Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Bošnjaci.Net - Fokus: U restoranu “Momento” u New Yorku održana prezentacija “Global Medical Relief Found“
FONDACIJA KOJA ĆE DINI VRATITI OSMJEH
Autor: Abidin Musić
Objavljeno: 26. January 2009. 08:01:55
Prezentacija "The Global Medical Relief Fund"
kliknite na sliku za uvećati

Prisutni na prezentaciji

Obraćanje dr. Mersima Ziljkića

Ellisa Montanti, osnivač i predsjednica Fondacije

Kenan Malkić i EllisaKenan, Ago i dr. Ziljkić
Prije desetak dana imao sam čast upoznati Ellisu Montani - predsjednicu “Global Medical Relief Found“ sa sjedištem na Staten Islandu.
Na samom ulazu dočekao nas je stasit momak Kenan Malkić, koji je kao dječak u posljednjem ratu u BiH, tačnije u Maglaju, ostao bez jedne noge i obje ruke. Pružio mi je ruku - hladnu protezu, a sa njegovog lica zračio je osmjeh. Na moje pitanje – kako si Kenane, odgovori:
-Mogu reći dobro. Hodam normalno, sam se oblačim; ne treba mi pomoć pri jelu, radim na kompjuteru i tako…. Živim normalno. Sve to zahvaljujući gospođi Ellisi Montanti i njenom humanom entuzijazmu, kaže Kenan i nastavlja: Bio sam prvi pacijent koji je besplatno dobio pomagla. Od tada sam aktivan član GMR fondacije, koja je do sada pomogla preko sedamdesetoro djece” – naglašava uz osmjeh Kenan koji je sam za Fondaciju uradio web site www.gmrfchildren.org.


Dino Canović

U petak večer (23. januara) na inicijativu dr. Mersima Ziljkića i Aga Redžića u restoranu “Momento”, vlasništvo braće Redžić, priređena je promocija GMR fondacije.

Naime, povod je bio dvanaestogodišnji Dino Canović, porijeklom iz Plava, kojemu je uslijed bolesti do ramena amputirana lijeva ruka. Ellisa je prihvatila poziv organizatora večeri i pokazala spremnost da pomogne u Dininom slučaju.

U prepunoj sali “Momento” restorana uz filmske slajdove, neumorno je objašnjavala koliko su spremni da urade za djecu sa izgubljenim eksremitetima. Počev od sređivanja američke Vize za pacijenta i jednog pratioca, zatim njihovog smjestaja, te do kompletnog tremana do ugrađivanja proteze sa elektro čipovima, do rehabilitacijskih i mentalnih vježbi. Nedvosmisleno, ulila nam je toliko nade da će, ako Bog da, uskoro i naš Dino posredstvom spomenute Fondacije dobiti tretman i da ćemu se dobrim dijelom vratiti normalno djetinjstvo.

Na pitanje upućeno Ellisi, do koje se životne dobi Fonadacija, na čijem je čelu, brine o svojim pacijentima, odgovorila je do 21.godine, odnosno do statusa kada tijelo individue prestaje sa rastom.

Skupu je prisustvovali članovi Inicijativnog odbora za prikupljanje novčanih sredstava koji su sa oduševljenjem prihvatili ideju GMR fondacije.

Ovu fondaciju treba podržati, ili kako reče dr. Ziljkić, lijepo bi bilo da se i imena nas Bošnjaka nađu na njihovim donatorskim spiskovima. Nikome ne trebalo, ali za dobro da se nađe.

U toku večeri je istaknuto da upravo ovih dana, jos jednoj djevojčici (Kolašinac) iz Plava, opet zbog bolesti, hirurškim zahvatom bit će ampuktirana ruka. Ellisa je i za ovaj slučaj reagovala kako to čine iskreni humanisti, da će nakon saniranja rane 2-3 mjeseca, učiniti sve od sebe da se i ovoj djevojčici pruži sva neophodna pomoć.

Eto i u jos jednom pokušaju, ova izuzetno humana žena pokazuje koliko je spremna da vrati djeci osmjeh.
Da još naglasimo, da je ista Fondacija pomogla više desetina dječaka i djevojčica iz BiH, Iraka, Avganistana..., kojima su ugrađeni savremena pomagala i na taj način ih vratli u normalan ovodunjalučki život. Kenan sa početka priče ima posebno zaduženje da svu tu djecu pripremi za medicinski tretman kao i pravilno korišćenje proteza i drugih pomagala.

Na kraju ove, prije svega, humane večeri, braća Redzić za sve prisutne priredili su bogatu večeru.

Večer su propratili svi bošnjački mediji iz N.Y.


  Dossier: Akcija za Dina Canovića
» ZA DINA DOLAZI BOLJA I SRETNIJA BUDUĆNOST
Dr. Mersim Ziljkić | 08.02.2009 21:09
» FONDACIJA KOJA ĆE DINI VRATITI OSMJEH
Abidin Musić | 26.01.2009 08:01
» POMOZIMO DINU CANOVIĆU IZ PLAVA!
B.net | 21.11.2008 09:54

Ostali prilozi:
» ESAD-ESKO PLUNAC - 30 GODINA POSVEĆENOSTI I HUMANOSTI
Božidar Proročić | 03. August 2020 20:19
» DŽENADIN RADONČIĆ FLANTROP, HUMANIST I PONOS GUSINJA
Božidar Proročić | 01. August 2020 15:31
» BOSANSKA HIŽASLAVSKA PORUKA 1441/2020 ROĐENIM U POSLJENJOJ DECENIJI PROŠLOG STOLJEĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. July 2020 16:48
» BESJEDA “HANUMA SA UNE”
Said Šteta | 15. July 2020 15:43
» ARHIV FEDERACIJE ODAO POČAST VELIKANIMA
Bošnjaci.Net | 01. July 2020 17:07
» DA LI JE KORONAVIRUS, NOVI NAČIN ETNIČKOG ČIŠĆENJA U SRBIJI
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 30. June 2020 01:26
» AUSTRALIJA: DAN BIJELIH TRAKA IZ NAUČNOG UGLA
Fahir Zečević | 04. June 2020 15:45
Ostali prilozi istog autora: