Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Nakon incidenta u New Yorku
CRNOGORSKI KONZUL SEKULOVIĆ SA "PILOTIMA" OTPUTOVAO U PENZIJU
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 09. December 2008. 12:12:17
Pored web magazina Bošnjaci.Net koji je pokrenuo inicijativu za suspenziju konzula Sekulovića, po istom pitanju MIP-u i vlastima u CG obratili su se Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Bošnjačka stranka u Crnoj Gori.

Esad KRCIĆ: Dok su se Ambasador i Generalni konzul CG u SAD-u (Vlahović i Milić) crvenili i izvinjavali članovima Islamske zajednice Plav-Gusinje zbog postupka i neciviliziranog čina njihovog kolege i crnogorskog diplomate, konzul Sekulović je istu noć viđen u društvu sa ambasadorom Bosne i Hercegovine pri UN-u Milošom Pricom (poznatiji kao bivši šef kabineta zločinke Biljane Plavšić) i još trojicom ruskih diplomata. Oni su se gotivili u “Rainbow room” na 65-om spratu Rockefeller Centra (centralni dio Manhattana), koji je jedan od najskupljih restorana u New Yorku. Doduše nismo uspjeli saznati da li je crnogorski konzul Sekulović vidao “diplomatske rane” ili je razbijao brigu u “visokom” srpsko-ruskom diplomatskom društvu u najskupljem restoranu!? Ko zna možda je u pitanju bio samo srpsko-ruski bratski savjet?!
Neposredno nakon ovog “diplomatskog” druženja otputovao je za Crnu Goru. Avionom! Dakako ovog puta ukazala mu se prilika da po svom izboru bira “pilota”.
Službena stranica MIP-a Crne Gore je objavila da je u povodom incidenta na sastanku sa predstavnicima Islamske zajednice 17. oktobra ove godine u New Yorku, Ministarstvo inozemnih poslova Crne Gore pokrenulo je odgovarajući postupak protiv konzula Dragana Sekulovića.

S tim u vezi MIP CG obavještava javnost da je ovaj slučaj okončan povlačenjem konzula Dragana Sekulovića iz Generalnog konzulata Crne Gore u New Yorku, raskidom radnog odnosa na njegov lični zahtjev, radi odlaska u penziju.

Ministarstvo inozemnih poslova koristi i ovaj povod da ponovi istinsku posvećenost, zajedno sa drugim institucijama sistema, građenju najboljih odnosa sa dijasporom, kao i daljem unapređivanju multietničkih, multivjerskih i multikulturnih vrijednosti i osobenosti po kojima je Crna Gora prepoznata i uvažena u regionu i na širem međunarodnom planu, stoji u saopćenju MIP-a.

Da podsjetimo, Dragan Sekulović (sada već bivši) konzul Crne Gore u New Yorku, na sastanku održanom u prostorijama Islamskog centra na Astoriji, Bošnjake i Albance islamskog svjetonazora, o “pilotskom”došaptavanju poistovjetio ih je sa “teroristima”. O ovom slučaju gl. urednik web magazina Bošnjaci.Net (uz podršku predsjednika i članova Odbora Islamske zajednice Plav-Gusinje, koji su u svakodnevnim kontaktima sa crnogorskim diplomatama u Americi tražili Sekulovićevu smjenu), objavio je više priloga i uputio je nekoliko pisama MIP-u Crne Gore i javnosti, u kojima je zatražena suspenzija crnogorskog konzula. Ističemo da se povodom ovog slučaja MIP Crne Gore javno izvinio Bošnjacima i Albancima.

Crnogorski konzul Sekulović u par navrata oglašavao se u crnogorskim medijima iznoseći lažne podatke o porijeklu gl. urednika Bošnjaci.Net, posebno naglašavajući da ga navodno “država Crna Gora nije zaštitila od radikalnih pojedinaca u njujorškoj Islamskoj zajednici i van nje koji radikalno zastupaju vehabizam i bošnjaštvo”. Stavovi izrečeni u medijima jasno su ukazali da je crnogorski konzul došao sa predrasudama na sastanak sa predstavnicima IZ motajući mu se po glavi islamofobične misli o “radikalnim Bošnjacima i vehabijama”.

Nakon što su podgoričke “Vijesti” objavile ovu izjavu, MIP CG se javno ogradio od konzulovih istupanja. Sekulović je također dao izjavu bez znanja i odobrenja od strane Ambasadora CG u Washingtonu g. Miće Vlahovića i Generalnog konzula u NY g. Branka Milića. Nakon objave spomenute izjave Ambasador Vlahović i Gen. konzul Milić zatražili su sastanak sa članovima Odbora Islamske zajednice Plav-Gusinje. Sastanak je održan 11. novembra t.g., na kojem su se i ime MIP-a CG, Ambasade u Washingtonu i Generalnog konzulata u New Yorku, ponovo izvinili svim članovim Islamske zajednice u New Yorku, odnosno Bošnjacima i Albancima.


S pilotima do sigurne penzije: Bivši crnogorski konzul Sekulović

“Slučaj crnogorskog konzula Sekulovića” ostati će zapisan i upamćen kao jedan krajnje nediplomatski i neciviliziran primjer, ali istovremeno i kao slučaj u kojem je MIP CG u suradnji sa Ambasadom u Washingtonu i Generalnim konzulatom u New Yorku iskazao spremnost da ga u što kraćem roku riješi u korist uvrijeđenih Bošnjaka i Albanaca porijeklom Crne Gore koji žive u SAD-u. Vjerujemo da će MIP CG ubuduće voditi računa koje će diplomate slati u New York, u sredini gdje su dominantni iseljenici bošnjačke i albanske nacionalnosti, i kada se dobro zna zbog čega i zbog koga se nalaze tu gdje se nalaze. Za nadati se da će prije svega poslati profesionalne diplomate kojima se neće pričinjavati da ih proganjaju “radiklani Bošnjaci i vehabije”.
Važno je još napomenuti, dok su se Ambasador i Generalni konzul CG u SAD-u (Vlahović i Milić) crvenili i izvinjavali članovima Islamske zajednice Plav-Gusinje zbog postupka i neciviliziranog čina njihovog kolege i crnogorskog diplomate, konzul Sekulović je istu noć viđen u društvu sa ambasadorom Bosne i Hercegovine pri UN-u Milošom Pricom (poznatiji kao bivši šef kabineta zločinke Biljane Plavšić) i još trojicom ruskih diplomata. Oni su se gotivili u “Rainbow room” na 65-om spratu Rockefeller Centra (centralni dio Manhattana), koji je jedan od najskupljih restorana u New Yorku. Doduše nismo uspjeli saznati da li je crnogorski konzul Sekulović vidao “diplomatske rane” ili je razbijao brigu u “visokom” srpsko-ruskom diplomatskom društvu u najskupljem restoranu!? Ko zna možda je u pitanju bio samo srpsko-ruski bratski savjet?!
Neposredno nakon ovog “diplomatskog” druženja otputovao je za Crnu Goru. Avionom! Dakako ovog puta mu se ukazala prilika da po svom izboru bira “pilota”.

Ovaj “slučaj crnogorskog konzula Sekulovića” ostati će zapisan i upamćen kao jedan krajnje nediplomatski i neciviliziran primjer, ali istovremeno i kao slučaj u kojem je MIP CG u suradnji sa Ambasadom u Washingtonu i Generalnim konzulatom u New Yorku iskazao spremnost da ga u što kraćem roku riješi u korist uvrijeđenih Bošnjaka i Albanaca porijeklom Crne Gore koji žive u SAD-u. Vjerujemo da će MIP CG ubuduće voditi računa koje će diplomate slati u New York, u sredini gdje su dominantni iseljenici bošnjačke i albanske nacionalnosti, i kada se dobro zna zbog čega i zbog koga se nalaze tu gdje se nalaze. Za nadati se da će prije svega poslati profesionalne diplomate kojima se neće pričinjavati da ih proganjaju “radiklani Bošnjaci i vehabije”.

Ipak pozitivno je istaći da cijeli slučaj, po staroj praksi, nije zataškan od strane crnogorskih zvaničnika. Time se iskreno nadamo da će crnogorske vlasti na čelu sa predsjednikom Filipom Vujanovićem i “doživotnim” premijerom Milom Đukanovićem postupiti po ugledu na ovaj primjer te da konačno ubrzaju rješavanje slučaja hapšenja i deportacije 86 Bošnjaka sa Crnogorskog primorija, odnosno da odgovorni budu uhapšeni i procesuirani, također i naredbodavce i počinioce zločina počinjenih u Bukovici, otmice u Štrpcima…

Cijenimo da je Ministarstvo inozemnih poslova javno istaklo da će zajedno sa drugim institucijama sistema, raditi na građenju najboljih odnosa sa dijasporom, kao i daljem unapređivanju multietničkih, multivjerskih i multikulturnih vrijednosti i osobenosti… Za nadati se da ovakav stav MIP-a neće biti samo lijepe riječi na papiru već da će građani Crne Gore (prvenstveno Bošnjaci) konačno početi prepoznavati i sebe, odnosno nacionalni, kulturni i vjerski identitet u državi u kojoj su rođeni. Za očekivati je da se za početak krene od državnih simbola, koji govore suprotno od multi-kulti “građanske” državne slike, zatim o parlamentarnoj zastupljenosti, uposlenost u strukturama vlasti, DKP-ima i tako redom.


  Dossier: Bošnjački centar u New Yorku i događaji
» ABDULAH SIDRAN I AHMED SEJDIĆ U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 11.03.2020 17:38
» NEW YORK: ODRŽANO VEČE KUR'ANA
Bošnjaci.Net | 29.12.2018 18:09
» NJUJORŠKI BAJRAMSKI TEKBIRI
Bošnjaci.Net | 25.06.2017 21:01
» KURBAN BAJRAM U NEW YORKU
B.net | 12.09.2016 18:39
» STOP PARAODBORU I PARADŽEMATU!!!
Avdo Metjahić | 03.04.2016 20:33
» IZABRANI NOVI ČLANOVI ODBORA
Bošnjaci.Net | 02.06.2013 19:56
» BOŠNJACI NAPRIJED!
Avdo Metjahić | 10.01.2012 22:01
» KREĆE BOŠNJAČKA KULTURNA REVOLUCIJA
Bošnjaci.Net | 08.01.2012 18:47
» PLAV, ŠAHOVIĆI, BUKOVICA, KO JE SLJEDEĆI?
Ibrahim Čikić | 05.10.2011 13:50
» ĐUKANOVE PODREPNE MUHE
Avdo Metjahić | 02.10.2011 09:34
» CRNOGORSKA HOROR KUĆA U NEW YORKU
Esad Krcić | 22.09.2011 15:00
» LIKVIDACIJA 11 BOŠNJAČKIH PRVAKA U PLAVU
Prof. Ramo Markišić | 21.09.2011 15:43
» PLAV - GUSINJE: SMRT ILI KRST
Mehmed Meša Delić | 21.09.2011 15:28
» SVOJU KUĆU RUŠE, A TUĐU HOĆE DA PRAVE
Avdo Metjahić | 17.09.2011 19:42
» DELEGATI IZGLASALI OTKAZ IMAMU MULIĆU
Esad Krcić | 14.02.2011 08:58
» NOVI ODBOR U NOVOJ HIDŽRETSKOJ GODINI
Esad Krcić | 06.12.2010 15:23
» PONOSIT ĆEMO SE SA CENTROM
Esad Krcić | 14.05.2009 22:06
» ŠERBOVO RAZAPINJANJE
Esad Krcić | 20.11.2008 06:53
» NA METI SAM VEHABIJA
Esad Krcić | 10.11.2008 07:22
» KONAČNO - KLJUČEVI U RUKAMA BOŠNJAKA
Esad Krcić | 22.10.2008 13:42
» ČAK 57,4 ODSTO PLAVLJANA ŽIVI U ISELJENIŠTVU
Bošnjaci.Net | 02.07.2008 06:00
» SPISAK DONATORA ZA CENTAR U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 22.05.2008 18:42

Ostali prilozi:
» NA EMISIJI „HEJ SLOVENI“ DOKONI SENAD PEĆANIN SE SAMOZAPOSLIO
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. October 2021 15:35
» AZEMA BEGANOVIĆ: NAŠI MRTVI NAM NEĆE HALALITI AKO BUDEMO ŠUTJELI O GENOCIDU
Almasa Hadžić, politicki.ba | 14. October 2021 18:34
» MANIFEST DOBROG BOŠNJANINA
B.net | 11. October 2021 15:10
» DOĐOH DOMA IZ GROZNIJA GRADA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. October 2021 22:43
» ABJURACIJA BIVŠEG AMBASADORA RAZIMA ČOLIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. October 2021 01:50
» POVODOM DANA BOŠNJAKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 28. September 2021 13:52
» BOSNO I HERCEGOVINO, NAŠA SI PONOSNA I UZORITA, VOLIMO TE!
Mr. Milan Jovičić | 26. September 2021 17:51
» DA LI MILORAD DODIK U SJEVERNOJ BOSNI ŽELI NAPRAVITI "SJEVERNI KIPAR"?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. September 2021 17:25
» ZAGREBAČKI MIKA
Aldina Kardum | 26. September 2021 16:28
» ЋЕРИЛИЦА ЈЕ БОСАНСКО ПИСМО
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. September 2021 12:53
» SAČUVAJ NAS BOŽE SRPSKO - HRIŠĆANSKE PRAVDE OD SRPSKOG PATRIJARHA PORFIRIJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. September 2021 14:53
» SPECIJALNE DAJTOSNKE VEZE KAO SPECIJALNA BOSANSKA NOĆNA MORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. September 2021 14:10
» VRIJEME JE ZA ZDRAV RAZUM, A NE ZA POHVALU POLITIČKOM LUDILU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. September 2021 14:54
» DR. CERIĆ PORUČIO PETRISCHU: AKO NE ŽELITE POMOĆI, NEMOJTE NAM ODMAGATI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. September 2021 21:02
» DR. CERIĆ: PAMETNI ZLATKO BEGIĆ PORAZIO GLUPOST MILANA TEGELTIJU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. September 2021 14:49
Ostali prilozi istog autora:
» SARAJEVSKA VIJEĆNICA
25. August 2020 15:10