Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Nnarode moj
VRIJEME ZA OSNIVANJE NOVOG PATRIOTSKOG BLOKA BiH I DIJASPORE
Autor: Dr. Ahmed Pašić
Objavljeno: 14. December 2008. 13:12:20

Mr. Ahmed PAŠIĆ

Hoćemo li i mi ispijati kahvu, gledajući kako nam četnici iz dana u dan uništavaju državu BiH? Zar su za takvu državu i takve političare dali živote hiljade naših rođaka i boraca? Kakva je to država, koja nema kontrole nad svojim cijelim teritorijem? Kakva je to zemlja u kojoj nema zakona da se čovjeka može kazniti ako negira srebrenički genocid? Kakva je to zemlja, gdje policija RS, koja je aktivno sudjelovala u ubijanju i deportacijama Bošnjaka u periodu 1992-1995, može slobodno postojati i faktički nadgledati zakon na 49% teritorija BiH.
Pred sami bajram je zapaljena džamija u Fazlagića Kuli kod Gacka. To selo je jedina bošnjačka enklava između Nevesinja i Trebinja. U njemu živi oko 20 porodica, pretežno starijih osoba, koji su odolijevali svim četničkim nasrtajima od 1999. godine dalje. Ovaj zadnji je samo jedan u nizu. Kakva je bila reakcija BH javnosti? Kao po tekućoj traci su stizale osude od strane raznih političkih stranaka do vjerskih zajednica itd. I na tome se stalo. Čovjek ima osjećaj da bi se isto desilo kada bi četnici uradili nešto gore. Nikakvih demonstracija, nikakvih mjera, nikakvih bakrača. Jednostavno, neko je zapalio džamiju i babo ruc’o.

Svjetski mediji su reagovali isto. Ustvari, nisu reagovali nikako. Nije bilo priče o “pravoslavnom terorizmu”, “pravoslavnim ekstremistima” i “srpskoj Al Kaidi”. Samo onako iz radoznalosti sam okrenuo ploču i razmišljao, šta bi bilo da su negdje u Zenici zapalili pravoslavnu crkvu? Ubijeđen sam da bi se ta vijest pojavila u svim vodećim svjetskim medijima, kako bi se oživjela priča nekakvog srpskog kvazi eksperta Darka o “beloj Al Kaidi” i “islamskim teroristima”.

Ko nije bio u istočnoj Hercegovini, on će teško razumjeti, šta se tamo dešava. Kroz historiju istočne Hercegovine su prolazili crnogorski četnici iz plemena Vasojevići i Crnojevići, pa tzv. Nevesinjska puška, 1. svjetski rat, 2. svjetski rat itd. Svaki od tih ratova je smanjio muslimansku populaciju, pa nije začuđujuće da su Bošnjaci iz Gacka na udaru više od 100 godina. Pogotovo se ta nesigurnost osjetila nakon odlaska osmanskog carstva, kada su mnogi Bošnjaci istočne Hercegovine otišli u Tursku jer nisu htjeli živjeti pod “ćafirskom vlašću”. Kakva su to vremena bila, dokazuju nišani u haremu Čučkove džamije u Nevesinju. Kada smo posjetili tu džamiju prije tri godine, ona je bila zatrpana smećem i izmetom, jer su je Srbi koristili kao WC, dok su nišani u haremu bili zatrpani smećem kojeg su bacali na mezarluke. Nišani pripadaju džematlijama koji su ubijeni u toj džamiji poslije sabah namaza nakon upada pravoslavnih ustanika prije 100 i kusur godina. Danas je ta džamija, hvala Bogu, obnovljena. U Polju kod Bileće ima stara džamija Hasan-paše Predojevića koja još uvijek stoji. Valjda je zadnji imam bio u njoj 1937. godine i od tada propada. Minaret, četvrtastog oblika koji je tako specifičan za istočnu Hercegovinu, stoji uspravno. Džamija je "kobajage" nacionalni spomenik, ali ništa se ne radi na njezinoj obnovi...žalosno je vidjeti tu sliku, ali ubjeđen sam da će se jednog dana obnoviti.


Ako želimo sebi dobro i spriječiti takav scenarij u narednih 5-10 godina, mi već sad moramo organizirati sami sebe. Ne smijemo ispijati kahvu i gledati šta Srbi u BiH rade, jer bi nam se moglo desiti da će nas mladi fašisti sa Facebook grupe “Nož, žica, Srebrenica”, koji sada imaju 19-20 godina, klati za nekih 10 godina. Kao što su nam to 1992. radili njihovi očevi i rođaci. Treba organizirati novi patriotski blok u BiH i povezati ga dijasporom, potpuno nezavisan od bilo koje stranke i biti spreman u svakom trenutku odbraniti ono, što je stoljećima bilo naša domovina.
Naši se povratnici u RS suočavaju sa velikim problemima: nesigurnost se oslikava do te mjere da četnik može ubiti Bošnjaka kad god hoće a da za to neće biti kažnjen, ekonomska neodrživost, nepostojanje infrastrukture - nema puteva, struje, vode, itd. Ne smijemo zaboraviti da je recimo rahmetli Meliha, djevojka od 17 godina, ubijena snajperom poslije rata u svojoj Vlasenici. Nikada nisu pronašli ubicu jer policija u genocidnoj tvorevini pririva zločinca. Džamijama po Banja Luci se redovno napadaju, kamenicama razbijaju prozore, kradu oluke sa džamija i ograde sa mezarluka, šaraju vrata...na kraju krajeva, rahmetli Murat iz Cazina je ubijen u Banja Luci kada su položili kamen temeljac za obnovu Ferhadije. I opet su Bošnjaci u Banja Luci ostali. Žive, rade, deveraju i čekaju bolja vremena. Potpouno ista ili slična situacija je u Prijedoru i okolici. To je zaista patriotizam. Kada sam jedne prilike čitao, kako su se ponašali jevrejski doseljenici iz istočne Evrope nakon dolaska u Palestinu, zaista me je to šokiralo, ali ujedno i dalo ideju za naš narod, ako želimo opstati u BiH.

Oni, Jevreji, prilikom dolaska u Palestinu prvo su sagradili ogradu oko svog naselja i imali stražu. Nisu vjerovali Arapima. Unutar naselja (koji se je kasnije modernizirao i postao poznat kibuć), vježbali su jahanje i gađanje puškom, dok je prevladavao mentalitet, da su svi morali zajedno raditi i dijeliti rezultate. Žene su imale mnogo djece, kako bi Jevreji u dogldno vrijeme brojčano nadmašili Arape. Sve to je polahko dovelo do situacije, da se Izrael 1948. godine proglasi državom. Zamisli, šta su radili Arapi za to vrijeme? Ispijali čaj u avliji i gledali šta Jevreji rade...danas Izrael radi šta god hoće od Palestinaca, Libana, Sirije i Egipta. I nakon 60 godina okupacije, Palestinci nisu ni blizu da se vrate na svoja imanja koja danas okupiraju potomci jahača iz Ukrajine, Rusije, Mađarske...oni i dan danas bacaju kamenje na izraelske tenkove, potpuno nemoćni da promjene situaciju...

Da li će se ovo desiti i nama? Hoćemo li i mi ispijati kahvu, gledajući kako nam četnici iz dana u dan uništavaju državu BiH? Zar su za takvu državu i takve političare dali živote hiljade naših rođaka i boraca? Kakva je to država, koja nema kontrole nad svojim cijelim teritorijem? Kakva je to zemlja u kojoj nema zakona da se čovjeka može kazniti ako negira srebrenički genocid? Kakva je to zemlja, gdje policija RS, koja je aktivno sudjelovala u ubijanju i deportacijama Bošnjaka u periodu 1992-1995, može slobodno postojati i faktički nadgledati zakon na 49% teritorija BiH?

Kako se odvija situacija u BiH i bošnjačkog političkog uljuljkivanja, samo je pitanje vremena kad će političari RS proglasiti samostalnost. Osvanuće ce barikade na današnjim entitetskim "granicama" kao što su osvanule 1991/1992. godine i zakapijati dobar dio onoga, što je vijekovima bila Bosna i Hercegovina. Srbi tajno naoružavaju policiju preko koje misle postići svoj cilj, jer nemaju povjerenja u OS BiH. Od Srbije više ne mogu očekivati pomoć kao u vremenu agresije (1992-95), zato se oslanjaju na vlastite snage. Šta ćemo mi uraditi, kad oni povuku taj potez? Hoćemo li se ponašati kao 1992. godine uz poruku "Rata neće biti, neka narod mirno spava..." da bi taj isti narod uskoro nakon “pogrešnog savjeta” bio poklan od strane pravoslavnih komšija? Postavimo se u situaciju da RS sutra proglasi nezavisnost i time izgubimo dobar dio BiH. Hoćemo li doživjeti sudbinu Palestine i palestinskog naroda? Hoćemo li nakon proglašenja nezavisnosti RS bacati kamenje 60 godina? Zar zaista neko ovdje misli da će trenutno političko vodstvo Bošnjaka biti sposobno to spriječiti? Ja im ne vjerujem.

Ako želimo sebi dobro i spriječiti takav scenarij u narednih 5-10 godina, mi već sad moramo organizirati sami sebe. Ne smijemo ispijati kahvu i gledati šta Srbi u BiH rade, jer bi nam se moglo desiti da će nas mladi fašisti sa Facebook grupe “Nož, žica, Srebrenica”, koji sada imaju 19-20 godina, klati za nekih 10 godina. Kao što su nam to 1992. radili njihovi očevi i rođaci. Treba organizirati novi patriotski blok u BiH i povezati ga dijasporom, potpuno nezavisan od bilo koje stranke i biti spreman u svakom trenutku odbraniti ono, što je stoljećima bilo naša domovina. Tihić sa zadnjim sporazumom sa Dodikom i Čovićem u Prudu gura sebe i SDA na deponiju historije, dok je Silajdžić “prije njega zabrljao” sa reformom policije. Mi danas nemamo kvalitetnih političara koji bi se znali nositi sa Dodikom i raditi na eliminaciji RS u dogledno vrijeme. Naše političko vodstvo se ponaša, kao da je BiH od Vratnika do Holiday Inna, a u isto vrijeme potpuno ignoriše istočnu Hercegovinu i Podrinje. Isto tako su potpuno nespremni na opciju samostalne RS, jer se nadaju da će stranci to spriječiti. Pri tom zaboravljaju da su ti isti stranci dozvolili postojanje RS (Holbrookovo maslo) i da su ti isti stranci četiri godine bez po brige gledali, kako četnici u BiH ubijaju sve što nije “slavilo pravoslavni krst”. Usput su ubili i nekoliko Srba, lojalnih BiH, pogotovo u Sarajevu i Tuzli. Kao što bi Amerikanci rekli “collateral damage”.

Ovom prilikom apeliram na sve patriote BiH da krenemo sa osnivanjem patriotskog bloka u BiH koji će se povezati sa dijasporom i uraditi krizni plan, kako reagovati ako RS proglasi samostalnost. Budemo li čekali reakciju našeg političkog vodstva, mi ćemo zaista imati BiH od Vratnika do Holiday Inna...Ostali prilozi:
» MOJ OMAŽ NEDŽIBU ŠAĆIRBEGOVIĆU: BIO JE DOAJEN BOSANSKOG PONOSA I SLOBODE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. February 2021 15:06
» METAMORFOZA LJUDSKOSTI
Mr. Milan Jovičić | 22. February 2021 14:58
» NIJE GENOCID U PRIJEDORU SAMO HAUSTOR “CRVENOG SOLITERA”
Samir Hadzalić | 21. February 2021 14:33
» ZAPISI O SALIMU ŠABIĆU - UZ 20. GODIŠNJICU PRESELJENJA NA AHIRET
Dr. sc. Ibrahim Kajan | 20. February 2021 23:49
» NAKON IZDAJE U MOSTARU „PRAVAC POTOČARI!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. February 2021 18:42
» SEKULARIZAM SRBIJANSKIH ‘GEOGENETIČARA’
Amir Telibećirović | 19. February 2021 18:10
» KO LI JE POŽELJAN, A KO NEPOŽELJAN U MOSTARSKOM OKRUŽENJU?
Mr. Milan Jovičić | 18. February 2021 18:18
» SMRT FAŠIZMU, SLOBODA IBRAHIMU!
Zaim Čelebić | 18. February 2021 14:33
» ŽIVOT U LEGLU POKVARENOSTI
Željko Milićević | 17. February 2021 17:03
» ASIM TOPALOVIĆ TOPAL - GAZIJA BOSNE KOJI NIJE ZNAO ZA STRAH
Elmedina Muftić | 17. February 2021 16:48
» JASMILA ŽBANIĆ - BOSANSKA HEROINA U MIRU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. February 2021 15:17
» MOSTARSKA IZBORNA CIRKUSIJADA!
Mr. Milan Jovičić | 16. February 2021 14:15
» ROTIRAJUĆI MOSTAR – ŠTA JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. February 2021 13:07
» NEKA SE VIDI NA ČIJOJ SAM STRANI
Admir Muhić | 14. February 2021 15:32
» MAJKE UMIRU PRAVDU ČEKAJUĆI: MAJKA ŽIVANA
Avdo Huseinović | 14. February 2021 00:38
Ostali prilozi istog autora:
» UHAPŠEN JE BALKANSKI HITLER
22. July 2008 06:25