvoji ulogu vrhovnog suca o unutrašnjm odnosima druge, nastaju problemi, ne samo po te organizacije, već i za cjelokupnu zajednicu. Insistiranje IZ da bude vjerski i politički, pa i svaki drugi, lider Bošnjaka najviše štete će donijeti upravo njoj, što potvrđuju i ova posljednja događanja, koja su neosporno dovela do podjela (doduše, javno još ne) unutar IABNA i kompromitovala ulogu Glavnog imama koji se iz samo njemu poznatih razloga svrstao na jednu stranu. Ukoliko se želi biti duhovni vođa svih, onda se to mora potvrditi djelom, a ne dolijevati ulje na vatru, a onda se pojaviti u ulozi mirotvorca. Čini mi se da je neophodno da sama IABNA načini jednu unutrašnju analizu u kojoj niko ne bi bio nedodirlijv i na osnovu toga donese i odgovarajuće mjere kako se greška ne bi ponovila.
KBSA svakako treba uraditi isto i uskladiti svoje pravne akte sa vremenom i novim izazovima koji pred njim stoje.To se sigurno neće desiti kompromisom sa nelegalnom RG već kroz legalnu proceduru koju predviđaju sadašnja, još uvijek važeća, dokumenta, a koja svakako pružaju takvu mogućnost.

Nama, Bošnjacima Sjeverne Amerike, članovima jedne ili obiju organizacija treba da bude jasno, da će mogućnost manipulacije nama biti upravo proporcionalna našem neučešću u radu istih. Prvi korak bi možda mogao biti da vidimo kako se to naši predstavnici lokalnih organizacija ili džemata odnose prema Savjetovanju u Chicagu, kako se ne bi desilo da se u naše ime, a bez našeg pristanka donose nekakve Rezolucije i ustoličuju ljudi koji to ničim ne zaslužuju.

Najbolji način da obilježimo Dan Državnosti BiH jeste da odemo na koncert koji organizuje legalna KKBSA Chicago a Savjetovanje prepustimo onima koji su i tako dovoljni sami sebi, zadovoljni u svome jednoumlju. Ukoliko ne želite imati posla sa policijom, idite na koncert - muzika je mnogo prijatnija uhu, već šuplje priče. Na kraju krajeva, proslava Dana Državnosti BiH je svečanost, a ne politikanstvo u vidu Savjetovanja.

Semir Djulić
Predsjednik KBSA 2000.-2003.

VRHOstali prilozi:
» VODIČ ZA „NOĆ VELIČANSTVENU“ - LEJLETU-L-QADR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. April 2024 13:27
» VUČIĆU, SKLONI RUKE SA BOSNE DA SVI PRODIŠEMO!
Murat Tahirović | 30. March 2024 15:23
» BOSNO MOJA, DIVNA I NEKADA BILA MILA, PRKOSNA I SRAMOTNA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 26. March 2024 16:38
» BANA DODIJELILA PLAKETU DR. HARUNU HADŽIĆU
Bošnjaci.Net | 24. March 2024 21:18
» SIJANINI STIHOVI
Avdo Metjahić | 21. March 2024 23:54
» KAPIJE SVJETLOSTI UMJETNIČKI I NAUČNI UNIVERZIM DR PUPOVIĆA (I)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. March 2024 14:46
» ŠTO NE STIGOŠE KAMOM, POSTIŽU GUMICOM!
Esad Krcić | 22. February 2024 01:24
» NE TREBA ODUSTAJATI OD ČINJENJA DOBRIH DIJELA
Mensud Alićušić | 19. February 2024 16:47
» ISMET HADŽIĆ PETODECENIJSKI TRAG U LIKOVNOJ UMJETNOSTI CRNE GORE (I)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. February 2024 15:40
Ostali prilozi istog autora:
» EMIR RAMIĆ I PREDSJEDNIK BUSH
26. September 2008 10:13
» ČINJENICE I PAROLE
20. September 2008 08:46
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif