Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


Nakon incidenta u New Yorku
CRNOGORSKI KONZUL SEKULOVIĆ SA "PILOTIMA" OTPUTOVAO U PENZIJU
Procitaj komentar

Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 09. December 2008. 12:12:17
Pored web magazina Bošnjaci.Net koji je pokrenuo inicijativu za suspenziju konzula Sekulovića, po istom pitanju MIP-u i vlastima u CG obratili su se Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Bošnjačka stranka u Crnoj Gori.

Esad KRCIĆ: Dok su se Ambasador i Generalni konzul CG u SAD-u (Vlahović i Milić) crvenili i izvinjavali članovima Islamske zajednice Plav-Gusinje zbog postupka i neciviliziranog čina njihovog kolege i crnogorskog diplomate, konzul Sekulović je istu noć viđen u društvu sa ambasadorom Bosne i Hercegovine pri UN-u Milošom Pricom (poznatiji kao bivši šef kabineta zločinke Biljane Plavšić) i još trojicom ruskih diplomata. Oni su se gotivili u “Rainbow room” na 65-om spratu Rockefeller Centra (centralni dio Manhattana), koji je jedan od najskupljih restorana u New Yorku. Doduše nismo uspjeli saznati da li je crnogorski konzul Sekulović vidao “diplomatske rane” ili je razbijao brigu u “visokom” srpsko-ruskom diplomatskom društvu u najskupljem restoranu!? Ko zna možda je u pitanju bio samo srpsko-ruski bratski savjet?!
Neposredno nakon ovog “diplomatskog” druženja otputovao je za Crnu Goru. Avionom! Dakako ovog puta ukazala mu se prilika da po svom izboru bira “pilota”.
Službena stranica MIP-a Crne Gore je objavila da je u povodom incidenta na sastanku sa predstavnicima Islamske zajednice 17. oktobra ove godine u New Yorku, Ministarstvo inozemnih poslova Crne Gore pokrenulo je odgovarajući postupak protiv konzula Dragana Sekulovića.

S tim u vezi MIP CG obavještava javnost da je ovaj slučaj okončan povlačenjem konzula Dragana Sekulovića iz Generalnog konzulata Crne Gore u New Yorku, raskidom radnog odnosa na njegov lični zahtjev, radi odlaska u penziju.

Ministarstvo inozemnih poslova koristi i ovaj povod da ponovi istinsku posvećenost, zajedno sa drugim institucijama sistema, građenju najboljih odnosa sa dijasporom, kao i daljem unapređivanju multietničkih, multivjerskih i multikulturnih vrijednosti i osobenosti po kojima je Crna Gora prepoznata i uvažena u regionu i na širem međunarodnom planu, stoji u saopćenju MIP-a.

Da podsjetimo, Dragan Sekulović (sada već bivši) konzul Crne Gore u New Yorku, na sastanku održanom u prostorijama Islamskog centra na Astoriji, Bošnjake i Albance islamskog svjetonazora, o “pilotskom”došaptavanju poistovjetio ih je sa “teroristima”. O ovom slučaju gl. urednik web magazina Bošnjaci.Net (uz podršku predsjednika i članova Odbora Islamske zajednice Plav-Gusinje, koji su u svakodnevnim kontaktima sa crnogorskim diplomatama u Americi tražili Sekulovićevu smjenu), objavio je više priloga i uputio je nekoliko pisama MIP-u Crne Gore i javnosti, u kojima je zatražena suspenzija crnogorskog konzula. Ističemo da se povodom ovog slučaja MIP Crne Gore javno izvinio Bošnjacima i Albancima.

Crnogorski konzul Sekulović u par navrata oglašavao se u crnogorskim medijima iznoseći lažne podatke o porijeklu gl. urednika Bošnjaci.Net, posebno naglašavajući da ga navodno “država Crna Gora nije zaštitila od radikalnih pojedinaca u njujorškoj Islamskoj zajednici i van nje koji radikalno zastupaju vehabizam i bošnjaštvo”. Stavovi izrečeni u medijima jasno su ukazali da je crnogorski konzul došao sa predrasudama na sastanak sa predstavnicima IZ motajući mu se po glavi islamofobične misli o “radikalnim Bošnjacima i vehabijama”.

Nakon što su podgoričke “Vijesti” objavile ovu izjavu, MIP CG se javno ogradio od konzulovih istupanja. Sekulović je također dao izjavu bez znanja i odobrenja od strane Ambasadora CG u Washingtonu g. Miće Vlahovića i Generalnog konzula u NY g. Branka Milića. Nakon objave spomenute izjave Ambasador Vlahović i Gen. konzul Milić zatražili su sastanak sa članovima Odbora Islamske zajednice Plav-Gusinje. Sastanak je održan 11. novembra t.g., na kojem su se i ime MIP-a CG, Ambasade u Washingtonu i Generalnog konzulata u New Yorku, ponovo izvinili svim članovim Islamske zajednice u New Yorku, odnosno Bošnjacima i Albancima.


S pilotima do sigurne penzije: Bivši crnogorski konzul Sekulović

“Slučaj crnogorskog konzula Sekulovića” ostati će zapisan i upamćen kao jedan krajnje nediplomatski i neciviliziran primjer, ali istovremeno i kao slučaj u kojem je MIP CG u suradnji sa Ambasadom u Washingtonu i Generalnim konzulatom u New Yorku iskazao spremnost da ga u što kraćem roku riješi u korist uvrijeđenih Bošnjaka i Albanaca porijeklom Crne Gore koji žive u SAD-u. Vjerujemo da će MIP CG ubuduće voditi računa koje će diplomate slati u New York, u sredini gdje su dominantni iseljenici bošnjačke i albanske nacionalnosti, i kada se dobro zna zbog čega i zbog koga se nalaze tu gdje se nalaze. Za nadati se da će prije svega poslati profesionalne diplomate kojima se neće pričinjavati da ih proganjaju “radiklani Bošnjaci i vehabije”.
Važno je još napomenuti, dok su se Ambasador i Generalni konzul CG u SAD-u (Vlahović i Milić) crvenili i izvinjavali članovima Islamske zajednice Plav-Gusinje zbog postupka i neciviliziranog čina njihovog kolege i crnogorskog diplomate, konzul Sekulović je istu noć viđen u društvu sa ambasadorom Bosne i Hercegovine pri UN-u Milošom Pricom (poznatiji kao bivši šef kabineta zločinke Biljane Plavšić) i još trojicom ruskih diplomata. Oni su se gotivili u “Rainbow room” na 65-om spratu Rockefeller Centra (centralni dio Manhattana), koji je jedan od najskupljih restorana u New Yorku. Doduše nismo uspjeli saznati da li je crnogorski konzul Sekulović vidao “diplomatske rane” ili je razbijao brigu u “visokom” srpsko-ruskom diplomatskom društvu u najskupljem restoranu!? Ko zna možda je u pitanju bio samo srpsko-ruski bratski savjet?!
Neposredno nakon ovog “diplomatskog” druženja otputovao je za Crnu Goru. Avionom! Dakako ovog puta mu se ukazala prilika da po svom izboru bira “pilota”.

Ovaj “slučaj crnogorskog konzula Sekulovića” ostati će zapisan i upamćen kao jedan krajnje nediplomatski i neciviliziran primjer, ali istovremeno i kao slučaj u kojem je MIP CG u suradnji sa Ambasadom u Washingtonu i Generalnim konzulatom u New Yorku iskazao spremnost da ga u što kraćem roku riješi u korist uvrijeđenih Bošnjaka i Albanaca porijeklom Crne Gore koji žive u SAD-u. Vjerujemo da će MIP CG ubuduće voditi računa koje će diplomate slati u New York, u sredini gdje su dominantni iseljenici bošnjačke i albanske nacionalnosti, i kada se dobro zna zbog čega i zbog koga se nalaze tu gdje se nalaze. Za nadati se da će prije svega poslati profesionalne diplomate kojima se neće pričinjavati da ih proganjaju “radiklani Bošnjaci i vehabije”.

Ipak pozitivno je istaći da cijeli slučaj, po staroj praksi, nije zataškan od strane crnogorskih zvaničnika. Time se iskreno nadamo da će crnogorske vlasti na čelu sa predsjednikom Filipom Vujanovićem i “doživotnim” premijerom Milom Đukanovićem postupiti po ugledu na ovaj primjer te da konačno ubrzaju rješavanje slučaja hapšenja i deportacije 86 Bošnjaka sa Crnogorskog primorija, odnosno da odgovorni budu uhapšeni i procesuirani, također i naredbodavce i počinioce zločina počinjenih u Bukovici, otmice u Štrpcima…

Cijenimo da je Ministarstvo inozemnih poslova javno istaklo da će zajedno sa drugim institucijama sistema, raditi na građenju najboljih odnosa sa dijasporom, kao i daljem unapređivanju multietničkih, multivjerskih i multikulturnih vrijednosti i osobenosti… Za nadati se da ovakav stav MIP-a neće biti samo lijepe riječi na papiru već da će građani Crne Gore (prvenstveno Bošnjaci) konačno početi prepoznavati i sebe, odnosno nacionalni, kulturni i vjerski identitet u državi u kojoj su rođeni. Za očekivati je da se za početak krene od državnih simbola, koji govore suprotno od multi-kulti “građanske” državne slike, zatim o parlamentarnoj zastupljenosti, uposlenost u strukturama vlasti, DKP-ima i tako redom.

VRH


  Dossier: Bošnjački centar u New Yorku i događaji
» NEW YORK: VEČE MUHABETA I BESJEDE O ZDRAVLJU SRCA
Selma Đešević | 15.02.2022 14:57
» ABDULAH SIDRAN I AHMED SEJDIĆ U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 11.03.2020 17:38
» NEW YORK: ODRŽANO VEČE KUR'ANA
Bošnjaci.Net | 29.12.2018 18:09
» NJUJORŠKI BAJRAMSKI TEKBIRI
Bošnjaci.Net | 25.06.2017 21:01
» KURBAN BAJRAM U NEW YORKU
B.net | 12.09.2016 18:39
» STOP PARAODBORU I PARADŽEMATU!!!
Avdo Metjahić | 03.04.2016 20:33
» IZABRANI NOVI ČLANOVI ODBORA
Bošnjaci.Net | 02.06.2013 19:56
» BOŠNJACI NAPRIJED!
Avdo Metjahić | 10.01.2012 22:01
» KREĆE BOŠNJAČKA KULTURNA REVOLUCIJA
Bošnjaci.Net | 08.01.2012 18:47
» PLAV, ŠAHOVIĆI, BUKOVICA, KO JE SLJEDEĆI?
Ibrahim Čikić | 05.10.2011 13:50
» ĐUKANOVE PODREPNE MUHE
Avdo Metjahić | 02.10.2011 09:34
» CRNOGORSKA HOROR KUĆA U NEW YORKU
Esad Krcić | 22.09.2011 15:00
» LIKVIDACIJA 11 BOŠNJAČKIH PRVAKA U PLAVU
Prof. Ramo Markišić | 21.09.2011 15:43
» PLAV - GUSINJE: SMRT ILI KRST
Mehmed Meša Delić | 21.09.2011 15:28
» SVOJU KUĆU RUŠE, A TUĐU HOĆE DA PRAVE
Avdo Metjahić | 17.09.2011 19:42
» DELEGATI IZGLASALI OTKAZ IMAMU MULIĆU
Esad Krcić | 14.02.2011 08:58
» NOVI ODBOR U NOVOJ HIDŽRETSKOJ GODINI
Esad Krcić | 06.12.2010 15:23
» PONOSIT ĆEMO SE SA CENTROM
Esad Krcić | 14.05.2009 22:06
» ŠERBOVO RAZAPINJANJE
Esad Krcić | 20.11.2008 06:53
» NA METI SAM VEHABIJA
Esad Krcić | 10.11.2008 07:22
» KONAČNO - KLJUČEVI U RUKAMA BOŠNJAKA
Esad Krcić | 22.10.2008 13:42
» ČAK 57,4 ODSTO PLAVLJANA ŽIVI U ISELJENIŠTVU
Bošnjaci.Net | 02.07.2008 06:00
» SPISAK DONATORA ZA CENTAR U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 22.05.2008 18:42

Ostali prilozi:
» KATUN KOLJENOVIĆA-DRAGULJ PROKLETIJA
Božidar Proročić i Boban Redžepagić | 17. July 2024 16:16
» PLAV U CENTRU PAŽNJE POČELI 24. DANI BOROVNICE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 16. July 2024 17:57
» OTVORENO PISMO ELMEDINU KONAKOVIĆ MINISTRU VANJSKIH POSLOVA DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. July 2024 16:43
» „POSLJEDNJI BOJ“ AKADEMIKA ADAMIRA JERKOVIĆA
Oslobođenje | 07. July 2024 00:30
» OD PETKA DO PETKA
Mensur Pašalić | 21. June 2024 18:25
» NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. June 2024 14:04
» CRNA GORA I KURBAN BAJRAM PRAZNIK RADOSTI I ZAJEDNIŠTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. June 2024 15:59
» IN MEMORIAM DR. OMER ĐURBUZOVIĆ
Božidar Proročić, književnik i publicista | 14. June 2024 14:14
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
Bošnjaci.Net | 11. June 2024 21:10
» STRANKA NYANS NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT
Bošnjaci.Net | 08. June 2024 17:12
» OTVORENO PISMO ANDRIJI MANDIĆU
Božidar Proročić, književnik i publicista | 25. May 2024 12:33
Ostali prilozi istog autora:
» BOŠNJAK, BOSANSKI JEZIK I ISLAM
16. October 2023 16:58
» ŠUPLJA MANTRA EDINA RAMULIĆA
05. June 2023 15:26
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif