Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

U NEW YORKU OBILJEŽENA SEDAMNAESTOGODIŠNJICA OSNIVANJA ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: Džemail Hot
Objavljeno: 13. April 2009. 20:04:59
Kliknite na sliku za uvećati


U okviru obilježavanja 17.godišnjice osnivanja Armije i MUP-a Republke Bosne i Hecegovine u New Yorku je po jedanaesti put zaredom održana centralna manifestacija pod nazivom "Dani otpora agresiji na RBiH - Dani bošnjačkog ponosa".

Organizatori ove manifestacije su bili Kordinacija KBSA New York i veterani odbranbeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.godine koji žive u New Yorku.

Kao nikad do sada, ova svečanost je bila najposjećenija i prema ocjeni organizatora svečanosti je prisustvovalo oko 650 posjetilaca. Ovu manifestaciju su pomogli svi bošnjački patrioti koji žive u New Yorku i okolini što je potvrdila i mnogobrojna posjećenost. Radi čitalaca da podsjetimo, New York je najheterogenija bošnjačka sredina na nivou Sjeverne Amerike u kojoj žive u najvećem broju Bošnjaci iz nekadašnjeg bosanskog ejaleta: Plava, Gusinja, Pazarskog Sandžaka, cijele BiH, Kosova i Makedonije.

U oficijelnom dijelu programa učestvovali su borci Armije Bosne i Hercegovine koji su na veoma dirljiv način podsjetili na taj teški period iskušenja koji nam se dogodio u srpsko-cernogorskoj agresiji na R BiH.

Naročito je pobudilo pažnju i izmamilo suze svih prisutnih u dvorani objavljena priča iz ratnog dnevnika kapetana R BiH Ahmeda Cerića pod nazivom: "Smrt gorskog lava" rahmetli Zame Dučića, komandanta Manevarskog bataljona 101. mt. br., legendarnog heroja rodom iz plavsko-gusinjskog kraja koji je herojski dao svoj mladi život u odbrani Republike Bosne i Hercegovine na Crnorječkoj planini nedaleko od Sarajeva.

Glavni gost ove svečanosti bio je brigadni general Armije R BiH Sulejman Vranj koji je na slikovit način opisao početke stvaranja Armije R BiH počev od jedinica Patriotske lige R BiH, jedinica TO R BiH, do stvaranja Armije R BiH.

Drugi značajan gost je bio dr. Muhamed Šaćirbegović, prvi ambassador BiH u UN i kasnije ministar vanjskih poslova R BiH. Ambasador Šaćirbegović nas podsjetio na period kada se snagom istine branila međunarodno priznata Republika Bosna i Hercegovina. Posebno je ukazao na inertnost i bezdušnost svjetskih sila u UN po pitanju odbrane BiH i bošnjačkog naoroda.

U ime organizatora svečanosti prisutnim se prigodnim govorom obratio prof. Džemo Hot, koji je akcentirao značaj našeg bošnjačkog jedinstva i zajedništva, bez obzira odakle Bošnjaci dolaze.

Dirljivo je bilo vidjeti da u istom stroju daleko od domovine Bosne i Hercegovine koju su nesebično branili 1992-1995. godine ponovo u stroju stoje preživjeli borci Armije i MUP-a R BiH.

Svojim dolaskom posebnu čast su ukazali i delegacije Turske Ambasade i turskih kultirnih asocijacija, predstavnici Albanske zajednice, predstavnici Islamske zajednice Sjeverne Amerike koju je predstavljao predsjednik dr. Bajram ef. Mulić, delegacija bošnjačkog saveza Crne Gore iz New Yorka, džemaata "Plav-Gusinje" New York i makedonski džemaat iz Bronxa.

U kulturnom dijelu programa nezaobilzani su bili ambasadori naše BiH i bošnjačke kulture KUD "Sedef" New York koji svake godine sa ljubavlju i poštovanjem daju svoj doprinos Danu Armije R BiH.

Sjećanja na dan obilježevanja naše Armije R BiH nikad neće nestati među Bošnjacima koji žive u New Yorku i šire na području Sjeverne Amerike.Ostali prilozi:
» ŠKOLA JE PRVA STANICA U ŽIVOTU MLADIH LJUDI
Božidar Proročić | 29. October 2020 20:01
» ALIJA REDŽEMATOVIĆ KULTURNI POSLENIK PLAVA
Božidar Proročić | 26. October 2020 20:41
» KAKO STE MI, BOŠNJACI U TUĐINI?
Enisa Malićević | 18. October 2020 23:16
» NOVI NAPADI I AGRESIJA JERMENIJE KRŠENJE MEĐUNARODNOG PRAVA
Božidar Proročić | 06. October 2020 17:43
» SULEJMAN-BEĆA KUJEVIĆ - KULTURNI POSLENIK ROŽAJA
Božidar Proročić | 03. October 2020 18:45
» JERMENISKI NAPAD NA AZAERBEJDŽAN PRIJETNJA MIRU U SVIJETU
Božidar Proročić | 27. September 2020 15:43
» MAJČIN ZOV MAJKE BOSNE
Zijad Bećirević | 16. September 2020 16:02
» JA SAM RIJEKA, MAIDA MEHMEDOVA BILAL
Said Šteta | 29. August 2020 02:06
Ostali prilozi istog autora: