Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme
Saopćenje Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava
U IZRAELSKOM GENOCIDU NAD PALESTINCIMA GINE CIJELO ČOVJEČANSTVO!
Procitaj komentar

Autor: Akademik prof. dr Smail Čekić
Objavljeno: 08. January 2009. 19:01:11
Teror u Palestini
Teror u Palestini
Teror u Palestini
Teror u Palestini
Teror u Palestini
Teror u Palestini
Teror u Palestini
Teror u Palestini
Pred očima cjelokupne međunarodne javnosti, nedostatka političke volje, odsustva spremnosti i licemjerstva autoriteta svjetskih moćnika, nesposobnosti, nefunkcionalnosti i duboke nemoralnosti Ujedinjenih nacija, koji su ponovo, nakon potpunog kraha univerzalnih, civilizacijskih i kulturnih vrijednosti, surovog uništavanja ljudskog života i dostojanstva, ljudskih prava i sloboda, te najtežeg kršenja međunarodnog humanitarnog prava u Bosni, Ruandi i Darfuru, u potpunosti izgubili svoj i onako već davno izgubljeni kredibilitet, štiteći interese velikih, jakih i moćnih u njihovim osvajačkim i zločinačkim akcijama, na sceni je genocid nad nemoćnim civilima Palestincima u Gazi. Adorno je poslije holokausta, gdje je na genocidnoj osnovi ubijeno 6 miliona Jevreja, s pravom postavio pitanje “kako je moguća poezija poslije Aušvica” ? Poznati istraživač Thomas Cushman se, također, zapitao da li je poslije genocida nad Bošnjacima u Bosni na kraju XX stoljeća moguća ideja Evrope? Mi se danas pitamo da li sa civilima u Gazi ginemo i svi mi, cijelo čovječanstvo?

Kontinuirana, višedecenijska genocidna politika i praksa prema Palestincima


Svjetski moćnici su svoje nečinjenje u sprečavanju i zaustavljanju holokausta pravdali neznanjem. Genocid nad Bošnjacima, evropskim muslimanima, u Bosni je bio prvi zločin genocida koji je javno prenošen preko TV kanala i nije spriječen niti zaustavljen pod izgovorom i pogrešnim tretiranjem karaktera rata i karaktera zločina, pri čemu su, pored ostalog, Ujedinjene nacije i tzv. međunarodna zajednica svojim ponašanjem (embargom na oružje, humanitarnom politikom i dr.) najneposrednije omogućili nesmetano vršenje genocida. A kad je riječ o genocidu nad Palestincima u Gazi, koga javno prenose svi vodeći mediji, uključujući i internet, svjetski moćnici ga tretiraju kao “krizu na Srednjem istoku”, “rat u Gazi”, “humanitarnu krizu”, “konflikt”, “borbu protiv (islamskog) terorizma”, koga predstavlja i predvodi Hamas. Na taj se način prikriva osvajački rat Izraela za otimanje tuđe zemlje, kontinuirani rat za teritorije - lebensraum, slično nacistima u Drugom svjetskom ratu i velikosrpskoj agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu na kraju XX stoljeća, i kontinuirana, višedecenijska genocidna politika i praksa prema Palestincima. Nije riječ o krizi na Srednjem istoku, niti ratu u Gazi, humanitarnoj krizi, ni konfliktu, ni opasnosti od (islamskog) terorizma, ni strahu od Hamasa za opstanak Jevreja i države Izrael. Naprotiv, to su samo i prije svega lažni izgovori, licemjerstvo, nemoralnost i cinizam svjetskih moćnika, predvođenih aktuelnim Predsjednikom Bushom i političkim i vojnim rukovodstvom države Izrael, u prikrivanju udruženog zločinačkog poduhvata o istrebljenju Palestinaca. Potpuno je pogrešna identifikacija palestinskog naroda sa njegovim političkim vođstvom (Hamasom) u Gazi, koji je objekt i jedina žrtva izraelske agresije. Nedopustivo je izjednačavanje stvarne žrtve genocida i drugih oblika zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava - palestinskog naroda u Gazi - sa njegovim političkim vođstvom kao navodnim opravdanjem i izgovorom za sistematsku kampanju masovnih zločina nad civilima i civilnim objektima, zaštićenim međunarodnim pravom, koja je počela prije par dana, nego kontinuirano traje još od 1948.


Genocidna politika ubijanja i protjerivanja Palestinaca


Svjesni smo činjenice da je zaštita civilnog stanovništva, kako Palestinaca (muslimana, kršćana, Samarićana i drugih), tako i Jevreja, svetinja međunarodnog humanitarnog prava i temeljni princip međunarodne zajednice, čija je indolentnost i licemjernost, odnosno šutnja i u ovom slučaju primjer potpuno selektivne primjene korpusa međunarodnog prava. Šezdeset godina poslije Holokausta, njegove najvažnije lekcije nije naučila država formirana za djecu onih koji su preživjeli zločine nacizma, najteže u historiji čovječanstva. Aktuelna genocidna politika ubijanja i protjerivanja Palestinaca ovih dana, nažalost, ponovo doživljava svoju krvavu kulminaciju.

Osuđujući stravične zločine nad civilnim stanovništvom Gaze, ovim putem pozivamo sve predstavnike Bosne i Hercegovine u međunarodnim institucijama, kao i cjelokupnu akademsku javnost Bosne i Hercegovine, te istraživače holokausta i genocida, posebno poznate i ugledne univerzitetske profesore iz reda Jevrejskog naroda, a naročito članove i simpatizere The International Association of Genocide Scholars, da dignu svoj glas protiv genocida nad Palestincima u Gazi i da vojnu intervenciju Izraela nazovu pravim imenom, kao što su to učinili na početku agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, kada su velikosrpsku ideologiju, politiku i praksu istrebljenja Bošnjaka nazvali genocidom. Pozivamo Ujedinjene nacije da, u ime međunarodnog humanitarnog prava, ali i ljudskog dostojanstva, bezuslovno i ultimativno najoštrije reaguju i urgentno ispoštuju obaveze i iskoriste ovlasti iz Povelje Ujedinjenih nacija da zaustave genocid nad nevinim civilima u Gazi. Naša je obaveza, ljudska i akademska, utoliko veća zbog toga što smo i sami preživjeli genocid, te na svojoj koži osjetili bol i patnju, ali i ravnodušnost međunarodne zajednice, saopćenje je potpisao direktor Instituta prof. dr. Smail Čekić.

VRHOstali prilozi:
» STANJE VRENJA (7)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 22. May 2023 01:20
» SINAN TIGANJ- KROZ KULTURNU PRIZMU PETNJICE
Božidar Proročić | 19. May 2023 20:11
» ŽIVA ANTIKA – MIRAŠA MARTINOVIĆA
Božidar Proročić | 18. May 2023 13:32
» PERIBOLI STIHOVA - OSVRT NA POEZIJU LIDIJE LESKUR
Said Šteta | 16. May 2023 14:45
» UKI CAFE - KUTAK ZA LIJEPI TRENUTAK
Bošnjaci.Net | 10. May 2023 17:52
» NOVA KNJIGA DR.SCI DAMIR EF BABAJIĆA
B.net | 27. April 2023 21:57
» ”IZLOŽBA LIKOVNI DIJALOZI UMJETNICA-SEVDAH”
Bošnjaci.Net | 19. April 2023 16:56
» ČUVAJ SE ZLA OD ONOGA KOJEM SI UČINIO DOBRO
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. April 2023 18:16
» DONATORSKI IFTARI ZA ZAPOŠLJAVANJE U BIH
Mensud Alićušić | 15. April 2023 15:29
Ostali prilozi istog autora:
» NEGIRANJE GENOCIDA U BOSNI
03. April 2011 12:03
» HISTORIJSKI ZNAČAJ ZAVNOBIH-A [1]
22. November 2009 20:05
» UVOD U PROBLEM
04. November 2009 10:56
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif