Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Pisana rijec
NA FESTIVALU ETNIČKIH ZAJEDNICA BOŠNJACI GRAND RAPIDSA PONOSNO PREDSTAVILI BiH
Procitaj komentar
Objavljeno: 09. February 2009. 19:02:21
Slikom sa festivala

Bošnjaci ponosno predstavljaju Bosna i Hercegovinu na festivalu etničkih zajednica održanom u Grand Rapidsu, 7. februara 2009. godine.
U organizaciji Koordinacije Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike MI - Grand Rapids, zajedno sa Udruženjem Žena BiH - Grand Rapids, KUD-a “Preporod”, Bosanskog kulturnog centra, te mnogobrojnih Bošnjaka volontera, historija, kultura i tradicija Bošnjaka je na najbolji mogući način predstavljena pred otprilike 6,000 posjetilaca koji su bili u posjeti javnom muzeju u Grand Rapidsu taj dan. Ovo je prvi puta da se Bošnjaci i Bosna i Hercegovina predstavljaju na ovom festivalu koji se održava svake godine u Grand Rapidsu.

Na festivalu su učestvovali predstavnici preko 40 nacionalnih manjina i grupa, koje čine šaroliko jezgro Grand Rapidsa i šire. Pored Bosne i Hercegovine bile su predstavljena Kina, Meksiko, Vijetnam, Latvija, Švedska, Finska, Poljska, Indija, Japan, Koreja, Indonezija, Litvanija, Njemačka i mnoge druge zemlje.
Štand Bosne i Hercegovine je bio najposjećeniji tokom čitavog dana. Posjetioci su se interesirali o tradiciji, geografiji, ručnim radovima, književnosti, ibricima, fesovima, bosanskoj novoj i staroj zastavi, heklanju, umjetničkim radovima i historiji. Štand je uredno spremila, pripremila i napravila Zahida Bajrić, predsjednica udruženja Žena BiH – Grand Rapids, uz pomoć mnogobrojnih volontera, Jasminke Balić, Ese Bajrića, Envera Selimovića, Irme Alibašić, te mnogih drugih Bošnjakinja i Bošnjaka, ljudi koji su posudili svoje ručne radove, ibrike, ponjave. Između ostalih Fadila Tukelija je izložila svoj ručni rad, stolnjak, kojeg je radila dvije godine.
Cjelodnevni program je bio podijeljen u tri dijela, tradicionalne narodne igre i plesovi, zatim modna revija tradicionalne narodne nošnje, te ručni radovi. Program je započet sa bosanskom tradionalnom igrom od strane bošnjačkih djevojčica i dječaka iz KUD “Preporod”, pod budnim okom i profesionalnim vodjstvom, Enisa Cinca. Tradicionalna bosanska kola u tradiconalnoj odjeći, djeca su izvela perfektno, uz burne aplauze od prisutne publike.

Na etničkoj modnoj reviji bili smo predstavljeni od strane Jasmina Selimovića koji je čitao informacije pod budnim nadzorom TV voditeljice, Eve Aguire Cooper, o tradicionalnoj bosanskoj nošnji, dimijama i koje su nosile Edina Bobar, Azra Mujanović, te muškoj narodnoj nošnji koju je predstavljalo Almin Agić.

Za ručne radove, heklanje, veženje je bila zadužena Subhija Cikota. Ona je pokazala ručne radove koje se samo mogu naći na prostorima Bosne i Hercegovine. Bilo je impresivno vidjeti veliki odziv Bošnjaka čitav dan, između ostalog, čitav Upravni odbor Bosanskog kulturnog centra je došao da podrži aktivnosti naših volontera. Radio BiH iz Grand Rapidsa je medijski pokrio festival i tonskim zapisima ovjekovječio sve aktivnosti.

Čitava ideja predstavljanja BiH i Bošnjaka na ovom festivalu je započela sastankom mr. Kemala Hamulića i Katherine Alibašić prije godinu dana sa direktoricom Muzeja i idejom o boljoj prezentaciji Bosne i Hercegovine u Grand Rapidsu. Mr. Hamulic je izjavio “da je fino vidjeti ovako finu kulminaciju rada Kooordinacije KBSA GR sa javnim Muzejom.”

Christian Carron, direktor za istraživanje ispred javnog Muzeja Grand Rapidsa, je rekao da je ovo izvanredna prilika da upoznamo druge nacije, etničke zajednice i naučimo o drugim kulturama. Direktorica muzeja Mari Mary Esther Lee je obećala nam dati i još veći stand, mada je ovaj bio najveći u muzeju, kako bi se Bosna i Hercegovina još bolje predstavila i iduce godine. Za našu BiH zastavu je obećano da se sačuva specijalno mjesto u muzeju. Direktorica muzeja je bila oduševljena bosanskim stvarima i potajno priznala da je bosanski stand bio najbolji.

Roger Royer, predstavnik generalnog sponzora za festival DTE Energy nakon što je vidio tradicionalni ples od strane bošnjačkih mališana izjavio je da je “jako lijepo vidjeti međugeneracijski rad među mladima i starijima koji rade skupa kako bi očuvali tradiciju, historiju i kulturu svoje domovine.”

Za nadati se da će i buduće generacije Bošnjaka nastaviti njegovati tradiciju na isti i još bolji način kao što je to prikazano u Grand Rapidsu u prošlu subotu.

Koordinacija KBSA Grand Rapids, MI

Ured za odnose sa javnošću
Upravni odbor koordinacije: Kemal Hamulić, predsjednik, Venso Alibašić, Ahmet Kadić, Bahrudin Kadirić, Jasminko Hodžić, Jasmin Selimović, Aldin Velić, Zahida Bajrić, Haris Alibašić

VRHOstali prilozi:
» SUSRET SA PJESNIKOM KEMALOM COCO
Zijad Bećirević | 09. April 2022 20:07
» U MELBOURNU ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE AUTORA HABIBA MANDŽIĆA
Suada Suljić Sokolović | 05. March 2022 13:21
» OGLEDALO, OGLEDALCE, KAZUJEŠ LI NAM KRIVO?
Bošnjaci.Net | 09. February 2022 16:22
» DEMOGRAFSKI PROCESI U NASELJIMA NOVOG PAZARA
Azra Ličina Sinanović | 01. February 2022 19:35
» “VRZINO KOLO” BRAHA ADROVIĆA
B.net | 29. January 2022 20:13
» VJENČAVANJE POEZIJOM - OSVRT NA DJELO BILJANE HANDŽO
Said Šteta | 22. December 2021 15:39
» NADŽIVJETI KRAJ
Faruk Dizdarević | 07. December 2021 16:00
» UTOPLJENIK
Said Šteta | 01. December 2021 17:26
» STRAH, KOSA, ČEKANJE
Aida Klanco Mrković | 10. November 2021 14:55
» BELKISINA SUDBINA
Smaila Balić Rahmanović | 01. November 2021 18:22
fastvee.gif
SrdjandDramanovic Studija.jpg
BosnaIzmjeneustava.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif