Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


O diplomati najbolje svjedoče njegove izjave: Podgoričke Vijesti objavljuju da crnogorski konzul u Njujorku Dragan Sekulović upozorava
NA METI SAM VEHABIJA
Procitaj komentar

Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 10. November 2008. 07:11:03
Cijenjeni čitatelji,

Pred vama je najnovija izjava crnogorskog konzula u New Yorku koju je u izdanju od 11. novembra objavio dnevnik "Vijesti". Smatramo da je, bar za sada, suvišan svaki komentar. Pročitajte i uvjerite se sami o kakvom se diplomati radi, odnosno da je u Islamski centar Plav-Gusinje na sastanak sa građanima Crne Gore islamskog svjetonazora došao sa kojekakvim radikalističkim i vehabističkim predrasudama. To je najbolji pokazatelj da je naše pisanje u povodu njegovog "došaptavanja" potpuno istinito.

RedakcijaDragan Sekulović, diplomata po mjeri vladajuće crnogorske ratne hunte
Podgorica 11. novembar – Konzul Crne Gore u Njujorku Dragan Sekulović ocijenio je da ga država Crna Gora nije zaštitila od radikalnih pojedinaca u njujorškoj Islamskoj zajednici i van nje koji radikalno zastupaju vehabizam i bošnjaštvo.
“U Islamskoj zajednici i van nje pojedinci, podvlačim pojedinci, radikalno zastupaju vehabizam i bošnjastvo... Na žalost država Crna Gora ili bolje reći aktuelni političari nisu me zaštitili od tih pojedinaca”, navodi se u saopštenju Sekulovića dostavljenog “Vijestima”.
On je ocjenio da onima koji su ga napadali “smeta štošta, a naročito grb Crne Gore”.
“Većina od takvih nijesu državljani Crne Gore, a žele da pospremaju u njoj. Ubijeđen sam da radikalizam i pokušaji homogenizacije na njihovim idejama neće posustati u skorije vrijeme. Poručujem im da se sva obilježja mogu zamijeniti i kaktusom, ali samo u parlamentu Crne Gore”, navodi se u saopštenju.
Urednik internet portala Bošnjaci.net Esad Krcić zatražio je ranije da Crna Gora treba da povuče Sekulovića zbog vrijeđanja Bošnjaka i Albanaca.
Pojedine bošnjačke organizacije iz SAD optužile su Sekulovića da je na sastanku delegacije Vlade Crne Gore i predstavnika IZ, uvrijedio Bošnjake i Albance, navodno ih upoređujući sa teroristima. Sekulović je te tvrdnje negirao, ističući da je proglašen krivim zato što je neko jednu riječ iz njegovog komentara istrgnuo iz konteksta i protumačio na pogrešan način
“Izvinjavam se svima čija ubjeđenja nijesam imao namjeru da povrijedim. Naročito vrijednim Plavljanima i Gusinjanima sa kojima sam se susretao svaki dan. Nikada neću zaboraviti njihova otvorena srca i žuljevite ruke”, kazao je Sekulović. Sa.K. VijestiReagiranje Esada Krcića, gl. urednika web magazina Bošnjaci.Net na uzjavu Draga Sekulovića, crnogorskog konzula u New Yorku Proglasili me krivim bez prava na na odbranu -Vijesti, 8. novembar 2008.

ZAŠTO CRNOGORSKI KONZUL OBMANJUJE JAVNOST?

Vijesti: Konzul Crne Gore u Njujorku negirao da je vrijeđao muslimane

Proglasili me krivim bez prava na odbranu

Podgorica, 9. novembar – Konzul Crne Gore u Njujorku Dragan Sekulović izjavio je „Vijestima“ da je, bez prava na odbranu, proglašen krivim zato što je neko jednu riječ iz njegovog komentara istrgnuo iz konteksta i protumačio na pogrešan način.
Ministarstvo inostranih poslova (MIP) saopštilo je da će istražiti optužbe da je Sekulović na sastanku delegacije Vlade Crne Gore i predstavnika Islamske zajednice, održanog u Njujorku, uvrijedio Bošnjake i Albance, navodno ih upoređujući sa teroristima koji su se prije sedam godina avionima obrušili na Svjetski trgovački centar.
Sekulović je u izjavi „Vijestima“ kazao da su mediji više puta prenijeli informaciju da je on na sastanku, povodom početka izdavanja novih crnogorskih pasoša, svojim ponašanjem uvrijedio vjernike muslimanske vjeroispovjesti.
„Bez prava na odbranu i mogućnosti da budem aktivan učesnik utvrđivanja činjenica, proglašen sam odgovornim za navodnu 'upadicu', a ne komentar iz koga je istrgnuta samo jedna riječ“, piše u Sekulovićevoj izjavi „Vijestima“.
On je objasnio da se razgovor vodio oko konkursa za prijem na Policijsku akademiju u Danilovgradu, tokom kojeg su „pojedini učesnici“ oštro optuživali vlast da diskriminiše Bošnjake.
„Moj komentar je bio da postoje posebne, specificne profesije i da ne možemo svi biti policajci, doktori i piloti. Riječ 'piloti', a ne 'avijatičari' protumačena je kao optužba za terorizam i dovedena u vezu sa 11. septembrom. I sada sam šokiran da je tu riječ neko mogao shvatiti, protumačiti i iskoristiti na način kako je čitav događaj predstavljen na portalu Bošnjaci net. I to, upkos mom objašnjenju da sam pogrešno shvaćen, da mi ni na kraj pameti nije bila namjera da nekog uvrijedim. Posebno ne vjernike. Međutim, nije prihvaćeno ni moje zvanično izvinjenje odmah nakon 'incidenta'. Naprotiv, u tekstu na portalu je ismijano“, dodao je Sekulović.
Dan nakon sastanka, na portalu bošnjaci.net, u tekstu autora Esada Krcića, pojavio se tekst u kome se tvrdi da je, tokom priče o nacionalnoj zastupljenosti Bošnjaka u diplomatskim predstavništvima, Sekulović generalnom konzulu Branku Miliću došapnuo da su Bošnjaci „dobri avijatičari“.
Sekulović je konstatovao da je autor teksta „Bošnjak, rodom iz Zemuna, koji sebe deklariše kao državljanin Bosne i Hercegovine“.
„Moje pitanje je šta je radio na skupu sa državljanima Crne Gore“, kazao je Sekulović.
On je “Vijestima” rekao da je identičnu izjavu, samoinicijativno proslijedio i MIP-u.
U prvom reagovanju, MIP je izrazio „iskreno žaljenje zbog nemilog događaja, koji osuđuje“. Urednici pomenutog portalatražili su Sekulovićevu smjenu, i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike njegovu “suspenziju”, dok je parlamentarna Bošnjačka stranka zahtijevala da MIP-a “preduzme konkretne mjere”.
Ministar Milan Roćen nedavno je ocijenio da je konzul „napravio neoprostivu grešku“, da MIP istražuje taj slučaj i da će javnost biti upoznata sa odlukom.
“Vijesti” su prekjuče popodne od MIP-a zatražile odgovore u vezi sa ovim slučajem, ali uprkos jučerašnjem dogovoru, šefica njegovog kabineta Ivana Đukanović nije popodne odgovarala na telefonske pozive.
Na kraju teksta na portalu bošnjaci.net piše i da je aktuelna crnogorska vlast i preko službenih dokumenata „udarila na multinacionalnu i multireligioznu Crnu Goru“ i da im je 15 do 20 odsto Bošnjaka i oko 8 odsto Albanaca samo „ dobra maska pred evropskim i međunarodnom institicijama“.
“Više je nego očigledno da Bošnjaci nemaju predstavnike koji ih adekvatno mogu predstavljati i štititi od režimske najezde u Crnoj Gori“, piše u tekstu.
Esad Krcić: Gospodine Konzule, meni je Bosna Domovina, a sa Zemunom imam veze taman toliko, koliko i Bošnjaci sa «pilotima» spočitanim nam od vaše strane!

New York, 10. novembar: Nije mi namjera da se upuštam u polemiku sa neodgovornim crnogorskim diplomatom koji građane Crne Gore islamske vjeroispovjesti upoređuje sa teroristima, ali hoću javnosti da ukažem na nekoliko neistina koje je u nezavisnom dnevniku «Vijesti» iznio gospodin Dragan Sekulović, konzul u Generalnom konzulatu Crne Gore u New Yorku.

U tekstu, koji je objavljen 8. novembra t.g., konzul Sekulović je rekao da je “bez prava na odbranu, proglašen krivim, zato što je neko jednu riječ iz njegovog komentara istrgnuo iz konteksta i protumačio na pogrešan način”.

Od momenta objave teksta (19. okt.) na web magaznu Bošnjaci.Net sa sastanka crnogorske delegacije i građana CG koji žive u New Yorku (17. okt.), konzul Sekulović se nije pismeno ni usmeno obraćao Islamskoj zajednici Plav-Gusinje u New Yorku, ali ni redakciji Bošnjaci.Net, kako bi se izvinio ili eventualno objavili reagiranje. Koliko nam je poznato, spomenuti diplomata nije se obraćao ni crnogorskim medijima koji su objavili djelove teksta i pismo upućeno gospodinu Milanu Roćenu, ministru MIP-a CG, u čemu je ukazano o nedopustvom ponašanju diplomate (na šta je Ministarstvo izrazilo žaljenje). Ujedno to govori da se nismo ogriješili o konzula koji je proteklih 20-tak dana kovao planove kako da prešuti cijeli slučaj i(li) da se odbrani nakon neciviliziranog došaptavanja u Islamskom centru Plav-Gusinje u New Yorku izjednačavajući nas sa teroristima, što ostali članovi delegacije mogu potvrditi, te ukazati da mu nije dat bilo kakav povod za tako neprimjerno ponašanje. Konzul Sekulović, do momenta kada je na njegovo šaputanje ukazao predsjednik zajednice, koji ga između ostalih čuo, osim upadice na pitanje o nacionalnoj zastupljenosti u DKP-ima «da na ta mjesta trebaju stručni ljudi», cijelo vrijeme je šutio, tako da nismo imali šta «istrgnuti iz konteksta». Vjerovatno je konzul bio preokupiran razmišljanjema šta će došapnuti «bližnjem svome». Nego, konzul Sekulović nakon što je sam rekao da je «prozvan» od strane predsjednika zajednice, koji ga čak nije ni imenovao, ama baš niko ga nije čuo da se izvinio, izuzev ako opet nekome nije poslao crnogorsku diplomatsku notu «došaptavanja».

Želim naglasiti da je gospodin Osman Subašić, zamjenik ministra MUP-a odgovorio na pitanje o diskriminaciji Policijske akademije prema Bošnjacima odmah nakon izlaganja gostiju, a to je bilo u sredina večeri, dok nas je konzul Sekulović nakon neprimjernog šaputanja «zabavljao» sa njegovim tinejdžerskom izletom u Avijatičarskoj školi u Mostaru, što je bilo na kraju večeri i što nije imalo veze sa pitanjem o nacionalnoj zastupljenosti u DKP-ima a niti na ukazano neprimjerno došaptavanje.

Pored ostalog gospodin Sekulović je izjavio da sam ja, Esad Krcić, urednik magazina Bošnjaci.Net: „Bošnjak, rodom iz Zemuna, koji sebe deklariše kao državljanin Bosne i Hercegovine. Moje pitanje je šta je radio na skupu sa državljanima Crne Gore“ - kazao je Sekulović.
Ovo je tipična «istina», tipičnog diplomatskog predstavnika Crne Gore, kao manje-više sve «istine» koje širi zvanična Crna Gora. Doista nije mi namjera da crnogorskog diplomatu učim zemljopisom Crne Gore, ali s obzirom da je bez mog zahtjeva i znanja, i to javno, promijenio mjesto rođenja, a informacije Vaših cijenjenih čitatelja radi, ja, Esad Krcić, urednik magazina Bošnjaci.net, tvrdim – da sam rođen na obali Plavskog jezera u gradiću Plavu. Tamo sam rođen ja, moj otac, djed, pradjed, pra-pradjed... dok sa Zemunom imam veze taman toliko, koliko i Bošnjaci sa «pilotima» spočitanim nam od strane konzula Sekulovića.

Nego, očito da je u New Yorku proteklih dana «dobro» radilo crnogorsko «ušno odjeljenje» te smatram neozbiljnim odgovoriti crnogorskom konzulu o mom «deklarisanju kao državljaninu Bosne i Hercegovine» i posebno «šta sam radio na skupu sa državljanima Crne Gore». Ovakva izjava najbolje govori o crnogorskim vlastodršcima kakav stručan kadar šalju u diplomaciji. Najzad da li to znači, da potpisnik ovih redova nije bio na sastanku da ne bi imao ko zapisati konzulove uvrede?! Varate se konzule!

Iako mi je jako drago što se konzul oglasio, i vrijeme je bilo. Vjerovatno je pomislio da će se po ustaljenoj praksi, šutnjom zataškati slučaj, u što se na njegovu žalost prevario. Ko zna možda je očekivao da mu Bošnjaci i Albanci upute depešu sa porukom: izvinite konzule što ste nas nazvali teroristima!

Najzad, ovakav način ophođenja neka bude između njega i njegovih pretpostavljenih, a mi kao građani i Amerike obratit ćemo se mjerodavnim institucijama ove zemlje od kojih ćemo zatražiti oduzimanje diplomatskih akreditiva.

S poštovanjem,

Esad Krcić,
Gl. urednik Bošnjaci.Net
New York

Napomena: Crnogorski dnevnik Vijesti je objavio skraćenu verziju ovog reagiranja, zbog čega smo se odlučili da čitateljima Bošnjaci.Net učinimo dostupnim izjavu crnogorskog konzula Sekulovića i reagiranje gl. urednika Bošnjaci.Net.

VRH


  Dossier: Bošnjački centar u New Yorku i događaji
» NEW YORK: VEČE MUHABETA I BESJEDE O ZDRAVLJU SRCA
Selma Đešević | 15.02.2022 14:57
» ABDULAH SIDRAN I AHMED SEJDIĆ U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 11.03.2020 17:38
» NEW YORK: ODRŽANO VEČE KUR'ANA
Bošnjaci.Net | 29.12.2018 18:09
» NJUJORŠKI BAJRAMSKI TEKBIRI
Bošnjaci.Net | 25.06.2017 21:01
» KURBAN BAJRAM U NEW YORKU
B.net | 12.09.2016 18:39
» STOP PARAODBORU I PARADŽEMATU!!!
Avdo Metjahić | 03.04.2016 20:33
» IZABRANI NOVI ČLANOVI ODBORA
Bošnjaci.Net | 02.06.2013 19:56
» BOŠNJACI NAPRIJED!
Avdo Metjahić | 10.01.2012 22:01
» KREĆE BOŠNJAČKA KULTURNA REVOLUCIJA
Bošnjaci.Net | 08.01.2012 18:47
» PLAV, ŠAHOVIĆI, BUKOVICA, KO JE SLJEDEĆI?
Ibrahim Čikić | 05.10.2011 13:50
» ĐUKANOVE PODREPNE MUHE
Avdo Metjahić | 02.10.2011 09:34
» CRNOGORSKA HOROR KUĆA U NEW YORKU
Esad Krcić | 22.09.2011 15:00
» LIKVIDACIJA 11 BOŠNJAČKIH PRVAKA U PLAVU
Prof. Ramo Markišić | 21.09.2011 15:43
» PLAV - GUSINJE: SMRT ILI KRST
Mehmed Meša Delić | 21.09.2011 15:28
» SVOJU KUĆU RUŠE, A TUĐU HOĆE DA PRAVE
Avdo Metjahić | 17.09.2011 19:42
» DELEGATI IZGLASALI OTKAZ IMAMU MULIĆU
Esad Krcić | 14.02.2011 08:58
» NOVI ODBOR U NOVOJ HIDŽRETSKOJ GODINI
Esad Krcić | 06.12.2010 15:23
» PONOSIT ĆEMO SE SA CENTROM
Esad Krcić | 14.05.2009 22:06
» ŠERBOVO RAZAPINJANJE
Esad Krcić | 20.11.2008 06:53
» NA METI SAM VEHABIJA
Esad Krcić | 10.11.2008 07:22
» KONAČNO - KLJUČEVI U RUKAMA BOŠNJAKA
Esad Krcić | 22.10.2008 13:42
» ČAK 57,4 ODSTO PLAVLJANA ŽIVI U ISELJENIŠTVU
Bošnjaci.Net | 02.07.2008 06:00
» SPISAK DONATORA ZA CENTAR U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 22.05.2008 18:42

Ostali prilozi:
»
Detektor.ba | 15. July 2024 16:49
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
» BOŠNJAK, BOSANSKI JEZIK I ISLAM
16. October 2023 16:58
» ŠUPLJA MANTRA EDINA RAMULIĆA
05. June 2023 15:26
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif