Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DODIKOVA KUKNJAVA NA BOŠNJAČKE LOBISTE KOJI SU SPRIJEČILI DA ČETNIKUŠA PLAVIŠIĆ BUDE PUŠTENA IZ ZATVORA
Autor: Hayat
Objavljeno: 06. December 2008. 07:12:50

Četnikuša do daljnjeg ostaje bez premijerovog zagrljaja. Šteta!


"Svakako da je politika snažno umiješana u sve ovo i Vlada Švedske, koja je odlučivala o tome, apsolutno se nije pokazala kao realna. Jasno je da su ovdje mnogo učinili bošnjački lobiji i uspjeli su da zastraše institucije koje su odlučivale o puštanju", ocijenio je Dodik.
Hayat.ba prenosi informaciju SRNA-e da je premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ocijenio da je odluka švedske Vlade, kojom je odbijen zahtjev za pomilovanje bivšeg predsjednika RS Biljane Plavšić "neshvatljiva u atmosferi u kojoj zločini nad Srbima prolaze gotovo nekažnjeni".

Dodik smatra da je ova odluka deprimirajuća i da je donesena pod uticajem bošnjačkog lobija.

"Svakako da je politika snažno umiješana u sve ovo i Vlada Švedske, koja je odlučivala o tome, apsolutno se nije pokazala kao realna. Jasno je da su ovdje mnogo učinili bošnjački lobiji i uspjeli su da zastraše institucije koje su odlučivale o puštanju", ocijenio je Dodik.

Dodik je za "Glas Srpske" ocijenio da je deprimirajuće što Vlada Švedske nije poštovala Statut kojim se dozvoljava da nakon određenog vremena na slobodu budu pušteni oni zatvorenici koji su se dobro ponašali.

"To je neshvatljivo u atmosferi u kojoj zločini nad Srbima prolaze gotovo nekažnjeni, u kojoj je Naser Orić oslobođen, u kojoj se oslobađaju generali koji su izdavali naredbe za ubijanje", rekao je Dodik.

Vladan Batić, bivši ministar pravde u Vladi Zorana Đinđića, ocijenio je da odluka da Plavšićeva ne bude puštena na slobodu predstavlja poraz zapadne demokratije.

"Ako postoje humani razlozi da se neko pusti na slobodu, onda su oni postojali u slučaju Plavšićeve. Međutim, u ovoj odluci bili su dominantni politički aršini, a ne humani. Na primeru Plavšić dokazano je da je priča o humanosti i demokratiji jeftini paravan", smatra Batić, koji je i jedan od inicijatora za puštanje na slobodu Biljane Plavšić.

Vlada Švedske odbila je juče da zbog starosti i slabog zdravlja pusti na slobodu Biljanu Plavšić, a portparol švedskog ministra za pravosuđe Martin Valfridson rekao je da razloge za ovu odluku vlada neće obrazložiti.

Ovo je drugi put da je Vlada Švedske odbila zahtjev za pomilovanje bivšeg predsjednika RS Biljane Plavšić, koja od 2003. godine kaznu zatvora izdržava u švedskom zatvoru Hinsenberg.

Plavšićevoj je kaznu od 11 godina zatvora izrekao Haški tribunal za zločine protiv čovječnosti, a pomilovanje je zatražila, jer je već napunila 78 godina i lošeg je zdravlja.

U zakonodavstvu Švedske postoji klauzula prema kojoj se lica starija od 70 godina puštaju na slobodu, uz uslov da su određeno vrijeme provela u zatvoru. Plavšićeva je ispunila i taj zahtjev za puštanje, navršila je 78 godina, a u izdržavanje zatvorske kazne nije joj bila uračunata ni godina i po kućnog zatvora provedenog u Beogradu.

Hayat.ba


  Dossier: Zločinka Biljana Plavšić
» SNAGA U LOBIRANJU U ISTINI I PRAVDI
Željko Milićević | 06.12.2008 19:51
» INICIJATIVA PLAVŠIĆ: MOŽEMO LI, BOŠNJACI?
Ferid Ferko Šantić | 12.09.2008 07:47

Ostali prilozi:
» SALKIĆ U TRODNEVNOJ POSJETI SANDŽAKU
B.net | 20. February 2020 21:48
» AKO ZATREBA TU SMO DA BRANIMO SVOJU DOMOVINU BOSNU!
Eset Muračević | 20. February 2020 14:24
Ostali prilozi istog autora: