Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Aktuelno

Humanitarna akcija
POMOZIMO DINU CANOVIĆU IZ PLAVA!
Autor: B.net
Objavljeno: 21. November 2008. 09:11:28
Dino Canović treba našu pomoć

Od pet godina ostao hendikepiranDino u porodičnom okruženju

Dino sa bratom i setrama
Da životne sudbine znaju da budu veoma teške pokazuje i primjer dvanaestogodišnjeg Dina Canovića iz Plava. Njegova životna drama, kako piše Nezavisna revija "Fokus", počela je prije šest godina kada se zbog lošeg zdravstvenog stanja našao u bolnici. Na početku, zbog neblagovremenog utvrđivanja uzroka sve težeg zdravstvenog stanja, možda i gubi dragocjene dane da bi se na vrijeme spriječilo ono što je uslijedilo u Beogradu. Naime, Dino se u glavnom gradu Srbije pojavio sa dijagnozom raka. Jedini spas bila je amputacija lijeve ruke, i to skroz do ramena.


Pozivamo cijene čitatelje Bošnjaci.Net, koji su uvijek spremni na humanost, da podrže ovu humanitarnu akciju. Za uplatu slijedite instrukcije koje su u sklopu teksta.


Tako je ovaj dječak sa samo pet godina ostao hendikepiran. Od tada se njegovi roditelji Sevda (Pupović) i Nedžad Canović bore da sakupe novac za protezu, koja bi mu omugućila koliko-toliko normalan život.

Otac malog Dina radi kao vozač za jednu beogradsku privatnu firmu. Od te plate izdržava osmočlanu porodicu koja živi u okolini Beograda. Osim Dina, imaju još petoro djece. Dino je učenik šestog razreda osnovne škole „Branko Radičević" u Velikoj Moštanici. Drugari u školi mu pomažu da se osjeća bolje. I oni, poput Dinove četiri sestre i jednog brata, daju sve od sebe kako bi mu skinuli tugu s lica. Pomažu mu oko oblačenja, obuvanja, spremanja za časove i sve drugo što su u mogućnosti. Suze dječakove nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Da bi Dino nastavio normalan život potrebno je sakupiti oko 40.000 eura kako bi otišao na operaciju i ugradnju proteze u Njemačkoj ili Rusiji. Međutim, taj novac porodica Canović nema.

Kada se Dino razbolio, njegov otac je zajedno sa njim, radi terepija, živio u Beogradu dvije godine. Potrošili su svu porodičnu ušteđevinu. Zahvaljujući dobrim ljudima Dinov otac je našao posao kao vozač. Nakon što je našao i kuću, u kojoj je trebalo čuvati jednu stariju baku, došla je i ostala porodica iz Plava. Baka je prošle goidine umrla a njen sin Dragan Jovičić, upoznat sa situacijom Canovića, dao im je kuću i imanje da besplatno stanuju i obrađuju zemljište. Želio je na taj način da im bar malo pomogne. Ipak, i pored toga sva njihova prihodovanja dovoljna su samo za osnovne životne potrebe. Canovići vjeruju da će humanost naših ljudi i ovog puta doći do punog izražaja i da će Dino uskoro okrenuti novu stranicu u svom životu. Naravno, potrebno je da se neophodna sredstva sakupe što prije kako bi Dino otišao na operaciju. Njegov otac Nedžad i ostali članovi porodice Canović su, za Nezavisnu reviju "Fokus", kazali da ne žale da sve što imaju prodaju, samo da bi Dinu vratili osmijeh na lice. Međutim, malo im je od imovine ostalo.

Zbog toga molimo sve one koji su u mogućnosti da pomognu ovom dječaku. Zainteresovani mogu da se jave Šemsu Bajraktareviću na broj telefona (646) 351-6941. Takođe, vaše donacije možete uplatiti direktno na žiro račun Dina Canovića. Pored toga, uskoro će u Njujorku biti formiran Odbor za prikupljanje pomoći Canoviću. Svi koji žele da se uključe mogu da se jave Šemsu Bajraktareviću.  Dossier: Akcija za Dina Canovića
» ZA DINA DOLAZI BOLJA I SRETNIJA BUDUĆNOST
Dr. Mersim Ziljkić | 08.02.2009 21:09
» FONDACIJA KOJA ĆE DINI VRATITI OSMJEH
Abidin Musić | 26.01.2009 08:01
» POMOZIMO DINU CANOVIĆU IZ PLAVA!
B.net | 21.11.2008 09:54

Ostali prilozi:
» BKHD: RAMAZANSKI PAKETI ZA BIH
B.net | 28. April 2020 01:16
» GDJE JE KOJA VOJSKA BILA 9. MAJA 1995.?
Vijesti.ba | 22. April 2020 14:57
» “U VOZUĆI SE BRANI MOSKVA”
Said Šteta | 24. September 2019 13:10
» PLAVLJANI I GUSINJANI NIKADA SE NISU DIJELILI
Bošnjaci.Net | 01. December 2018 20:11
» SREBRNI ČIBUK - BERANSKOG MUFTIJE ADEM EF. SOFTIĆA
Adem Ado Softić | 23. September 2018 16:29
» BORCI SE NISU BORILI ZA OVAKAV GRAD MOSTAR
Vijesti.ba | 30. June 2018 15:05
» EMINI BAJRAMOVIĆ POTREBNA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 14. May 2018 16:52
Ostali prilozi istog autora: