Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Haberi
Poziv vakfima i apel Bošnjacima u dijaspori da financijski podrže projekat izgradnje Upravne zgrade Rijaseta na Kovačima u Sarajevu
UGRADIMO "SVOJU CIGLU" U ZGRADI RIJASETA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 20. February 2009. 07:02:30
Maketa Upravne zgrade Rijaseta


Želite biti vakif ili donator, treba vam pojašnjenje kako da uplatite željeni iznos na račun Rijaseta, obratite se koordinatorimaBošnjaci.Net, Preporod i Rijaset.ba u zajedničku Akciju bošnjačke dijaspore:

Pozivamo bošnjačke organizacije i medije koji žele da podrže i da se uključe u Akciju bošnjačke dijaspore za izgradnju sjedišta Islamske zajednice u BiH, da nam se jave na e-mail: [email protected] i da nam dostave tačne podatke kako bi ih uvrstili na ovu listu.
Velika akcija bošnjačke dijaspore i poziv vakifima

Od momenta pokretanja inicijative projekta izgradnje Upravne zgrade Rijaseta, kao i sjedišta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, pa sve do 5. februra kada je svečano obilježen početak radova, na incijativu Bošnjaka iz dijaspore, a u suradnji sa osobama ovlašćenim za fundraising iz Rijaseta IZ u BiH, Bošnjaci.Net i Rijaset.ba otvoraju mogućnost Bošnjacima od Mašrika do Magriba, od Sjeverne Amerike do Australije, od zapadno-europskih zemelja do Turske i šire, da se upišu na listi vakifa i time daju svoj doprinos u izgradnji Upravne zgrade na Kovačima.
Projekat izgradnje Upravne zgrade Rijaseta je jedan od velikih strateških i generacijskih projekata Islamske zajednice i muslimana Bošnjaka ovog vremena i ovih prostora. Učešće u projektu nije privilegija određenog broja Bošnjaka, nego je to zajedničko dobro, odnosno vakuf svih muslimana učesnika u zajedničkom dobru i prosperitetu islama i islamskih institucija. U uspostavljanju trajnog dobra, našeg zajedničkog vakufa, svi mogu učestvovati i dati svoj doprinos i ugraditi "svoju ciglu" u budućoj zgradi Rijaseta.

I kako uvaženi Reis-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić reče u jednoj e-mail poruci uredniku Bošnjaci.Net: “Izgradnja sjedišta Rijaseta na Kovačima u Sarajevu je simbol svih Bošnjaka, zato što je Bosna i Hercegovina matična zemlja svih Bošnjaka, i zato što je Sarajevo glavni grad svih Bošnjaka, i zato što je Rijaset Islamske zajednice duhovno sjedište svih Bošnjaka od Mašrika do Magriba…”. Upravo iz tih razloga jeste važnost projekta izgradnje zgrade budućeg sjedišta IZ, zato pozivamo sve Bošnjake, a posebno naše čitaoce, koji su svih proteklih godina pokazali visoku humanu, vjersku, nacionalnu i državničku svijest, da se odazovete ovom našem pozivu i da se upišete na listi vakifa, čija će imena trajno biti upisana. Jer “sjedište Rijaseta Islamske zajednice na Kovačima treba da bude kuća slobode i ponosa svih Bošnjaka i zato svi Bošnjaci imaju pravo da sudjeluju u njezinom podizanju…”

U toku akcije bit ćete obaviješteni ko su koordinatori po gradovima i državama.

Za uplate iz Bosne i Hercegovine:

Primaoc:
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Banka primaoca: Vakufska banka d.d. Sarajevo

Broj računa: 1602000020148572


Sa naznakom: Uplata za Upravnu zgradu Rijaseta Islamske zajednice u BiH

Za uplate iz inozemstva:
Pay to (Platiti na):
DRESDNER BANK AG, FRANKFURT
SWIFT: DRESDEFF

Beneficiary's bank (Banka korisnika): VAKUFSKA BANKA DD SARAJEVO
SWIFT: VAKUBA 22

Beneficiary (Korisnik): RIJASET ISLAMSKE ZAJEDNICE U BIH
SARAJEVO, Zelenih beretki 17. 71000 Sarajevo

UPLATA ZA: Upravnu zgradu Rijaseta Islamske zajednice u BiH

IBAN: BA391602005500015065

Imena svih vakifa će biti upisana u veliku Knjigu vakifa, koja će biti trajno izložena u budućem sjedištu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Info za vakife i donatore:
- Vakufnamu će dobiti vakifi koji doniraju 1,000 i više,
- Zlatnu vakufnamu će dobiti vakifi koji doniraju 200.000,00 KM i više,
- Srebrenu vakufnamu će dobiti vakifi koji doniraju 100.000,00 KM i više,
- Bronzanu vakufnamu će dobiti vakifi koji doniraju 50.000,00 KM i više,
- Počasnu vakufnamu će dobiti vakifi koji doniraju 1.000,00 KM i više.

Molimo Uzvišenog Allaha da sve one koji daju svoj doprinos ovom hairli poslu nagradi i uveća njihovu nafaku. Amin!

Za sve informacije obratite se na e-maile:
Elnur Salihović: [email protected]
Ekrem Tucaković, Rijaset.ba: [email protected]
Esad Krcić, Bošnjaci.Net: [email protected]

Projekat izgradnje Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u BiH

Historijat: Od inicijative do realizacije: Na inicijativu nekoliko uglednih bosansko-hercegovačkih privrednika Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je 11. džumade-l-uhra 1428./ 26. juna 2007. godine donio odluku da krene u projekat izgradnje Upravne zgrade Rijaseta IZ u BiH, kao trajnog sjedišta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Potreba da se u Sarajevu planski izgradi trajno sjedište Islamske zajednice stara je koliko i njezina samostalnost od Menšure 1882. godine. Nažalost, sjedište upravnih institucija Islamske zajednice se moralo stalno pomjerati sa jednog na drugo mjesto, ovisno o vlasti ili državnom režimu koji je dolazio ili odlazio.
Obraćanje reisu-l-uleme prilikom polaganja kamena temeljca


Obraćanje Vahida Karavelića

Obraćanje akademika Zlatka Ugljena

Detalj sa svečanosti polaganja kamena temeljca
U Sarajevu ne postoji ni rezidentno sjedište reisu-l-uleme, kao najvišeg duhovnog simbola bosanskih muslimana. Zbog toga je institucija reisu-l-uleme često bila izložena političkim manipulacijama i drugim neprimjerenim postupcima.

Uvažavajući postratno stanje u narodu i državi, Islamska zajednica je odgađala sugestije od mnogobrojnih uglednih muslimana u domovini i dijaspori da se u Sarajevu, kao što to i priliči glavnom gradu države, planski podigne trajna upravna zgrada Rijaseta sa mandatnom rezidencijom za reisu-l-ulemu. Mnogima smeta što je administrativna zgrada Rijaseta neadekvatna i nefunkcionalna za rad uposlenika, službi i ureda Islamske zajednice, nepristupačna, jer nema parkinga za auta, posebno kod trenutnog ureda reisu-l-uleme.

Uviđajući te i druge neadekvatne uvjete za rad institucija Islamske zajednice, te osjećajući svojim pravom i obavezom da Islamska zajednica, kao autentični predstavnik vjere, pa i kulture Bošnjaka, mora biti na visini svoje misije u svakom pogledu i izražavajući svoju želju da Islamska zajednica adekvatno odgovori zahtjevima dvadeset prvog stoljeća, gore pomenuta grupa bosansko-hercegovačkih privrednika je u junu 2007. godine uputila inicijativu Rijasetu da donese odluku o izgradnji upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sa mandatnom rezidencijom za buduće risu-l-uleme. Budući da odlučnost i iskrene namjere pomenutih privrednika, koje su potvrđene sa konkretnom donacijom za izradu idejnog i izvedbenog projekta, su bile neupitne, Rijaset je prihvatio njihovu inicijativu. Nakon dobijanja dozvole za gradnju pomenutog objekta od strane nadležnih općinskih službi Općine Stari Grad intenzivirane su pripremne aktivnosti za izgradnju. Sedamnaestog dana ramazana 1429./17. 09. 2008. godine položen je kamen temeljac i proučena dova za uspješan početak izgradnje. Isti dan je prestavljena i maketa buduće zgrade i održan donatorski iftar. Nakon raspisanog tendera, na koji su se prijavile eminentne bosansko-hercegovačke građevinske kompanije, ponuda kompanije ANS Drive d.o.o. Sarajevo je ocijenjena kao najpovoljnija. Nakon odluke Rijaseta IZ u BiH da se prihvati ponuda pomenute kompanije u Sarajevu je 19. muharrema 1430./16. januara 2009. godine potpisan ugovor o izgradnji upravne zgrade Rijaseta IZ u BiH, koju su potpisali reisu-l-ulema, u ime Islamske zajednice u BiH, i prestavik kompanije ANS Drive d.o.o., u ime izvođača radova. Tom prilikom je istaknuto da će, ako Bog da, već početkom februara 2009. godine početi radovi na izgradnji upravne zgrade Rijaseta IZ u BiH.

Ovaj projekat, kojeg mnogi ocjenjuju kao projekat, od krucijalne važnosti za očuvanje identiteta i digniteta bosanskih muslimana, još od dana održavanja donatorskog iftara, podržali su mnogi naši građani, prvenstveno privrednici, putem uplata na donatorski račun ili izjavom sa preciziranim donatorskim iznosima koji će biti uplaćeni u narednom periodu.
Budući da se radi o projektu koji jeste inicirao određeni broj privrednika, ali zbog njegove ogromne važnosti, posebno za muslimane u Bosni i Hercegovini, učestvovanje i zasluge za njegovu realizaciju ne smiju biti privilegija samo manjeg broja ljudi. Stoga, svi oni koji žele dati svoj doprinos realizaciji pomenutog projekta, uplatom donacije, mogu to učiniti putem slijedećih računa:

Za uplate iz Bosne i Hercegovine:
Primaoc: Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini
Banka primaoca: Vakufska banka d.d. Sarajevo
Broj računa: 1602000020148572
Sa naznakom:
Uplata za Upravnu zgradu Rijaseta Islamske zajednice u BiH

Za uplate iz inostranstva:

Pay to (Platiti na):
DRESDNER BANK AG, FRANKFURT
SWIFT: DRESDEFF

Beneficiary's bank (Banka korisnika):
VAKUFSKA BANKA DD SARAJEVO
SWIFT: VAKUBA 22
Beneficiary (Korisnik):
RIJASET ISLAMSKE ZAJEDNICE U BIH
Zelenih beretki 17. SARAJEVO

UPLATA ZA:
Upravnu zgradu Rijaseta Islamske zajednice u BiH
IBAN: BA391602005500015065

Imena svih vakifa će biti upisana u veliku Knjigu vakifa, koja će biti trajno izložena u budućem sjedištu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.
- Zlatnu vakufnamu će dobiti vakifi koji doniraju 200.000,00 KM i više,
- Srebrenu vakufnamu će dobiti vakifi koji doniraju 100.000,00 KM i više,
- Bronzanu vakufnamu će dobiti vakifi koji doniraju 50.000,00 KM i više,
- Počasnu vakufnamu će dobiti vakifi koji doniraju 1.000,00 KM i više.
Molimo Uzvišenog Allaha da sve one koji daju svoj doprinos ovom hairli poslu nagradi i uveća njihovu nafaku. Amin!

VRH


  Dossier: Akcija za zgradu Rijaseta
» REMEK DJELO KOJE ĆE KRASITI GRAD SARAJEVO
Bošnjaci.Net / MINA | 28.08.2010 16:30
» UGRADIMO "SVOJU CIGLU" U ZGRADI RIJASETA
Bošnjaci.Net | 20.02.2009 07:25

Ostali prilozi:
» INAUGURISAN REIS ISLAMSKE ZAJEDNICE U CRNOJ GORI RIFAT EF. FEJZIĆ
Anadolu Agency (AA) | 06. February 2022 15:53
» RIFAT FEJZIĆ REIZABRAN ZA REISA MEŠIHATA IZ U CRNOJ GORI
Anadolu Agency (AA) | 07. November 2021 17:28
» POSJETE MEDŽLISU ORAŠJE I DŽAMIJI AZIZIJI
B.net | 01. December 2019 14:32
» TRIBINA I DRUŽENJE SA HFZ. NEDIMOM BOTIĆEM
B.net | 30. October 2019 13:17
» AKCIJA "KURBANI 2019"
MINA | 23. July 2019 19:57
» LEJLETU-L- ISRA' I MI'RADŽ OBILJEŽEN U ORAŠKOJ AZIZIJI
Mirsad Arnautalić | 03. April 2019 13:23
Ostali prilozi istog autora:
» SPEKTAKL HALIDA BEŠLIĆA U ZAGREBU
04. December 2022 13:11
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif